Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Δεν θα ματώσουν κι άλλο οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας

Κου­τσού­μπαΟ ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα «Το Βήμα» κάνει λόγο για «ορα­τό κίν­δυ­νο μιας νέας καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης», καθώς η παν­δη­μία κορο­νοϊ­ού «λει­τουρ­γεί ουσια­στι­κά ως “θρυαλ­λί­δα” στην παγκό­σμια οικο­νο­μία, όπου προ­ϋ­πήρ­χαν σοβα­ρά προβλήματα».

Προ­σθέ­τει ότι οι δια­φο­ρές στη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας ανά­με­σα στα κρά­τη «καθο­ρί­ζε­ται με κρι­τή­ρια οικο­νο­μι­κά κι όχι επι­στη­μο­νι­κά-ιατρι­κά» ενώ «είναι φανε­ρή η κούρ­σα για το ποιος θα “πατε­ντά­ρει” το νέο εμβό­λιο και τα διά­φο­ρα φάρμακα».

«Το μεγά­λο ζήτη­μα είναι ότι αυτά τα πλη­ρώ­νουν οι λαοί. Όμως, τα κοι­νω­νι­κά αγα­θά, με πρώ­το αυτό της υγεί­ας, δε μπο­ρούν να αφή­νο­νται στο έλε­ος των αγο­ρών και του κέρ­δους» προσθέτει.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας ανα­φέ­ρει πως «το ότι κάποιοι σε αυτές τις έκτα­κτες συν­θή­κες στρέ­φο­νται στο δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, δεν μας ξαφ­νιά­ζει. Βέβαια είναι οι ίδιοι που, όταν ομα­λο­ποι­η­θεί σχε­τι­κά η κατά­στα­ση, θα βγά­ζουν ύμνους για τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, για τα ΣΔΙΤ κ.ο.κ.».

Επι­ση­μαί­νει πως η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα απο­δει­κνύ­ει ότι το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας «το αδυ­νά­τι­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις.…. τόσο οι πιο ένθερ­μοι υπο­στη­ρι­κτές της αγο­ράς, όπως η ΝΔ, όσο και αυτοί που εμφα­νί­ζο­νταν ως υπο­στη­ρι­κτές του δημό­σιου συστή­μα­τος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κρα­τι­κοί πόροι για την υγεία από το 2010 μειώνονται.».

Χαρα­κτη­ρί­ζει τα μέτρα που ανα­κοι­νώ­νει η κυβέρ­νη­ση ως «στα­γό­να στον ωκε­α­νό, τονί­ζο­ντας «η “ατο­μι­κή ευθύ­νη” έχει πήλι­να πόδια, όταν δεν στη­ρί­ζε­ται σε ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο κεντρι­κό κρα­τι­κό σχέ­διο. Η κρα­τι­κή ευθύ­νη είναι αυτή που θα εμπε­δώ­σει και την ατομική».

«Χρειά­ζο­νται τώρα χιλιά­δες έκτα­κτες προ­σλή­ψεις, άμε­ση επί­τα­ξη των ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών και έντα­ξη στον κρα­τι­κό σχε­δια­σμό των χιλιά­δων ιδιω­τών για­τρών» υπο­γραμ­μί­ζει, σημειώ­νο­ντας «σήμε­ρα απο­δει­κνύ­ε­ται με δρα­μα­τι­κό τρό­πο η ανα­γκαιό­τη­τα ενός απο­κλει­στι­κά δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας, με κατάρ­γη­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δράσης».

Εκφρά­ζει την ανη­συ­χία του ότι αν δεν υπάρ­ξει αντί­δρα­ση των εργα­ζο­μέ­νων, πολ­λά από τα μέτρα εις βάρος των δικαιω­μά­των τους θα μονι­μο­ποι­η­θούν και προ­σθέ­τει: «Το αυτο­νό­η­το είναι να θεω­ρη­θούν άκυ­ρες οι απο­λύ­σεις, που ξεπερ­νούν τις 40.000, αλλά και οι βλα­πτι­κές μετα­βο­λές σε βάρος εργα­ζο­μέ­νων, που έγι­ναν το μήνα Μάρ­τη. Να εξα­σφα­λι­στεί η μισθο­δο­σία και το σύνο­λο των δικαιω­μά­των. Να εξα­σφα­λι­στεί πρό­σθε­τη άδεια, με πλή­ρεις απο­δο­χές, για ευπα­θείς ομά­δες κι αρρώ­στους. Να μην δια­νοη­θούν κρά­τος και εργο­δο­σία να πει­ρά­ξουν τα δώρα των εργα­ζο­μέ­νων. Δεν θα ματώ­σουν κι άλλο οι εργα­ζό­με­νοι εν μέσω πανδημίας».

Ως προς την απα­γό­ρευ­ση συνα­θροί­σε­ων πάνω από 10 άτο­μα, καταρ­χήν σημεί­ω­σε ότι το ΚΚΕ από πολύ νωρίς ανα­κοί­νω­σε την ανα­στο­λή όλων των κομ­μα­τι­κών εκδη­λώ­σε­ων, δια­σφα­λί­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να τις συλ­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες του κόμ­μα­τος προ­σθέ­το­ντας «αυτό που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση προ­κα­λεί πολ­λά ερω­τη­μα­τι­κά, όταν μάλι­στα συνα­θροί­σεις υπάρ­χουν σε χώρους δου­λειάς, σε μέσα μετα­φο­ράς, στον κρα­τι­κό μηχα­νι­σμό. Ποιους δηλα­δή αφο­ρά το μέτρο; Μια δια­μαρ­τυ­ρία; Φοβό­μα­στε ότι κι αυτό εντάσ­σε­ται στην κατη­γο­ρία των μέτρων που παίρ­νο­νται, όχι με επι­στη­μο­νι­κά κρι­τή­ρια, αλλά επ’ ευκαι­ρία της παν­δη­μί­ας και στρέ­φο­νται κατά του λαού».

«Η στά­ση της ηγε­σί­ας της Εκκλη­σί­ας κι ορι­σμέ­νων ιεραρ­χών ήταν το λιγό­τε­ρο επι­κίν­δυ­νη» ανα­φέ­ρει ο Δ. Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας και για τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης για την καθυ­στέ­ρη­ση στη λήψη μέτρων «απο­δει­κνύ­ο­ντας για μια ακό­μη φορά ποσό ανα­χρο­νι­στι­κός είναι ο ενα­γκα­λι­σμός κρά­τους-Εκκλη­σί­ας». «Μόνο το ΚΚΕ προ­τεί­νει την πλή­ρη κατάρ­γη­ση αυτού του ενα­γκα­λι­σμού, που σήμε­ρα την αντι­λαμ­βά­νο­νται πολ­λοί περισ­σό­τε­ροι» προσθέτει.

Ανα­φο­ρι­κά με την δια­φαι­νό­με­νη πρό­θε­ση στο Eurogroup για μειω­μέ­νες απαι­τή­σεις επί του πρω­το­γε­νούς πλε­ο­νά­σμα­τος του 3,5% είπε ότι δεν συνι­στά κάποια φιλο­λαϊ­κή στρο­φή καθώς «είναι η ανα­γκαία παρέμ­βα­ση, που εξει­δι­κεύ­ε­ται σε κάθε κρά­τος, προ­κει­μέ­νου να στη­ρι­χτεί η καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία και οι μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις, εν ανα­μο­νή μιας νέας κρί­σης, που θα πλή­ξει ιδιαί­τε­ρα “εξω­στρε­φείς” οικο­νο­μί­ες, όπως η ελλη­νι­κή. Το πρό­βλη­μα είναι ότι στο άμε­σο μέλ­λον αυτά θα τα φορ­τω­θούν πάλι οι εργαζόμενοι».

Τέλος, σχο­λιά­ζο­ντας τα απο­τε­λέ­σμα­τα της τηλε­διά­σκε­ψης Ερντο­γάν, Μέρ­κελ και Μακρόν για το προ­σφυ­γι­κό, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «κινεί­ται στη γνω­στή λογι­κή που μας έφε­ρε ως εδώ. Από τη μία ενθάρ­ρυν­ση της Τουρ­κί­ας να συνε­χί­ζει τις επι­θε­τι­κές της ενέρ­γειες στη Βόρεια Συρία, που εκτός από την παρα­βί­α­ση διε­θνών συν­θη­κών, προ­κα­λεί νέα κύμα­τα προ­σφύ­γων και από την άλλη εγκλω­βι­σμός των ξερι­ζω­μέ­νων σε νησιά και σύνο­ρα. Αυτά τα γεω­πο­λι­τι­κά παζά­ρια της ΕΕ με τον Ερντο­γάν εκθέ­τουν ξανά όσους μιλά­νε για την “αλλη­λεγ­γύη της Ευρώπης”».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο