Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με το σύστημα που τσακίζει τα όνειρά μας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας από­ψε στη Νέα Ιωνία τόνι­σε ότι το ΚΚΕ «απλώ­νει το χέρι σε όλους όσοι δεν συμ­βι­βά­ζο­νται με τη σημε­ρι­νή κατά­στα­ση, δεν παραι­τού­νται, θέλουν να ζήσουν μια καλύ­τε­ρη ζωή με σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα, που καμιά σχέ­ση δεν έχει με τη χαμο­ζωή που υπό­σχο­νται στο λαό, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, συνο­λι­κά τα κόμ­μα­τα του κεφα­λαί­ου και το σάπιο σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης που όλοι τους υπη­ρε­τούν. Κι αυτή την καλύ­τε­ρη ζωή που όλοι μας ονει­ρευό­μα­στε, μπο­ρεί να την εγγυ­η­θεί μόνο ο απο­φα­σι­στι­κός, μαζι­κός και ανυ­πο­χώ­ρη­τος αγώ­νας, σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ στο δρό­μο της ανατροπής.».

Είπε ότι το ΚΚΕ μπαί­νει μπρο­στά για να γίνει πρά­ξη το σύν­θη­μα «μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει το λαό βαδί­ζο­ντας στο δρό­μο της ανα­τρο­πής» το οποίο γίνε­ται πρά­ξη σε δεκά­δες χώρους δουλειάς».

Όπως ανέ­φε­ρε το σύν­θη­μα «γίνε­ται πρά­ξη στη μάχη ενά­ντια στους πλει­στη­ρια­σμούς, όπως συνέ­βη στου Ζωγρά­φου κι αλλού, όπου ακού­γε­ται δυνα­τά: Τα σπί­τια του λαού τα σώζει ο λαός».

Σημεί­ω­σε ότι η μάχη αυτή που συνε­χί­ζε­ται αφο­ρά και στην «κατάρ­γη­ση της «άθλιας νομο­θε­σί­ας που δια­μόρ­φω­σαν βήμα — βήμα και υλο­ποί­η­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις και την οποία συνε­χί­ζει σήμε­ρα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ», ενώ ανα­φέρ­θη­κε λεπτο­με­ρώς στο πως δια­μόρ­φω­σαν την νομο­θε­σία αυτή οι κυβερ­νή­σεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

«Το «μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει το λαό», έγι­νε πρά­ξη στη Νέα Ιωνία, όπου 16 εργα­τι­κοί και λαϊ­κοί φορείς συντο­νί­στη­καν, οργα­νώ­θη­καν, και δια­τύ­πω­σαν συγκε­κρι­μέ­να αιτή­μα­τα, ενά­ντια στην ακρί­βεια και την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας και πρόσθεσε:

«Ας έρθει εδώ ο κύριος Μητσο­τά­κης να πει ξανά αυτές τις γελοιό­τη­τες που εκστο­μί­ζει διαρ­κώς για το χαβιά­ρι και τις σαμπάνιες».

«Και τα λέει αυτά μόνο και μόνο για να ειρω­νευ­τεί όλους όσοι δεν τσι­μπά­νε στην κοροϊ­δία με το «καλά­θι του νοι­κο­κυ­ριού» Το οποίο, δεν είναι τίπο­τα περισ­σό­τε­ρο από μια δια­φη­μι­στι­κή σύμπρα­ξη κυβέρ­νη­σης — μεγά­λων super market και βιο­μη­χά­νων τρο­φί­μων» πρόσθεσε.

Ανέ­φε­ρε ότι «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, Μητσο­τά­κης και Τσί­πρας, έχουν αρχί­σει να ρίχνουν στο τρα­πέ­ζι τα ψεύ­τι­κα διλήμ­μα­τα για να εγκλω­βί­σουν τη λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια στην μετα­ξύ τους κάλ­πι­κη αντι­πα­ρά­θε­ση» και τόνι­σε ότι «η ζυγα­ριά και στα χρό­νια του ΣΥΡΙΖΑ και στα χρό­νια της ΝΔ πάντα έγερ­νε προς τα συμ­φέ­ρο­ντα της άρχου­σας τάξης, του μεγά­λου κεφα­λαί­ου. Αυτοί είναι οι μόνι­μα κερ­δι­σμέ­νοι από την πολι­τι­κή τους».

Σε ό,τι αφο­ρά την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια τόνι­σε ότι «καμιά αστι­κή κυβέρ­νη­ση δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, εντός της απε­λευ­θε­ρω­μέ­νης αγο­ράς της ενέρ­γειας και της απο­λι­γνι­το­ποί­η­σης που φέρ­νει η «πρά­σι­νη μετά­βα­ση», αλλά και οι πολε­μι­κές κυρώσεις.

Όσο για τη ΔΕΗ υπό «δημό­σιο έλεγ­χο», που έχει κάνει πάλι σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή θα συνε­χί­σει να επι­δο­τεί το καρ­τέλ των ομί­λων ΑΠΕ που γιγά­ντω­σαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ενώ τη ΔΕΗ θα τη δια­σώ­σουν πάλι τα λεφτά των φορο­λο­γού­με­νων που θα κλη­θούν να πλη­ρώ­σουν τα ελλείμ­μα­τα και το χρέος».

«Το ίδιο ισχύ­ει και για τις ευθύ­νες όλων των κυβερ­νή­σε­ων στην υπο­βάθ­μι­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας» πρόσθεσε.

Επι­σή­μα­νε ότι «για τα συμ­φέ­ρο­ντα της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης μεγα­λώ­νει η εμπλο­κή στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» πρό­σθε­σε ότι «δύσκο­λα ξεχω­ρί­ζει κανείς ποιός από τις κυβερ­νή­σεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο Αμε­ρι­κα­νό­φι­λος, πιο ΝΑΤΟϊ­κός από τον άλλο», ενώ σημεί­ω­σε ότι «οι ευθύ­νες τους είναι ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρες για­τί όλοι τους ανα­πα­ρά­γουν με διά­φο­ρες παραλ­λα­γές τα ίδια ξοφλη­μέ­να επι­χει­ρή­μα­τα περί ανα­βάθ­μι­σης της γεω­στρα­τη­γι­κού ρόλου της χώρας. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πρό­κει­ται για προ­σπά­θεια ανα­βάθ­μι­σης των συμ­φε­ρό­ντων της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης η οποία εκδη­λώ­νει την επι­θε­τι­κό­τη­τά της στο πλευ­ρό των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ, αντα­γω­νι­ζό­με­νη την τούρ­κι­κη αστι­κή τάξη».

Είπε ότι τα επι­χει­ρή­μα­τα αυτά επι­πλέ­ον «καλ­λιερ­γούν και τον εφη­συ­χα­σμό απέ­να­ντι στην επι­θε­τι­κό­τη­τα της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης, η οποία μάλι­στα προ­χώ­ρη­σε σε νέα επι­χεί­ρη­ση επί­δει­ξης ισχύ­ος σε περιο­χές του Βόρειου Ιράκ και της Συρί­ας για να προ­ω­θή­σει τα στρα­τη­γι­κά της σχέ­δια με την κάλυ­ψη των ΗΠΑ, της ΕΕ αλλά και της Ρωσίας».

«Και ορι­σμέ­νοι, καλά θα κάνουν, να μην εφη­συ­χά­ζουν το λαό, πως δήθεν τώρα η Τουρ­κία έχει άλλα μέτω­πα ανοι­χτά και δεν θα επι­χει­ρή­σει καμιά επι­θε­τι­κή ενέρ­γεια σε βάρος της Ελλάδας.

Ο λαός μας πρέ­πει να είναι σε ετοι­μό­τη­τα, για­τί ακό­μα και οι συμ­βι­βα­σμοί που προ­ε­τοι­μά­ζο­νται, συνή­θως έρχο­νται μετά από μια επι­θε­τι­κή ενέρ­γεια, ένα θερ­μό επει­σό­διο ή ακό­μα και μια πολε­μι­κή εμπλο­κή με θύμα­τα τους λαούς» υπο­γράμ­μι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

Απευ­θυ­νό­με­νος σε όσες και όσους έχουν απο­γοη­τευ­θεί από τις προη­γού­με­νες επι­λο­γές τους, υπο­γράμ­μι­σε ότι «υπάρ­χει προ­ο­πτι­κή για το λαό. Κι αυτή μπο­ρεί να φωτι­στεί με ένα νέο αγω­νι­στι­κό ξεκί­νη­μα, με αλλα­γή ρότας σκέ­ψης και δρά­σης, άλλης επιλογής».

«Δεν μπο­ρεί να φωτι­στεί όταν μένει κάποιος προ­σκολ­λη­μέ­νος στις ίδιες δυνά­μεις που του δίνουν τη μία απο­γο­ή­τευ­ση μετά την άλλη, ρίχνουν τις απαι­τή­σεις του λαού στο πάτω­μα, κλεί­νουν την αγω­νι­στι­κή διά­θε­ση στους τέσ­σε­ρις τοί­χους, μη τυχόν και απει­λη­θεί η «κοι­νω­νι­κή συνο­χή». Μια «κοι­νω­νι­κή συνο­χή» που δεν είναι άλλη σε τελευ­ταία ανά­λυ­ση, από την εξα­σφά­λι­ση μέσω αυτής της συνο­χής, της στα­θε­ρό­τη­τας της σαπί­λας και δια­φθο­ράς της καπι­τα­λι­στι­κής κοι­νω­νί­ας» σημεί­ω­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Η πραγ­μα­τι­κή σύγκρι­ση δεν είναι ανά­με­σα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ανά­με­σα σ’ αυτό που ζού­με που γίνε­ται όλο και πιο αδιέ­ξο­δο και σ’ αυτό που μπο­ρού­με να ζήσου­με. Αυτό είναι και το μονα­δι­κό δίλημ­μα και είναι ένα και ξεκάθαρο:

-Συνέ­χι­ση της βαρ­βα­ρό­τη­τας με τη μία ή την άλλη συντα­γή δια­χεί­ρι­σης που ανα­πα­ρά­γει τον φαύ­λο κύκλο των πολέ­μων, των κρί­σε­ων, της εκμε­τάλ­λευ­σης, της χαμοζωής;

-Συμ­βι­βα­σμός με τον καπι­τα­λι­σμό ή ανει­ρή­νευ­τος πόλε­μος με την εξου­σία των εκμε­ταλ­λευ­τών, αδιά­κο­πη πάλη για την ανα­τρο­πή της κυριαρ­χί­ας του, ρήξη και οικο­δό­μη­ση μιας νέας κοι­νω­νί­ας, του σοσια­λι­σμού;» ανέ­φε­ρε και τόνισε:

«Για εμάς στο ΚΚΕ, είναι ξεκά­θα­ρα. Δεν πρό­κει­ται ποτέ να συμ­βι­βα­στού­με με το σύστη­μα που τσα­κί­ζει τα όνει­ρά μας. Δεν πρό­κει­ται ποτέ να δεχτού­με τη βαρ­βα­ρό­τη­τα της εκμετάλλευσης.

Απορ­ρί­πτου­με τον ρεα­λι­σμό της υπο­τα­γής και του λίγο χει­ρό­τε­ρου κακού. Παλεύ­ου­με για έναν άλλο κόσμο, μία κοι­νω­νία χωρίς την παρα­σι­τι­κή παρου­σία των καπι­τα­λι­στών, μία κοι­νω­νία που θα έχει στο επί­κε­ντρο της ανθρώ­πι­νες ανάγκες».

Ανέ­φε­ρε, μετα­ξύ άλλων, ότι «σήμε­ρα το κρά­τος έχει παρα­δώ­σει τη φρο­ντί­δα των φτω­χών, των εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­νων παι­διών στους ιδιώ­τες και τις ΜΚΟ, οι οποί­ες μάλι­στα ξεπλέ­νουν και τους εκμε­ταλ­λευ­τές για το δήθεν φιλάν­θρω­πο έργο τους, δημιουρ­γώ­ντας τις Κιβω­τούς του Τρόμου.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα είναι τρα­γι­κά. Και δεν περι­μέ­να­με τις απο­κα­λύ­ψεις για την «Κιβω­τό», για να το πού­με. Βλέ­που­με τη μιζέ­ρια στο Κέντρο «Μητέ­ρα» που το έχουν εγκα­τα­λεί­ψει δια­χρο­νι­κά οι κυβερνήσεις».

«Ο σοσια­λι­σμός και μάλι­στα από τα πρώ­τα χρό­νια, με ευθύ­νη του εργα­τι­κού κρά­τους, άνοι­ξε μια μεγά­λη αγκα­λιά φρο­ντί­δας και αγά­πης για όλα τα παι­διά που βρέ­θη­καν στο δρό­μο μετά τον Α’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, δηλα­δή πριν από 100 και χρό­νια» επισήμανε.

«Σήμε­ρα, εκτός από αυτά τα αίσχη, το αστι­κό κρά­τος και οι κυβερ­νή­σεις του, νόμο το νόμο έχουν δια­μορ­φώ­σει επί­σης, ένα πολυ­πλό­κα­μο βρω­με­ρό και απαί­σιο θεσμι­κό πλαί­σιο για τις παρα­κο­λου­θή­σεις και τις υπο­κλο­πές από κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες και μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες που αλω­νί­ζουν. Πίσω από τη έννοια — λάστι­χο της «εθνι­κής ασφά­λειας» βρί­σκε­ται μόνι­μα ο «εχθρός λαός» και τα δικαιώ­μα­τά του.

Κι ας βγαί­νουν τώρα στα κερα­μί­δια οι υπέρ­μα­χοι της περι­βό­η­της αστι­κής δημοκρατίας.

Μάλι­στα πολ­λοί απ’ αυτούς, γνω­στοί για τον αντι­κομ­μου­νι­σμό τους, θυμή­θη­καν τις «ζωές των άλλων» στον σοσια­λι­σμό, ξεχνώ­ντας βέβαια πως στο στό­χα­στρο στα σοσια­λι­στι­κά κρά­τη δεν ήταν ο λαός, αλλά οι υπο­στη­ρι­κτές του φασι­σμού, των ναζί, της καπι­τα­λι­στι­κής εξου­σί­ας, οι ντό­πιοι και οι διε­θνείς υπο­στη­ρι­κτές της» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας και κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του:

«Μπρο­στά στα μάτια μας είναι όλες οι απο­δεί­ξεις που ένα πράγ­μα δεί­χνουν: Να απαλ­λα­γού­με ορι­στι­κά από μια κοι­νω­νία που έχει ευαγ­γέ­λιο την εξου­σία των εκμε­ταλ­λευ­τών και καταπιεστών!

Να φτιά­ξου­με μια άλλη κοι­νω­νία χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση, φτώ­χεια, δια­φθο­ρά και πολέμους».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο