Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Απαράδεκτη η κατ’ απαίτηση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ηγετικών χωρών της ΕΕ συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ

«Απα­ρά­δε­κτη χαρα­κτή­ρι­σε τη συμ­φω­νία των Πρε­σπών ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό ΑΝΤ1, προ­σθέ­το­ντας ότι το ΚΚΕ θα την κατα­ψη­φί­σει στη Βου­λή, εάν και όταν έρθει. Όπως εξή­γη­σε, ο βασι­κός λόγος για τον οποίο το ΚΚΕ θεω­ρεί τη συμ­φω­νία απα­ρά­δε­κτη είναι «διό­τι δεν εξα­σφα­λί­ζει, όπως λέει η κυβέρ­νη­ση του κ. Τσί­πρα, στα­θε­ρό­τη­τα, ασφά­λεια στην περιο­χή των Βαλ­κα­νί­ων με τις γει­το­νι­κές χώρες», ενώ ταυ­τό­χρο­να η συμ­φω­νία συνή­φθη με πολύ επι­τα­χυ­νό­με­νους ρυθ­μούς, «κατ’ απαί­τη­ση των Αμερικανών».

«Ήταν συγκε­κρι­μέ­νο σχέ­διο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, ηγε­τι­κών δυνά­με­ων της ΕΕ» ανέ­φε­ρε ο κ. Κου­τσού­μπας, σημειώ­νο­ντας ότι «όλοι πέρα­σαν από τα Σκό­πια και συνε­χί­ζουν να περ­νά­νε, συνε­χί­ζουν να πιέ­ζουν για να εγκρι­θεί απ’ τον γει­το­νι­κό λαό η συμ­φω­νία αυτή, χρη­μα­το­δο­τούν πολι­τι­κά κόμ­μα­τα, πολι­τι­κές δυνά­μεις, ανθρώπους…».

Σύμ­φω­να με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο σχε­δια­σμός αφο­ρά την έντα­ξη της γει­το­νι­κής χώρας στο ΝΑΤΟ με πολύ γρή­γο­ρους ρυθ­μούς, καθώς στα Βαλ­κά­νια και στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή υπάρ­χουν μεγά­λοι αντα­γω­νι­σμοί, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να ενδια­φέ­ρο­νται «να διώ­ξουν εντε­λώς από τα Βαλ­κά­νια άλλες δυνά­μεις, κυρί­ως τη Ρωσία, κατ’ επέ­κτα­ση και την Κίνα, η οποία έχει συμ­φέ­ρο­ντα, επί­σης, στα Βαλκάνια».

Αντι­κρού­ο­ντας τον ισχυ­ρι­σμό ότι η Ελλά­δα δεν δια­τρέ­χει κίν­δυ­νο από τη γει­το­νι­κή χώρα, τόνι­σε ότι «δεν πρό­κει­ται γι’ αυτό. Εκεί υπάρ­χουν ισχυ­ρές στρα­τιω­τι­κές βάσεις. Τα Σκό­πια επι­διώ­κε­ται να γίνουν προ­τε­κτο­ρά­το των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εδώ θα μπαι­νο­βγαί­νουν απ’ τα σύνο­ρα Αμε­ρι­κα­νοί, ΝΑΤΟϊ­κοί στρα­τιώ­τες. Και βέβαια υπάρ­χουν και θα συνε­χί­ζουν να υπάρ­χουν σχέ­δια για αλλα­γή συνό­ρων, με βάση το “διαί­ρει και βασί­λευε”. Μπαί­νου­με σε επι­κίν­δυ­νους δρό­μους, ειδι­κά με την έντα­ξη στο ΝΑΤΟ».

Επι­πλέ­ον, ο κ. Κου­τσού­μπας επι­σή­μα­νε ότι με τη συμ­φω­νία «εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν αλυ­τρω­τι­κά συν­θή­μα­τα και αλυ­τρω­τι­κές από­ψεις και μάλι­στα με την υπο­γρα­φή της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης όπως είναι ο “Μακε­δό­νας πολί­της, η “μακε­δο­νι­κή γλώσ­σα”» και υπο­γράμμ­μι­σε ότι αυτές οι θεω­ρί­ες είναι ανι­στό­ρη­τες, για να συμπλη­ρώ­σει ότι με τη Συν­θή­κη του Βου­κου­ρε­στί­ου και σει­ρά άλλων διε­θνών συν­θη­κών καθο­ρί­στη­καν τα σύνο­ρα των χωρών.

Υπο­στή­ρι­ξε, δε, ότι το ΚΚΕ «δεν έχει πρό­βλη­μα με το όνο­μα, καθώς γεω­γρα­φι­κή έννοια της Μακε­δο­νί­ας θα μπο­ρού­σε να ορι­στεί» και υπεν­θύ­μι­σε την κρι­τι­κή που ασκεί το κόμ­μα σε όλες τις άλλες πολι­τι­κές δυνά­μεις από το 1992, καθώς αυτές «εντό­πι­σαν ως κύριο πρό­βλη­μα το όνο­μα μόνο και αφή­σα­νε όλα τα άλλα, τον αλυ­τρω­τι­σμό ή τον ρόλο των άλλων δυνά­με­ων στο “διαί­ρει και βασί­λευε” στην περιο­χή και τα προ­βλή­μα­τα που δημιουργούνται».

Ο κ. Κου­τσού­μπας είπε ότι το ΚΚΕ έχει ενα­ντιω­θεί στα συλ­λα­λη­τή­ρια με εθνι­κι­στι­κό και αλυ­τρω­τι­κό περιε­χό­με­νο, «για­τί όταν λες “η Μακε­δο­νία είναι μία και ελλη­νι­κή”, παρα­βλέ­πεις ότι υπάρ­χει και γεω­γρα­φι­κό μέρος της παλιάς Μακε­δο­νί­ας που σήμε­ρα ανή­κει στην πΓΔΜ και στη Βουλ­γα­ρία». Όπως ανέ­φε­ρε, είναι απα­ρά­δε­κτη οποια­δή­πο­τε πρό­τα­ση αλλα­γής συνό­ρων, δηλα­δή, «διεκ­δί­κη­σης εκ μέρους της ελλη­νι­κής άρχου­σας τάξης εδά­φους από την “παλιά γεω­γρα­φι­κή Μακεδονία”».

«Ο απλός κόσμος δεν σκέ­πτε­ται έτσι, όμως υπάρ­χουν δυνά­μεις που δρουν, όπως οι διά­φο­ρες αμε­ρι­κα­νι­κές παροι­κί­ες, διά­φο­ροι άλλοι που καθο­δη­γούν αυτή την υπό­θε­ση ή άλλοι για δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα, για παρά­δειγ­μα τμή­μα της ρωσι­κής ολι­γαρ­χί­ας που παρεμ­βαί­νει για τα ζητή­μα­τα αυτά» σημεί­ω­σε και πρό­σθε­σε ότι και σε αυτό το ζήτη­μα θα εκφρα­στεί ο ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κός ανταγωνισμός.

Ως προς το ενδε­χό­με­νο διε­ξα­γω­γής πρό­ω­ρων εκλο­γών με αφορ­μή τη συμ­φω­νία των Πρε­σπών και τη στά­ση που έχουν εξαγ­γεί­λει οι ΑΝΕΛ και η ΝΔ ένα­ντι αυτής, τόνι­σε ότι «το Σκο­πια­νό», όπως και το συντα­ξιο­δο­τι­κό ή τα αντι­λαϊ­κά μέτρα που θα έρθουν μετά τα μνη­μό­νια απο­τε­λούν, ίσως, παρα­μέ­τρους για προ­σφυ­γή στις κάλ­πες, αλλά όχι από μόνα τους. Συμπε­ριέ­λα­βε στους καθο­ρι­στι­κούς των εξε­λί­ξε­ων παρά­γο­ντες την πορεία των αντι­θέ­σε­ων ισχυ­ρών οικο­νο­μιών στην Ευρω­ζώ­νη και την ΕΕ, καθώς και τη, σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις και ανα­λύ­σεις του ΚΚΕ, νέα επι­κεί­με­νη διε­θνή κρί­ση, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι όλα αυτα θα επη­ρε­ά­σουν την πορεία της χώρας.

Λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη όλα αυτά, είπε ότι είναι πιθα­νή η διε­ξα­γω­γή πρό­ω­ρων εκλο­γών το πρώ­το δίμη­νο του 2019, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να «τον Μάιο έτσι κι αλλιώς έχου­με εκλο­γές», ενώ η κυβέρ­νη­ση «έχει δυνα­τό­τη­τα με βάση τον εκλο­γι­κό νόμο, η θητεία να πάει Σεπτέμ­βρη έως Οκτώβρη».

Για την πιθα­νό­τη­τα να μην εφαρ­μο­στεί η μεί­ω­ση των συντά­ξε­ων, ο γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ παρα­τή­ρη­σε ότι το κύριο ζήτη­μα είναι «να καταρ­γη­θεί ο νόμος Κατρού­γκα­λου που προ­βλέ­πει την προ­σω­πι­κή διά­φο­ρα, που προ­βλέ­πει νέα μεί­ω­ση στις συντάξεις».

Σχε­τι­κά με τις εξαγ­γε­λί­ες της ΝΔ για κατάρ­γη­ση του νόμου Κατρού­γκα­λου, υπο­στή­ρι­ξε ότι η αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, βάσει όσων λέει, «θα αντι­κα­τα­στή­σει τον νόμο με έναν άλλο, που θα είναι ίδιος, πιθα­νόν να είναι και χειρότερος».

Ανα­φο­ρι­κά με το πρό­γραμ­μα της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ και τις εξαγ­γε­λί­ες του κ. Μητσο­τά­κη στη ΔΕΘ, σημεί­ω­σε ότι παρά τις επι­μέ­ρους δια­φο­ρές, «στα κύρια ζητή­μα­τα είναι στην ίδια κατεύ­θυν­ση η πολι­τι­κή τους και τα μέτρα που προ­τεί­νουν στον ελλη­νι­κό λαό» για να συμπλη­ρώ­σει, μετα­ξύ άλλων, ότι οι δια­φο­ρές μετα­ξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «είναι από ποια τσέ­πη θα τα πάρουν από τον ελλη­νι­κό λαό».

Επί­σης, μίλη­σε για τις δια­κο­πές ηλε­κτρο­δό­τη­σης σε φτω­χές λαϊ­κές οικο­γέ­νειες, για τους 50.000 πλει­στη­ρια­σμούς που αφο­ρούν στην πρώ­τη κατοι­κία και για τη μεί­ω­ση του αφορολόγητου.

Για όσα συνέ­βη­σαν στο κοσμη­μα­το­πω­λείο της οδού Γλάδ­στω­νος, ο κ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε ότι «οι εικό­νες που είδα­με ήταν απα­ρά­δε­κτες, είναι φαι­νό­με­να μαζί με ρατσι­σμό, με τέτοια νοο­τρο­πία που κατα­ντά να είναι έρπων φασι­σμός»» και επέρ­ρι­ψε ευθύ­νες στο κρά­τος και στην κυβέρ­νη­ση που δεν λύνουν ζητή­μα­τα στο κέντρο της Αθή­νας, με κοι­νω­νι­κές δομές και με κρα­τι­κή κοι­νω­νι­κή υπο­στή­ρι­ξη, ώστε να βοη­θη­θούν ολό­πλευ­ρα αυτοί οι άνθρω­ποι, μαζί με ένα νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που θα δια­σφα­λί­ζει τον εργα­ζό­με­νο άνθρω­πο και συνο­λι­κό­τε­ρα την ελλη­νι­κή κοι­νω­νία, με απο­τέ­λε­σμα «να οδη­γού­μα­στε σε τέτοια απα­ρά­δε­κτα φαινόμενα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο