Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν το 2017 λόγω των πολέμων

Οι ένο­πλες συρ­ρά­ξεις σε παγκό­σμιο επί­πε­δο εξα­νά­γκα­σαν την περα­σμέ­νη χρο­νιά να εγκα­τα­λεί­ψουν τις εστί­ες τους σχε­δόν 12 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους, έναν αριθ­μό που ήταν ο υψη­λό­τε­ρος της τελευ­ταί­ας δεκα­ε­τί­ας, απο­κα­λύ­πτει έκθε­ση του Κέντρου Παρα­κο­λού­θη­σης του Εσω­τε­ρι­κού Εκτο­πι­σμού (IDMC), οργα­νι­σμού που κατα­γρά­φει τις τάσεις του φαι­νο­μέ­νου, η οποία δίνε­ται στη δημο­σιό­τη­τα σήμερα.

Συνο­λι­κά, 11,8 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι ανα­γκά­στη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους και να μετα­κι­νη­θούν εντός των συνό­ρων των χωρών τους το 2017, εξαι­τί­ας των συρ­ρά­ξε­ων και της βίας–αριθ­μός σχε­δόν διπλά­σιος από τα 6,9 εκατ. ανθρώ­πους που ανα­γκά­στη­καν να κάνουν το ίδιο την αμέ­σως προη­γού­με­νη χρονιά–σύμφωνα με την έκθε­ση του IDMC και του Νορ­βη­γι­κού Συμ­βου­λί­ου για τους Πρό­σφυ­γες (NRC).

Αυτός «είναι ο υψη­λό­τε­ρος αριθ­μός που έχει κατα­γρα­φεί κατά τη διάρ­κεια της δεκα­ε­τί­ας», είπε σε δημο­σιο­γρά­φους στη Γενεύη η Αλε­ξά­ντρα Μπί­λακ, διευ­θύ­ντρια του IDMC.

Συνο­λι­κά, σε όλο τον κόσμο, περί­που 40 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι έχουν εκτο­πι­στεί μέσα στις χώρες τους εξαι­τί­ας ένο­πλων συρ­ρά­ξε­ων, τονί­ζει η έκθε­ση του Κέντρου.

«Ο εντυ­πω­σια­κός αριθ­μός των ανθρώ­πων που είναι ανα­γκα­σμέ­νοι να εγκα­τα­λεί­πουν τις εστί­ες τους εξαι­τί­ας συρ­ρά­ξε­ων και βιαιο­τή­των θα όφει­λε να ανοί­ξει τα μάτια όλων μας», έκρι­νε από την πλευ­ρά του ο Γιαν Έγκε­λαντ, Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του Νορ­βη­γι­κού Συμ­βου­λί­ου για τους Πρόσφυγες.

Ως προς τους εκτο­πι­σμέ­νους του 2017, το 76% από αυτούς εντο­πί­ζε­ται σε δέκα χώρες, ανά­με­σά τους τη Συρία, τη Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία του Κον­γκό και το Ιράκ–σε αυτά τα τρία κρά­τη ανα­λο­γούν σχε­δόν οι μισοί.

Στη Συρία εκτο­πί­στη­καν περί­που 2,9 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι πέρυ­σι, πολ­λοί από αυτούς για δεύ­τε­ρη ή τρί­τη φορά, αυξά­νο­ντας τον αριθ­μό των εσω­τε­ρι­κά εκτο­πι­σμέ­νων στο κρά­τος αυτό που σπα­ράσ­σε­ται από τον πόλε­μο σε 6,8 εκατομμύρια.

Η Υεμέ­νη, η οποία βρι­σκό­ταν προη­γου­μέ­νως στην πρώ­τη θέση του κατα­λό­γου, δεν συγκα­τα­λέ­γε­ται πλέ­ον στη δεκά­δα των χωρών που πλήτ­το­νται από το φαι­νό­με­νο, όμως αυτό οφεί­λε­ται στην αδυ­να­μία πρό­σβα­σης στο εμπό­λε­μο αυτό κρά­τος και την έλλει­ψη πλη­ρο­φό­ρη­σης, τόνι­σε η Μπίλακ.

Η ίδια συμπλή­ρω­σε ότι ο αριθ­μός των εσω­τε­ρι­κά εκτο­πι­σμέ­νων στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ενδέ­χε­ται να είναι πολύ πιο μεγά­λος, καθώς το IDMC δεν έχει στη διά­θε­σή του πλη­ρο­φο­ρί­ες για 8,5 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους που είχε κατα­γρα­φεί ότι είτε επέ­στρε­ψαν στις εστί­ες τους, ή εγκα­τα­στά­θη­καν αλλού.

Στην έκθε­ση ανα­φέ­ρε­ται ακό­μη ότι 18,8 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι σε 135 χώρες ανα­γκά­στη­καν να εκτο­πι­στούν εξαι­τί­ας φυσι­κών κατα­στρο­φών (πλημ­μύ­ρες, καται­γί­δες, κυκλώνες…).

Σε συν­δυα­σμό με τα εκα­τομ­μύ­ρια πολι­τών που ξερι­ζώ­θη­καν λόγω των πολέ­μων, συνο­λι­κά 31 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι ανα­γκά­στη­καν να εκτο­πι­στούν μέσα στις χώρες τους την περα­σμέ­νη χρο­νιά, ήτοι 80.000 την ημέρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο