Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Αιτία της Συμφωνίας των Πρεσπών η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε άρθρο του στον «Ριζο­σπά­στη» του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου, υπό τον τίτλο «Η πραγ­μα­τι­κή αιτία της ψήφι­σης της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών υπήρ­ξε μόνο η έντα­ξη της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας στη λυκο­συμ­μα­χία του ΝΑΤΟ» τονί­ζει ότι «η πρό­σφα­τη και τυπι­κή ορι­στι­κο­ποί­η­ση πλέ­ον της έντα­ξης της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας, στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πολε­μο­κά­πη­λο οργα­νι­σμό του ΝΑΤΟ ήταν μια φυσι­κή κατά­λη­ξη, στην οποία οδή­γη­σε με μαθη­μα­τι­κή ακρί­βεια η πολι­τι­κή όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων, με εξέ­χο­ντα ρόλο εδώ, ειδι­κά της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ, με την ανο­χή, στή­ρι­ξη και επι­βρά­βευ­ση της τότε αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης και σημε­ρι­νής πλέ­ον κυβέρ­νη­σης της ΝΔ».

«Είναι αδιαμ­φι­σβή­τη­το πλέ­ον γεγο­νός ότι η συμ­φω­νία ανά­με­σα στις κυβερ­νή­σεις της Ελλά­δας και της τότε FYROM επι­τεύ­χθη­κε με την απρο­κά­λυ­πτη παρέμ­βα­ση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για να προ­χω­ρή­σει η ευρω­α­τλα­ντι­κή ολο­κλή­ρω­ση στα Δυτι­κά Βαλ­κά­νια» προσθέτει.

«Το ΚΚΕ είχε επι­ση­μά­νει και συνε­χί­ζει να ισχυ­ρί­ζε­ται ότι είναι μια συμ­φω­νία που δεν μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­σει λύση και προς όφε­λος του ελλη­νι­κού λαού, του λαού της γει­το­νι­κής χώρας και όλων των λαών της περιο­χής» τονί­ζει ο Δ. Κουτσούμπας.

Χαρα­κτη­ρί­ζει «ψευ­δείς, παρα­πλα­νη­τι­κούς και ανι­στό­ρη­τους» τους ισχυ­ρι­σμούς των κυβερ­νή­σε­ων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι δήθεν αυτή η συμ­φω­νία θα δια­σφα­λί­σει την ειρή­νη, τη συνερ­γα­σία και τη στα­θε­ρό­τη­τα στα Βαλ­κά­νια και την ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Χαρα­κτη­ρί­ζει την συμ­φω­νία ως «συστα­τι­κή επι­στο­λή του κ. Τσί­πρα προς τον Ζάεφ για να την χρη­σι­μο­ποι­ή­σει ο ίδιος τόσο στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας του, όσο και στις Συνό­δους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

«Ο κ. Τσί­πρας συνέ­βα­λε και με αυτόν τον τρό­πο στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό σχε­δια­σμό, να δοθεί το «πρά­σι­νο φως» για την έντα­ση της απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης, της ανα­σφά­λειας και των συγκρού­σε­ων στην περιο­χή των Βαλ­κα­νί­ων. Γεγο­νός που φαί­νε­ται ήδη και θα φανεί και πιο έντο­να και καθα­ρά στο μέλ­λον» προσθέτει.

Ανα­φέ­ρει ότι «η πορεία της Ελλά­δας, της Τουρ­κί­ας, της Αλβα­νί­ας, του Μαυ­ρο­βου­νί­ου, της Βουλ­γα­ρί­ας και της Ρου­μα­νί­ας στο ΝΑΤΟ και η επέ­κτα­ση των σχε­δια­σμών της ΕΕ συνυ­πάρ­χουν με αμφι­σβή­τη­ση συνό­ρων, παρα­βιά­σεις κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, ανα­κί­νη­ση ακό­μα και ανύ­παρ­κτων μειο­νο­τι­κών ζητη­μά­των σε βάρος των λαών της περιοχής».

Σημειώ­νει τους εν εξε­λί­ξει ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς και σχε­δια­σμούς στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, μέρος των οποί­ων είναι η έντα­ξη των Δυτι­κών Βαλ­κα­νί­ων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στο άρθρο του ο Δ. Κου­τσού­μπας, υπεν­θυ­μί­ζει την τοπο­θέ­τη­ση του ΚΚΕ από το 1992, στο ζήτη­μα της ονο­μα­σί­ας του γει­το­νι­κού κρά­τους, από θέσεις αρχών, «με στό­χο την προ­ώ­θη­ση της φιλί­ας και αλλη­λεγ­γύ­ης των λαών ενά­ντια στα σχέ­δια των ιμπε­ρια­λι­στών και την αλλα­γή συνό­ρων στην περιοχή».

«Με το «πρά­σι­νο φως» που έδω­σαν ΣΥΡΙΖΑ και τα υπό­λοι­πα αστι­κά κόμ­μα­τα για έντα­ξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ανέ­λα­βαν πολύ σοβα­ρές ευθύ­νες. Είναι και θα είναι υπό­λο­γοι απέ­να­ντι στο παρόν και το μέλ­λον της εργα­τι­κής τάξης της Ελλά­δας, του ελλη­νι­κού λαού και του αγώ­να για απο­δέ­σμευ­ση από αυτές τις λυκο­συμ­μα­χί­ες, για να ζήσει ειρη­νι­κά, με φιλία και συνερ­γα­σία με τους γει­το­νι­κούς λαούς, με ευη­με­ρία και ανά­πτυ­ξη προς όφε­λος των λαών» τονί­ζει, προ­σθέ­το­ντας ότι «το σπέρ­μα του αλυ­τρω­τι­σμού παρα­μέ­νει σε αυτή τη συμφωνία».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας υπο­γραμ­μί­ζει ότι «το ΚΚΕ δεν έδω­σε καμία συστα­τι­κή επι­στο­λή και «πρά­σι­νο φως» στα σκο­τει­νά και επι­κίν­δυ­να σχέ­δια των ιμπε­ρια­λι­στών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το έργο αυτό είναι ολό­κλη­ρο έργο των άλλων κομμάτων».

Προ­σθέ­τει ότι «οι Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κοί αξιο­ποί­η­σαν την προ­θυ­μία των κυβερ­νη­τι­κών αστι­κών κομ­μά­των, για εξυ­πη­ρέ­τη­ση μόνο και μόνο των δικών τους επι­διώ­ξε­ων και στόχων».

Σημειώ­νει ότι οι εξε­λί­ξεις δικαιώ­νουν πανη­γυ­ρι­κά την στά­ση αρχών και τη στα­θε­ρή και ειλι­κρι­νή θέση του ΚΚΕ από τη σκο­πιά της υπε­ρά­σπι­σης των συμ­φε­ρό­ντων της εργα­τι­κής τάξης, της ειρή­νης και φιλί­ας των λαών.

Όπως ανα­φέ­ρει: «Δεν στα­μα­τή­σα­με ούτε λεπτό να προ­βάλ­λου­με τη μόνη ρεα­λι­στι­κή και φιλο­λαϊ­κή θέση που συνο­πτι­κά, για την όποια συμ­φω­νία, έλε­γε: Μακριά από ΝΑΤΟ, από ΕΕ και το «διαί­ρει και βασί­λευε των ιμπε­ρια­λι­στών». Σύν­θε­τη ονο­μα­σία, με αυστη­ρό γεω­γρα­φι­κό προσ­διο­ρι­σμό ένα­ντι όλων, εξά­λει­ψη όλων των αλυ­τρω­τι­σμών από το Σύνταγ­μα της γει­το­νι­κής χώρας κ.λπ».

«Η θέση αυτή βρί­σκε­ται σε πλή­ρη αντί­θε­ση με τις θέσεις και το στρα­τη­γι­κό πρό­γραμ­μα των αστι­κών κομ­μά­των που είναι «παρά τις επι­μέ­ρους δια­φο­ρές για το θεα­θή­ναι — ένα και το αυτό: ΝΑΤΟ και «ξερό ψωμί». ΕΕ και «ξερό ψωμί» και «δια­χεί­ρι­ση του καπι­τα­λι­σμού σε όφε­λος της κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφα­λαί­ου» επισημαίνει.

«Δεν ξεχνά­με. Γι’ αυτό και τις μέρες του κορο­νοϊ­ού, σκε­φτό­μα­στε, ανα­λο­γι­ζό­μα­στε, αξιο­ποιού­με το χρό­νο για να βγά­λου­με συμπε­ρά­σμα­τα. Για όλα τα ζητή­μα­τα. Για όλες τις πολι­τι­κές δυνά­μεις. Για την ανά­γκη αλλα­γής του πολι­τι­κού συσχετισμού.

Για να προ­ε­τοι­μά­σου­με το έδα­φος, πατώ­ντας στην πολύ­τι­μη πεί­ρα του παρελ­θό­ντος, για την πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή οργά­νω­ση της ταξι­κής πάλης, μέχρι την ορι­στι­κή ανα­τρο­πή όλων των αντι­λαϊ­κών οικο­νο­μι­κών, πολι­τι­κών και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­φω­νιών που θέλουν να μας γονα­τί­σουν με το πιστό­λι στον κρό­τα­φο των λαών» κατα­λή­γει στο άρθρο του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο