Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Για την προστασία της υγείας χρειάζεται αγώνας διαρκείας

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην ομι­λία του στη Βου­λή σήμε­ρα επί της δια­χεί­ρι­σης της παν­δη­μί­ας, τόνι­σε ότι ο μαζι­κός εμβο­λια­σμός «απέ­χει πολύ από το να είναι μαζι­κός και δεν μπο­ρεί να κου­κου­λώ­σει τις παλι­νω­δί­ες και τις τερά­στιες ευθύ­νες της κυβέρνησης».

Ανα­φέρ­θη­κε στο «μόνι­μο», όπως σημεί­ω­σε, κυβερ­νη­τι­κό επι­χεί­ρη­μα ότι «η Ελλά­δα τα έχει κατα­φέ­ρει καλύ­τε­ρα από άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες» το οποίο είναι η απά­ντη­ση της κυβέρ­νη­σης στην κρι­τι­κή εκ μέρους του ΚΚΕ ότι αρνεί­ται να προ­χω­ρή­σει στην θωρά­κι­ση του δημο­σί­ου συστή­μα­τος Υγεί­ας και στη λήψη ανα­γκαί­ων μέτρων προ­στα­σί­ας σε χώρους δου­λειάς, ΜΜΕ, σχο­λεία και σχολές.

Όπως είπε, στη συνέ­χεια, η κυβέρ­νη­ση μπο­ρεί να τα λέει αυτά σε εκεί­νους «που ούτε στα λόγια αμφι­σβη­τούν αυτό το σύστη­μα που πάνω από τα κέρ­δη βάζει πάλι τα κέρ­δη, εξω­ρα­ΐ­ζει την ΕΕ και τις αντι­λαϊ­κές δεσμεύ­σεις της».

«Οι θέσεις και οι προ­τά­σεις του ΚΚΕ δεν στρι­μώ­χνο­νται στα στε­νά όρια και στις λεγό­με­νες «αντο­χές» της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας. Έρχο­νται σε σύγκρου­ση με την ανά­πτυ­ξη των κερ­δών των λίγων, έχουν στο επί­κε­ντρο τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες των πολ­λών» υπο­γράμ­μι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Σε όλες τις χώρες οι λαοί βιώ­νουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα της πολι­τι­κής της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης του τομέα υγεί­ας, που στη χώρα μας όλοι σας, χωρίς εξαι­ρέ­σεις ακο­λου­θή­σα­τε», ανέ­φε­ρε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Όλες οι ευρω­παϊ­κές κυβερ­νή­σεις δια­χει­ρί­ζο­νται την παν­δη­μία με πυξί­δα όχι τις ανά­γκες των λαών τους, αλλά κυρί­ως τις ανά­γκες των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων τους και το ίδιο ισχύ­ει και με την κυβέρ­νη­ση σε όλους ανε­ξαι­ρέ­τως τους τομείς», τόνισε.

Είπε ότι η κυβέρ­νη­ση παρου­σιά­ζει μια εικο­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που δεν μπο­ρεί να κρύ­ψει ούτε τις ελλεί­ψεις, ούτε το γεγο­νός ότι το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας έχει μετα­τρα­πεί σε σύστη­μα μιας νόσου με ό,τι αυτό σημαί­νει για τις συνο­λι­κές ανά­γκες της υγεί­ας του λαού.

Πρό­σθε­σε ότι όταν η κυβέρ­νη­ση «στρι­μώ­χνε­ται ρίχνει αλλού την ευθύ­νη» όπως «στο­χο­ποιώ­ντας τους για­τρούς για να δικαιο­λο­γή­σει τον αριθ­μό των ασθε­νών με κορο­νο­ϊό που κατα­λή­γουν εκτός ΜΕΘ».

Είπε, παρα­θέ­το­ντας συγκε­κρι­μέ­να γεγο­νό­τα, ότι δεν είναι κρι­τή­ριο της κυβέρ­νη­σης η προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων, ούτε οι ανά­γκες των μαθη­τών, των φοι­τη­τών, των εκπαι­δευ­τι­κών και των οικο­γε­νειών τους.

«Τα κρι­τή­ριά σας για τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας δεν είναι επι­στη­μο­νι­κά. Είναι πολι­τι­κά, οικο­νο­μι­κά, επι­χει­ρη­μα­τι­κά», υπο­γράμ­μι­σε απευ­θυ­νό­με­νος στην κυβέρνηση.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας επι­σή­μα­νε ότι η κυβέρ­νη­ση μέσα στην παν­δη­μία ετοι­μά­ζε­ται να προ­χω­ρή­σει «στις “ανα­τρο­πές του αιώ­να” σε ό,τι αφο­ρά τα εργα­τι­κά και συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώματα».

Μιλώ­ντας για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση να τοπο­θε­τη­θεί «καθα­ρά, ως προς τι θα γίνει με τα χρέη των επαγ­γελ­μα­τιών», ενώ πρό­σθε­σε ότι η κυβέρ­νη­ση έσπευ­σε εν μέσω παν­δη­μί­ας να νομο­θε­τή­σει νέο Πτω­χευ­τι­κό Κώδι­κα «προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας μαζι­κά κατα­σχέ­σεις και πλειστηριασμούς».

Τόνι­σε ότι το ΚΚΕ απαι­τεί εδώ και τώρα την λήψη ουσια­στι­κών μέτρων στή­ρι­ξης «ιδιαί­τε­ρα για εκεί­νες τις κατη­γο­ρί­ες που έχουν πραγ­μα­τι­κά ανά­γκη, όσους έχουν ετή­σιο εισό­δη­μα κάτω των 12.000 ευρώ» καθώς και «να νομο­θε­τη­θεί εδώ και τώρα γεν­ναία δια­γρα­φή χρε­ών, τόκων, προ­σαυ­ξή­σε­ων αλλά και του 30% του χρέ­ους σε εφο­ρία και τράπεζες».

Το ΚΚΕ θα κατα­θέ­σει αυτές τις μέρες αντί­στοι­χη πρό­τα­ση νόμου πρόσθεσε.

Ως προς το θέμα του εμβο­λια­σμού είπε ότι και στο ζήτη­μα αυτό κρι­τή­ριο της κυβέρ­νη­σης δεν είναι οι ανά­γκες του λαού «γι’ αυτό και το πρό­γραμ­μα προ­χω­ρά με αργούς ρυθ­μούς, με ανε­παρ­κή εμβο­λια­στι­κά κέντρα και περιο­ρι­σμέ­νο αριθ­μό εμβο­λί­ων, για­τί αυτό επι­βάλ­λουν οι συμ­βά­σεις της ΕΕ με τις φαρ­μα­κευ­τι­κές εταιρείες».

«Οι απο­φά­σεις που παίρ­νο­νται από τις κυβερ­νή­σεις και στο πλαί­σιο της ΕΕ, παίρ­νο­νται με κρι­τή­ρια πολι­τι­κά και επι­χει­ρη­μα­τι­κά και όχι με κρι­τή­ρια επι­στη­μο­νι­κά, για την προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας» σημεί­ω­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

Έθε­σε στη συνέ­χεια τα ερω­τή­μα­τα για­τί δεν λαμ­βά­νο­νται όλα εκεί­να τα μέτρα για προ­μή­θεια όλων των δια­θέ­σι­μων εμβο­λί­ων που είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κά και ασφα­λή και για­τί τα κρά­τη-μέλη της ΕΕ δεσμεύ­ο­νται ότι δεν θα έχουν το δικό τους σχέ­διο για προ­μή­θεια εμβολίων;

Ερώ­τη­σε, επί­σης, για­τί η Κομι­σιόν αρνεί­ται να δώσει στη δημο­σιό­τη­τα ‑όπως είχε ζητή­σει η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ- τις συμ­βά­σεις που έχει υπο­γρά­ψει με τις διά­φο­ρες εταιρείες.

Σχο­λιά­ζο­ντας την απά­ντη­ση της Κομι­σιόν ότι «πρέ­πει να δια­φυ­λα­χτεί η «εμπι­στευ­τι­κό­τη­τα των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων» με τις εται­ρεί­ες», σημεί­ω­σε, μετα­ξύ άλλων, ότι το συμπέ­ρα­σμα που εξά­γε­ται είναι πως «πάνω από όλα, η προ­στα­σία του αντα­γω­νι­σμού, των απορ­ρή­των, των συμ­φε­ρό­ντων των εται­ριών, γεγο­νός που υπο­νο­μεύ­ει και την ίδια τη δια­δι­κα­σία του ανα­γκαί­ου εμβολιασμού».

Όπως εξή­γη­σε η άρνη­ση δημο­σιο­ποί­η­σης των συμ­βά­σε­ων, σε ένα τόσο ευαί­σθη­το ζήτη­μα, «τρο­φο­δο­τεί όλες τις αντιε­πι­στη­μο­νι­κές και ανορ­θο­λο­γι­κές αντι­λή­ψεις γύρω από τα εμβό­λια» αλλά και «απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κές αντι­πα­ρα­θέ­σεις για τα εμβό­λια και τα φάρ­μα­κα, που ‑ανε­ξαρ­τή­τως προ­θέ­σε­ων, ακό­μα και της άγνοιας- δεν είναι απαλ­λαγ­μέ­νες από την αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ των δια­φό­ρων φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νιών και των “δορυ­φό­ρων τους”, ανά­λο­γα με τα ιδιαί­τε­ρα συμ­φέ­ρο­ντά τους».

Κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση να πάρει θέση «για ποιό λόγο δεν επι­διώ­κει να προ­μη­θευ­τεί αυτο­τε­λώς όλα τα εμβό­λια που έχουν πιστο­ποι­η­θεί ως ασφα­λή και απο­τε­λε­σμα­τι­κά ‑ανε­ξάρ­τη­τα της χώρας παρα­γω­γής τους- προ­κει­μέ­νου να επι­τευ­χθεί ο έγκαι­ρος και μαζι­κός εμβο­λια­σμός του πληθυσμού».

«Όπως επί­σης, πρέ­πει να πάρουν θέση κι άλλες πολι­τι­κές δυνά­μεις, που συμ­φω­νούν με αυτό το πλαί­σιο και χρό­νια τώρα κοροϊ­δεύ­ουν το λαό ότι δήθεν έξω από την ΕΕ, η χώρα και ο λαός μας θα είναι τάχα απο­μο­νω­μέ­νος» πρό­σθε­σε, τονί­ζο­ντας ότι «απο­μο­νω­μέ­νοι είμα­στε μέσα στην ίδια την ΕΕ για­τί ο ελλη­νι­κός λαός, οι υπό­λοι­ποι λαοί της Ευρώ­πης και όλου του κόσμου συνο­λι­κά, απο­ξε­νώ­νο­νται, πάνω απ’ όλα, απ’ τα ίδια τα επι­τεύγ­μα­τα της επι­στή­μης και της τεχνολογίας».

«Το ΚΚΕ υπο­γραμ­μί­ζει ξανά την ανά­γκη όλα τα εμβό­λια, που πιστο­ποιού­νται ως ασφα­λή και απο­τε­λε­σμα­τι­κά, να αξιο­ποι­η­θούν για την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής του λαού. Το φάρ­μα­κο, το εμβό­λιο, δεν μπο­ρεί και δεν πρέ­πει να είναι εμπό­ρευ­μα, αλλά κοι­νω­νι­κό αγα­θό. Κι αυτό μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί μόνο με την κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των μονο­πω­λί­ων, με το λαό πραγ­μα­τι­κό ιδιο­κτή­τη όλων όσων παρά­γει, απαλ­λαγ­μέ­νο από το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος και το κυνή­γι των επι­κίν­δυ­νων αντα­γω­νι­σμών» τόνισε.

Σημεί­ω­σε ότι «δεν αρκούν μόνο τα εμβό­λια για να υπο­κα­τα­στή­σουν τα χάλια του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας» και υπο­γράμ­μι­σε την ανα­γκαιό­τη­τα Δημό­σιας Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, η έλλει­ψη της οποί­ας, με ευθύ­νη όλων των κυβερ­νή­σε­ων, «έγι­νε ακό­μα πιο ορα­τή τους μήνες της πανδημίας».

«Ωστό­σο, η κυβέρ­νη­σή φρό­ντι­σε, στον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για την Υγεία το 2021 να περι­κό­ψει από την ήδη υπο­χρη­μα­το­δο­τού­με­νη Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας (ΠΦΥ) επι­πλέ­ον 96 εκατ. ευρώ, σε σχέ­ση με το 2020» πρόσθεσε.

Επι­σή­μα­νε ότι ένα καλά οργα­νω­μέ­νο και στε­λε­χω­μέ­νο σύστη­μα ΠΦΥ θα μπο­ρού­σε να καλύ­πτει τους νοσού­ντες από άλλες ασθέ­νειες, καθώς το σύστη­μα Υγεί­ας έχει μετα­τρα­πεί σε σύστη­μα μιας νόσου, ενώ «μέχρι στιγ­μής τα εμβο­λια­στι­κά κέντρα στε­λε­χώ­νο­νται με μπα­λώ­μα­τα, δηλα­δή με ανα­κύ­κλω­ση του ιατρι­κού και νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού και μετα­κι­νή­σεις από τα απο­δε­κα­τι­σμέ­να Κέντρα Υγεί­ας και τα νοσοκομεία».

«Στη δική μας πρό­τα­ση η Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας, κατέ­χει ξεχω­ρι­στή θέση, για­τί εμείς ιεραρ­χού­με τις ανά­γκες του λαού μας και στον τομέα της υγεί­ας» τόνισε.

«Κάποια στιγ­μή, αργά ή γρή­γο­ρα, αυτός ο ιός θα για­τρευ­τεί, αυτό που δεν για­τρεύ­ε­ται είναι το σάπιο σύστη­μα το οποίο υπη­ρε­τεί­τε. Γι’ αυτό χρειά­ζε­ται λέμε εμείς αγώ­νας διαρ­κεί­ας για την προ­στα­σία της υγεί­ας» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εάν σε κάτι διαφέρει η Ελλάδα από άλλες χώρες της ΕΕ, είναι ότι εδώ έγιναν αγώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Το κυβερ­νη­τι­κό αφή­γη­μα που έχει γίνει το «μόνι­μο μοτί­βο», ότι η Ελλά­δα τα έχει κατα­φέ­ρει καλύ­τε­ρα από άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες, καθώς και την μακά­βρια σύγκρι­ση για τον αριθ­μό των θυμά­των, στη­λί­τευ­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην δευ­τε­ρο­λο­γία του στη Βου­λή, στη συζή­τη­ση για την δια­χεί­ρι­ση της πανδημίας.

«Δεν είμα­στε στα χρό­νια της χολέ­ρας», «είμα­στε στα χρό­νια της τέταρ­της βιο­μη­χα­νι­κής επα­νά­στα­σης», σημεί­ω­σε δηκτι­κά, προ­σθέ­το­ντας πως το τίμη­μα αυτής της πολι­τι­κής «το πλή­ρω­σε ο λαός με την υγεία και την ζωή του».

Όπως ανέ­φε­ρε, εάν σε κάτι δια­φέ­ρει η Ελλά­δα από τις άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες είναι ότι εδώ έγι­ναν αγώ­νες για την υπε­ρά­σπι­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγείας.

Με αφορ­μή την μετα­τρο­πή του συστή­μα­τος υγεί­ας σε σύστη­μα «μιας νόσου» και τις τερά­στιες ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού, επα­νέ­λα­βε την πρό­τα­ση του ΚΚΕ να προ­σλη­φθούν «εδώ και τώρα», με μόνι­μη εργα­σια­κή σχέ­ση, οι συμ­βα­σιού­χοι που εργά­ζο­νται στην Υγεία μέσω των προ­γραμ­μά­των του ΟΑΕΔ.

Σε σχέ­ση με το επι­χεί­ρη­μα όλων των κυβερ­νή­σε­ων ότι δεν υπάρ­χουν «λεφτό­δε­ντρα», ανα­ρω­τή­θη­κε «πως γίνε­ται να υπάρ­χουν λεφτό­δε­ντρα όταν πρό­κει­ται για εξο­πλι­σμούς», οι οποί­οι μάλι­στα δεν έχουν σχέ­ση με τις αμυ­ντι­κές ανά­γκες της χώρας. Έθε­σε δε το ερώ­τη­μα πόσες ΜΕΘ θα είχαν φτια­χτεί, και πόσοι για­τροί θα είχαν προ­σλη­φθεί, με ένα από τα Rafale που θα αγο­ρά­σει η Ελλάδα;

Στην ομι­λία του ανα­φέρ­θη­κε στα αντερ­γα­τι­κά μέτρα που λαμ­βά­νει η κυβέρ­νη­ση στο όνο­μα της παν­δη­μί­ας. «Πάρ­τε τα χέρια σας από τα συν­δι­κα­λι­στι­κά και εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα», σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Επί­σης, ανέ­φε­ρε πως ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­κοί­νω­σε την αύξη­ση του προ­στί­μου για την παρα­βί­α­ση των περιο­ρι­στι­κών μέτρων, όμως, δεν είδα­με να βάζει πρό­στι­μα στις επι­χει­ρή­σεις που δεν λαμ­βά­νουν μέτρα προστασίας.

Για τις εξαγ­γε­λί­ες της κυβέρ­νη­σης για τα πανε­πι­στή­μια, υπο­γράμ­μι­σε πως είναι αντι­δρα­στι­κό και άδι­κο η πανε­πι­στη­μια­κή λει­τουρ­γία να βρί­σκε­ται συνε­χώς υπό αστυ­νο­μι­κή παρα­κο­λού­θη­ση, ενώ για το νέο σύστη­μα εισα­γω­γής σχο­λί­α­σε πως το σχο­λείο γίνε­ται ένα ψυχο­φθό­ρο εξε­τα­στι­κό κέντρο.

Κρι­τι­κή άσκη­σε και στις προ­τά­σεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφο­ρούν τον εμβο­λια­σμό στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας πως είναι κοροϊ­δία όταν λέει πως η ΕΕ και η αγο­ρά μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν με κρι­τή­ριο τα συμ­φέ­ρο­ντα των λαών. Ανέ­δει­ξε δε την θέση του ΚΚΕ για κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νιών, σημειώ­νο­ντας πως μόνο έτσι το φάρ­μα­κο θα γίνει κοι­νω­νι­κό αγα­θό και όχι εμπόρευμα.

Κατα­λή­γο­ντας, ανέ­φε­ρε πως το ΚΚΕ «είναι η ψυχή, η καρ­διά και ο νους» του σκλη­ρά δοκι­μα­ζό­με­νου λαού που συνε­χί­ζει να αγω­νί­ζε­ται και να στέ­κε­ται όρθιος.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο