Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας από τη Μάντρα: Είναι συνειδητή επιλογή να θυσιάζουν τον φτωχό λαό και τις ανάγκες του

«Κάποια στιγ­μή οι τηλε­ο­πτι­κές κάμε­ρες φεύ­γουν από τη Μάν­δρα, οι ζωντα­νές συν­δέ­σεις στα­μα­τά­νε. Όμως, τα προ­βλή­μα­τα είναι εδώ. Και μαζί μ΄ αυτά ο πόνος, η οργή και η αγα­νά­κτη­ση των κατοί­κων που όλο αυτό το διά­στη­μα δίνουν τη μάχη να στα­θούν στα πόδια τους» τόνι­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε σημε­ρι­νή ομι­λία του στην κεντρι­κή πλα­τεία της Μάν­δρας Αττι­κής, την οποία επι­σκέ­φθη­κε μία εβδο­μά­δα μετά τις τελευ­ταί­ες πλημ­μύ­ρες και οκτώ μήνες μετά τη μεγά­λη κατα­στρο­φή, που κόστι­σε τη ζωή δεκά­δων ανθρώ­πων και κατέ­στρε­ψε περιουσίες.

Είπε ότι το ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή έθε­σε άμε­σα και επεί­γο­ντα ζητή­μα­τα για τους κατοί­κους της Μάν­δρας με πρώ­το την απο­ζη­μί­ω­ση «στο σύνο­λο της κατα­στρο­φής που έχουν υπο­στεί σπί­τια και μικρές επι­χει­ρή­σεις, χωρίς δάνεια, όπως γίνε­ται σήμερα».

«Οκτώ μήνες μετά, μπο­ρού­με με σιγου­ριά να πού­με ότι οι απο­ζη­μιώ­σεις που δόθη­καν και όσοι τελι­κά τις πήραν, σε καμιά περί­πτω­ση δεν μπο­ρούν να καλύ­ψουν τις ανά­γκες ενός σπι­τιού που έχει κατα­στρα­φεί ή έχει πάθει σοβα­ρές ζημιές» είπε.

Στα ζητή­μα­τα που έθε­σε το ΚΚΕ περι­λαμ­βα­νό­ταν το πάγω­μα όλων των δανεί­ων, των χρε­ών προς τρά­πε­ζες, Δημό­σιο, οργα­νι­σμούς και απαλ­λα­γή των πλη­γέ­ντων από τέλη, φόρους και λογα­ρια­σμούς του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, του νερού και των τηλε­φω­νι­κών υπη­ρε­σιών. «Αντί γι αυτό, η κυβέρ­νη­ση πρό­σφα­τα προ­χώ­ρη­σε στην αύξη­ση των αντι­κει­με­νι­κών αξιών, η οποία αύξη­σε και τον ΕΝΦΙΑ ή στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση τον άφη­σε στα ίδια επί­πε­δα» σημείωσε.

Το ΚΚΕ είχε θέσει και το ζήτη­μα της άμε­σης εκκί­νη­σης όλων των ανα­γκαί­ων αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων στη βάση ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δια­σμού και της απο­κα­τά­στα­σης όλων των ζημιών σε δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες, κτί­ρια και υπο­δο­μές. Ο κ. Κου­τσού­μπας επι­σή­μα­νε ότι τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα που εγκρί­θη­καν, σε καμία περί­πτω­ση δεν καλύ­πτουν τις συνο­λι­κές ανά­γκες για την προ­στα­σία της περιο­χής. Τόνι­σε: «Τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα δεν φέρ­νουν κέρ­δος στους καπι­τα­λι­στές και στους μονο­πω­λια­κούς ομί­λους και γι αυτό δεν θεω­ρού­νται επιλέξιμα».

Ο κ. Κου­τσού­μπας έκα­νε λόγο για «έγκλη­μα διαρ­κεί­ας» σε βάρος των κατοί­κων της περιο­χής της Δυτι­κής Αττι­κής, το οποίο συντε­λεί­ται επί δεκα­ε­τί­ες με βασι­κό υπεύ­θυ­νο την πολι­τι­κή που εφαρ­μό­ζουν δια­χρο­νι­κά όλες οι κυβερ­νή­σεις μαζί με την περι­φε­ρεια­κή και τοπι­κή διοίκηση.

Χαρα­κτή­ρι­σε πρό­κλη­ση την επί­κλη­ση της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής και της γρα­φειο­κρα­τί­ας ως αιτί­ων για τις κατα­στρο­φές στην περιο­χή. «Δεν λένε πώς γίνε­ται το τέρας της γρα­φειο­κρα­τί­ας να καθυ­στε­ρεί μόνο τα έργα που αφο­ρούν τις λαϊ­κές ανά­γκες, ενώ τα έργα που έχει ανά­γκη το κεφά­λαιο, τα έργα που μπο­ρούν να έχουν εμπο­ρι­κή και κερ­δο­σκο­πι­κή χρή­ση, να μην καθυ­στε­ρούν, να μην κολ­λά­νε στη γρα­φειο­κρα­τία» είπε.

Ανα­φο­ρι­κά με τα αυθαί­ρε­τα κτί­σμα­τα στην περιο­χή, σχο­λί­α­σε: «Είμα­στε οι τελευ­ταί­οι που θα υπε­ρα­σπι­στού­με το πώς χτί­στη­κε η Ελλά­δα. Βεβαί­ως, η αναρ­χία του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης, όπως υπάρ­χει σε όλους τους άλλους τομείς, υπάρ­χει και εδώ. Όμως αυτή την αναρ­χία, αυτή την αυθαι­ρε­σία, εδώ και χρό­νια την έχει εκθρέ­ψει το κρά­τος για να δώσει και διέ­ξο­δο στο πιε­στι­κό πρό­βλη­μα της στέ­γα­σης, επει­δή δεν είχε σχέ­διο εργα­τι­κής — λαϊ­κής κατοικίας».

«Βέβαια όταν το κρά­τος θέλει να εισπρά­ξει τα χαρά­τσια για την τακτο­ποί­η­ση αυθαι­ρέ­των, δεν βλέ­πει κανέ­να πρό­βλη­μα. Όταν όμως χρειά­ζε­ται να κάνει έργα υπο­δο­μής για να προ­στα­τεύ­σει αυτόν τον κόσμο, τότε θυμά­ται να του ρίξει πρώ­το την ευθύ­νη» πρό­σθε­σε και υπο­γράμ­μι­σε: «Οι βασι­κοί υπεύ­θυ­νοι είναι τα μεγά­λα τεχνι­κά έργα, οι μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις που κατα­σκευά­ζο­νται με κρι­τή­ριο το κέρ­δος, χωρίς να παίρ­νουν υπό­ψη τους, τι πλημ­μυ­ρι­κές επι­πτώ­σεις επι­φέ­ρουν σε γει­το­νι­κές περιοχές».

«Είναι συνει­δη­τή επι­λο­γή να θυσιά­ζουν τον φτω­χό λαό και τις ανά­γκες του για την καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, είναι συνει­δη­τή επι­λο­γή να κάνουν έργα, να κατευ­θύ­νουν τους πόρους εκεί που εξυ­πη­ρε­τού­νται οι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι και τα κέρ­δη τους» είπε ο κ. Κου­τσού­μπας, προ­σθέ­το­ντας ότι είναι εξί­σου «συνει­δη­τή επι­λο­γή να επι­βα­ρύ­νουν υπέρ­με­τρα συγκε­κρι­μέ­νες περιο­χές, λαϊ­κές περιο­χές, όπως το Θριά­σιο, που ζει εργα­τι­κός — λαϊ­κός κόσμος».

Υπεν­θύ­μι­σε ότι στην συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή που μαστί­ζε­ται κάθε χρό­νο από πλημ­μύ­ρες, από βιο­μη­χα­νι­κά ατυ­χή­μα­τα και από εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα υλο­ποι­ή­θη­κε ένα πολύ μεγά­λο μέρος των αστι­κών σχε­δια­σμών για την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα τα προη­γού­με­να χρό­νια, προ­σθέ­το­ντας ότι η στρα­τη­γι­κή αυτή βρί­σκε­ται σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη περι­λαμ­βά­νο­ντας την μετα­τρο­πή του Θρια­σί­ου σε δια­με­τα­κο­μι­στι­κό κέντρο, τον σχε­δια­σμό δημιουρ­γί­ας ιδιω­τι­κών λιμα­νιών και ναυ­πη­γεί­ων και το σενά­ριο δημιουρ­γί­ας μεταλ­λεί­ων στη Μεγα­ρί­δα και τα Γερά­νεια όρη.

«Είναι όλα αυτά τα οποία δια­φή­μι­ζε ο κ. Τσί­πρας στην ανα­πτυ­ξια­κή φιέ­στα στην Ελευ­σί­να, ότι δήθεν θα δώσουν πνοή κι ανά­πτυ­ξη στην περιο­χή» είπε ο κ. Κου­τσού­μπας, τονί­ζο­ντας ότι «καμιά ανά­πτυ­ξη δεν πρό­κει­ται να υπάρ­ξει προς όφε­λος του λαού».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο