Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Για το έγκλημα στα Τέμπη δεν φταίει η κακιά η ώρα, φταίνε το κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν (VIDEO)

Για το προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα δεν φταί­ει η κακιά η ώρα, φταί­ει το κέρ­δος και όσοι κυβέρ­νη­σαν και κυβερ­νούν τη χώρα τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας μιλώ­ντας στην ΕΡΤ το βρά­δυ της Πέμπτης.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι ήταν προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο το έγκλη­μα διό­τι ήταν γνω­στή από πριν η κατά­στα­ση, τα είχαν καταγ­γεί­λει βου­λευ­τές του ΚΚΕ, συν­δι­κα­λι­στές που στη­ρί­ζει το ΠΑΜΕ, άλλοι συν­δι­κα­λι­στές που έθε­ταν επι­τα­κτι­κά το θέμα της ασφά­λειας και δεν έγι­νε τίποτα.

Χαρα­κτή­ρι­σε πάρα πολύ σημα­ντι­κές τις κινη­το­ποι­ή­σεις που γίνο­νται σε όλη τη χώρα, τονί­ζο­ντας ότι η κοι­νω­νία αντι­δρά, Ιδιαί­τε­ρα η νεο­λαία με τα συν­θή­μα­τά της, τα οποία στη­ρί­ζει το ΚΚΕ, για να μην συγκα­λυ­φθεί το έγκλη­μα και για να φτά­σει το μαχαί­ρι στο κόκ­κα­λο. Πρό­σθε­σε ότι στους δρό­μους ενώ­νε­ται ο λαός και όχι στις κορυ­φές για να κοροϊ­δεύ­ουν τον κόσμο με διά­φο­ρα αλισβερίσια.

Ανα­φέρ­θη­κε στα όσα έπρα­ξαν οι κυβερ­νή­σεις τα τελευ­ταία 15 χρό­νια ξεκι­νώ­ντας από αυτή του ΠΑΣΟΚ από το 2009, στη συνέ­χεια η κυβέρ­νη­ση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έπει­τα η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ξανά η ΝΔ, που σε συνέ­χεια υλο­ποί­η­σαν την εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή «απε­λευ­θέ­ρω­σης» της ΕΕ. Σημεί­ω­σε ότι τα κόμ­μα­τα αυτά συμ­φω­νούν στα βασι­κά, κινού­νται στην ίδια ράγα της ΕΕ που οδη­γεί σε τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα για τη νεο­λαία και το λαό.

Για το ενδε­χό­με­νο να σχη­μα­τι­στεί μια κυβέρ­νη­ση ειδι­κού σκο­πού για να διε­ρευ­νή­σει τα αίτια της πολύ­νε­κρης σύγκρου­σης, ο Δ. Κου­τσού­μπας υπο­γράμ­μι­σε πως σκο­πός της θα είναι να συγκα­λύ­ψει τους πραγ­μα­τι­κούς ενό­χους, τις ευθύ­νες και τις αιτί­ες για τις οποί­ες θρη­νού­με σήμε­ρα αυτά τα παι­διά που χάθη­καν άδι­κα στα Τέμπη. Πρό­σθε­σε ότι το ΚΚΕ δεν θα δώσει καμία ανοχή.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Κύριε Κου­τσού­μπα καλη­σπέ­ρα σας, ευχα­ρι­στώ για την παρου­σία σας εδώ. Είναι δύσκο­λες μέρες για όλους μας και θέλω, επει­δή έχουν περά­σει πια σχε­δόν δέκα μέρες από την τρα­γω­δία και η έρευ­να από την πλευ­ρά της δικαιο­σύ­νης προ­χω­ρά­ει — με τα βήμα­τα που κινεί­ται η δικαιο­σύ­νη, αρκε­τά γρή­γο­ρα σε αυτή τη φάση — απαγ­γέλ­λο­νται κατη­γο­ρί­ες και φαί­νε­ται ότι έπε­ται συνέ­χεια. Θέλω να σας ρωτή­σω εσείς σε τι συμπε­ρά­σμα­τα έχε­τε κατα­λή­ξει, δηλα­δή ποιά είναι η δική σας πολι­τι­κή ετυ­μη­γο­ρία, για­τί βέβαια εσείς δεν μπο­ρεί­τε να κάνε­τε δικα­στι­κή διερεύνηση.

Είναι αυτό που είχα­με πει από την πρώ­τη στιγ­μή, κύριε Κου­βα­ρά, ότι πρό­κει­ται για ένα προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα. Και δεν το είπα­με μόνο από την πρώ­τη στιγ­μή, συνε­χί­ζου­με να το λέμε και τώρα, το λέγα­με και πριν. Είναι πολύ γνω­στό ότι στη Βου­λή, οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ είχα­με θέσει αυτό το ζήτη­μα προει­δο­ποιώ­ντας για ένα δυστύ­χη­μα μεγά­λης έκτα­σης στους ελλη­νι­κούς σιδη­ρο­δρό­μους. Η συν­δι­κα­λι­στι­κή παρά­τα­ξη που στη­ρί­ζει το ΠΑΜΕ στους σιδη­ρο­δρο­μι­κούς, επί­σης, είχε βγά­λει ανα­κοί­νω­ση αρχές Φλε­βά­ρη, με αυτό το θέμα και προει­δο­ποιού­σε για δυστύ­χη­μα. Άλλοι συν­δι­κα­λι­στές τον προη­γού­με­νο χρό­νο έθε­ταν αυτό το ζήτη­μα πολύ επι­τα­κτι­κά και ζητού­σαν να παρ­θούν άμε­σα μέτρα. Και δεν έγι­νε τίπο­τα. Άρα μιλά­με για ένα έγκλη­μα. Μιλά­με για ένα έγκλη­μα για το οποίο υ πρέ­πει να ανα­ζη­τη­θούν οι ευθύ­νες, εκτός από τις υπαρ­κτές ποι­νι­κές που θα ψάξει η δικαιο­σύ­νη και έχει ξεκι­νή­σει, όπως είπα­τε — οι υπαρ­κτές ευθύ­νες που έχει ο σταθ­μάρ­χης, ένας προϊ­στά­με­νος, ένας για­τρός, δεν ξέρω οποιοσ­δή­πο­τε άλλος — να μην καλυ­φθούν οι πραγ­μα­τι­κές ευθύ­νες που βρί­σκο­νται και στο κρά­τος, στον κρα­τι­κό ΟΣΕ, που βρί­σκο­νται και στην ιδιω­τι­κή, τέλος πάντων, κρα­τι­κή εται­ρία των σιδη­ρο­δρό­μων της Ιτα­λί­ας που έχει περά­σει το μετα­φο­ρι­κό μέσο των σιδη­ρο­δρό­μων και βεβαί­ως στις κυβερ­νή­σεις, στη σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, αλλά και στις προη­γού­με­νες που προ­ε­τοί­μα­σαν αυτή την τραγωδία.

Εσείς πόσο πίσω πιστεύ­ε­τε ότι πρέ­πει να πάμε για να βρού­με τους υπεύθυνους;

Όσο πίσω χρειά­ζε­ται. Του­λά­χι­στον, για να μη μιλή­σω για πιο παλιά που ξεκί­νη­σε η απε­λευ­θέ­ρω­ση και των σιδη­ρο­δρό­μων και συνο­λι­κό­τε­ρα όλα αυτά τα προ­βλή­μα­τα με οδη­γί­ες της ΕΕ, του­λά­χι­στον στα τελευ­ταία 15 χρό­νια. Και είναι συγκε­κρι­μέ­να τα ζητή­μα­τα. Ξεκί­νη­σε το 2009, με κυβέρ­νη­ση του ΠΑΣΟΚ το ζήτη­μα της απε­λευ­θέ­ρω­σης, του δια­χω­ρι­σμού. Σε συνέ­χεια από την κυβέρ­νη­ση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2013, που προ­χώ­ρη­σε παρα­πέ­ρα την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση. Έγι­ναν οι καθο­ρι­στι­κές, εγκλη­μα­τι­κές, κατά την άπο­ψη μας, πρά­ξεις που καθό­ρι­σαν την τρα­γω­δία, στη συνέ­χεια το 2016, όπου έγι­νε η κατά­τμη­ση του ΟΣΕ, ο δια­χω­ρι­σμός στη συνέ­χεια το 2017 η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του μετα­φο­ρι­κού μέσου που δόθη­κε στην ιτα­λι­κή εται­ρία για 45 εκατ., χωρίς να υπάρ­χουν προ­δια­γρα­φές ασφα­λεί­ας, επεν­δύ­σε­ων συγκε­κρι­μέ­νων κ.λπ. Και βεβαί­ως μια σει­ρά αλλα­γές το 2017 και 2018 από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, όπου άλλα­ξαν εργα­σια­κές θέσεις, μετα­κι­νή­θη­καν υπάλ­λη­λοι, εργα­ζό­με­νοι των σιδη­ρο­δρό­μων και του­λά­χι­στον 1700 θέσεις έμει­ναν κενές. Και έρχε­ται στη συνέ­χεια η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ που προ­χω­ρά­ει την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με άλλα 22 εκατ. και τότε επί­σης ψηφί­ζε­ται και γίνε­ται και το τελειω­τι­κό χτύ­πη­μα, η νέα οδη­γία — από­φα­ση της ΕΕ για την ολο­κλή­ρω­ση της απε­λευ­θέ­ρω­σης των σιδη­ρο­δρό­μων, την οποία ψήφι­σαν και η ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Θεω­ρεί­τε ότι πέραν της εισαγ­γε­λι­κής έρευ­νας πρέ­πει να υπάρ­χει και κοι­νο­βου­λευ­τι­κή διε­ρεύ­νη­ση αυτής της υπό­θε­σης; Και αν πρέ­πει να υπάρ­ξει, είτε εξε­τα­στι­κή είτε οτι­δή­πο­τε άλλο, από αυτήν την Βου­λή ή από την επόμενη;

Η πεί­ρα των εξε­τα­στι­κών επι­τρο­πών είναι αρνη­τι­κή, δυστυ­χώς. Μέσα στη Βου­λή δεν μπο­ρεί να διε­ρευ­νή­σει πολι­τι­κές ποι­νι­κές ευθύ­νες. Εμείς το έχου­με πει επα­νει­λημ­μέ­να. Υπάρ­χει η πεί­ρα όλων των εξε­τα­στι­κών επι­τρο­πών που δεν οδή­γη­σαν ουσια­στι­κά σε κανέ­να σημα­ντι­κό, ουσια­στι­κό απο­τέ­λε­σμα. Ξέρου­με ότι για εξε­τα­στι­κή επι­τρο­πή απο­φα­σί­ζει η εκά­στο­τε κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πλειο­ψη­φία, η οποία απο­φα­σί­ζει γι’ αυτά τα ζητή­μα­τα. Εδώ, να σας θυμί­σω ότι ως ΚΚΕ είχα­με πει στη Βου­λή ότι ο νόμος περί ευθύ­νης υπουρ­γών πρέ­πει να αλλά­ξει, δε συμ­φώ­νη­σαν οι άλλες δυνά­μεις. Πρέ­πει να αλλά­ξει και να επι­λαμ­βά­νε­ται η δικαιο­σύ­νη απευ­θεί­ας τις ευθύ­νες των υπουρ­γών και όχι να μετα­φέ­ρε­ται το ζήτη­μα στη Βου­λή με τις εκά­στο­τε πλειο­ψη­φί­ες των εξε­τα­στι­κών επι­τρο­πών, που σημαί­νει τελι­κά συγκάλυψη.

Βλέ­που­με τις τελευ­ταί­ες μέρες μια διά­θε­ση του κόσμου και κυρί­ως των νέων ανθρώ­πων να δια­δη­λώ­σουν γι’ αυτό το θέμα. Αυτές οι δια­δη­λώ­σεις μπο­ρούν να φέρουν το ΚΚΕ πιο κοντά με τα άλλα κόμ­μα­τα της αρι­στε­ράς ή όχι;

Καταρ­χάς πρέ­πει να πω ότι είναι πάρα πολύ σημα­ντι­κές αυτές οι κινη­το­ποι­ή­σεις. Η κοι­νω­νία αντι­δρά, οι εργα­ζό­με­νοι, ιδιαί­τε­ρα η νεο­λαία, μαθη­τές, φοι­τη­τές βρί­σκο­νται στους δρό­μους, τα συν­θή­μα­τά τους, αυτά που στη­ρί­ζει τα ΚΚΕ είναι ότι αυτό το έγκλη­μα δεν πρέ­πει να παρα­γρα­φεί, δεν πρέ­πει να ξεχα­στεί, πρέ­πει να φτά­σουν οι ευθύ­νες μέχρι το κόκα­λο. Αυτό που έγι­νε σύν­θη­μα όλης της Ελλά­δας ότι «δε φταί­ει η κακιά η ώρα ούτε η κακιά η χώρα, φταί­νε το κέρ­δος και φταί­νε όσοι κυβέρ­νη­σαν και κυβερ­νούν αυτή τη χώρα». Αυτό το σύν­θη­μα συνε­νώ­νει πάρα πολ­λούς ανθρώ­πους δια­φο­ρε­τι­κών ιδε­ο­λο­γι­κών πολι­τι­κών αφε­τη­ριών, άσχε­τα με το τι ψήφι­ζαν μέχρι χτες. Να σας πω συγκε­κρι­μέ­να παρα­δείγ­μα­τα: παι­διά της ΔΑΠ, που ψηφί­ζουν ΔΑΠ στο Πανε­πι­στή­μιο κατέ­βη­καν μαζί με τους συνα­δέλ­φους τους της Παν­σπου­δα­στι­κής ή του ΠΑΣΟΚ ή άλλων πολι­τι­κών δυνά­με­ων, του ΣΥΡΙΖΑ κλπ, στους δρό­μους του αγώ­να. Εργα­ζό­με­νοι στους σιδη­ρό­δρο­μους, σε άλλους τομείς της οικο­νο­μί­ας κατέ­βη­καν μαζί με το ΠΑΜΕ, τους κομ­μου­νι­στές. Εκεί ενώ­νε­ται ο λαός και όχι στις κορυ­φές και στα διά­φο­ρα αλι­σβε­ρί­σια για να κοροϊ­δεύ­ου­με τον κόσμο.

Ο κ. Βαρου­φά­κης και το ΜΕΡΑ25 λένε ότι μπο­ρεί εσείς να μην τους θέλε­τε και να τους λοι­δο­ρεί­τε αλλά αυτοί λέει σας γυρί­ζουν το άλλο μάγου­λο, είναι μια κίνη­ση έτσι θρη­σκευ­τι­κού χαρα­κτή­ρα αυτή.

Λέει ο κ. Βαρου­φά­κης ότι γυρί­ζου­με και το άλλο μάγου­λο σε αυτούς που μας λοι­δο­ρούν, εμείς τους θέλου­με και ο Κ. Γρη­γο­ριά­δης λέει ότι είναι όνει­ρό τους να συνερ­γα­στούν μαζί σας…

Εμείς δεν λοι­δο­ρού­με κανέ­να, εμείς με επι­χει­ρή­μα­τα μιλάμε!

Πως αισθά­νε­στε απέ­να­ντι σε αυτό το όνειρο;

Ονει­ρο­κρί­τη για τα διά­φο­ρα τέτοιου είδους όνει­ρα δεν έχω για να τα ερμη­νεύ­σω, αλλά αυτό που ξέρω και θα απα­ντή­σω ειλι­κρι­νέ­στα­τα είναι ότι ο κ. Βαρου­φά­κης το 2015 μιλού­σε για ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των σιδη­ρο­δρό­μων, μιλού­σε υπέρ της απε­λευ­θέ­ρω­σης ως οδη­γία της ΕΕ των σιδη­ρο­δρό­μων. Ξέρου­με για παρά­δειγ­μα ότι ο κ. Βαρου­φά­κης μέχρι προ­χτές συζη­τού­σε με τον κ. Τσί­πρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπο­ρεί να γίνει μια προ­ο­δευ­τι­κή κυβέρ­νη­ση πάνω σε δύο, τρία σημεία. Ξέρω, επί­σης, ότι σήμε­ρα προ­χω­ρά να φτιά­ξει τον ΣΥΡΙΖΑ νού­με­ρο 2 με τη ΛΑΕ και κάποιες άλλες τέτοιες δυνά­μεις προ­ε­κλο­γι­κά. Ξέρω επί­σης ότι έχει μια “ευρω­λι­γού­ρα”, να το πω έτσι, για να χαλα­ρώ­σω λίγο το κλί­μα, απέ­να­ντι στην ΕΕ που είναι η βασι­κή υπεύ­θυ­νη για τις οδη­γί­ες και τα μέτρα που οδή­γη­σαν σε τέτοιες τρα­γω­δί­ες στην Ελλά­δα αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ναι, αλλά λέει ότι είναι μεν ευρω­παϊ­στής αλλά μιας δια­φο­ρε­τι­κής ΕΕ, όχι αυτής που έχου­με σήμερα.

Ναι, αλλά μέσα στην ΕΕ των μονο­πω­λί­ων, του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος και της απε­λευ­θέ­ρω­σης της αγο­ράς, των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, η πολι­τι­κή του τα λέει αυτά. Δεν μιλά­ει για μια άλλη Ευρώ­πη όπου οι λαοί, η εργα­τι­κή τάξη, οι εργα­ζό­με­νοι θα βρί­σκο­νται στη δια­κυ­βέρ­νη­ση, στην εξου­σία και θα παλεύ­ουν έναν άλλο δρό­μο, το σοσια­λι­σμό για παρά­δειγ­μα, μια κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη με ευη­με­ρία για τους λαούς.

Άρα εσείς απο­κλεί­ε­τε οποια­δή­πο­τε συμπό­ρευ­ση, όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τον κ. Βαρου­φά­κη, έτσι δεν είναι;

Με τα κόμ­μα­τα του αστι­κού συστή­μα­τος βεβαίως.

Υπάρ­χει μια δήλω­ση του κ. Αρα­χω­βί­τη σήμε­ρα απ’ την πλευ­ρά του ΣΥΡΙΖΑ που άνα­ψε φωτιές και μάλι­στα κατη­γο­ρεί ο ίδιος και το ΚΚΕ ότι δια­στρέ­βλω­σε τη δήλω­σή του, αυτό που είπε για την πιθα­νή συνερ­γα­σία με τον κ. Βελό­που­λο στο προ­ο­δευ­τι­κό μέτω­πο, και ανα­ρω­τιέ­μαι εγώ μήπως απλά χρη­σι­μο­ποιεί­τε τέτοιου είδους δηλώ­σεις για να πεί­τε ένα όχι το οποίο θα λέγα­τε έτσι και αλλιώς;

Να σας πω ειλι­κρι­νά, ειδι­κά εμάς δεν μας εξέ­πλη­ξε η δήλω­ση αυτή, άλλω­στε δεν είναι η πρώ­τη φορά που έχει γίνει κάτι τέτοιο. Για παρά­δειγ­μα, πέντε χρό­νια συγκυ­βερ­νού­σε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσί­πρας με τον κ. Καμ­μέ­νο. Ε, τι δια­φο­ρά έχει ο Βελό­που­λος απ’ τον Καμ­μέ­νο; Είναι ίδιας κατεύ­θυν­σης, τέτοιας υφής κόμμα.

Ήταν ειδι­κές συν­θή­κες λέει ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, οι συν­θή­κες με τον κ. Καμ­μέ­νο, θεω­ρεί­τε ότι υπάρ­χουν και σήμε­ρα τέτοιες συν­θή­κες; Για­τί σας ρωτάω; Για­τί ανα­ρω­τιέ­μαι αν θα μπο­ρού­σε να συμπρά­ξει το ΚΚΕ ή έστω να δώσει ψήφο ανο­χής σε μια κυβέρ­νη­ση ειδι­κού σκο­πού για την από­δο­ση ευθυ­νών για την τρα­γω­δία των Τεμπών; Εάν σας τεθεί ένα τέτοιο δίλημ­μα υπάρ­χει περί­πτω­ση να συμπρά­ξε­τε ή να δώσε­τε ψήφο ανοχής;

Αν γίνει μια τέτοια κυβέρ­νη­ση, θα είναι για να συγκα­λύ­ψει τους πραγ­μα­τι­κούς ενό­χους, τις πραγ­μα­τι­κές ευθύ­νες, να συγκα­λύ­ψει τις αιτί­ες που οδή­γη­σαν σε αυτή την τρα­γω­δία και να θρη­νού­με σήμε­ρα, όλη η ελλη­νι­κή κοι­νω­νία, όλοι οι εργα­ζό­με­νοι, ο λαός μας αυτά τα παι­διά που χάθη­καν άδι­κα στα Τέμπη. Θα είναι μόνο για συγκά­λυ­ψη. Δεν υπάρ­χει καμία περί­πτω­ση το ΚΚΕ να δώσει ανο­χή σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Δεν ξέρου­με πότε θα είναι εκλο­γές, αλλά είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός ότι θα είναι σίγου­ρα μετά το Πάσχα, θεω­ρεί­τε σωστό να πάνε όσο πιο πίσω γίνε­ται οι εκλο­γές έτσι όπως είναι η κατά­στα­ση ή όχι;

Καλά, δεν είπε και τίπο­τα και­νούρ­γιο! Προ­φα­νώς η 9η Απρί­λη έχει τελειώ­σει, το είπε άλλω­στε. Μετά το Πάσχα θα γίνουν εκλο­γές κάποια στιγ­μή, προ­φα­νώς τον Μάη, θα δουν τις πανελ­λή­νιες, θα δουν αν χρειά­ζο­νται πιθα­νά δεύ­τε­ρες εκλο­γές, όπως ο ίδιος ο κ. Μητσο­τά­κης, το λέει. Αν και εμείς πιστεύ­ου­με ότι πολύ καλά απ’ τις πρώ­τες εκλο­γές, μπο­ρεί να προ­κύ­ψει κυβέρνηση.

Τι είδους κυβέρνηση;

Είτε ειδι­κού σκο­πού, είτε οικου­με­νι­κή, είτε συνερ­γα­σί­ας κομ­μά­των μετα­ξύ τους ανά­λο­γα τα απο­τε­λέ­σμα­τα διό­τι έχουν κοι­νές στρα­τη­γι­κές επι­λο­γές. Δεν είναι ίδια τα κόμ­μα­τα αυτά, τα αστι­κά, έχουν δια­φο­ρές μετα­ξύ τους, όμως στα βασι­κά ζητή­μα­τα, στα κύρια, σαν αυτά για παρά­δειγ­μα που συζη­τά­με, και το απέ­δει­ξαν όταν ήταν κυβερ­νή­σεις τι πολι­τι­κές υλο­ποί­η­σαν, κινού­νται στην ίδια ράγα. Στη ράγα της ΕΕ που οδη­γεί σε συγκρού­σεις με τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα για τη νεο­λαία, για τον λαό μας.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο