Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Ανυπολόγιστες οι κοινωνικές συνέπειες για τη ζωή από την αθώωση της χρήσης της κάνναβης

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στη σημε­ρι­νή του ομι­λία στη Βου­λή, είπε ότι η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ με το παρόν σχέ­διο νόμου για την φαρ­μα­κευ­τι­κή κάν­να­βη «παίρ­νει για άλλη μια φορά τη σκυ­τά­λη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει σηκώ­σει την ίδια σημαία: αυτή της προ­σέλ­κυ­σης επεν­δύ­σε­ων, όπως είχε κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη δια­δι­κα­σία απε­λευ­θέ­ρω­σης της παρα­γω­γής κάν­να­βης και των προ­ϊ­ό­ντων της για ιατρι­κούς σκο­πούς. Απ’ ό,τι φαί­νε­ται είναι πάρα πολ­λά τα λεφτά».

Όπως υπο­γράμ­μι­σε, στη συνέ­χεια, «το κυριό­τε­ρο και συνά­μα το χει­ρό­τε­ρο, όμως, είναι ότι ανοί­γει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τον ασκό του Αιό­λου στο να προ­χω­ρά βήμα-βήμα στην επι­κίν­δυ­νη αθώ­ω­ση των ναρ­κω­τι­κών στη συνεί­δη­ση κυρί­ως των νέων παιδιών».

Επι­σή­μα­νε ότι «το έδα­φος αυτής της συμ­φω­νί­ας ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ είναι η βάση για να ανοί­ξει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο η συζή­τη­ση συνο­λι­κά για τη νομι­μο­ποί­η­ση του χασίς», προ­σθέ­το­ντας: «Λέμε καθα­ρά, ότι αυτό το νομο­σχέ­διο και όλη η συζή­τη­ση γύρω απ’ αυτό, θα αξιο­ποι­η­θεί για να ανοί­ξει ο δρό­μος για τη νομι­μο­ποί­η­ση της κάν­να­βης συνολικότερα».

Είπε ότι το ΚΚΕ έχει «στα­θε­ρή και κρυ­στάλ­λι­νη θέση» για τα ζητή­μα­τα αυτά, την οποία έχει εκφρά­σει και στη Βου­λή και στην Ευρω­βου­λή, αλλά κυρί­ως την έχει κατα­θέ­σει στην ελλη­νι­κή κοινωνία.

Σημεί­ω­σε ότι η θέση του ΚΚΕ παίρ­νει υπό­ψη της την εμπει­ρία από τη χρή­ση άλλων ναρ­κω­τι­κών ουσιών στην ιατρι­κή κλι­νι­κή πρά­ξη, καθώς και τα δια­θέ­σι­μα επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να γύρω από την κάν­να­βη και τις ουσί­ες (τόσο φυσι­κές, όσο και συν­θε­τι­κές) που προ­έρ­χο­νται από αυτή.

Όπως ανέ­φε­ρε, «η φυτι­κή κάν­να­βη δεν μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί αυτή καθ’ αυτή ως φαρ­μα­κευ­τι­κή-θερα­πευ­τι­κή ουσία. Αντί­θε­τα, συγκε­κρι­μέ­νες δρα­στι­κές ουσί­ες που απο­μο­νώ­νο­νται από την κάν­να­βη ή και μπο­ρούν να συντε­θούν ακό­μη και τεχνη­τά, θα μπο­ρού­σαν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για φαρ­μα­κευ­τι­κούς-παρη­γο­ρη­τι­κούς σκο­πούς, σε πολύ όμως συγκε­κρι­μέ­νες περι­πτώ­σεις ασθε­νειών, όπου τα ήδη υπάρ­χο­ντα φάρ­μα­κα δεν επαρκούν».

«Βασι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση, όμως, είναι ότι πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­ζεις αυτές τις δρα­στι­κές ουσί­ες ως φάρ­μα­κα, με ό,τι συνε­πά­γε­ται αυτό για τη μελέ­τη και την έρευ­να, ώστε να μπο­ρούν να παρέ­χο­νται στους ασθε­νείς με τη μεγα­λύ­τε­ρη δυνα­τή ασφά­λεια και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα» πρόσθεσε.

Σημεί­ω­σε ακό­μα, ότι η νομο­θε­σία, η οποία επι­και­ρο­ποι­ή­θη­κε το 2013, «ανέ­κα­θεν επέ­τρε­πε τόσο την παρα­γω­γή, όσο και τη διά­θε­ση κάν­να­βης για ιατρι­κούς σκο­πούς, προ­βλέ­πο­ντας για αυτήν τη δια­δι­κα­σία όμως μόνο κρα­τι­κό μονοπώλιο».

Στη συνέ­χεια, ανέ­φε­ρε ότι η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ολο­κλη­ρώ­νο­ντας τον δρό­μο που άνοι­ξε ο ΣΥΡΙΖΑ, «εξαι­ρεί την παρα­γω­γή της κάν­να­βης για ιατρι­κούς σκο­πούς από τη δια­δι­κα­σία του κρα­τι­κού μονο­πω­λί­ου» και παράλ­λη­λα «ενι­σχύ­ει τους όρους ανά­πτυ­ξης της εν λόγω παρα­γω­γι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, από φυσι­κά ή νομι­κά πρό­σω­πα, με σκο­πό όχι τόσο την προ­μή­θεια του κρα­τι­κού μονο­πω­λί­ου, αλλά κυρί­ως την εξαγωγή».

Όπως εξή­γη­σε, «η επο­νο­μα­ζό­με­νη “φαρ­μα­κευ­τι­κή” κάν­να­βη περιέ­χει την ψυχο­τρό­πο ουσία σε ποσο­στό περισ­σό­τε­ρο από 0,2%, δηλα­δή δεν δια­φέ­ρει σε τίπο­τα από το κοι­νό χασίς» και η κυβέρ­νη­ση προ­κει­μέ­νου να πετύ­χει το βασι­κό σκο­πό που είναι κυρί­ως η εξα­γω­γή «απε­λευ­θε­ρώ­νει αυτό το όριο του 0,2% στα προ­ϊ­ό­ντα που προ­ο­ρί­ζο­νται για εξα­γω­γή» και λέει ότι «θα ισχύ­ουν μόνο οι όροι χρή­σης της χώρας εξαγωγής».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας «λέγο­ντας τα πράγ­μα­τα με το όνο­μά τους» τόνι­σε ότι «σήμε­ρα η κάν­να­βη απο­τε­λεί ένα μεγά­λο brand name, που απο­φέ­ρει τερά­στια κέρ­δη σε ομί­λους που απο­φα­σί­ζουν να επεν­δύ­σουν. Μάλι­στα, σε συν­θή­κες οικο­νο­μι­κής κρί­σης, απο­τε­λεί διέ­ξο­δο πραγ­μα­τι­κά για τερά­στια κεφά­λαια, που λιμνά­ζουν λόγω της κρί­σης και δεν επεν­δύ­ο­νται για­τί δεν απο­φέ­ρουν μεγά­λα κέρδη».

Πρό­σθε­σε, εξη­γώ­ντας για ποιους λόγους η Ελλά­δα έχει επι­λε­γεί «από μονο­πώ­λια ως βασι­κή χώρα παρα­γω­γής κάν­να­βης» και πρό­σθε­σε ότι «είναι του­λά­χι­στον ανή­θι­κο» τόσο η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ όσο και η προη­γού­με­νη του ΣΥΡΙΖΑ να εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται χωρίς ντρο­πή «την αγω­νία ορι­σμέ­νων ασθε­νών και των οικο­γε­νειών τους» μόνο και μόνο «για να επι­τα­χύ­νε­τε τη δια­δι­κα­σία απε­λευ­θέ­ρω­σης της κάν­να­βης, τη στιγ­μή που, όπως κι εσείς πολύ καλά ξέρε­τε, θα μπο­ρού­σε να προ­χω­ρή­σει η παρα­γω­γή τους, με κρα­τι­κό μονο­πώ­λιο ή με εισα­γω­γή σε τελευ­ταία ανά­λυ­ση, των σχε­τι­κών σκευασμάτων».

Πρό­σθε­σε ότι το αμέ­σως επό­με­νο διά­στη­μα «ανα­μέ­νε­ται στα­δια­κά να ολο­κλη­ρω­θεί η νομι­μο­ποί­η­ση της “φαρ­μα­κευ­τι­κής” κάν­να­βης σε όλη την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση. Και το βλέμ­μα των ομί­λων είναι ήδη στραμ­μέ­νο στο επό­με­νο βήμα, δηλα­δή στην ‑μετά πανη­γυ­ρι­σμών- νομι­μο­ποί­η­ση της χρή­σης χασίς».

Σημειώ­νο­ντας ότι είναι σε εξέ­λι­ξη παγκό­σμια εκστρα­τεία κρα­τών και δια­φό­ρων μονο­πω­λια­κών ομί­λων για την αθώ­ω­ση των επι­βλα­βών χαρα­κτη­ρι­στι­κών της κάν­να­βης, ανα­φέρ­θη­κε με στοι­χεία στην από­το­μη αύξη­ση του αριθ­μού χρη­στών της κάν­να­βης στην οποία έχει οδη­γή­σει η εκστρα­τεία αυτή.

«Η απε­λευ­θέ­ρω­ση της καλ­λιέρ­γειας κάν­να­βης, με όποιο πρό­σχη­μα, δεν υπη­ρε­τεί κάποια κοι­νω­νι­κή πραγ­μα­τι­κή ανά­γκη, παρά μόνο τις ανά­γκες μονο­πω­λια­κών ομί­λων να επεν­δύ­σουν τα συσ­σω­ρευ­μέ­να τους κεφά­λαια. Κατα­στρέ­φο­νται όμως έτσι σημα­ντι­κές παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες για τη χώρα μας. Ενώ η Ελλά­δα θα μπο­ρού­σε να παρά­γει μεγά­λη ποι­κι­λία απα­ραί­τη­των αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων, σήμε­ρα δεν έχει επάρ­κεια σε βασι­κά προ­ϊ­ό­ντα» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας και τις καλ­λιέρ­γειες βασι­κών προ­ϊ­ό­ντων που ξερι­ζώ­θη­καν και λόγω των δεσμεύ­σε­ων της ΕΕ.

«Και τώρα φτά­σα­με να καλ­λιερ­γού­με χασίς! Μεγά­λη πρό­ο­δος, πραγ­μα­τι­κά, τον 21ο αιώ­να! Έλε­ος αγύρ­τες της πολι­τι­κής» πρόσθεσε.

«Με τέτοιου είδους νομο­σχέ­δια που υπερ­προ­βάλ­λουν την κάν­να­βη ως “φάρ­μα­κο”, που ανά­γουν δευ­τε­ρεύ­ου­σες ιδιό­τη­τές της σε κύριες ή επι­διώ­κουν να δια­μορ­φώ­σουν “θετι­κό πρό­ση­μο” γύρω από τη χρή­ση της ως ναρ­κω­τι­κό, έχει και θα έχει ανυ­πο­λό­γι­στες κοι­νω­νι­κές συνέ­πειες» υπογράμμισε.

Επέρ­ρι­ψε τερά­στιες ευθύ­νες στην ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τις λοι­πές δυνά­μεις και σε όλες τις μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σεις, για­τί «με όλη αυτή τη συζή­τη­ση, για τα δήθεν οφέ­λη της κάν­να­βης, αθω­ώ­νε­τε τη χρή­ση της στις συνει­δή­σεις των παι­διών της λαϊ­κής οικογένειας».

Εγκά­λε­σε την κυβέρ­νη­ση για αλλοί­ω­ση του θερα­πευ­τι­κού μοντέ­λου του ΚΕΘΕΑ και κατη­γό­ρη­σε τον ΣΥΡΙΖΑ για επί­δει­ξη όψι­μου ενδια­φέ­ρο­ντος για το ΚΕΘΕΑ, «όταν η όλη πολι­τι­κή που άσκη­σε η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτη­μα των ναρ­κω­τι­κών, ουσια­στι­κά έστρω­νε το δρό­μο, για να γιγα­ντω­θεί η κοι­νω­νι­κή ανο­χή στα ναρ­κω­τι­κά και η εξάρ­τη­ση από αυτά».

Υπο­γράμ­μι­σε ότι σήμε­ρα απαι­τεί­ται γεν­ναία χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για να ενι­σχυ­θούν όλα τα «στε­γνά» θερα­πευ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα, ολό­πλευ­ρη ενί­σχυ­ση του ΚΕΘΕΑ, δια­μόρ­φω­ση ενιαί­ου θεσμι­κού πλαι­σί­ου για τα 75 Κέντρα Πρό­λη­ψης της χώρας, κάλυ­ψη με Κέντρα Πρό­λη­ψης όλης της χώρας, και «να μην προ­χω­ρή­σει το αίσχος των Χώρων Επο­πτευό­με­νης Χρήσης».

«Όλα αυτά τα ζητή­μα­τα, είναι για το ΚΚΕ ζητή­μα­τα “πρώ­της γραμ­μής”, για­τί σχε­τί­ζο­νται με τη ζωή, το μέλ­λον, τη συνεί­δη­ση της νέας γενιάς» τόνισε.

Τόνι­σε ότι το ΚΚΕ, όπως έκα­νε και με το ν/σ του ΣΥΡΙΖΑ, θα κατα­ψη­φί­σει το εν λόγω νομο­σχέ­διο, «για­τί το βασι­κό του κρι­τή­ριο είναι το κέρ­δος και ο αντα­γω­νι­σμός των μονο­πω­λί­ων, που στην περί­πτω­ση των φαρ­μά­κων εμπο­ρεύ­ο­νται πολ­λα­πλά και κερ­δο­σκο­πούν παρά­νο­μα πάνω στον ανθρώ­πι­νο πόνο».

«Σήμε­ρα, υπάρ­χουν οι αντι­κει­με­νι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις για έναν δια­φο­ρε­τι­κό δρό­μο, που θα έχει ως κρι­τή­ριο πραγ­μα­τι­κά κοι­νω­νι­κές ανά­γκες και η κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­νη παρα­γω­γή θα μπο­ρεί να οργα­νώ­νε­ται στη βάση ενός πραγ­μα­τι­κά επι­στη­μο­νι­κού κεντρι­κού σχε­δια­σμού της οικονομίας.

Με τη λει­τουρ­γία κρα­τι­κού φορέα φαρ­μά­κου θα σχε­διά­ζε­ται και θα οργα­νώ­νε­ται η έρευ­να, η παρα­γω­γή, η εισα­γω­γή και η διά­θε­ση ποιο­τι­κών και απο­τε­λε­σμα­τι­κών φαρ­μά­κων, δωρε­άν σε όλους όσους τα χρειά­ζο­νται, στο πλαί­σιο φυσι­κά ενός σύγ­χρο­νου, απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κού και δωρε­άν συστή­μα­τος υγεί­ας και πρόνοιας.

Κι όλα αυτά μακριά από τα κορά­κια του μαύ­ρου χρή­μα­τος, του αδη­φά­γου καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους, που βάζει σε κίν­δυ­νο και το μυα­λό και την ψυχή και τις ίδιες τις ζωές των παι­διών μας» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο