Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ η κατάσταση στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς στην Εύβοια — Ικετεύουν για εναέρια μέσα οι κάτοικοι

 Τα χωριά Γαλα­τσώ­να, Ελλη­νι­κά και Αγριο­βό­τα­νο έχουν κυκλώ­σει τα πύρι­να μέτω­πα στη Β. Εύβοια, ενώ μέσω του 112 δόθη­κε εντο­λή εκκέ­νω­σης σε Γού­βες, Αρτε­μί­σιο, Καστρί, Βου­λί­κι και Πευ­κί και συστή­νουν στους πολί­τες να κατευ­θυν­θούν προς την Ιστιαία.

Επί­σης, μήνυ­μα εστά­λη και σε όσους βρί­σκο­νται στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Ιστιαί­ας, της Αιδη­ψού, των Λου­τρών Αιδη­ψού να κλεί­σουν όλες τις καμι­νά­δες, παρά­θυ­ρα, πόρ­τες ώστε να μην διεισ­δύ­σουν οι καύ­τρες στο εσω­τε­ρι­κό του σπι­τιού. Το μήνυ­μα ανα­φέ­ρει: «Αν βρί­σκε­στε στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή Ιστιαί­ας, Αιδη­ψού, Λου­τρών Αιδη­ψού κλεί­στε όλες τις καμι­νά­δες, παρά­θυ­ρα, πόρ­τες ώστε να μην διεισ­δύ­σουν οι καύ­τρες στο εσω­τε­ρι­κό του σπι­τιού. Δασι­κή πυρ­κα­γιά στην περιο­χή σας». 

Μεγά­λος κίν­δυ­νος από εστία φωτιάς στην περιο­χή Κάκα­βος κοντά στα χωριά Σπα­θά­ρι & Μετό­χι. Επι­βάλ­λε­ται άμε­ση επέμ­βα­ση ενα­έ­ριων μέσων!, ανα­φέ­ρει ο Γιώρ­γος Μαρί­νος μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βου­λευ­τής του ΚΚΕ, σε δήλω­σή του, όπως δημο­σιεύ­τη­κε στο λογα­ρια­σμό του Γρα­φεί­ου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στο twitter.

Λίγο πριν δόθη­κε μία μεγά­λη μάχη που ξεκί­νη­σε από τις 2:00 τα ξημε­ρώ­μα­τα για να σωθούν τα Βασι­λι­κά. Εκτός από τους πυρο­σβέ­στες βρέ­θη­καν εκεί δεκά­δες εθε­λο­ντές από την ευρύ­τε­ρη περιο­χή και την Αθήνα.

            Ιδιαί­τε­ρα ενι­σχυ­μέ­νες οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις με ανθρώ­πους και μέσα. Όμως το οδι­κό δίκτυο σε ένα μεγά­λο μέρος του δεν επι­τρέ­πει τη διέ­λευ­ση των πυρο­σβε­στι­κών οχη­μά­των, είτε για­τί διέρ­χο­νται μέτω­πα της φωτιάς, είτε για­τί έχουν πέσει κολώ­νες της ΔΕΗ, κορ­μοί ή καλώδια.

Οι επι­χει­ρή­σεις από τους πυρο­σβέ­στες συνε­χείς, όμως ελά­χι­στα τα απο­τε­λέ­σμα­τα καθώς επα­να­λαμ­βά­νε­ται το ίδιο σκη­νι­κό. «Δεν τελειώ­νουν τα μέτω­πα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτω­πο. Αλλού επε­κτεί­νε­ται η φωτιά αλλού έχου­με ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις. Δεν παλεύ­ε­ται η φωτιά με τις μπουλ­ντό­ζες. Χρειά­ζο­νται να έρθουν άμε­σα ενα­έ­ρια μέσα που ζητά­με» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντι­δή­μαρ­χος αρμό­διος για την πολι­τι­κή προ­στα­σία στο δήμο Ιστιαί­ας Αιδη­ψού Άγγε­λος Μισιρ­λής, ενώ προ­σπα­θούν με χωμα­τουρ­γι­κά μηχα­νή­μα­τα θα δημιουρ­γή­σουν μία ζώνη προ­στα­σί­ας στο χωριό Καμα­τριά­δες από τα μεσάνυχτα.

            Το μέτω­πο από Γαλα­τσώ­να, Γερα­κιού και Γού­βες έχει ξεπε­ρά­σει πλέ­ον τα 8 χιλιό­με­τρα συνε­χί­ζει και επε­κτεί­νε­ται προς Αγριο­βό­τα­νο σε ό,τι αφο­ρά την πλευ­ρά του Αιγαί­ου και προς Αβγά­ρια προς την πλευ­ρά της Ιστιαίας.

Ήδη μπαί­νουν σε κίν­δυ­νο και τα χωριά Γού­βες, Αρτε­μί­σιο, Καστρί, Βου­λί­κι και Πευ­κί που δια­τά­χτη­κε η εκκέ­νω­ση τους. Μονα­δι­κή διέ­ξο­δος πλέ­ον η θάλασ­σα. «Να έλθουν όλα τα ενα­έ­ρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώ­νει… Δεν φτά­νουν μόνο τα μηνύ­μα­τα» δηλώ­νει ο δήμαρ­χος Ιστιαί­ας Γιάν­νης Κον­τζιάς, καθώς η εικό­να και οι προ­τε­ραιό­τη­τες αλλά­ζουν κάθε στιγμή.

Την ίδια ώρα μεγά­λες ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις εμφα­νί­ζο­νται στη Μηλιά, τις Αγδί­νες και Τσαπουρνιά.

      Στο νότιο τμή­μα τις τελευ­ταί­ες ώρες υπάρ­χει ανα­ζω­πύ­ρω­ση στο Τρού­πι. Παρό­μοια κατά­στα­ση στα Καλύ­βια, ενώ η μάχη που δόθη­κε για να μην περά­σει η φωτιά το Καντή­λι μέχρι στιγ­μής απο­δί­δει και οι φλό­γες δεν έχουν περά­σει μέσα στο συμπα­γές πευκοδάσος.

Απομακρύνθηκαν 350 πολίτες από το Πευκί Ευβοίας με φέρυ μποτ λόγω της πυρκαγιάς

Σε φέρυ μποτ έχουν επι­βι­βα­στεί τις τελευ­ταί­ες ώρες περί­που 350 άτο­μα στο Πευ­κί Ευβοί­ας, προ­κει­μέ­νου να γλυ­τώ­σουν από την πυρ­κα­γιά που πλη­σιά­ζει στην περιοχή.

 Τρία πλοία του λιμε­νι­κού, δύο πλοία και δύο σκά­φη του πολε­μι­κού ναυ­τι­κού, φέρυ μποτ, σκά­φη ιδιω­τών και αλιέ­ων βρί­σκο­νται σε ετοι­μό­τη­τα στην περιο­χή προ­κει­μέ­νου να βοη­θή­σουν στην άμε­ση απο­μά­κρυν­ση των πολι­τών. Οι πολί­τες που επι­βι­βά­στη­καν ήδη στο φέρυ μποτ, θα μετα­φερ­θούν σε ασφα­λή προ­ο­ρι­σμό και σύμ­φω­να με τις έως τώρα πλη­ρο­φο­ρί­ες, και οι 350 είναι καλά στην υγεία τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο