Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Βιώνουμε μια νέα καπιταλιστική κρίση

Ομι­λία πραγ­μα­το­ποί­η­σε στο Ηρά­κλειο ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, ο οποί­ος ανα­φε­ρό­με­νος στην κρί­ση της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, έκα­νε λόγο για μια νέα καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση, προ­σθέ­το­ντας ότι παρά τον εφη­συ­χα­σμό που καλ­λιερ­γούν τα κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη ότι η ύφε­ση θα είναι προ­σω­ρι­νή και οι ρυθ­μοί ανά­καμ­ψης θα επι­στρέ­ψουν την επό­με­νη χρο­νιά, όλα δεί­χνουν πως θα είναι πιο βαθιά από την προηγούμενη.

«Οι εργα­ζό­με­νοι, οι άνερ­γοι, οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι μικροί επαγ­γελ­μα­τί­ες, οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες, οι οποί­οι ακό­μα πλη­ρώ­νουν τα σπα­σμέ­να της προη­γού­με­νης κρί­σης, από την πεί­ρα τους κατα­λα­βαί­νουν πως η αντι­λαϊ­κή επί­θε­ση θα κλι­μα­κω­θεί. Κατα­λα­βαί­νουν πως τα αντερ­γα­τι­κά μέτρα που πέρα­σαν μέσα στην καρα­ντί­να με τις Πρά­ξεις Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου δεν αρκούν, θα ακο­λου­θή­σει νέο αντι­λαϊ­κό πακέ­το με μέτρα τα οποία βέβαια ούτε προ­σω­ρι­νά θα είναι, ούτε μέτρα ‘δίκαι­ης κατα­νο­μής των βαρών’ όπως κοροϊ­δεύ­ει η ΝΔ» ανέ­φε­ρε ο κ. Κου­τσού­μπας, ο οποί­ος ανα­φέρ­θη­κε στις μεταρ­ρυθ­μί­σεις, λέγο­ντας ότι είναι τα νέα εργα­λεία στα χέρια της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, στα χέρια κάθε αστι­κής κυβέρ­νη­σης για να φορ­τώ­σει τα βάρη της κρί­σης στο λαό: «‘Αφη­σε λέει, ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ ‘προί­κα’ 37 δισ.. Από πού την έφτια­ξε αυτή την προί­κα η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ; Από τη φορο­λο­γία των καπι­τα­λι­στών; Μα αυτή τη μεί­ω­σε κι άλλο! Από τη μεί­ω­ση των εξο­πλι­σμών του ΝΑΤΟ; Μα αυτά τα πλή­ρω­νε κανο­νι­κά 4 δισ. το χρό­νο. Από τη δια­γρα­φή του χρέ­ους; Μα αυτό θα το πλη­ρώ­νουν και τα δισέγ­γο­νά μας! Για την προί­κα του ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός μάτω­σε και συνε­χί­ζει να ματώ­νει! Πλη­ρώ­νει φόρους δυσβά­στα­χτους ακό­μα και για τον αέρα που ανα­πνέ­ει, νοί­κι στο δικό του σπί­τι, έχει χάσει υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας, πρό­νοιας» ανέ­φε­ρε ο κ. Κου­τσού­μπας στην ομι­λία του.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ ανα­φέρ­θη­κε στην επι­θε­τι­κό­τη­τα της Τουρ­κί­ας και χαρα­κτή­ρι­σε προ­κλη­τι­κή κλι­μά­κω­ση τη μετα­τρο­πή της Αγιάς Σοφιάς σε τζα­μί, βεβη­λώ­νο­ντας, όπως τόνι­σε, ένα ανε­κτί­μη­της σημα­σί­ας πολι­τι­στι­κό μνη­μείο παγκό­σμιας κληρονομιάς.

«Κι αν η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση μιλά για ‘καλό­πι­στο διά­λο­γο’ και ‘θέλη­ση για επί­λυ­ση των δια­φο­ρών με την Τουρ­κία’, εμείς ξέρου­με ότι οι διά­λο­γοι αφο­ρούν στο ποια συμ­φέ­ρο­ντα, ποιοι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι θα ωφε­λη­θούν. Για­τί το ζήτη­μα της συνεκ­με­τάλ­λευ­σης και συν­δια­χεί­ρι­σης του Αιγαί­ου και των θαλάσ­σιων ζωνών της Κύπρου που ήδη έχει τεθεί από τους Αμε­ρι­κά­νους, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., δεν αφο­ρά λαούς, αλλά αντα­γω­νι­ζό­με­να μονο­πω­λια­κά συμ­φέ­ρο­ντα και μάλι­στα ισχυ­ρών περι­φε­ρεια­κών και διε­θνών παι­κτών» είπε ο κ. Κου­τσού­μπας. Το δίλημ­μα “συνεκ­με­τάλ­λευ­ση — συμ­βι­βα­σμός, ή κλι­μά­κω­ση και πόλε­μος” που λαν­σά­ρε­ται τελευ­ταία όλο και συχνό­τε­ρα, είναι αβά­σι­μο και ψεύ­τι­κο, υποστήριξε.

«Ουσια­στι­κά, είναι μέσο εκβια­σμού του λαού. Είναι παρα­πά­νω από σίγου­ρο ότι η συνεκ­με­τάλ­λευ­ση θα γεν­νή­σει όρους νέων εντά­σε­ων, νέα θερ­μά επει­σό­δια, σύγκρου­ση, αλλά και ένα θερ­μό επει­σό­διο μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ως πρό­σχη­μα για αμε­ρι­κα­νι­κή δια­με­σο­λά­βη­ση και συνεκ­με­τάλ­λευ­ση. Τελι­κά πρό­κει­ται για ένα φαύ­λο κύκλο στον οποίο οδη­γεί η αστι­κή πολι­τι­κή που είναι αδιέ­ξο­δη. Βέβαια, λύση δεν είναι ούτε η πολε­μι­κή εμπλο­κή, ούτε τα παζά­ρια με την ομπρέ­λα του ΝΑΤΟ που θα πάρουν αμπά­ρι­ζα τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας μας. Παρά τα όσα υπο­στη­ρί­ζουν η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμ­μα­τα, εγγυ­η­τές της ειρή­νης και της στα­θε­ρό­τη­τας δεν μπο­ρούν να είναι αυτοί που έχουν βάλει φωτιά στην περιο­χή μας, που κατα­πιέ­ζουν και δολο­φο­νούν τον ίδιο τους το λαό. ‘Αλλω­στε η Ελλά­δα και η Τουρ­κία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συμ­με­τέ­χουν μαζί στη λήψη των απο­φά­σε­ων της λυκο­συμ­μα­χί­ας κατά των λαών» πρό­σθε­σε ο κ. Κουτσούμπας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο