Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Βρισκόμαστε στη δίνη σοβαρών εξελίξεων στην περιοχή μας

«Μετά την ενη­μέ­ρω­ση εκ μέρους του κ. πρω­θυ­πουρ­γού, θα ήθε­λα να πω ότι βρι­σκό­μα­στε πραγ­μα­τι­κά στη δίνη σοβα­ρών εξε­λί­ξε­ων, έντο­νων αντα­γω­νι­σμών, αντι­θέ­σε­ων και συγκρού­σε­ων στην περιο­χή. Αυτό μας κάνει ιδιαί­τε­ρα ανή­συ­χους», δήλω­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μετά τη συνά­ντη­σή του, σήμε­ρα, με τον πρω­θυ­πουρ­γό, Κυριά­κο Μητσοτάκη.

«Εκφρά­σα­με την αντί­θε­ση του ΚΚΕ με τη νέα ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συμ­φω­νία που επε­κτεί­νει τις αμε­ρι­κα­νι­κές και ΝΑΤΟϊ­κές βάσεις στην Ελλά­δα και εμπλέ­κει τη χώρα μας σε νέους τυχο­διω­κτι­σμούς και σε πολε­μι­κούς ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή», ανέ­φε­ρε ο κ. Κου­τσού­μπας και πρό­σθε­σε: «Φυσι­κά, εκ μέρους της κυβέρ­νη­σης και του κ. πρω­θυ­πουρ­γου δεν περι­μέ­να­με κάτι δια­φο­ρε­τι­κό, είναι πάγια και δια­χρο­νι­κή η άπο­ψή του σχε­τι­κά με τη στά­ση της Ελλά­δας απέ­να­ντι στους Αμε­ρι­κα­νούς και το ΝΑΤΟ, απέ­να­ντι στις διε­θνείς συμ­μα­χί­ες. Δυστυ­χώς, όμως, βλέ­που­με και παρα­κο­λου­θού­με στο πολι­τι­κό σκη­νι­κό άλλα κόμ­μα­τα, όπως για παρά­δειγ­μα η σημε­ρι­νή αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, η οποία παλαιό­τε­ρα είχε άλλες θέσεις, όμως ως κυβέρ­νη­ση ουσια­στι­κά προ­ε­τοί­μα­σε αυτήν την απα­ρά­δε­κτη αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κή συμφωνία».

«Εκφρά­σα­με την αντί­θε­σή μας με τις τοπο­θε­τή­σεις, τις από­ψεις της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης και του κ. Μητσο­τά­κη κατά τη συνά­ντη­σή του με τον Τραμπ, σχε­τι­κά με τη δολο­φο­νι­κή ενέρ­γεια ενά­ντια σε αξιω­μα­τού­χο μιας άλλης χώρας. Ήταν εγκλη­μα­τι­κή ενέρ­γεια αυτή του Τράμπ, έπρε­πε καθα­ρά να ειπω­θει στις ΗΠΑ και μάλι­στα όχι για το πρό­σω­πο το συγκε­κρι­μέ­νο. Εμείς, όπως ξέρε­τε, δεν στη­ρί­ζου­με το ιρα­νι­κό καθε­στώς, έχου­με πλή­ρη αντί­θε­ση με το πώς συμπε­ρι­φέ­ρε­ται στη χώρα του και στην περιο­χή. Όμως εδώ πρό­κει­ται για παρα­βί­α­ση κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, εκτός από το ίδιο το γεγο­νός της δολο­φο­νι­κής ενέρ­γειας ενά­ντια σε έναν αξιω­μα­τού­χο», σημεί­ω­σε και συμπλή­ρω­σε: «Από αυτήν τη σκο­πιά, μπαί­νου­με στη δίνη εξε­λί­ξε­ων που μας ανη­συ­χούν και που βεβαί­ως θα την πλη­ρώ­σουν οι λαοί, θα την πλη­ρώ­σει ο ελλη­νι­κός λαός.

«Την ίδια στιγ­μή εκφρά­σα­με την ανη­συ­χία μας για τη συνε­χή και παρα­τει­νό­με­νη αμφι­σβή­τη­ση κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Ελλά­δας εκ μέρους της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης, του Ερντο­γάν, της κυβέρ­νη­σης της Τουρ­κί­ας με την ΑΟΖ, με τη Λιβύη και βεβαί­ως την απα­ρά­δε­κτη τακτι­κή να αμφι­σβη­τεί διε­θνείς συμ­φω­νί­ες που καθό­ρι­σαν τα σύνο­ρα στην περιο­χή και στα συγκε­κρι­μέ­να κρά­τη, στο Αιγαίο, στα Βαλ­κά­νια και στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο από προη­γού­με­νες δεκα­ε­τί­ες», τόνι­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Φυσι­κά, εκφρά­σα­με τη δια­φω­νία μας για την προ­σφυ­γή στο Δικα­στή­ριο της Χάγης, κάτι που δεν το δέχε­ται βέβαια η Τουρ­κία, όμως θέσα­με και το ζήτη­μα του συνυ­πο­σχε­τι­κού που μας ανη­συ­χεί για το τι θα περιέ­χει εάν τελι­κά οδη­γη­θούν σε μια τέτοια συμ­φω­νία τα δύο μέρη», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφο­ρά τον Πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας, ο κ. Κου­τσού­μπας επι­σή­μα­νε: «Εκφρά­σα­με στον πρω­θυ­πουρ­γό την άπο­ψή μας για τον ΠτΔ. Εμείς δεν μπαί­νου­με στην ονο­μα­το­λο­γία, θεω­ρού­με ότι είναι απα­ρά­δε­κτο και γίνε­ται για μικρο­κομ­μα­τι­κά πολι­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα και κρι­τή­ρια, και από αυτήν τη σκο­πιά εκτι­μά­με ότι ο ΠτΔ υλο­ποιεί μια αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή από την ίδια τη θέση του, συμ­με­τέ­χο­ντας στον σκλη­ρό πυρή­να της αστι­κής πολι­τι­κής εδώ στη χώρα μας. Δεν είναι το πρό­βλη­μα του προ­σώ­που, είναι το πρό­βλη­μα το τι ενέρ­γειες, τι πολι­τι­κά καθή­κο­ντα υλο­ποιεί ο εκά­στο­τε ΠτΔ».

Για τον εκλο­γι­κό νόμο εξέ­φρα­σε ξανά, όπως είπε, την πάγια θέση του ΚΚΕ, «για καθα­ρή, ανό­θευ­τη απλή ανα­λο­γι­κή, χωρίς μπό­νους στο πρώ­το κόμ­μα, χωρίς πλα­φόν, ούτε το 3% που υπάρ­χει σήμε­ρα και βεβαί­ως να εκφρά­ζε­ται ο ελλη­νι­κός λαός με την ψήφο του και αυτό να απο­τυ­πώ­νε­ται και στη σύν­θε­ση του ελλη­νι­κού Κοι­νο­βου­λί­ου με ό,τι δίνει ο ελλη­νι­κός λαός με την ψήφο του στα πολι­τι­κά κόμματα».

Εξέ­φρα­σε, δε, την αντί­θε­ση του ΚΚΕ στις σκέ­ψεις που υπάρ­χουν στη κυβέρ­νη­ση για την απα­γό­ρευ­ση δια­δη­λώ­σε­ων και τον περιο­ρι­σμό δια­δη­λώ­σε­ων στο κέντρο της Αθήνας.

Επί­σης, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ έθε­σε στον πρω­θυ­πουρ­γό «το ζήτη­μα του προ­βλή­μα­τος που υπάρ­χει με τη ΛΑΡΚΟ και βεβαί­ως εδώ ζητά­με άμε­ση χρη­μα­το­δό­τη­ση ώστε οι εργα­ζό­με­νοι να πλη­ρώ­νο­νται τη δου­λειά τους, διό­τι δεν συμ­βαί­νει αυτό σήμε­ρα και βεβαί­ως να δια­σφα­λι­στεί οποια­δή­πο­τε λύση επι­λε­γεί τελι­κά, να δια­σφα­λι­στούν τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, να δια­σφα­λι­στούν όλες οι εργα­σια­κές θέσεις».

«Επι­ση­μά­να­με, με αφορ­μή το brexit, ότι πρέ­πει να δια­σφα­λι­στούν και νομο­θε­τι­κά τα δικαιώ­μα­τα των Ελλή­νων που βρί­σκο­νται στη Μεγά­λη Βρε­τα­νία μετά την απο­χώ­ρη­σή της από την ΕΕ, όπως είναι να μην αυξη­θούν τα δίδα­κτρα στους μετα­πτυ­χια­κούς φοι­τη­τές και τους φοι­τη­τές που βρί­σκο­νται εκεί, σε αυτήν τη χώρα, και βεβαί­ως να εξα­σφα­λι­στούν τα ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, για­τί όπως ξέρε­τε έχου­με χιλιά­δες Έλλη­νες συμπα­τριώ­τες μας να μένουν στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και να δου­λεύ­ουν εκεί», υπο­γράμ­μι­σε ο κ. Κουτσούμπας.

«Και τέλος θέσα­με το ζήτη­μα το να δει η κυβέρ­νη­ση και ο πρω­θυ­πουρ­γός το ζήτη­μα της πιστο­ποί­η­σης και πώς αυτή γίνε­ται για τους εργα­ζό­με­νους κυρί­ως από οικο­δο­μι­κές εργα­σί­ες που πάνε μετα­νά­στες στη Μεγά­λη Βρε­τα­νία και πώς γίνε­ται η δια­δι­κα­σία πιστο­ποί­η­σης, κάτι που δεν συμ­βαί­νει με άλλες χώρες, με απο­τέ­λε­σμα να την πλη­ρώ­νουν διπλά και τρι­πλά οι Έλλη­νες μετα­νά­στες, οι εργά­τες που πάνε εκεί για να βρού­νε δου­λειά και να δου­λέ­ψουν στη Μ. Βρε­τα­νία», κατέ­λη­ξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σημειώ­νε­ται, ότι σε συνο­μι­λία που είχε με δημο­σιο­γρά­φους, μετά τις δηλώ­σεις του, ο κ. Κου­τσού­μπας εξή­γη­σε πως το ζήτη­μα της πιστο­ποί­η­σης των μετα­να­στών εργα­ζο­μέ­νων στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, κυρί­ως στις οικο­δο­μι­κές εργα­σί­ες, συνί­στα­ται στο ότι ενώ οι μετα­νά­στες από άλλες χώρες λαμ­βά­νουν την πιστο­ποί­η­ση μετά από εξε­τά­σεις στη γλώσ­σα τους, οι Έλλη­νες μετα­νά­στες είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι, προ­κει­μέ­νου να πιστο­ποι­η­θούν, να δίνουν εξε­τά­σεις στην αγγλι­κή γλώσσα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο