Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δύο καφέδες τη μέρα στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν στη γέννηση πιο κοντού παιδιού;

Ακό­μη και σχε­τι­κά μικρές ποσό­τη­τες ημε­ρή­σιας κατα­νά­λω­σης καφε­ΐ­νης από τις εγκύ­ους — περί­που δύο καφέ­δες τη μέρα — μπο­ρεί να αυξή­σουν την πιθα­νό­τη­τα να γεν­νη­θεί παι­δί που θα είναι κοντύ­τε­ρο στην παι­δι­κή ηλι­κία τους (έως τα οκτώ τους), σε σχέ­ση με την ανά­πτυ­ξη των συνο­μη­λί­κων παι­διών των οποί­ων οι μητέ­ρες στη διάρ­κεια της εγκυ­μο­σύ­νης τους απέ­φευ­γαν τελεί­ως την καφε­ΐ­νη, δεί­χνει μια νέα αμε­ρι­κα­νι­κή επι­στη­μο­νι­κή έρευνα.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής την επι­δη­μιο­λό­γο Τσέ­ζι­κα Γκλί­ζον του Εθνι­κού Ινστι­τού­του Υγεί­ας του Παι­διού και Ανθρώ­πι­νης Ανά­πτυ­ξης των ΗΠΑ, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο αμε­ρι­κα­νι­κό ιατρι­κό περιο­δι­κό “JAMA Network Open”, ανέ­λυ­σαν στοι­χεία για περί­που 2.400 παι­διά τεσ­σά­ρων έως οκτώ ετών. Υπο­λό­γι­σαν ότι η κατα­νά­λω­ση καφε­ΐ­νης σε επί­πε­δα ακό­μη και κάτω των 200 μιλι­γκράμ ημε­ρη­σί­ως οδη­γεί σε μια δια­φο­ρά ύψους περί­που δύο εκα­το­στών, ανά­λο­γη εκεί­νης που έχουν τα παι­διά των οποί­ων οι μητέ­ρες κάπνι­ζαν κανο­νι­κά κατά την εγκυμοσύνη.

Όπως επε­σή­μα­ναν, η καφε­ΐ­νη μέσα σε τρεις ώρες μετα­βο­λί­ζε­ται στις εγκύ­ους κυρί­ως σε παρα­ξαν­θί­νη κατά το πρώ­το τρί­μη­νο της κύη­σης. Τόσο η καφε­ΐ­νη όσο και ο μετα­βο­λί­της της, η παρα­ξαν­θί­νη, μπο­ρούν να δια­πε­ρά­σουν τον πλα­κού­ντα και να εισέλ­θουν στο έμβρυο.

Η μελέ­τη δεν βρή­κε, από την άλλη, κάποια αξιό­λο­γη συσχέ­τι­ση ανά­με­σα στην κατα­νά­λω­ση καφέ από την έγκυο και στη γέν­νη­ση παι­διού υπέρ­βα­ρου ή παχύ­σαρ­κου. Μελ­λο­ντι­κές έρευ­νες θα διε­ρευ­νή­σουν κατά πόσο η καφε­ΐ­νη στην εγκυ­μο­σύ­νη επη­ρε­ά­ζει αρνη­τι­κά το ύψος του παι­διού πέρα από την παι­δι­κή ηλι­κία του, στην εφη­βεία του και έως την ενη­λι­κί­ω­ση του.

Εκτός από τον καφέ, η καφε­ΐ­νη μπο­ρεί να υπάρ­χει σε μικρό­τε­ρες ποσό­τη­τες και σε άλλα προ­ϊ­ό­ντα όπως οι σοκο­λά­τες και ορι­σμέ­να ροφήματα.

Σύν­δε­σμος για την επι­στη­μο­νι­κή δημο­σί­ευ­ση: ΕΔΩ

 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο