Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Διατηρούμε μάχιμες τις δυνάμεις του ΚΚΕ

«Οι εργα­ζό­με­νοι, οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες, πρω­ταρ­χι­κά και κύρια, πρέ­πει να προ­στα­τευ­τούν και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους μισθω­τούς του ιδιω­τι­κού, του δημό­σιου τομέα, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους επαγ­γελ­μα­τί­ες, τους συντα­ξιού­χους», ανέ­φε­ρε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε σημε­ρι­νή συνέ­ντευ­ξή του στην τηλε­ο­πτι­κή εκπο­μπή «Mega Mag».

Ο κ. Κου­τσού­μπας σημεί­ω­σε πως το ΚΚΕ υπο­γραμ­μί­ζει ότι «με νόμο πρέ­πει να θεω­ρη­θούν άκυ­ρες για όλον τον Μάρ­τιο» οι 40.000 απο­λύ­σεις που ο ίδιος ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι έγι­ναν μέσα σε αυτόν τον μήνα, μέσα στην επι­δη­μία. «Αυτές οι απο­λύ­σεις, λοι­πόν, όπως και οι επό­με­νες που δεν πρέ­πει να γίνουν, θα πρέ­πει εδώ και τώρα να ανα­κλη­θούν», πρό­σθε­σε και είπε ότι έθε­σε αυτό το θέμα και όλα τα προ­βλή­μα­τα στη συνο­μι­λία του με τον πρω­θυ­πουρ­γό, Κυριά­κο Μητσο­τά­κη, όπως επί­σης του έθε­σε και το ζήτη­μα «να μην επι­βάλ­λει αστυ­νο­μι­κά μέτρα παρα­πέ­ρα καραντίνας».

«Ο ίδιος, στη συνο­μι­λία που είχα­με, με δια­βε­βαί­ω­σε ότι δεν προ­τί­θε­ται να επι­βάλ­λει αστυ­νο­μι­κή καρα­ντί­να, ενώ χθες όμως ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι απα­γο­ρεύ­ο­νται οι συνα­θροί­σεις άνω των 10 ατό­μων» τόνισε.

Μιλώ­ντας πάντα επί της απα­γό­ρευ­σης των συνα­θροί­σε­ων, έθε­σε το ερώ­τη­μα «με ποια λογι­κή επι­χει­ρεί αυτούς τους περιο­ρι­σμούς στην κυκλο­φο­ρία σε ανοι­χτούς χώρους, όταν αντι­κει­με­νι­κά υπάρ­χει ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη συνά­θροι­ση με πάνω από 10–15 άτο­μα σε εργα­σια­κούς χώρους παρα­γω­γής, στα σού­περ μάρ­κετ, σε μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς. Εφαρ­μό­ζει τέτοιους περιο­ρι­σμούς στην ίδια τη λει­τουρ­γία του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού που ελέγ­χει η κυβέρ­νη­ση; Στις αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις; Δεν τις εφαρμόζει».

«Πιστεύ­ει ότι μπο­ρεί να γίνει ανε­κτό από τον λαό μας, από το κίνη­μα, να τεθούν εμπό­δια στη λει­τουρ­γία σωμα­τεί­ων, κομ­μα­τι­κών οργα­νώ­σε­ων, που θα δρά­σουν ενά­ντια στην όποια εργο­δο­τι­κή αυθαι­ρε­σία; Φοβό­μα­στε ότι ανοί­γει έτσι ο δρό­μος για κατα­πά­τη­ση λαϊ­κών δικαιω­μά­των και απο­τε­λεί η επι­δη­μία μόνο το πρό­σχη­μα αυτή τη στιγ­μή», υποστήριξε.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επι­σή­μα­νε ότι η προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας και της ζωή του λαού «θέλει άλλα μέτρα πρό­λη­ψης και προ­στα­σί­ας: Ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας που έχει βρε­θεί σε διά­λυ­ση με ευθύ­νη όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων, για­τί έκλει­σαν νοσο­κο­μεία, έκλει­σαν κέντρα υγεί­ας, δεν έγι­ναν οι απα­ραί­τη­τες προ­σλή­ψεις σε νοση­λευ­τι­κό και ιατρι­κό προ­σω­πι­κό, έχουν μεί­νει κλει­στές εκα­το­ντά­δες ΜΕΘ στην Ελλά­δα, απ’ τις λίγες που υπάρ­χουν, ενώ χρειά­ζο­νταν του­λά­χι­στον για άλλες επι­δη­μί­ες απλές, τις επο­χι­κές γρί­πες, 3.000 ΜΕΘ, για παρά­δειγ­μα, εδώ ούτε 550 δεν υπάρ­χουν». Είπε ότι το ΚΚΕ θεω­ρεί ανε­παρ­κή τα μέτρα και συμπλή­ρω­σε πως «βεβαί­ως στη­ρί­ζουν δια­φο­ρους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, δεν στη­ρί­ζουν όμως τους εργαζόμενους».

«Είναι ‑να σας το πω και με οικο­νο­μι­κούς όρους- μια ανα­γκαία κρα­τι­κή παρέμ­βα­ση αυτό που κάνει η κυβέρ­νη­ση, όπως κάνουν και σε άλλες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες της ΕΕ εν ανα­μο­νή και του προ­βλή­μα­τος του κορο­νοϊ­ου, αλλά κυρί­ως μιας νέας οικο­νο­μι­κής κρί­σης που δεν θα προ­κύ­ψει λόγω μόνο του κορο­νοϊ­ου, αλλά που θα την επι­τα­χύ­νει», υπογράμμισε.

Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά απά­ντη­σε ότι το ΚΚΕ αντι­με­τω­πί­ζει το πρό­βλη­μα του κορο­νοϊ­ού με αίσθη­μα ευθύ­νης, προ­σαρ­μό­ζο­ντας τη λει­τουρ­γία του ενώ ταυ­τό­χρο­να προ­σπα­θεί να εξα­σφα­λί­σει και με τους κατάλ­λη­λους τρό­πους, «και τη συλ­λο­γι­κό­τη­τα και την επι­κοι­νω­νία με τα στε­λέ­χη μας, τα μέλη, τους οπα­δούς του κόμματος».

«Επι­διώ­κου­με να δια­τη­ρού­με τις δυνά­μεις μας μάχι­μες, για­τί αυτό είναι περισ­σό­τε­ρο απα­ραί­τη­το από ποτέ σήμε­ρα. Δεν υπο­στέλ­λου­με τις αγω­νι­στι­κές μας διεκ­δι­κή­σεις, την προ­ώ­θη­ση αιτη­μά­των, την προ­στα­σία της ζωής, των ίδιων των δικαιω­μά­των των εργαζομένων»ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Κου­τσού­μπας σημεί­ω­σε ότι υπάρ­χουν πολ­λές δυνα­τό­τη­τες ώστε να γίνουν οι συλ­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες του ΚΚΕ και να ληφθούν απο­φά­σεις «πάντα, όχι αυστη­ρά για το κομ­μα­τι­κό συμ­φέ­ρον, όπως λένε διά­φο­ροι, αλλά κυρί­ως λόγω του ότι πρέ­πει να προ­α­σπί­σου­με ‑και γι’ αυτό είμα­στε εδώ- τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα, τη ζωή του λαού μας, την υγεία του, αλλά και όλα τα δικαιώ­μα­τά του, που δυστυ­χώς κατα­πα­τού­νται βάναυ­σα με αφορ­μή και εξ αιτί­ας δήθεν του κορωνοϊού».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο