Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δόθηκε στη δημοσιότητα η σύμβαση Ε.Ε. – AstraZeneca

Στη δημο­σιό­τη­τα δόθη­κε η σύμ­βα­ση της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης με την AstraZeneca για την προ­μή­θεια εμβο­λί­ων κατά του κορωνοϊού.

Όπως ανα­φέ­ρει η Κομι­σιόν σε ανα­κοί­νω­σή της, κατό­πιν νέου αιτή­μα­τός της στις 27 Ιανουα­ρί­ου, η φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία AstraZeneca συμ­φώ­νη­σε να δημο­σιεύ­σει την ανα­θε­ω­ρη­μέ­νη σύμ­βα­ση που υπε­γρά­φη μετα­ξύ των δύο μερών στις 27 Αυγού­στου 2020.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Απορρίπτει ως ανεπαρκή η Ε.Ε. προσφορά ακόμη 8 εκατ. εμβολίων της AstraZeneca

Η εται­ρεία AstraZeneca πρό­σφε­ρε στην Ευρω­παϊ­κή Ενω­ση επι­πλέ­ον 8 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις του εμβο­λί­ου της κατά της Covid-19 κατά το πρώ­το τρί­μη­νο του έτους, προ­σφο­ρά που κρί­θη­κε ανε­παρ­κής από την ΕΕ για να καλύ­ψει τα κενά που θα δημιουρ­γή­σει η περι­κο­πή των ποσο­τή­των που ανα­μέ­νο­νταν αρχι­κά, δήλω­σε στο Reuters ευρω­παί­ος αξιωματούχος.

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα η αγγλο­σου­η­δι­κή εται­ρεία ανα­κοί­νω­σε δρα­στι­κή περι­κο­πή των ποσο­τή­των εμβο­λί­ων που θα παρα­δώ­σει στην Ευρω­παϊ­κή Ενω­ση επι­κα­λού­με­νη προ­βλή­μα­τα παρα­γω­γής στο εργο­στά­σιο του Βελ­γίου. Ευρω­παί­οι αξιω­μα­τού­χοι δήλω­σαν ότι αυτό σημαί­νει μεί­ω­ση κατά 60% στα 31 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

Ο ευρω­παί­ος αξιω­μα­τού­χος που μίλη­σε στο Reuters και συμ­με­τεί­χε στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με την εται­ρεία δήλω­σε ότι η AstraZeneca πρό­σφε­ρε στην συνέ­χεια αύξη­ση κατά 8 εκα­τομ­μύ­ρια αυτής της μειω­μέ­νης ποσό­τη­τας των 31 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δόσε­ων, ώστε οι παρα­δό­σεις στο ευρω­παϊ­κό μπλοκ μέχρι τον Μάρ­τιο να φθά­σουν τα 39 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις. Η Ευρω­παϊ­κή Ενω­ση έκρι­νε ανε­παρ­κή την προσφορά.

Σύμ­φω­να με το συμ­βό­λαιο το οποίο υπε­γρά­φη τον Αύγου­στο, η εται­ρεία θα πρέ­πει να παρα­δώ­σει 80 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις του εμβο­λί­ου κατά το πρώ­το τρί­μη­νο και μέχρι 120 εκα­τομ­μύ­ρια «ανά­λο­γα με το πώς δια­βά­ζε­ται το συμ­βό­λαιο».

Δεύ­τε­ρος Ευρω­παί­ος αξιω­μα­τού­χος δήλω­σε την Τετάρ­τη ότι η εται­ρεία έχει προ­τεί­νει να προ­μη­θεύ­σει το ένα τέταρ­το του συμπε­φω­νη­μέ­νου όγκου εμβο­λί­ων μέχρι τον Μάρ­τιο, το οποίο μετα­φρά­ζε­ται σύμ­φω­να με το συμ­βό­λαιο σε «τρι­ψή­φιο νού­με­ρο» (120 εκα­τομ­μύ­ρια), το οποίο συμπί­πτει, μετά την περι­κο­πή, με τα σχε­δόν 40 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις (από τα 120) στα οποία ανα­φέρ­θη­κε η πρώ­τη ευρω­παϊ­κή πηγή.

Ο επι­κε­φα­λής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλω­σε σε συνε­ντεύ­ξεις του την Τρί­τη ότι η εται­ρεία δεν έχει νομι­κή δέσμευ­ση να κάνει παρα­δό­σεις στην Ευρω­παϊ­κή Ενω­ση με βάση αυστη­ρό χρο­νο­διά­γραμ­μα, διό­τι η μόνη της δέσμευ­ση είναι η προ­μή­θεια εμβο­λί­ων σύμ­φω­να με την ρήτρα της «κάθε κατά το δυνα­τόν προσπάθειας».

Σε συνά­ντη­ση την Τετάρ­τη με ευρω­παί­ους αξιω­μα­τού­χους, ο Πασκάλ Σοριό επα­νέ­λα­βε αυτό το επι­χεί­ρη­μα και δεν παρου­σί­α­σε άλλη προ­σφο­ρά πέραν των επι­πλέ­ον 8 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δόσε­ων (συνο­λι­κά 39) για το πρώ­το τρί­μη­νο του έτους.

Εκατό εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V προσφέρει η Ρωσία

Η Ρωσία είναι σε θέση να προ­μη­θεύ­σει την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση με 100 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις του εμβο­λί­ου της κατά του κορο­νοϊ­ού Sputnik V –ποσό­τη­τα αρκε­τή για να εμβο­λια­σθούν 50 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι– το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο του 2021, σύμ­φω­να με ανάρ­τη­ση στο Twitter του Ρωσι­κού Ταμεί­ου Άμε­σων Επεν­δύ­σε­ων (RDIF).

Σκέ­ψεις γυναι­κών, της Μαρί­ας Παπαϊωαννίδου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο