Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Ανησυχούμε όχι για έναν απλό κίνδυνο θερμού επεισοδίου, μιλάμε ίσως και για μεγαλύτερη πολεμική κλιμάκωση

Την ανη­συ­χία του ΚΚΕ για ενδε­χό­με­νη «μεγα­λύ­τε­ρη πολε­μι­κή κλι­μά­κω­ση», εξέ­φρα­σε ο γγ του κόμ­μα­τος, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στον ρ/σ “News 24/7” και ερω­τη­θείς πού στη­ρί­ζει την εκτί­μη­σή του για τον κίν­δυ­νο θερ­μού επει­σο­δί­ου με την Τουρκία.

«Σήμε­ρα πλέ­ον, δεν μπο­ρού­με να μένου­με στην εκτί­μη­ση για έναν απλό κίν­δυ­νο θερ­μού επει­σο­δί­ου. Δυστυ­χώς, η ανη­συ­χία μας πάει παρα­πέ­ρα. Μιλά­με ίσως και για μεγα­λύ­τε­ρη πολε­μι­κή κλι­μά­κω­ση. Τα στοι­χεία έχουν να κάνουν με το γεγο­νός ότι η άρχου­σα τάξη της Τουρ­κί­ας, έτσι όπως εκφρά­ζε­ται από την κυβέρ­νη­σή της με τον κ. Ερντο­γάν, έχει περά­σει από το φρα­στι­κό επί­πε­δο της αντι­πα­ρά­θε­σης, της διεκ­δί­κη­σης, της αμφι­σβή­τη­σης διε­θνών συν­θη­κών, κατο­χύ­ρω­σης συνό­ρων και κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Ελλά­δας και σε συγκε­κρι­μέ­νες πρά­ξεις ‑μην τις ανα­φέ­ρω τώρα και τρώ­με χρό­νο, είναι γνω­στές στο πανελ­λή­νιο και στους ακρο­α­τές μας. Απ’ αυτή τη σκο­πιά, η αντι­πα­ρά­θε­ση κλι­μα­κώ­νε­ται κάθε μέρα όλο και περισ­σό­τε­ρο, σε όλο το Ανα­το­λι­κό Αιγαίο και φοβό­μα­στε και στη Θρά­κη», δήλω­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ως προς το ενδε­χό­με­νο πολε­μι­κής ανα­μέ­τρη­σης στην περιο­χή με άμε­ση εμπλο­κή και της Ελλά­δας, ο κ. Κου­τσού­μπας είπε πως «με μια έννοια, ήδη υπάρ­χει συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στον εξε­λισ­σό­με­νο πόλε­μο στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, καθώς η Ελλά­δα συμ­με­τέ­χει στο πλαί­σιο του ΝΑΤΟ και με βάση συνερ­γα­σί­ες και εται­ρι­κές σχέ­σεις που έχει και στρα­τιω­τι­κές, οικο­νο­μι­κές, πολι­τι­κές συμ­φω­νί­ες, σε όλη την περιο­χή». Σημεί­ω­σε δε ότι εξαι­τί­ας των αντα­γω­νι­σμών πολύ ισχυ­ρών παι­κτών στην περιο­χή ελλο­χεύ­ει ο κίν­δυ­νος γενι­κευ­μέ­νου πολέμου.

Ως προς το ενδε­χό­με­νο πολε­μι­κού επει­σο­δί­ου μετα­ξύ Ελλά­δας-Τουρ­κί­ας, επα­νέ­λα­βε ότι «απ΄ ό,τι φαί­νε­ται δεν θα απο­φύ­γου­με, μακά­ρι να συμ­βεί δια­φο­ρε­τι­κά, ένα θερ­μό επει­σό­διο με την Τουρ­κία», επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «τα πιο κρί­σι­μα σημεία είναι η κυπρια­κή ΑΟΖ, η εμπλο­κή δηλα­δή της Κύπρου σε αυτή την υπό­θε­ση, είναι όλο το ανα­το­λι­κό Αιγαίο». «Είναι γνω­στό ότι η Τουρ­κία θέτει και ονο­μα­στι­κά αμφι­σβη­τεί 20 κατοι­κη­μέ­να νησιά του Αιγαί­ου, αμφι­σβη­τεί εκα­το­ντά­δες βρα­χο­νη­σί­δες και νησί­δες στο ανα­το­λι­κό Αιγαίο κλπ. Ζητή­μα­τα που είναι λυμέ­να, ανή­κουν στην Ελλά­δα, είναι κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλά­δας, κατο­χυ­ρω­μέ­να από τη Συν­θή­κη της Λοζά­νης», τόνισε.

Ο κ. Κου­τσού­μπας υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι το ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή μίλη­σε για τη σύλ­λη­ψη και την παρά­νο­μη κρά­τη­ση των δύο στρα­τιω­τι­κών για τόσο χρο­νι­κό διά­στη­μα και επι­σή­μα­νε ότι η Τουρ­κία «ήθε­λε να δεί­ξει ότι έχει και μέτω­πο στη στε­ριά, στα σύνο­ρα δηλα­δή στον Έβρο, στα σύνο­ρα με τη Θρά­κη και αφή­νει ανοι­χτό κι αυτό το μέτωπο».

Σχε­τι­κά με τις αντι­πο­λε­μι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις των τελευ­ταί­ων ημε­ρών και την επί­θε­ση στο άγαλ­μα του Τρού­μαν σημεί­ω­σε ότι είναι «έξω από κάθε λογι­κή, η επί­θε­ση, με τη βιαιό­τη­τα και με το σκλη­ρό τρό­πο που έγι­νε απέ­να­ντι κυρί­ως σε νέους ανθρώ­πους, φοι­τη­τές, σπου­δα­στές και μαθη­τές και άλλους εργα­ζό­με­νους, νέους που ήταν στη δια­δή­λω­ση φοι­τη­τι­κών, σπου­δα­στι­κών συλ­λό­γων, μαθη­τι­κών συμ­βου­λί­ων και σωμα­τεί­ων εργα­ζο­μέ­νων». Ανα­φέρ­θη­κε στο ανα­φαί­ρε­το δημο­κρα­τι­κό δικαί­ω­μα του οργα­νω­μέ­νου συλ­λο­γι­κού κινή­μα­τος να απο­φα­σί­ζει με ποιο τρό­πο θα εκφρά­σει την δια­μαρ­τυ­ρία του. «Ειδι­κά για τον Τρού­μαν, δεν πρέ­πει να ξεχνά­με ότι είναι μία από τις πιο μιση­τές προ­σω­πι­κό­τη­τες στην Ελλά­δα. Έλε­ος πια. Ο Τρού­μαν δολο­φό­νη­σε εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες ανθρώ­πους σε όλο τον κόσμο, με την προ­σω­πι­κή του εντο­λή και υπο­γρα­φή», προ­σέ­θε­σε, σημειώ­νο­ντας ότι το άγαλ­μα στή­θη­κε «σε μια περί­ο­δο ψυχρο­πο­λε­μι­κή, σε μια περί­ο­δο όπου οργί­α­ζε ο αυταρ­χι­σμός και η τρο­μο­κρα­τία». «Ήταν οι δεκα­ε­τί­ες του ΄50 και του ΄60, που είχα­με τις δολο­φο­νί­ες του Μπε­λο­γιάν­νη, του Πλου­μπί­δη, του Νικη­φο­ρί­δη, του Λαμπρά­κη, είχα­με αυταρ­χι­σμό και τρο­μο­κρα­τία, όργιο παρα­κρα­τι­κών μηχα­νι­σμών ετοι­μα­ζό­ταν η 7χρονη φασι­στι­κή χού­ντα και στή­θη­κε τότε από το κρά­τος της δεξιάς. Αυτά πρέ­πει να τελειώ­σουν», τόνισε.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην άγρια κατα­στο­λή των δια­δη­λω­τών, είπε ότι «ελέγ­χου­με αυτό το ζήτη­μα, προ­σπα­θού­με να μάθου­με περισ­σό­τε­ρα πράγ­μα­τα», και ότι «ενήρ­γη­σαν και μηχα­νι­σμοί που δεν ήταν οι επί­ση­μοι ούτε μέσα από την ηγε­σία της Αστυ­νο­μί­ας ούτε από την ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου ούτε από αλλού». «Μαζί μ΄ αυτούς τους μηχα­νι­σμούς που έχουν την κύρια πολι­τι­κή ευθύ­νη που έδω­σαν εντο­λή για τέτοιο χτύ­πη­μα ενήρ­γη­σαν και άλλοι μηχα­νι­σμοί. Έπαιρ­ναν τα παι­διά απ τους για­τρούς και η Αστυ­νο­μία έφερ­νε δικούς της για­τρούς, για να κάνουν άλλες δια­γνώ­σεις ή ότι δε χρή­ζουν ιατρι­κής περί­θαλ­ψης …», ανέ­φε­ρε. Ερω­τη­θείς αν ήταν παρα­κρά­τος είπε «δεν ξέρω τι ήταν μπο­ρεί να είναι κρά­τος μέσα στο κρά­τος», έκα­νε λόγο για «στε­νή σχέ­ση του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού ‑μηδέ της Αστυ­νο­μί­ας εξαι­ρου­μέ­νης — με Ππρε­σβεί­ες ξένων χωρών, όπως είναι η αμε­ρι­κα­νι­κή”» και κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση να ελέγ­ξει καλύ­τε­ρα όλα αυτά τα ζητήματα.

Απα­ντώ­ντας σε άλλη ερώ­τη­ση εκτί­μη­σε ότι η κυβέρ­νη­ση δεν θα αντέ­ξει ως τον Μάιο ή τον Σεπτέμ­βριο του 2019, που σύμ­φω­να με όσα λέει θα γίνουν εκλο­γές και τόνι­σε ότι «για να υπάρ­ξει λύση θα πρέ­πει να οδη­γη­θού­με σε ριζι­κή αλλα­γή συσχε­τι­σμών». Είπε ότι ο ελλη­νι­κός λαός πρέ­πει να σκε­φθεί πως τα τρία μνη­μό­νια και το συμπλη­ρω­μα­τι­κό θα παρα­μεί­νουν σε ισχύ, όπως και οι πάνω από 1.000 αντι­λαϊ­κοί-αντερ­γα­τι­κοί νόμοι,η κατάρ­γη­ση των οποί­ων δεν προ­βλέ­πε­ται ούτε από το πρό­γραμ­μα της ΝΔ, ούτε από του ΠΑΣΟΚ, ούτε από του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν οι αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές που καθο­δη­γού­νται και συνα­πο­φα­σί­ζο­νται με την ΕΕ και τα στρα­τη­γεία του ΝΑΤΟ.

«Ο ελλη­νι­κός λαός, το εργα­τι­κό λαϊ­κό κίνη­μα πρέ­πει να δρο­μο­λο­γή­σει την πραγ­μα­τι­κή διέ­ξο­δο, για­τί υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή λύση και γι΄ αυτό χρειά­ζε­ται ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ παντού και στα μέτω­πα πάλης, κυρί­ως μέσα στους εργα­τι­κούς λαϊ­κούς αγώ­νες, στα σωμα­τεία, τους συλ­λό­γους, στις δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές και στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές και στις ευρω­ε­κλο­γές», τόνι­σε ο γγ του ΚΚΕ.

Έκα­νε ακό­μα λόγο για διε­θνώς συνο­λι­κά αρνη­τι­κό συσχε­τι­σμό δυνά­με­ων και αντι­δρα­στι­κο­ποί­η­ση του συνό­λου του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος, με μετα­τό­πι­ση σε αντι­δρα­στι­κές θέσεις και των παρα­δο­σια­κών φιλε­λεύ­θε­ρων κομ­μά­των και του χώρου της Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας και του οπορ­του­νι­στι­κού ρεύ­μα­τος, τονί­ζο­ντας ότι «αυτό είναι που πρέ­πει πρώ­τα να συνει­δη­το­ποι­η­θεί από το σύνο­λο των σοβα­ρά σκε­πτό­με­νων ανθρώ­πων και της πατρί­δας μας και της Ευρώ­πης. Θα έλε­γα και από κει να ξεκι­νή­σει το ξήλω­μα αυτής της λογι­κής, της αντί­δρα­σης που μας οδη­γεί συνε­χώς απ’’ το κακό στο χειρότερο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο