Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δύο μεγάλες επικίνδυνες φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αχαΐα: Κάηκαν σπίτια — Εκκενώνονται οικισμοί

Δύο μεγά­λες επι­κίν­δυ­νες φωτιές βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη στην Αχα­ΐα, στην περιο­χή Δρο­σιά η οποία ξέσπα­σε λίγο μετά το μεση­μέ­ρι και λίγο αργό­τε­ρα στην Ελε­κί­στρα, στις παρυ­φές της Πάτρας, με τις αρχές να δίνουν εντο­λή για την προ­λη­πτι­κή εκκέ­νω­ση τριών οικι­σμών, καθώς οι φλό­γες έχουν πλη­σί­α­σαν κοντά σε κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές και ορι­σμέ­να σπί­τια έχουν υπο­στεί ζημιές.

Του­λά­χι­στον τρία σπί­τια στην περιο­χή Άνω Σού­λι έχουν υπο­στεί ζημιές από την φωτιά που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη στην περιο­χή Ελε­κί­στρα της Πάτρας, ανέ­φε­ρε στο Αθη­ναϊ­κό- Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων, ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Αχα­ΐ­ας, Χαρά­λα­μπος Μπονάνος.

Στο μετα­ξύ, έχουν ενι­σχυ­θεί περαι­τέ­ρω οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις και στο σημείο επι­χει­ρούν 70 πυρο­σβέ­στες με 25 οχή­μα­τα, δύο ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, ενώ από αέρος πραγ­μα­το­ποιούν ρίψεις νερού έξι αερο­πλά­να και δύο ελικόπτερα.

Στην περιο­χή βρί­σκε­ται ο δήμαρ­χος Πατρέ­ων Κώστας Πελε­τί­δης μαζί με αντι­δη­μάρ­χους και υπη­ρε­σια­κούς παρά­γο­ντες για να συντο­νί­σουν το έργο των εργα­ζο­μέ­νων στο Δήμο που με μηχα­νή­μα­τα έχουν ριχτεί στη μάχη με τη φωτιά. Επί­σης οι καπνοί έχουν φτά­σει μέχρι το Κου­κού­λι ενώ έκλει­σε η Περι­με­τρι­κή στο ύψος του Γλαύκου.

Πριν από λίγο εκκε­νώ­θη­κε ο καταυ­λι­σμός των ρομά στον Ριγα­νό­κα­μπο, ενώ αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις έκλει­σαν την περι­με­τρι­κή οδό της Πάτρας. Τα οχή­μα­τα από Πύρ­γο διο­χε­τεύ­ο­νται στον κόμ­βο Γλαύ­κου και τα οχή­μα­τα προς Πάτρα στον κόμ­βο Εγλυκάδας.

Μεγάλη φωτιά στη Δροσιά Αχαΐας

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται πυρ­κα­γιά, που εκδη­λώ­θη­κε από άγνω­στη μέχρι τώρα αιτία, σε δασι­κή έκτα­ση στην περιο­χή Δρο­σιά του δήμου Ερυ­μάν­θου Αχαΐας.

Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή η φωτιά βρί­σκε­ται κοντά στο χωριό Δρο­σιά και δόθη­κε εντο­λή για απο­μά­κρυν­ση των κατοί­κων, τα σπί­τια των οποί­ων είναι πιο κοντά στο πύρι­νο μέτωπο.

Στο σημείο επι­χει­ρούν 82 πυρο­σβέ­στες με 32 oχή­μα­τα και τρεις ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, ενώ από αέρος πραγ­μα­το­ποιούν ρίψεις νερού πέντε αερο­σκά­φη (2PZL, 2 CL215, KAI BERIV-200) και δύο ελικόπτερα.

«Στην κοι­νό­τη­τα Κού­μπε­ρι Αχα­ΐ­ας έχουν μετα­φερ­θεί με ασφά­λεια οι κάτοι­κοι της κοι­νό­τη­τας Δρο­σιάς, που εκκε­νώ­θη­κε προ­λη­πτι­κά λόγω της φωτιάς», ανέ­φε­ρε στο Αθη­ναϊ­κό – Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων ο δήμαρ­χος Ερυ­μάν­θου, Θεό­δω­ρος Μπα­ρής, ενώ όπως προ­σέ­θε­σε, «όσοι έχουν σπί­τια στην Πάτρα θα μετα­φερ­θούν εκεί».

Όσον αφο­ρά στην φωτιά, ο δήμαρ­χος είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «απει­λή­θη­κε ένα μέρος της κοι­νό­τη­τας, αλλά ο κίν­δυ­νος απο­σο­βή­θη­κε», προ­σθέ­το­ντας ότι «το πύρι­νο μέτω­πο είναι μεγά­λο και ο άνε­μος αλλά­ζει συνε­χώς κατεύθυνση».

Σημειώ­νε­ται πως η Αστυ­νο­μία απα­γο­ρεύ­ει την κίνη­ση των οχη­μά­των από το Σταυ­ρο­δρό­μι προς την Δροσιά.

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας υγειονομικές δομές και ΕΚΑΒ στην Πάτρα

Λόγω της πυρ­κα­γιάς που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη στην περιο­χή της Πάτρας και κοντά σε κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές, ο υπουρ­γός Υγεί­ας Βασί­λης Κικί­λιας επι­κοι­νώ­νη­σε με τον διοι­κη­τή της 6ης Υγειο­νο­μι­κής Περι­φέ­ρειας Γιάν­νη Καρ­βέ­λη και τον πρό­ε­δρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπα­ευ­στα­θί­ου και τους ζήτη­σε να θέσουν σε κατά­στα­ση μέγι­στης ετοι­μό­τη­τας όλες τις υγειο­νο­μι­κές δομές και το ΕΚΑΒ στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Συγκε­κρι­μέ­να, εκτός από το Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο του Ρίου που εφη­με­ρεύ­ει σήμε­ρα, έχει τεθεί σε ετοι­μό­τη­τα και το Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Πάτρας στις ειδι­κό­τη­τες Πνευ­μο­νο­λο­γί­ας, Παθο­λο­γί­ας και Πλα­στι­κής Χειρουργικής.

Μέχρι στιγ­μής έχουν δια­κο­μι­στεί στο ΤΕΠ του Πανε­πι­στη­μια­κού Νοσο­κο­μεί­ου με ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα, δύο πυρο­σβέ­στες και μια γυναί­κα κάτοι­κος της περιοχής.

Επί­σης, στο Κέντρο Υγεί­ας Νοτί­ου Τομέα Πατρών παρα­σχέ­θη­καν οι πρώ­τες βοή­θειες σε άνδρα κάτοι­κο της περιο­χής με θλα­στι­κό τραύμα.

Η κατά­στα­σή τους δεν εμπνέ­ει καμία ανησυχία.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο