Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Αν είχατε ακούσει το ΚΚΕ, τα πράγματα θα ήταν εμφανώς καλύτερα στην πανδημία

Αν είχα­τε ακού­σει το ΚΚΕ, τα πράγ­μα­τα θα ήταν εμφα­νώς καλύ­τε­ρα στην παν­δη­μία, τόνι­σε στη Βου­λή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σημειώ­νο­ντας ότι δεν υπάρ­χει καμία δικαιο­λο­γία για την κυβέρ­νη­ση που έχει κλεί­σει τα αυτιά της και δεν προ­χω­ρά στην ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, στην επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού, σε μέτρα προ­στα­σί­ας σε ΜΜΜ και χώρους δου­λειάς και εκπαίδευσης.

Η τοπο­θέ­τη­ση του Δ. Κου­τσού­μπα έγι­νε στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής επί της πρό­τα­σης του ΣΥΡΙΖΑ για σύστα­ση Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής για την απο­κα­λού­με­νη «Λίστα Πέτσα».

Το απόσπασμα της ομιλίας για την πανδημία

Δεν υπάρ­χει καμιά δικαιο­λο­γία. Για­τί δεν είμα­στε στην αρχή αυτής της περι­πέ­τειας, ούτε φυσι­κά στο τέλος της. Μετρά­με ήδη 20 μήνες από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας και γύρω από αυτό το ζήτη­μα έχει συσ­σω­ρευ­τεί και επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση και εμπει­ρία. Παρό­λα αυτά βρι­σκό­μα­στε σε χει­ρό­τε­ρη θέση.

Δεν είναι υπερ­βο­λή να πού­με πως ειδι­κά στη Βόρεια Ελλά­δα, σε όλες τις περιο­χές από τη Λάρι­σα, τη Λαμία και πάνω, η κατά­στα­ση έχει ξεφύ­γει. Σας έχει ξεφύ­γει! Και προς τα κάτω, στην υπό­λοι­πη χώρα η κατά­στα­ση χει­ρο­τε­ρεύ­ει. Δεν το λέμε εμείς, το λένε καθη­με­ρι­νά τα ρεκόρ που σπά­νε το ένα μετά το άλλο. Το φωνά­ζουν οι για­τροί και οι νοση­λευ­τές οι οποί­οι παρά το ότι έχουν εξα­ντλη­θεί, συνε­χί­ζουν να δίνουν μια τιτά­νια μάχη για να σώσουν ανθρώ­πι­νες ζωές!

Αλλά εσείς το βιο­λί σας! Επι­μέ­νε­τε να μιλά­τε για “παν­δη­μία ανεμ­βο­λί­α­στων”, παρό­τι το σωστό είναι να μιλά­με για παν­δη­μία νόση­σης των ανεμ­βο­λί­α­στων, για­τί και οι εμβο­λια­σμέ­νοι μπο­ρεί να κολ­λή­σουν, αλλά μόνο ή κυρί­ως οι ανεμ­βο­λί­α­στοι νοσούν βαριά και κιν­δυ­νεύ­ει η ζωή τους. Αλλά το λέτε έτσι, για­τί σας βολεύ­ει να κρύ­βε­τε την ευθύ­νη σας για το χαμη­λό ποσο­στό εμβο­λια­σμέ­νων, αφού οφεί­λε­ται και σε δικές σας ανε­πάρ­κειες και παλι­νω­δί­ες. Σας βολεύ­ει να επι­κε­ντρώ­νε­τε μόνο σε ένα μέτρο αντι­με­τώ­πι­σης της παν­δη­μί­ας, σημα­ντι­κό φυσι­κά αναμ­φί­βο­λα, ανα­μα­σώ­ντας τη γνω­στή καρα­μέ­λα της ατο­μι­κής ευθύ­νης για να μένουν στο απυ­ρό­βλη­το όλες οι υπό­λοι­πες ευθύ­νες σας. Για­τί αν είχα­τε ακού­σει το ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή ή έστω και αργό­τε­ρα, για­τί ποτέ δεν είναι αργά, τα πράγ­μα­τα θα ήταν εμφα­νώς καλύτερα.

Φτά­νε­τε μάλι­στα στο σημείο να λέτε με περίσ­σιο θρά­σος και κυνι­σμό ότι για­τροί θα ανα­γκα­στούν να επι­λέ­ξουν ποιος ασθε­νής θα δια­σω­λη­νω­θεί! Πρό­κει­ται για ομο­λο­γία ότι η πολι­τι­κή σας στην υγεία, πολι­τι­κή εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης ‑όλοι την ακο­λου­θή­σα­τε- έχει χρε­ο­κο­πή­σει, για­τί αυτή ευθύ­νε­ται για τα χάλια των δημό­σιων νοσοκομείων.

Αν η παν­δη­μία εξε­λίσ­σε­ται σε Λερ­ναία Ύδρα, όπως είπα­τε πρό­σφα­τα κ. Μητσο­τά­κη, αυτό συμ­βαί­νει για­τί η κυβέρ­νη­σή σας εξα­κο­λου­θεί να μην παίρ­νει κανέ­να μέτρο για τη στή­ρι­ξη του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, που έχει “φρα­κά­ρει” ξανά, με ανα­γκαί­ες προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού κι έκτα­κτη χρη­μα­το­δό­τη­ση. Για­τί η κυβέρ­νη­σή σας ακό­μα και τώρα που το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας δοκι­μά­ζε­ται, αρνεί­ται να προ­χω­ρή­σει στην επί­τα­ξη των μεγά­λων ιδιω­τι­κών μονά­δων της Υγεί­ας, οι οποί­ες εξα­κο­λου­θούν να θησαυ­ρί­ζουν, εκμε­ταλ­λευό­με­νες τα κενά του δημο­σί­ου συστή­μα­τος. Για να μην πω πόσα εκ. ευρώ εισπράτ­τουν καθη­με­ρι­νά τα διά­φο­ρα δια­γνω­στι­κά για τα rapid test, ενώ αυτά θα έπρε­πε να ήταν δωρε­άν και για όλους σε κάθε χώρο δου­λειάς με ευθύ­νη των επιχειρήσεων.

Αν η παν­δη­μία εξε­λίσ­σε­ται σε Λερ­ναία Ύδρα είναι για­τί η κυβέρ­νη­ση σας δεν πήρε κανέ­να μέτρο προ­στα­σί­ας και μεί­ω­σης του κιν­δύ­νου σε χώρους μεγά­λης δια­σπο­ράς, όπως είναι τα Μέσα Μετα­φο­ράς, τα σχο­λεία και οι μεγά­λοι χώροι δου­λειάς. Μάλι­στα εν μέσω παν­δη­μί­ας, στα σχο­λεία προ­χω­ρή­σα­τε και σε συγ­χω­νεύ­σεις τμη­μά­των, ενώ την ίδια στιγ­μή για μικρο­κομ­μα­τι­κούς λόγους αφή­νε­τε εκτός μέτρων και ουσια­στι­κών περιο­ρι­σμών τις εκκλη­σί­ες. Για­τί η κυβέρ­νη­σή σας δεν οργά­νω­σε μια επι­στη­μο­νι­κά τεκ­μη­ριω­μέ­νη ενη­με­ρω­τι­κή εκστρατεία.

Κι όταν μιλά­με για σοβα­ρή ενη­με­ρω­τι­κή εκστρα­τεία για τον εμβο­λια­σμό, δεν εννο­ού­με απλά μια δια­φη­μι­στι­κή καμπά­νια, όπως αυτή με τις λίστες Πέτσα που συζη­τά­με, αλλά μια ενη­με­ρω­τι­κή εκστρα­τεία που θα ακου­μπά και στις δομές της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας. Θα ακου­μπά δηλα­δή σε Κέντρα Υγεί­ας, Πολυ­ϊ­α­τρεία, Απο­κε­ντρω­μέ­να Ιατρεία τα οποία με σύγ­χρο­νες υπο­δο­μές και όλο το απα­ραί­τη­το προ­σω­πι­κό θα δια­συν­δέ­ο­νται με την οικο­γέ­νεια, τα σχο­λεία και τις σχο­λές, τους βρε­φο­νη­πια­κούς σταθ­μούς, τους τόπους δου­λειάς, τους τόπους άθλη­σης, τα γηρο­κο­μεία, άλλα ιδρύ­μα­τα που τυχόν υπάρχουν.

Όλα αυτά δηλα­δή που κάνει το ΚΚΕ, όχι μόνο σε φορείς, δομές, χώρους, όπου το ίδιο έχει την ευθύ­νη, αλλά παντού, από το πρωί μέχρι το βρά­δυ, με καμπά­νιες ενη­μέ­ρω­σης, πρω­το­βου­λί­ες, παρεμ­βά­σεις, ακό­μα και επί­λυ­ση προ­βλη­μά­των που παρου­σιά­ζο­νται στους συναν­θρώ­πους μας. Ζητή­μα­τα βέβαια, που δεν προ­βάλ­λο­νται ούτε από τα ΜΜΕ.

Η κυβέρ­νη­ση σας έχει κλεί­σει τα αυτιά, δεν αξιο­ποιεί τις προ­τά­σεις των υγειο­νο­μι­κών, των συλ­λό­γων τους:

- Δεν έχει επε­ξερ­γα­στεί ένα καθο­λι­κό πρό­γραμ­μα δημό­σιου δωρε­άν εμβο­λια­σμού με όλα τα απο­τε­λε­σμα­τι­κά και ασφα­λή εμβόλια.

- Με αξιο­ποί­η­ση όλων των δια­θέ­σι­μων φαρμάκων.

- Με δωρε­άν πλή­ρη προ­λη­πτι­κό ιατρι­κό έλεγ­χο πριν τον εμβο­λια­σμό, εφαρ­μο­γή της φαρμακοεπαγρύπνησης.

- Με στα­θε­ρή παρα­κο­λού­θη­ση των εμβο­λια­σμέ­νων για έγκαι­ρη παρέμ­βα­ση σε τυχόν παρενέργειες.

- Με επι­στη­μο­νι­κή κατα­γρα­φή των απο­τε­λε­σμά­των του εμβολιασμού.

- Με μια εμβο­λια­στι­κή εκστρα­τεία με ευθύ­νη του κρά­τους, εξα­ντλη­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση και απα­ντή­σεις στα ερω­τή­μα­τα, με ουσια­στι­κή και προ­σω­πο­ποι­η­μέ­νη ενη­μέ­ρω­ση του λαού.

Πόσο δια­φο­ρε­τι­κή θα ήταν η κατά­στα­ση με τον εμβο­λια­σμό, αν για παρά­δειγ­μα ο θεσμός του οικο­γε­νεια­κού για­τρού, ως βασι­κό στοι­χείο στη σύν­θε­ση του επι­στη­μο­νι­κού προ­σω­πι­κού των Κέντρων Υγεί­ας είχε ουσια­στι­κό ρόλο; Αλλά αυτά θα μας πουν ορι­σμέ­νοι δεν γίνο­νται, είναι μαξι­μα­λι­στι­κά. Προ­φα­νώς ό,τι αφο­ρά τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του λαού, είναι ουτο­πι­κό κι ανέ­φι­κτο, για­τί εφι­κτό για εσάς είναι μόνο ό,τι συμ­φέ­ρει τα συμ­φέ­ρο­ντα του ιδιω­τι­κού κεφα­λαί­ου στον τομέα της υγεί­ας, όπως και σε άλλους τομείς.

902.gr

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο