Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας για Ουκρανία: «Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει η οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας!»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην ομι­λία του στην εκδή­λω­ση της ΚΕ του ΚΚΕ στο Δημο­τι­κό Θέα­τρο της Λαμί­ας, για τη συμπλή­ρω­ση 80 χρό­νων από την ίδρυ­ση του ΕΛΑΣ, έκα­νε εκτε­νή ανα­φο­ρά στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία. Παρα­τί­θε­ται το απόσπασμα:

«Από δω από τη Λαμία, απ’ αυτή τη μεγά­λη γιορ­τή για τα 80 χρό­νια από την ίδρυ­ση του ΕΛΑΣ, βροντοφωνάζουμε:

Όχι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο! Να στα­μα­τή­σει η οποια­δή­πο­τε εμπλο­κή της Ελλά­δας! Να κλεί­σουν τώρα οι βάσεις!

Αυτό είναι το κρί­σι­μο ζήτη­μα για το λαό μας, αυτές τις ώρες που ηχούν οι σει­ρή­νες του πολέ­μου και είναι σε εξέ­λι­ξη η επέμ­βα­ση και εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρανία.

Οι σει­ρή­νες του πολέ­μου ηχούν για δεύ­τε­ρη φορά σε ευρω­παϊ­κό έδα­φος, 30 χρό­νια μετά τη διά­λυ­ση της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης και την ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού. Μάταια οι λαοί ανα­ζη­τούν τον “ειρη­νι­κό” και “ασφα­λή” κόσμο που τους έτα­ξαν τότε!

Αυτό που υπάρ­χει είναι η μόνι­μη ανα­σφά­λεια, η φτώ­χεια και οι πόλεμοι.

Και η Ευρώ­πη μετρά­ει πλέ­ον δύο πολέ­μους, μετά τη Γιου­γκο­σλα­βία και τις ηρω­ι­κές σελί­δες που έγρα­ψε και ο λαός μας με την πάλη του, ξεφτι­λί­ζο­ντας τα κορά­κια του ΝΑΤΟ που τους έστελ­νε, αντί για το μέτω­πο, στη λαχα­να­γο­ρά της Θεσσαλονίκης.

Η πολε­μι­κή σύγκρου­ση στην Ουκρα­νία, είναι το απο­τέ­λε­σμα της όξυν­σης των αντα­γω­νι­σμών ανά­με­σα σε δύο αντι­μα­χό­με­να στρα­τό­πε­δα. Έχει επί­κε­ντρο τις σφαί­ρες επιρ­ρο­ής, τα μερί­δια των αγο­ρών, τις πρώ­τες ύλες, τα ενερ­γεια­κά σχέ­δια και τους δρό­μους μετα­φο­ράς. Αντα­γω­νι­σμοί που δεν μπο­ρούν πια να επι­λυ­θούν με διπλω­μα­τι­κά — πολι­τι­κά μέσα κι εύθραυ­στους συμβιβασμούς.

Από τη μία πλευ­ρά οι ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ, που εγκα­θί­δρυ­σαν και στη­ρί­ζουν την αντι­δρα­στι­κή κυβέρ­νη­ση-μαριο­νέ­τα του Κιέ­βου, τους παρα­στρα­τιω­τι­κούς μηχα­νι­σμούς και τις φασι­στι­κές ομά­δες της Ουκρα­νί­ας. ΗΠΑ — ΝΑΤΟ χρό­νια τώρα προ­ω­θούν τις θέσεις τους επε­κτεί­νο­ντας το ΝΑΤΟ, με στό­χο τη στρα­τιω­τι­κή περι­κύ­κλω­ση της Ρωσίας.

Από την άλλη πλευ­ρά είναι η σημε­ρι­νή Ρωσία, που προ­ω­θεί τα δικά της σχέ­δια καπι­τα­λι­στι­κής ενο­ποί­η­σης εδα­φών και χωρών της πρώ­ην Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

Ο πόλε­μος, σύντρο­φοι και φίλοι, απο­τε­λεί τη συνέ­χι­ση της ίδιας πολι­τι­κής με άλλα βίαια μέσα. Είναι από­δει­ξη ότι ο πόλε­μος, ο θάνα­τος και η κατα­στρο­φή που προ­κα­λεί, ξεπη­δά ανα­πό­φευ­κτα μέσα από τον καπι­τα­λι­στι­κό — ιμπε­ρια­λι­στι­κό ανταγωνισμό.

Δεν μπο­ρού­με να ξεχά­σου­με ότι οι λαοί της Ρωσί­ας και της Ουκρα­νί­ας ζού­σαν για πολ­λές δεκα­ε­τί­ες αδελ­φω­μέ­νοι, προ­ό­δευαν ειρη­νι­κά στις συν­θή­κες του σοσια­λι­σμού. Αυτό ‑όσο αντι­κομ­μου­νι­στι­κό δηλη­τή­ριο και αν χύσουν τα διά­φο­ρα πρα­κτο­ρεία- δεν μπο­ρούν να το δια­γρά­ψουν από τη μνή­μη των λαών. Η πραγ­μα­τι­κή ιστο­ρία και η αλή­θεια της δεν διαγράφεται.

Αντί­θε­τα, κάθε μέρα που περ­νά­ει, όλο και περισ­σό­τε­ρο απο­δει­κνύ­ε­ται ότι η διέ­ξο­δος βρί­σκε­ται μόνο στη σύγκρου­ση με το άδι­κο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα που γεν­νά τη φτώ­χεια και τον πόλε­μο. Αυτό τον άλλο δρό­μο πρέ­πει να ακο­λου­θή­σουν αυτοί οι λαοί, όλοι οι λαοί, σήμερα.

Και η Ελλά­δα δεν είναι αθώα του εγκλή­μα­τος! Συμ­με­τέ­χει ενερ­γά στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς, με στό­χο τη γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της ελλη­νι­κής άρχου­σας τάξης, δηλα­δή τη συμ­με­το­χή της στο πλιά­τσι­κο και την ανα­δια­νο­μή της “πίτας”, που γίνε­ται με νέα εγκλή­μα­τα σε βάρος των λαών.

Οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις που πέρα­σαν, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, η μία μετά την άλλη, έχουν στη­ρί­ξει τις απο­φά­σεις και τα σχέ­δια του ΝΑΤΟ για τη διεύ­ρυν­σή του, για την περι­κύ­κλω­ση της Ρωσί­ας, για τα σχέ­διά του σε βάρος των λαών. Αυτοί δρο­μο­λό­γη­σαν την εγκα­τά­στα­ση νέων αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών βάσε­ων στη χώρα, όπως αυτή της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης που έχει μετα­τρα­πεί σε κόμ­βο μετα­φο­ράς και προ­ώ­θη­σης στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων προς την Ανα­το­λι­κή Ευρώπη.

Έτσι, η χώρα μας γίνε­ται “θύτης” άλλων λαών, όμως ταυ­τό­χρο­να μπο­ρεί να γίνει και εύκο­λο “θύμα”. Η Ελλά­δα κιν­δυ­νεύ­ει και όχι οι ΗΠΑ που βρί­σκο­νται στην άλλη άκρη του κόσμου.

Η Ελλά­δα και ο λαός μας είναι που μπο­ρούν να γίνουν στό­χος αντι­ποί­νων, όπως ήδη έχει προει­δο­ποι­ή­σει η Ρωσία για την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη και τις άλλες στρα­τιω­τι­κές βάσεις.

Η Ελλά­δα και ο λαός μας πλη­ρώ­νει βαρύ οικο­νο­μι­κό φόρο με την ακρί­βεια, την αύξη­ση της τιμής των καυ­σί­μων, την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, τους εξοπλισμούς.

Η Ελλά­δα και ο λαός της θα την πλη­ρώ­σει, αφού εκτός των άλλων, έχει ανοί­ξει και η όρε­ξη της Τουρ­κί­ας με τις απα­ρά­δε­κτες διεκ­δι­κή­σεις της στο Αιγαίο για ανα­θε­ώ­ρη­ση συνό­ρων και συμ­φω­νιών, καθώς και στο Κυπριακό.

Η απά­ντη­ση από τη σκο­πιά των συμ­φε­ρό­ντων του λαού μας και της χώρας μας βρί­σκε­ται στην χάρα­ξη αυτο­τε­λούς — αυτό­νο­μης γραμ­μής, μακριά από όλα τα αστι­κά και ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέδια.

Μπρο­στά στο νέο έγκλη­μα η καθα­ρή απά­ντη­ση είναι μόνο μία:

Όχι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλεμο.

Οι λαοί είναι οι μόνοι κυρί­αρ­χοι να χαρά­ξουν την πορεία τους, να επι­λέ­ξουν το δρό­μο τους, μακριά από τα ιδιο­τε­λή συμ­φέ­ρο­ντα των αστι­κών τάξε­ων και των κυβερ­νή­σε­ων που τις υπη­ρε­τούν και είναι οι μόνες υπεύ­θυ­νες γι’ αυτό το σφα­γείο που μας οδηγούν.

Εδώ και τώρα να στα­μα­τή­σει η εμπλο­κή της Ελλάδας.

Να κλεί­σουν αμέ­σως όλες οι βάσεις στη χώρα μας.

Δυνα­μώ­νου­με την πάλη για απο­δέ­σμευ­ση από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, με το λαό νοι­κο­κύ­ρη στον τόπο μας».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο