Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Δεν είναι αθώες του αίματος οι ελληνικές κυβερνήσεις για τα καραβάνια των απελπισμένων

Ο γ.γ. της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην ομι­λία του στη Βου­λή για το νομο­σχέ­διο για το άσυ­λο, τόνι­σε ότι αυτό «θα οδη­γή­σει σε ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρο εγκλω­βι­σμό προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στη χώρα, παρό­λα τα μεγά­λα λόγια της κυβέρ­νη­σης. Ταυ­τό­χρο­να, το νομο­σχέ­διο επι­χει­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει το προ­σφυ­γι­κό ζήτη­μα με μεγα­λύ­τε­ρη κατα­στο­λή και περιο­ρι­σμό δικαιωμάτων».

«Βέβαια, δεν περι­μέ­να­με και τίπο­τα πολύ δια­φο­ρε­τι­κό, αφού ενσω­μα­τώ­νει ξανά τις τρεις βασι­κές Οδη­γί­ες της ΕΕ που αφο­ρούν τους πρό­σφυ­γες και το άσυ­λο. Οδη­γί­ες που δεν κάνουν τίπο­τε άλλο από το να συμπυ­κνώ­νουν το συνε­χή κατή­φο­ρο της πολι­τι­κής και της νομο­θε­σί­ας της ΕΕ στο ζήτη­μα των βασι­κών δικαιω­μά­των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών», πρό­σθε­σε. Ενώ είπε ότι τα περισ­σό­τε­ρα μέτρα έχουν ήδη ψηφι­στεί και εφαρ­μο­στεί από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ με κορυ­φαία τη Συμ­φω­νία ΕΕ-Τουρ­κί­ας που «οδή­γη­σε στον διπλό εγκλω­βι­σμό, στο να γίνει κόλα­ση η ζωή των προ­σφύ­γων και των μόνι­μων κατοίκων».

Σημεί­ω­σε ακό­μη ότι η Συμ­φω­νία ήταν απο­τέ­λε­σμα «ενός σύν­θε­του παζα­ριού της ΕΕ με την άρχου­σα τάξη της Τουρ­κί­ας, αλλά και μετα­ξύ τουρ­κι­κής και ελλη­νι­κής άρχου­σας τάξης. Συμ­φω­νία που εμπλέ­κει το προ­σφυ­γι­κό στις γεω­πο­λι­τι­κές αντι­πα­ρα­θέ­σεις και τα ανταλ­λάγ­μα­τα» ενώ ανα­φε­ρό­με­νος στην πρό­θε­ση της κυβέρ­νη­σης να επα­να­δια­πραγ­μα­τευ­θεί ορι­σμέ­να σημεία της Συμ­φω­νί­ας είπε ότι «οποια­δή­πο­τε επα­να­δια­πραγ­μά­τευ­ση πάλι ένα τέτοιο παζά­ρι θα είναι, ενδε­χο­μέ­νως σήμε­ρα, ακό­μα πιο περί­πλο­κο και επικίνδυνο».

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ υπο­στή­ρι­ξε ότι όλα τα κόμ­μα­τα τα οποία δια­γκω­νί­ζο­νται «για το ποιος εφαρ­μό­ζει καλύ­τε­ρα την αντι­δρα­στι­κή και αδιέ­ξο­δη πολι­τι­κή και νομο­θε­σία της ΕΕ», εφαρ­μό­ζουν τον Κανο­νι­σμό του Δου­βλί­νου αλλά και γενι­κό­τε­ρα το πλαί­σιο για το άσυ­λο της ΕΕ που «θεω­ρεί τις χώρες της πρώ­της γραμ­μής, όπως η Ελλά­δα, αυτό­μα­τα υπεύ­θυ­νες για τους αιτού­ντες άσυ­λο, απα­γο­ρεύ­ο­ντας να μετα­βούν οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες στις χώρες πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους».

Πρό­σθε­σε ότι τόσο η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκεί­νη της ΝΔ δεν διεκ­δι­κούν ουσια­στι­κά την οικο­γε­νεια­κή επανένωση.

Ανέ­φε­ρε ακό­μα ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλα κόμ­μα­τα συμ­φω­νούν στην μετα­τρο­πή της Ελλά­δας σε «απέ­ρα­ντο ορμη­τή­ριο για τους πολέ­μους των ιμπε­ρια­λι­στών», κατη­γο­ρώ­ντας τα ότι εργά­ζο­νται «για τη γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση των συμ­φε­ρό­ντων των διε­θνι­κών μονο­πω­λια­κών ομί­λων αδια­φο­ρώ­ντας τόσο για τα συμ­φέ­ρο­ντα και την ασφά­λεια του ελλη­νι­κού λαού όσο και για τα νέα κύμα­τα ξερι­ζω­μέ­νων, προ­σφύ­γων που θα δημιουργηθούν».

Είπε ότι η κυβέρ­νη­ση επα­να­φέ­ρει «για λαϊ­κή κατα­νά­λω­ση και χάϊ­δε­μα αυτιών» τη ρητο­ρι­κή περί μη μετα­τρο­πής της χώρας σε «ξέφρα­γο αμπέ­λι» και περί «σφρα­γί­σμα­τος των συνό­ρων», τονί­ζο­ντας ότι «μια χαρά ξέφρα­γο αμπέ­λι την έχε­τε κάνει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τις βάσεις τους, για διά­φο­ρους καπι­τα­λι­στές επεν­δυ­τές, για τους Ευρω­παί­ους εταί­ρους σας, όσους δηλα­δή πρω­ταρ­χι­κά και κύρια ευθύ­νο­νται για τη δημιουρ­γία του προ­βλή­μα­τος των ξεριζωμένων».

Τόνι­σε ότι «ενά­ντια σε αυτές τις επι­κίν­δυ­νες επι­λο­γές πρέ­πει να στρέ­ψει την πάλη του ο ελλη­νι­κός λαός, από αυτά κιν­δυ­νεύ­ει, και όχι από τα ταλαι­πω­ρη­μέ­να και ξερι­ζω­μέ­να από τις πατρί­δες τους γυναικόπαιδα».

Επι­σή­μα­νε επί­σης ότι το νομο­σχέ­διο ψηφί­ζε­ται σε μια περί­ο­δο κατά την οποία οι εξε­λί­ξεις στη Μ. Ανα­το­λή, στη Συρία μετά την τουρ­κι­κή εισβο­λή με τις ευλο­γί­ες των ΗΠΑ, δημιουρ­γούν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για ακό­μα πιο μαζι­κά κύμα­τα προ­σφύ­γων προς την Ελλά­δα και την ΕΕ. Η απά­ντη­ση της κυβέρ­νη­σης στο ενδε­χό­με­νο αυτό όπως και στην αύξη­ση των αφί­ξε­ων τους καλο­και­ρι­νούς μήνες είναι περισ­σό­τε­ρη κατα­στο­λή στα σύνο­ρα και στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας, ανέ­φε­ρε προ­σθέ­το­ντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έφε­ρε το ΝΑΤΟ και την Frontex στο Αιγαίο που περιέ­πλε­ξαν και όξυ­ναν το πρό­βλη­μα. Τώρα η ΝΔ προ­χω­ρά σε κλι­μά­κω­ση της κατα­στο­λής και με στρα­τιω­τι­κά μέσα, εξέ­λι­ξη που λίγο απέ­χει απο το ξεκί­νη­μα θαλάσ­σιων εμπλο­κών και επα­να­προ­ω­θή­σε­ων στο όνο­μα της αποτροπής».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε οτι η δεύ­τε­ρη απά­ντη­ση της κυβέρ­νη­σης ήταν μια εκστρα­τεία κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών και ΜΜΕ να πεί­σουν ότι «δεν πρό­κει­ται για πρό­σφυ­γες, αλλά μόνο για παρά­νο­μους και νέα εισβο­λή από λαθρο­με­τα­νά­στες, όπως είπε κορυ­φαί­ος υπουρ­γός, που δεν δικαιού­νται ανθρω­πι­στι­κής προ­στα­σί­ας, οπως είπε κάποιος άλλος υπουρ­γός. Τα ίδια που ανα­μα­σούν διά­φο­ρα φασι­στι­κά μορ­φώ­μα­τα, χρό­νια τώρα».

Ταυ­τό­χρο­να σημεί­ω­σε οτι ο ελλη­νι­κός λαός γνω­ρί­ζει ότι πίσω από τους οικο­νο­μι­κούς μετα­νά­στες βρί­σκε­ται «η άγρια εκμε­τάλ­λευ­ση των πόρων και της εργα­σί­ας στις χώρες τους που ανα­λο­γι­κό μερί­διο παίρ­νουν και κάποιοι ελλη­νι­κοί όμιλοι».

Σημεί­ω­σε ότι το νομο­σχέ­διο κινεί­ται στην κατεύ­θυν­ση δια­μόρ­φω­σης κρι­τη­ρί­ων, δια­δι­κα­σιών και μηχα­νι­σμών, ώστε οι περισ­σό­τε­ροι αιτού­ντες άσυ­λο να κρι­θεί ότι δεν το δικαιού­νται και να απορ­ρί­πτο­νται οι αιτή­σεις τους με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες και στη συνέ­χεια να φυλα­κί­ζο­νται προ­κει­μέ­νου να επα­να­προ­ω­θη­θούν στη χώρα τους ή όταν αυτό δεν είναι δυνα­τό σε κάποια άλλη «υπο­τί­θε­ται ασφα­λή τρί­τη χώρα».

Τόνι­σε επί­σης ότι το ΚΚΕ προει­δο­ποιεί πως τέτοιου είδους μέτρα «αυξά­νουν μόνο τους θανά­τους στα σύνο­ρα, αυξά­νουν τις ταρί­φες των δια­κι­νη­τών, εξοι­κειώ­νουν το λαό με την κατα­πά­τη­ση στοι­χειω­δών δικαιω­μά­των και τη βαρ­βα­ρό­τη­τα που μεθαύ­ριο θα την υπο­στεί και ο ίδιος ο ελλη­νι­κός λαός».

«Προει­δο­ποιού­με οτι η χώρα θα γεμί­σει φυλα­κές, ανθρώ­πους χωρίς χαρ­τιά και δικαιώ­μα­τα, αφού δεν θα μπο­ρεί­τε ούτε να τους απε­λά­σε­τε. Την ίδια στιγ­μή θα έχουν αυξη­θεί τα ρατσι­στι­κά, ξενο­φο­βι­κά ένστι­κτα όπως ήδη φαί­νε­ται από την υπο­κί­νη­ση περι­στα­τι­κών σε συγκε­κρι­μέ­νες περιο­χές που η κυβέρ­νη­ση προ­ό­ρι­ζε για εγκα­τά­στα­ση προσφύγων».

Εστιά­ζο­ντας ανα­λυ­τι­κά στις προ­βλέ­ψεις του νομο­σχε­δί­ου, ο Δ. Κου­τσού­μπας αξιο­λό­γη­σε ως «ιδιαί­τε­ρα σοβα­ρή» την πρό­βλε­ψη «να μπο­ρούν να εκτε­λούν σοβα­ρές δια­δι­κα­στι­κές πρά­ξεις, που θα κρί­νουν την τύχη των αιτού­ντων άσυ­λο, η αστυ­νο­μία και ο στρα­τός, αρκεί να μην φορούν στο­λή και να μην φέρουν δια­κρι­τι­κά» και κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση να το απο­σύ­ρει άμε­σα αυτό.

Τονι­σε επί­σης της ανα­γκαιό­τη­τα στε­λέ­χω­σης και εξο­πλι­σμού των μονά­δων Υγεί­ας των δομών και της παρο­χής όλων όσοι απαι­τού­νται για την πρό­λη­ψη, θερα­πεία, απο­κα­τά­στα­ση για το χρο­νι­κό διά­στη­μα της παρα­μο­νής προ­σφύ­γων και μετα­να­στών ανε­ξάρ­τη­τα αν θα έχουν δελ­τίο αιτού­ντος διε­θνή προστασία.

Επι­πλέ­ον, το ΚΚΕ κατα­δι­κά­ζει τα απα­ρά­δε­κτα γεγο­νό­τα σε βάρος προ­σφύ­γων «που καθο­δη­γού­νται έντε­χνα και ύπου­λα από παλιά και νέα αντι­δρα­στι­κά κόμ­μα­τα και οργα­νώ­σεις», είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας, προ­σθέ­το­ντας ότι «τα υπαρ­κτά ζητή­μα­τα στην κατα­νο­μή και δια­χεί­ρι­ση της στέ­γα­σης πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στούν με κρι­τή­ριο τη δια­σφά­λι­ση ανθρώ­πι­νων αξιο­πρε­πών συν­θη­κών δια­βί­ω­σης, πρό­σβα­σης σε υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας και Εκπαί­δευ­σης με ευθύ­νη κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών χωρίς εμπλο­κή των ΜΚΟ». Επί­σης ο σχε­δια­σμός θα πρέ­πει να παίρ­νει υπό­ψη τις ανά­γκες κατα­νο­μής και τα προ­βλή­μα­τα των κατοίκων.

Κάλε­σε δε, τα συν­δι­κά­τα και τους μαζι­κούς φορείς να πολ­λα­πλα­σιά­σουν την αλλη­λεγ­γύη τους για τις συν­θή­κες ζωής στην Ελλά­δα αλλά και για να γίνει πρά­ξη το όνει­ρο της συντρι­πτι­κής πλειο­ψη­φί­ας να φτά­σουν με ασφά­λεια στις χώρες πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους. Ενώ κάλε­σε σε κλεί­σι­μο όλων των «απα­ρά­δε­κτων hot spots στα νησιά και τον Έβρο», στη μετα­φο­ρά προ­σφύ­γων και μετα­να­στών σε κέντρα φιλο­ξε­νί­ας που θα λει­τουρ­γούν με κρα­τι­κή ευθύ­νη στην Ελλά­δα, όπου θα εξε­τά­ζο­νται τα αιτή­μα­τά τους και θα μετα­βαί­νουν στις χώρες πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους.

«Για να προ­χω­ρή­σουν χωρίς καθυ­στέ­ρη­ση και όλες οι οικο­γε­νεια­κές επανενώσεις.

Για να μην υπάρ­χει κανέ­νας ανή­λι­κος άστε­γος και απρο­στά­τευ­τος ή σε κέντρα-φυλακές.

Για να στε­λε­χω­θούν επαρ­κώς όλες οι υπη­ρε­σί­ες, οι καταυ­λι­σμοί και οι δομές που ασχο­λού­νται με πρό­σφυ­γες, με μόνι­μες εργα­σια­κές σχέ­σεις και κατα­βο­λή όλων των δεδου­λευ­μέ­νων τους», κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο