Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Δεν θα αποφύγουμε θερμό επεισόδιο με πρώτη και κύρια την ευθύνη της τούρκικης πολιτικής αλλά και άλλων συμμάχων τους

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στην τηλε­ό­ρα­ση του ΑΝΤ1, ερω­τη­θείς αν η αντι­πο­λι­τευ­τι­κή τακτι­κή του Κόμ­μα­τος θα χαρα­κτη­ρί­ζε­ται στο εξής πιο έντο­να από ακτι­βι­στι­κές ενέρ­γειες απά­ντη­σε ότι “είναι μόνι­μη η αντι­πο­λι­τευ­τι­κή τακτι­κή του ΚΚΕ τόσο μέσα στη Βου­λή όσο και στους μαζι­κούς λαϊ­κούς αγώ­νες. Δεν υπάρ­χει καμία αλλα­γή. Αυτό που προσ­διο­ρί­ζε­ται ως αλλα­γή, ενέρ­γειες πιο δρα­στή­ριες, ακτι­βι­στι­κές κλπ έχει να κάνει με την έντα­ση των προ­βλη­μά­των και την έντα­ση των αγώ­νων γύρω από συγκε­κρι­μέ­να ζητή­μα­τα”.

“Εδώ έχου­με πόλε­μο, μια τερά­στια εμπλο­κή ισχυ­ρών δυνά­με­ων που βομ­βαρ­δί­ζουν, κιν­δύ­νους που απει­λούν την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας, μια κυβέρ­νη­ση η οποία υλο­ποιεί μια πολι­τι­κή “yes men”, κυρί­ως απέ­να­ντι στις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, έχει γεμί­σει όλη την Ελλά­δα από στρα­τό­πε­δα και από ΝΑΤΟϊ­κές βάσεις, πλέ­ον δεν έχου­με μόνο την Σού­δα, αλλά και τον Άρα­ξο με τα πυρη­νι­κά, το Άκτιο, την Λάρι­σα όπου εγκα­θί­στα­νται drones, εκτός από το Στρα­τη­γείο, αμε­ρι­κα­νι­κή βάση ελι­κο­πτέ­ρων στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη για να ελέγ­χει τα Στε­νά του Βοσπό­ρου, ανά­πτυ­ξη ΝΑΤΟϊ­κής αρμά­δας στο Αιγαίο με πρό­σχη­μα το προ­σφυ­γι­κό και νέα βάση που ετοι­μά­ζε­ται στην Σύρο για ελλι­με­νι­σμό και μετα­φο­ρά αμε­ρι­κα­νι­κών πολε­μι­κών” είπε, προ­σθέ­το­ντας ότι “όλα αυτά συνι­στούν μια κατά­στα­ση η οποία έχει και δυνα­μι­σμό και συσ­σω­ρευ­μέ­νη οργή και αγα­νά­κτη­ση σε συν­δυα­σμό φυσι­κά με τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει αλλε­πάλ­λη­λα ο λαός μας και η νεο­λαία όλα αυτά τα χρόνια”.

Στο ερώ­τη­μα αν θεω­ρεί την σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση “μία από τα ίδια” με τις κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απά­ντη­σε “στις στρα­τη­γι­κές επι­λο­γές δεν αλλά­ζουν. Άλλω­στε τι περισ­σό­τε­ρο θα έκα­νε μια κυβέρ­νη­ση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με αφορ­μή τις χθε­σι­νές κινη­το­ποι­ή­σεις και με αφορ­μή το βίαιο χτύ­πη­μα με απα­ρά­δε­κτο τρό­πο νέων ανθρώ­πων οι οποί­οι έκα­ναν μια συμ­βο­λι­κή ενέρ­γεια απέ­να­ντι στον πιο μιση­τό πρό­ε­δρο των ΗΠΑ που ματο­κύ­λι­σε 200.000 ανθρώ­πους με την πυρη­νι­κή βόμ­βα που έπε­σε με προ­σω­πι­κή του από­φα­ση στην Χιρο­σί­μα και στο Ναγκα­σά­κι και χαρα­κτη­ρί­στη­κε έγκλη­μα κατά της ανθρωπότητας”.

“(Ο Τρού­μαν) ήταν ουσια­στι­κά ο ενορ­χη­στρω­τής του ψυχρού πολέ­μου και μας οδή­γη­σε εδώ που μας οδή­γη­σε, έρι­ξε βόμ­βες ναπάλμ σε Έλλη­νες πολί­τες, σε αντι­στα­σια­κούς, αλλά και σε γυναι­κό­παι­δα, σε αμά­χους στον Γράμ­μο και στο Βίτσι, κατά την περί­ο­δο του εμφυ­λί­ου πολέ­μου, στον ΔΣΕ, βόμ­βες ναπάλμ χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν για πρώ­τη φορά στην Ελλά­δα ενά­ντια στον ελλη­νι­κό λαό, μπο­ρεί να έχει κάποιος οποια­δή­πο­τε άπο­ψη για εκεί­νη την περί­ο­δο, αρνη­τι­κή ή να την βλέ­πει με σκε­πτι­κι­σμό, αλλά ακό­μη κι αυτός ο άνθρω­πος δεν θα συμ­φω­νή­σει με απο­φά­σεις που μετά ακο­λού­θη­σαν στο Βιετ­νάμ με τα επα­κό­λου­θα που είχα­με και τις τερά­στιες κινη­το­ποι­ή­σεις του αμε­ρι­κά­νι­κου λαού ενά­ντια στον πόλε­μο που ξανα­χρη­σι­μο­ποί­η­σε βόμ­βες ναπάλμ” τόνισε.

“(Ο Τρού­μαν) είναι το πιο μιση­τό πρό­σω­πο. Η ενέρ­γεια (για το ρίξι­μο του αγάλ­μα­τός του) ήταν συμ­βο­λι­κή ενέρ­γεια. Ανά­λο­γες ενέρ­γειες, με προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις ξέρει ο ελλη­νι­κός λαός πως αντι­με­τω­πί­στη­καν. Με τον ίδιο για να μην πω και με πιο ήπιο τρό­πο” επισήμανε.

Ως προς τα ελλη­νο­τουρ­κι­κά είπε ότι το ΚΚΕ δεν περιο­ρί­ζε­ται σε “μια γενι­κή μόνο ανη­συ­χία” (καθώς) “απ’ ό,τι φαί­νε­ται η πολι­τι­κή της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης, της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης, κυρί­ως του κ. Ερντο­γάν, είναι προ­σα­να­το­λι­σμέ­νη να θέσει επί τάπη­τος ‑ήδη το θέτει με τον προ­φο­ρι­κό του λόγο και με τον πρα­κτι­κό- παρα­βί­α­ση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Ελλά­δας, αμφι­σβή­τη­ση της Συν­θή­κης της Λωζάν­νης, αμφι­σβή­τη­ση ελλη­νι­κών νησιών του Αιγαί­ου, ‑τα κατο­νο­μά­ζει κιό­λας- και βεβαί­ως βρα­χο­νη­σί­δες και διά­φο­ρες νησί­δες στο Ανα­το­λι­κό Αιγαίο που είναι ελλη­νι­κό έδαφος”.

“Η κλι­μά­κω­ση αυτή με δηλώ­σεις επα­νει­λημ­μέ­να των Τούρ­κων αξιω­μα­τού­χων έχει οδη­γή­σει σε συγκε­κρι­μέ­νες ενέρ­γειες τις οποί­ες ζού­με” πρόσθεσε.

“Δεν θα απο­φύ­γου­με θερ­μό επει­σό­διο, έτσι όπως πάει η κατά­στα­ση, με πρώ­τη και κύρια την ευθύ­νη της τούρ­κι­κης πολι­τι­κής αλλά και άλλων συμ­μά­χων τους που είναι πίσω από αυτό για­τί είναι ισχυ­ρά τα οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Κυρί­ως είναι οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα άλλω­στε ξέρου­με ότι ο πόλε­μος είναι η συνέ­χι­ση της πολι­τι­κής με πιο βίαια στρα­τιω­τι­κά μέσα. Είναι τα πετρέ­λαια, οι υδρο­γο­νάν­θρα­κες, το Αιγαίο, η προ­σπά­θεια συνεκ­με­τάλ­λευ­σης του Αιγαί­ου και της Α. Μεσο­γεί­ου, η κυπρια­κή ΑΟΖ” υπογράμμισε.

Ο κ. Κου­τσού­μπας πρό­σθε­σε ότι “από αυτή τη σκο­πιά ανη­συ­χού­με πολύ για­τί η Τουρ­κία, η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη σε σχέ­ση με την ελλη­νι­κή αστι­κή τάξη και την κυβέρ­νή­σή της έχει κάνει ένα βήμα παρα­πέ­ρα σε αυτό: Ήδη έχει υπό την κατο­χή της τρείς χώρες, έχει δυνά­μεις κατο­χής εκτός από την Κύπρο και στην Συρία και στο Ιράκ, έχει τούρ­κι­κες στρα­τιω­τι­κές βάσεις ‑όχι συμ­με­το­χής σε ΝΑΤΟϊ­κές ή άλλων πολυ­ε­θνι­κών δυνά­με­ων- στην Σομα­λία, στο Κατάρ και αλλού, εκπαι­δεύ­ει Αλβα­νούς στρα­τιω­τι­κούς στην Αλβανία”.

Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά είπε ότι “συνεν­νό­η­ση μπο­ρεί να γίνει μόνο σε μια βάση: Κατάρ­γη­ση των βάσε­ων, απε­γκλω­βι­σμό από αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κούς σχε­δια­σμούς, έξο­δο από το ΝΑΤΟ. Μόνο σε αυτήν την κατεύ­θυν­ση μπο­ρεί να υπάρ­χει συνεν­νό­η­ση. Ακού­σα­με όλοι σήμε­ρα τον γγ του ΝΑΤΟ, κ. Στόλ­τεν­μπεργκ, από την Τουρ­κία μάλι­στα, να λέει ότι ‘δεν ανα­κα­τευό­μα­στε στην ελλη­νο­τουρ­κι­κή διέ­νε­ξη και στις διαφορές’ ”.

“Άρα από πού και ως πού μας προ­στα­τεύ­ει το ΝΑΤΟ;” είπε ο κ. Κου­τσού­μπας, προ­σθέ­το­ντας “ΝΑΤΟ σημαί­νει χού­ντες και πολέ­μοι, δια­χρο­νι­κά και ιστο­ρι­κά δεν είχα­με τίπο­τα να κερ­δί­σου­με από αυτή τη λυκο­συμ­μα­χία και τώρα όλο και περισ­σό­τε­ρο εμπλεκόμαστε”.

“Το ΝΑΤΟ παί­ζει τα δικά του συμ­φέ­ρο­ντα και έχει τους δικούς του στό­χους, οι ΗΠΑ έχουν τους δικούς τους στό­χους θέλουν είναι στην περιο­χή και να έχουν τον έλεγ­χό της σε αντι­πα­ρά­θε­ση με την Ρωσία. Η Ελλά­δα και ο ελλη­νι­κός λαός δεν έχουν να κερ­δί­σουν τίπο­τα από όλα αυτά, όπως δεν έχει να κερ­δί­σει ούτε ο τουρ­κι­κός λαός και δεν έχου­με μετα­ξύ μας να χωρί­σου­με τίποτα”.

Επέρ­ρι­ψε τερά­στιες ευθύ­νες στην κυβέρ­νη­ση διό­τι καλ­λιέρ­γη­σε τον εφη­συ­χα­σμό σε όλα τα ζητή­μα­τα “από τις “μικρο­πα­ρα­βιά­σεις”, όπως έλε­γε, τις “συνή­θεις” (δηλα­δή) το “συνη­θί­ζου­με” και άρα μπο­ρούν να μπαί­νουν τα πολε­μι­κά πλοία και τα τουρ­κι­κά αερο­πλά­να, με τους δύο στρα­τιω­τι­κούς εφη­σύ­χα­ζε επί­σης τον ελλη­νι­κό λαό, δεν έκα­νε ούτε έγκαι­ρα τις απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες” προ­σθέ­το­ντας “πολύ περισ­σό­τε­ρο η μεγά­λη της ευθύ­νη είναι ότι θεω­ρεί πως υπη­ρε­τώ­ντας τα συμ­φέ­ρο­ντα τμη­μά­των της αστι­κής τάξης της χώρας για γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση, για επέ­κτα­ση των επι­χει­ρή­σε­ών τους στη γει­το­νι­κή χώρα, μπο­ρεί έτσι καλύ­τε­ρα να προ­α­σπί­σει τα ελλη­νι­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Αυτά όμως δημιουρ­γούν μόνο παρα­πέ­ρα έντα­ση, για­τί και οι άλλοι απέ­να­ντι έχουν τα δικά τους οικο­νο­μι­κά γεω­πο­λι­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα και από αυτή τη σκο­πιά πάντα θύμα είναι ο λαός και η νεολαία”.

“Από αυτή τη σκο­πιά προει­δο­ποιού­με και γι’ αυτό ο λαός μας πρέ­πει να βρε­θεί στους δρό­μους του αγώ­να” κατέ­λη­ξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο