Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δύσκολη η μάχη με τη φωτιά στην Εύβοια — Στη μάχη με τις φλόγες 330 πυροσβέστες

Δύσκο­λη η κατά­στα­ση με τη φωτιά στην Εύβοια. Σύμ­φω­να πάντως με την ενη­μέ­ρω­ση από την πυρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία, οι δυνά­μεις που επι­χει­ρούν στην περιο­χή έχουν κατα­φέ­ρει να περιο­ρί­σουν το κατα­στρο­φι­κό έργο της φωτιάς και οι προ­σπά­θειες επι­κε­ντρώ­νο­νται στο μέτω­πο στην περιο­χή του Μακρυ­χω­ρί­ου, από όπου ξεκί­νη­σε η φωτιά.

Για την κατά­σβε­ση των πυρ­κα­γιών στην Εύβοια, τη μάχη δίνουν ισχυ­ρές επί­γειες δυνά­μεις, ενώ το έργο τους συν­δρά­μουν ενα­έ­ρια μέσα.

evoia2

Οι εργα­ζό­με­νοι του Σώμα­τος, μετά τη χθε­σι­νή ‑πρώ­τη- πυρ­κα­γιά στα Μανί­κια και τις δύο φωτιές που ξέσπα­σαν σε Πυρ­γί και Αγ. Γεώρ­γιο, έχουν να αντι­με­τω­πί­σουν και αυτή που εκδη­λώ­θη­κε στο Τρα­χή­λι. Και οι τέσ­σε­ρις έχουν δημιουρ­γή­σει ένα μεγά­λο μέτω­πο (περί­που πέντε με επτά χιλιό­με­τρα, σύμ­φω­να με τους κατοί­κους) που καί­ει χαμη­λή βλά­στη­ση, ξερά χόρ­τα και δασι­κή έκτα­ση, ενώ απει­λεί και τους κατοί­κους και τα σπί­τια πολ­λών χωριών.

evoia3

Ειδι­κό­τε­ρα, μέχρι τώρα έχουν απει­λη­θεί τα χωριά Μανί­κια, Μακρυ­χώ­ρι, Λοφί­σκος, Δάφ­νη, Νεο­χώ­ρι και Γαβα­λά και όσο περ­νά­ει η ώρα και οι ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις συνε­χί­ζο­νται, λόγω των ισχυ­ρών ανέ­μων που πνέ­ουν στα παρα­πά­νω σημεία, ίσως να απει­λη­θούν ακό­μα περισσότερα.

evoia5

Οι επί­γειες δυνά­μεις ενι­σχύ­θη­καν από το μεση­μέ­ρι και συνο­λι­κά στις πυρ­κα­γιές επι­χει­ρούν: 331 πυρο­σβέ­στες με 101 οχή­μα­τα, όπως ενη­με­ρώ­νει η Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία. Ανα­λυ­τι­κά επι­χει­ρούν 195 πυρο­σβέ­στες, με 85 υδρο­φό­ρα οχή­μα­τα, 11 ομά­δες πεζο­πό­ρου τμή­μα­τος με 104 πυρο­σβέ­στες, 32 πυρο­σβέ­στες με 16 οχή­μα­τα από το Μηχα­νο­κί­νη­το Ειδι­κό Τμή­μα Πυρο­σβε­στι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατά­σβε­σης συν­δρά­μει η Τοπι­κή Αυτο­διοί­κη­ση με 12 υδρο­φό­ρες και 6 μηχα­νή­μα­τα έργου, η ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασι­κή Υπη­ρε­σία. Εξάλ­λου, Περι­φέ­ρεια έχει δια­θέ­σει 10 ερπυ­στριο­φό­ρα και 36 συνο­λι­κά υδρο­φό­ρες όπως τονί­ζε­ται σε σχε­τι­κή ανακοίνωση

Από αέρος, καθ’ όλη τη διάρ­κεια της ημέ­ρας, επι­χει­ρούν εκ περι­τρο­πής συνο­λι­κά 8 αερο­σκά­φη και 9 ελικόπτερα.

evoia6

Σε όλα τα μέτω­πα της πυρ­κα­γιάς επι­χει­ρούν δυνά­μεις από τις Περι­φέ­ρειες Αττι­κής, Στε­ρε­άς Ελλά­δας, Θεσ­σα­λί­ας, Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας, Δυτι­κής Ελλά­δας και Πελοποννήσου.

Κλι­μά­κιο της Διεύ­θυν­σης Αντι­με­τώ­πι­σης Εγκλη­μά­των Εμπρη­σμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρί­σκε­ται από χθες στην περιο­χή, διε­ρευ­νώ­ντας τα αίτια εκδή­λω­σης των πυρκαγιών.

FOTIA 1

Στο μετα­ξύ, οι κάτοι­κοι που είχαν απο­μα­κρυν­θεί από χωριά για προ­λη­πτι­κούς λόγους, επι­στρέ­φουν στα σπί­τια τους, ενώ οι πυκνοί καπνοί που καλύ­πτουν κατά περιό­δους πολ­λά από τα χωριά της περιο­χής έχουν προ­κα­λέ­σει ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα σε κατοί­κους, πολ­λοί από τους οποί­ους έχουν μετα­φερ­θεί σε κέντρα υγεί­ας και νοσοκομεία.

fotia4

Σημειώ­νε­ται, ότι οι αρμό­διες αρχές συστή­νουν σε όσους δια­μέ­νουν ή διέρ­χο­νται από την περιο­χή να περιο­ρί­σουν τις μετα­κι­νή­σεις τους και να ακο­λου­θούν τις οδη­γί­ες της αστυ­νο­μί­ας και της πυροσβεστικής.

fotia5

Σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης ζήτη­σε να κηρυ­χτούν περιο­χές της Εύβοιας ο περι­φε­ρειάρ­χης Στε­ρε­άς Ελλά­δας Κώστας Μπα­κο­γιάν­νης, με αίτη­μα στη Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας. Πρό­κει­ται για τις τρεις δημο­τι­κές ενό­τη­τες Αυλω­να­ρί­ου, Κονι­στρών και Ταμι­ναί­ων του δήμου Κύμης Αλι­βε­ρί­ου, όπου μαί­νο­νται οι πυρ­κα­γιές από χθες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο