Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ παντού, η καλύτερη άμυνα στην επίθεση κεφαλαίου

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σε απο­ψι­νή του ομι­λία σε πολι­τι­κή συγκέ­ντρω­ση της τομε­α­κής επι­τρο­πής ανα­το­λι­κών συνοι­κιών του κόμ­μα­τος, στο κλει­στό γήπε­δο της “Near East” στην Και­σα­ρια­νή, “την πόλη-σύμ­βο­λο των αγώ­νων και των θυσιών αλλά και την πόλη των σύγ­χρο­νων διεκ­δι­κή­σε­ων του λαού μας” απηύ­θυ­νε κάλε­σμα συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ στις καθη­με­ρι­νές μάχες στους τόπους δου­λειάς, στις γει­το­νιές, στα σχο­λεία και τις σχο­λές και σε όλες τις εκλο­γι­κές μάχες του 2019.

Όπως υπο­γράμ­μι­σε “σε όλες τις μάχες που έχου­με μπρο­στά μας, το δίλημ­μα είναι ένα: Θα συνε­χί­ζου­με στο δρό­μο που μας έφε­ρε ως εδώ και απο­δε­δειγ­μέ­να θα φέρει και νέα δει­νά για το λαό; Ή θα αντε­πι­τε­θού­με μαζι­κά και δυνα­μι­κά παντού να ανοί­ξει ο δρό­μος για να αλλά­ξει ριζι­κά επι­τέ­λους αυτό το σάπιο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστημα;”

Τόνι­σε ότι “η καλύ­τε­ρη άμυ­να στην επί­θε­ση του κεφα­λαί­ου, της ΕΕ, των κυβερ­νή­σε­ων και των οργά­νων τους σε δήμους και τις περι­φέ­ρειες είναι η αντε­πί­θε­ση με ισχυ­ρό ΚΚΕ παντού”.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι οι εκλεγ­μέ­νοι με την “Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση”, δήμαρ­χοι στην Και­σα­ρια­νή, στην Πάτρα, στο Χαϊ­δά­ρι, στην Πετρού­πο­λη και στην Ικα­ρία “εμπό­δι­σαν επί πέντε χρό­νια να περ­νά ατό­φια η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της κεντρι­κής διοί­κη­σης, της κυβέρ­νη­σης”, και “αξιο­ποί­η­σαν κάθε χαρα­μά­δα που θα μπο­ρού­σε έστω να δώσει μια μικρή ανά­σα ανα­κού­φι­σης στο λαό και τη νεολαία”.

“Και δω στην Και­σα­ρια­νή έχου­με μάθει να κερ­δί­ζου­με μάχες. Και τη μάχη στο δήμο, θα την ξανα­κερ­δί­σου­με. Για­τί η Και­σα­ρια­νή, έχει και θα συνε­χί­σει να έχει αγω­νι­στή, κομ­μου­νι­στή δήμαρ­χο τον Ηλία Στα­μέ­λο” ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

kaisariani1

“Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και προ­σω­πι­κά ο Τσί­πρας, θέλει να που­λή­σει στο λαό, το παρα­μύ­θι της μετα­μνη­μο­νι­κής επο­χής. Αλλά οι ίδιοι οι εταί­ροι του, η Κομι­σιόν, το Eurogroup, το ΔΝΤ, τον ξεσκε­πά­ζουν συνε­χώς” είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας, προ­σθέ­το­ντας ότι “η Κομι­σιόν, το Eurogroup, το ΔΝΤ, έρχο­νται να επι­βε­βαιώ­σουν, ότι η ασφυ­κτι­κή ευρω­ε­νω­σια­κή επι­τρο­πεία και επο­πτεία παρα­μέ­νει, και συνο­δεύ­ε­ται με δεσμεύ­σεις για νέα επι­πλέ­ον αντι­λαϊ­κά μέτρα, που πρέ­πει να πάρει η κυβέρνηση”.

Σημεί­ω­σε ότι τα νέα μέτρα-απαι­τή­σεις του μεγά­λου κεφα­λαί­ου “παρα­μέ­νουν μόνι­μα πάνω στο τρα­πέ­ζι και σε συν­θή­κες καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης και σε συν­θή­κες καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης” για­τί “μόνι­μα στο τρα­πέ­ζι των κυβερ­νή­σε­ων και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών, βρί­σκε­ται η δια­σφά­λι­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των μονο­πω­λια­κών κολοσσών”.

Επι­κα­λέ­στη­κε ως από­δει­ξη, την πρό­σφα­τη έκθε­ση του ΔΝΤ το οποίο “με το γνω­στό μπα­μπού­λα των δυσκο­λιών της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας και των ανα­γκών για τη χρη­μα­το­δό­τη­σή της, μιλά­ει για νέα δρα­στι­κά δημο­σιο­νο­μι­κά μέτρα, ανα­διάρ­θρω­ση χρέ­ους ή ακό­μη και νέα χρη­μα­το­δο­τι­κή στή­ρι­ξη, δηλα­δή ουσια­στι­κά για νέο μνημόνιο”.

Είπε, στη συνέ­χεια, ότι υπό την απει­λή ενός νέου μνη­μο­νί­ου ο λαός καλεί­ται “να ξεγρά­ψει όλα όσα έχα­σε με τα μνη­μό­νια, να δεχθεί αδια­μαρ­τύ­ρη­τα την κατα­κρε­ούρ­γη­ση του αφο­ρο­λό­γη­του ορί­ου που έχει ψηφί­σει ο ΣΥΡΙΖΑ, την εργα­σια­κή ζού­γκλα, και την μεγα­λύ­τε­ρη “ευε­λι­ξία” στην αγο­ρά εργα­σί­ας” και ταυ­τό­χρο­να η εργα­τι­κή λαϊ­κή οικο­γέ­νεια “που έχει πνι­γεί απο τα χρέη, πρέ­πει να κόψει το λαι­μό της για να πλη­ρώ­σει τα δάνειά της κάτω από το φόβο των κατα­σχέ­σε­ων και των πλειστηριασμών”.

kaisariani3

Όπως είπε, όλα αυτά απο­δει­κνύ­ουν ότι “η μετα­μνη­μο­νια­κή επο­χή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδια κι απα­ράλ­λα­χτη με τη μνη­μο­νια­κή” και πως “όποιος κι αν είναι στην κυβέρ­νη­ση, ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατ΄ όνο­μα «προ­ο­δευ­τι­κή» του συμ­μα­χία ή η ΝΔ με την υπο­τι­θέ­με­νη «υπευ­θυ­νό­τη­τά» της, πάλι η εργα­τι­κή τάξη, ο λαός, θα συνε­χί­ζει να πλη­ρώ­νει το μάρμαρο”.

Επι­σή­μα­νε ως πλέ­ον σημα­ντι­κό και κρί­σι­μο “πως κανέ­νας εργα­ζό­με­νος, κανέ­νας αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νος, δεν πρό­κει­ται να πάρει πίσω, όλα όσα έχα­σε και πολύ περισ­σό­τε­ρο, δεν μπο­ρεί να βάλει στο επί­κε­ντρο τις δικές του ανά­γκες”, αλλά, αντί­θε­τα, “θα συμ­βι­βά­ζε­ται όλο και περισ­σό­τε­ρο κάθε μέρα που περ­νά, με τα ψίχουλα”.

“Γι’ αυτό πρέ­πει να αμφι­σβη­τή­σου­με όσα μας παρου­σιά­ζουν ως θέσφα­τα, όπως το ίδιο το σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης, η περι­βό­η­τη αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα του κεφα­λαί­ου και ο καπι­τα­λι­στι­κός τρό­πος ανά­πτυ­ξης. Όλους δηλα­δή τους στό­χους, που δεν είναι στό­χοι του ελλη­νι­κού λαού, αλλά μιας οικο­νο­μι­κής ολι­γαρ­χί­ας. Στό­χους στους οποί­ους συγκλί­νουν ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα” υπο­γράμ­μι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι η “βιώ­σι­μη ανά­πτυ­ξη” του κ. Μητσο­τά­κη και η “δίκαιη ανά­πτυ­ξη” του κ. Τσί­πρα “δεν δια­φέ­ρουν σε τίπο­τα ουσια­στι­κό για­τί πρό­κει­ται για την ανά­καμ­ψη των ίδιων καπι­τα­λι­στι­κών κερ­δών για τους λίγους, τους οποί­ους υπη­ρε­τούν και οι δύο”.

Μάλι­στα, πρό­τει­νε, τον όρο “ολι­γαρ­κή αφθο­νία” που “εκφρά­ζει και τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ” να τον ονο­μά­σουν, αμφό­τε­ροι, “ολι­γαρ­χι­κή αφθο­νία” αφού “και οι δυό τα συμ­φέ­ρο­ντα της ολι­γαρ­χί­ας πασχί­ζουν πάση θυσία να υπη­ρε­τή­σουν, σε βάρος των εργα­τι­κών — λαϊ­κών δικαιωμάτων”.

kaisariani5

Ανέ­φε­ρε ότι παρό­τι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δια­τεί­νο­νται ότι οι προ­τά­σεις τους αφο­ρούν δύο δια­φο­ρε­τι­κά αντα­γω­νι­στι­κά σχέ­δια, “στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα υπάρ­χει ένα ενιαίο σχέ­διο με διά­φο­ρες εξί­σου αντι­λαϊ­κές παραλ­λα­γές” και σημεί­ω­σε, μετα­ξύ άλλων, ότι “αυτό το κοι­νό τους σχέ­διο θυσιά­ζει τελι­κά τα εργα­τι­κά λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα για χάρη της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­καμ­ψης, βαφτί­ζει κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή τη φιλαν­θρω­πία, τα ψίχου­λα για τη δια­χεί­ρι­ση της ακραί­ας φτώ­χειας, είναι το σχέ­διο των δεσμεύ­σε­ων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που εμπλέ­κει τη χώρα μας, το λαό μας σε επι­κίν­δυ­νες περιπέτειες”.

Υπο­γράμ­μι­σε οτι είναι “το επε­ξερ­γα­σμέ­νο σχέ­διο του ΚΚΕ το οποίο απα­ντά στην ανά­γκη του λαού μας να καλύ­ψει τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του. Μόνο που το σχέ­διο του ΚΚΕ προ­ϋ­πο­θέ­τει και έναν λαό, οργα­νω­μέ­νο, απο­φα­σι­σμέ­νο να βαδί­σει το δικό του δρό­μο, να διεκ­δι­κή­σει και να επι­βά­λει το δίκιο του για να ικα­νο­ποι­ή­σει τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες για­τί σήμε­ρα υπάρ­χουν όλες οι δυνα­τό­τη­τες να ζήσει καλύ­τε­ρα, με μια ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κή οργά­νω­ση της οικο­νο­μί­ας και της κοινωνίας”.

Ανα­φέρ­θη­κε στις “ψεύ­τι­κες δια­χω­ρι­στι­κές γραμ­μές που επι­νο­ούν τα κόμ­μα­τα του νέου διπο­λι­σμού” με τα περί “μετώ­που ενά­ντια στην ακρο­δε­ξιά” του ενός και “μετώ­που ενά­ντια στον λαϊ­κι­σμό” του άλλου.

Διε­ρω­τή­θη­κε πως γίνε­ται “μέτω­πο ενά­ντια στην ακρο­δε­ξιά, ενώ έχεις συγκυ­βερ­νή­σει για χρό­νια με μια ακρο­δε­ξιά δύνα­μη, όπως οι ΑΝΕΛ και σήμε­ρα συγκυ­βερ­νάς με ένα κομ­μά­τι τους, όταν έχεις φίλο τον ακρο­δε­ξιό ρατσι­στή Τράμπ, τον δολο­φό­νο του λαού της Παλαι­στί­νης Νετα­νιά­χου, όταν έχεις γίνει ο βασι­κός προ­πα­γαν­δι­στής της ΕΕ που έχει ως επί­ση­μη ιδε­ο­λο­γία της τον αντι­κομ­μου­νι­σμό και είναι το εκτρο­φείο της ακρο­δε­ξιάς και των δια­φό­ρων φασιστοειδών”.

Πρό­σθε­σε “πως γίνε­ται να έχεις μέτω­πο ενά­ντια στον εθνι­κι­σμό και την ακρο­δε­ξιά και να έχεις πάρει εργο­λα­βία τη βρώ­μι­κη δου­λειά των ιμπε­ρια­λι­στών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που έχουν για δόγ­μα τους το “διαί­ρει και βασίλευε”;”

Είπε οτι η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών “που ανέ­λα­βε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρ­νη­ση του κατά παραγ­γε­λία των ιμπε­ρια­λι­στών, ήταν μια ακό­μα βρώ­μι­κη δου­λειά” και σημεί­ω­σε ότι αυτή “όχι μόνο δεν λύνει ένα χρό­νιο πρό­βλη­μα ανά­με­σα σε δύο χώρες, σε δύο λαούς αλλά μπο­ρεί να δημιουρ­γή­σει και και­νούρ­για αφού εμπε­ριέ­χει σπέρ­μα­τα αλυτρωτισμού”.

Έθε­σε το ερώ­τη­μα “τι εννο­εί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσί­πρας όταν λένε να αξιο­ποι­η­θεί το μοντέ­λο της συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών; Μήπως να ορι­στι­κο­ποι­η­θεί η διχο­τό­μη­ση με ανα­γνώ­ρι­ση του ψευ­δο­κρά­τους της Βόρειας Κύπρου;”

kaisariani2

“Αυτά λέει και ακό­μα περισ­σό­τε­ρα κάνει η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό και οι ιμπε­ρια­λι­στές την κατα­τάσ­σουν στην «ελίτ» του ΝΑΤΟ” πρόσθεσε.

Είπε ότι μπρο­στά στις ευρω­ε­κλο­γές ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ “στή­νουν τις παγί­δες τους, βάζουν τα διλήμ­μα­τα τους, για να εγκλω­βί­σουν τη λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια απέ­να­ντι στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, την πολι­τι­κή της ΕΕ” και τόνι­σε “ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο δρό­μο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ βαδί­ζουν, στον δρό­μο υπε­ρά­σπι­σης του κεφα­λαί­ου, είτε δια­λέ­γουν την “αρι­στε­ρή” είτε την “δεξιά λωρί­δα”. Μόνο που ο δρό­μος του λαού και του κάθε ευρω­παϊ­κού λαού είναι μακριά και έξω από την ΕΕ, από κάθε ιμπε­ρια­λι­στι­κή συμ­μα­χία, στην πάλη για να πάρει αυτός την εξου­σία για να οικο­δο­μή­σει τη δική του κοι­νω­νία και οικονομία”.

“Στις ευρω­ε­κλο­γές στέλ­νου­με μήνυ­μα και μέσα εδώ και έξω στην ΕΕ, για­τί το δυνα­τό “ΝΑΙ” στο ΚΚΕ είναι το πιο δυνα­τό “ΟΧΙ” στην ΕΕ” υπο­γράμ­μι­σε, προ­σθέ­το­ντας “η μονα­δι­κή καθα­ρή αντί­θε­ση στην ΕΕ, τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό της χαρα­κτή­ρα, το αντερ­γα­τι­κό αντι­λαϊ­κό της περιε­χό­με­νο, μπο­ρεί να εκφρα­στεί μόνο με την ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ”.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ τόνι­σε την σημα­σία των εκλο­γι­κών ανα­με­τρή­σε­ων για την εργα­τι­κή-λαϊ­κή πάλη και την ανά­δει­ξη ενός ακό­μα ισχυ­ρό­τε­ρου αγω­νι­στι­κού ρεύ­μα­τος “που εκφρά­ζει τα συμ­φέ­ρο­ντα της μεγά­λης λαϊ­κής πλειο­ψη­φί­ας, και θα αντι­μά­χε­ται με συνέ­πεια την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή και τους διά­φο­ρους κεντρι­κούς ή τοπι­κούς φορείς της”.

Σημεί­ω­σε ότι με ισχυ­ρο­ποί­η­ση του ΚΚΕ ενιαία παντού “μπο­ρούν να γίνουν βήμα­τα στη συσπεί­ρω­ση λαϊ­κών δυνά­με­ων που δεν ανέ­χο­νται άλλο την κοροϊ­δία και την εξα­πά­τη­ση, να εκφρα­στεί πιο δυνα­μι­κά η αμφι­σβή­τη­ση της καπι­τα­λι­στι­κής εξου­σί­ας” και “να δοθεί από καλύ­τε­ρες θέσεις η μάχη για την υπε­ρά­σπι­ση των εργα­τι­κών και λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων, για νέες κατα­κτή­σεις στο δρό­μο για την εργα­τι­κή εξουσία”.

Τέλος, στη σημε­ρι­νή συγκέ­ντρω­ση απηύ­θυ­νε χαι­ρε­τι­σμό ο δήμαρ­χος Και­σα­ρια­νής και εκ νέου υπο­ψή­φιος με την “Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση”, Ηλί­ας Σταμέλος.

kaisariani4

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο