Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δόθηκε στα κόμματα το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού — Δείτε όλο το κείμενο

Το σχέ­διο νόμου και την αιτιο­λο­γι­κή έκθε­ση για την ψήφο των απο­δή­μων έστει­λε στα κόμ­μα­τα ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Τάκης Θεο­δω­ρι­κά­κος, προ­κει­μέ­νου να τεθεί σε δημό­σια δια­βού­λευ­ση την ερχό­με­νη εβδομάδα.

Το νομο­σχέ­διο περι­λαμ­βά­νει τα σημεία που συμ­φω­νή­θη­καν στις τρεις συνε­δριά­σεις της Δια­κομ­μα­τι­κής Επιτροπής.

«Η κυβέρ­νη­ση έχει κάνει “συμ­βι­βα­σμούς” σε σχέ­ση με τις θέσεις της, όπως στην επι­στο­λι­κή ψήφο, ώστε να επι­τευ­χθεί η ψήφος των απο­δή­μων από τις επό­με­νες εκλο­γές», είπε ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών και ανα­φέρ­θη­κε στην ανά­γκη τρο­πο­ποί­η­σης και του άρθρου 54 του Συντάγ­μα­τος ώστε να «μην υπάρ­χει καμία αμφι­βο­λία για θέσπι­ση περιο­ρι­σμών, στη διευ­κό­λυν­ση των Ελλή­νων που κατοι­κούν στο εξω­τε­ρι­κό», τονί­ζο­ντας ότι «κανείς δεν αλλά­ζει και δεν μπο­ρεί να αλλά­ξει το ανα­φαί­ρε­το δικαί­ω­μά τους να ψηφίσουν».

Παρου­σιά­ζο­ντας τα βασι­κά στοι­χεία του νομο­σχε­δί­ου ο Τ. Θεο­δω­ρι­κά­κος σημεί­ω­σε ότι αυτό θα προ­βλέ­πει ότι καταρ­χήν οι Ελλη­νες του εξω­τε­ρι­κού «θα μπο­ρούν να ψηφί­ζουν στις κάλ­πες με την αυτο­πρό­σω­πη παρου­σία τους σε πρε­σβεί­ες, προ­ξε­νεία ή άλλα δημό­σια κτί­ρια που θα συμφωνήσουμε».

Η ψήφος τους θα «υπο­λο­γί­ζε­ται κανο­νι­κά και ισό­τι­μα στο συνο­λι­κό εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα στην κατα­νο­μή του συνό­λου των εδρών, όπως ακρι­βώς συμ­βαί­νει με τους Ελλη­νες που ψηφί­ζουν στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας».

Οι θέσεις στο ψηφο­δέλ­τιο Επι­κρα­τεί­ας αυξά­νο­νται από 12 σε 15, ώστε τα κόμ­μα­τα να έχουν έναν ή περισ­σό­τε­ρους υπο­ψη­φί­ους που θα εκλε­γούν «από την ελλη­νι­κή ομο­γέ­νεια». Ενώ για να έχει κάποιος το δικαί­ω­μα να ψηφί­σει από τον τόπο που κατοι­κεί, θα πρέ­πει να έχει κάνει αίτη­ση για την εγγρα­φή του στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους, που προ­ϋ­πο­θέ­τει «τα τελευ­ταία 35 έτη να έχει απο­δε­δειγ­μέ­να ζήσει στην Ελλά­δα δύο χρό­νια και να έχει ΑΦΜ».

Είπε ακό­μα ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών ότι, παράλ­λη­λα, στο πλαί­σιο της συνταγ­μα­τι­κής ανα­θε­ώ­ρη­σης, προ­ω­θεί­ται η ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου 54, που αφο­ρά το εκλο­γι­κό σύστη­μα και την κατα­νο­μή των εκλο­γι­κών περι­φε­ρειών ώστε να κατο­χυ­ρω­θούν τα παρα­πά­νω και συνταγματικά.

Σημειώ­νε­ται ότι η δια­δι­κα­σία της συνταγ­μα­τι­κής ανα­θε­ώ­ρη­σης ανα­μέ­νε­ται να έχει ολο­κλη­ρω­θεί μέχρι τις 25 Νοεμ­βρί­ου, ενώ εκτι­μά­ται ότι το νομο­σχέ­διο για την ψήφο των απο­δή­μων θα τεθεί προς ψήφι­ση περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμ­φω­να με την αιτιο­λο­γι­κή έκθε­ση ορί­ζε­ται ότι εκλο­γείς οι οποί­οι την ημέ­ρα των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών, των εκλο­γών για την ανά­δει­ξη των μελών για το ευρω­παϊ­κό κοι­νο­βού­λιο, καθώς και την ημέ­ρα διε­ξα­γω­γής εθνι­κού δημο­ψη­φί­σμα­τος βρί­σκο­νται εκτός της επι­κρά­τειας, μπο­ρούν να ασκούν το εκλο­γι­κό τους δικαί­ω­μα σύμ­φω­να με τις δια­τά­ξεις του παρό­ντος και με την επι­φύ­λα­ξη του άρθρου 2.

Ως «εκτός επι­κρά­τειας εκλο­γέ­ας» νοεί­ται κάθε Έλλη­νας πολί­της που έχει ενερ­γό το δικαί­ω­μα του εκλέ­γειν, είναι εγγε­γραμ­μέ­νος στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους και την ημέ­ρα της εκλο­γής βρί­σκε­ται μόνι­μα ή προ­σω­ρι­νά εκτός της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Η πρόταση του ΚΚΕ

Την ολο­κλη­ρω­μέ­νη και ξεκά­θα­ρη πρό­τα­ση του ΚΚΕ για την ψήφο των Ελλή­νων του εξω­τε­ρι­κού επα­νέ­φε­ρε ο βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος Γιάν­νης Δελής στην Επι­τρο­πή Ελλη­νι­σμού και Δια­σπο­ράς της Βου­λής, η οποία συνε­δρί­α­σε προ­κει­μέ­νου τα μέλη της να ενη­με­ρω­θούν από τον υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών, Π. Θεο­δω­ρι­κά­κο, για τις θέσεις της κυβέρ­νη­σης πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ παρου­σί­α­σε τους τρεις βασι­κούς άξο­νες, στους οποί­ους στη­ρί­ζε­ται η πρό­τα­ση του ΚΚΕ για να ασκεί­ται το εκλο­γι­κό δικαί­ω­μα στον τόπο δια­μο­νής και αυτό να προ­σμε­τρά­ται και στον εκλο­γι­κό συσχετισμό.

Οι άξο­νες αυτοί, όπως τους ανέ­πτυ­ξε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, προβλέπουν:

Ο πρώ­τος την ύπαρ­ξη πραγ­μα­τι­κών οικο­νο­μι­κών και κοι­νω­νι­κών δεσμών με την Ελλά­δα, όπως φορο­λο­γι­κών υποχρεώσεων.

Ο δεύ­τε­ρος την ύπαρ­ξη ενός ανώ­τα­του εύλο­γου χρό­νου απου­σί­ας από τη χώρα.

Ο τρί­τος την αυτο­πρό­σω­πη παρου­σία σε εκλο­γι­κά τμή­μα­τα του εξω­τε­ρι­κού, που εγγυά­ται και τη μυστι­κό­τη­τα και την εγκυ­ρό­τη­τα της ψήφου.

Οπως επι­σή­μα­νε, «βεβαί­ως από το ΚΚΕ έχει τονι­στεί η ανά­γκη τα κρι­τή­ρια αυτά να κατο­χυ­ρω­θούν και να θωρα­κι­στούν συνταγ­μα­τι­κά». Ειδι­κά για το «δίκαιο του αίμα­τος», το οποίο εμπε­ριέ­χε­ται στις προ­τά­σεις των αστι­κών κομ­μά­των, σημεί­ω­σε πως προ­βλέ­πει ότι μπο­ρούν πολί­τες άλλων χωρών να απο­κτή­σουν πολύ εύκο­λα την ελλη­νι­κή ιθα­γέ­νεια αρκεί να απο­δεί­ξουν ότι έχουν έστω και έναν μακρι­νό πρό­γο­νο από την Ελλά­δα. Η από­κτη­ση της ιθα­γέ­νειας συνε­πά­γε­ται αυτό­μα­τα και την εγγρα­φή στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους και κατ’ επέ­κτα­ση από­κτη­ση δικαιώ­μα­τος ψήφου στον οποιον­δή­πο­τε από­δη­μο, ακό­μα και 5ης και 6ης γενιάς, που δεν έχει σχέ­ση με την Ελλά­δα. Δηλα­δή, δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα παρέμ­βα­σης στις πολι­τι­κές εξε­λί­ξεις από πολ­λές χιλιά­δες ακό­μη ανθρώ­πων που αν και κατά­γο­νται από την Ελλά­δα, δεν γνω­ρί­ζουν την ελλη­νι­κή πολι­τι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, δεν έχουν δεσμούς, δεν δια­μορ­φώ­νουν κρι­τή­ριο και συνεί­δη­ση με βάση αυτήν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, αλλά με βάση την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στις κοι­νω­νί­ες που ζουν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο