Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Εάν σε κάτι διαφέρει η Ελλάδα από άλλες χώρες της ΕΕ, είναι ότι εδώ έγιναν αγώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας (VIDEO)

Δ. Κουτσούμπας: Για την προστασία της υγείας χρειάζεται αγώνας διαρκείας

Παρα­θέ­του­με ολό­κλη­ρη την ομιλία:

Οι λέξεις κ. Μητσο­τά­κη έχουν χάσει το νόη­μά τους. Δεν αλλά­ζε­τε το μόνι­μο μοτί­βο σας να μιλά­τε ότι τα έχε­τε κατα­φέ­ρει καλ­λί­τε­ρα από άλλες χώρες της ΕΕ!!!
Με αυτό το σαθρό επι­χεί­ρη­μα απα­ντά­τε στην κρι­τι­κή που σας ασκού­με για­τί δεν έχε­τε θωρα­κί­σει το δημό­σιο σύστη­μα υγείας.

Για­τί σήμε­ρα δεν είμα­στε στα χρό­νια της χολέ­ρας κ. Μητσο­τά­κη, ούτε του “έρω­τα στα χρό­νια της χολέ­ρας” για να θυμη­θώ το βιβλίο του Μάρ­κες, αλλά στα χρό­νια της 4ης βιο­μη­χα­νι­κής επανάστασης.

Τα ίδια ακρι­βώς λέγα­τε και την περί­ο­δο του πρώ­του κύμα­τος της πανδημίας.
Όμως τα στοι­χεία του δεύ­τε­ρου κύμα­τος σας διέ­ψευ­σαν πλή­ρως. Το πρό­βλη­μα βεβαί­ως είναι ότι το τίμη­μα της πολι­τι­κής σας το πλή­ρω­σε ο ελλη­νι­κός λαός με την υγεία του και τη ζωή του. Το πλή­ρω­σαν και οι υγειο­νο­μι­κοί με τις άθλιες συν­θή­κες που καλέ­στη­καν να συν­δρά­μουν σε αυτό τον αγώ­να ζωής. Πρα­κτι­κά τους αφο­πλί­σα­τε λόγω της υπο­στε­λέ­χω­σης και των τερά­στιων ελλεί­ψε­ων σε εξοπλισμό.
Η κατά­στα­ση στην οποία βρέ­θη­κε η Βόρεια Ελλά­δα – και όχι μόνο — μιλά­ει από μόνη της! Στα­μα­τή­στε λοι­πόν να πιπι­λά­τε αυτή την καρα­μέ­λα και να κάνε­τε πως δεν κατα­λα­βαί­νε­τε τι ακρι­βώς σας λέμε και κάνο­ντας μάλι­στα μακά­βριες συγκρίσεις!

Αν η χώρα μας διαφέρει σε κάτι από άλλες χώρες της ΕΕ αυτό είναι οι αγώνες που έγιναν για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας, αγώνες που και συκοφαντήθηκαν και λοιδορήθηκαν και πολεμήθηκαν, όμως σήμερα φαίνεται η μεγάλη αξία τους, η σημασία τους, γιατί αν δεν είχαν γίνει και αυτοί οι αγώνες τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Εξα­κο­λου­θεί­τε επί­σης να παρου­σιά­ζε­τε την εικο­νι­κή σας πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Σας είπα­με ότι έχε­τε κάνει το σύστη­μα υγεί­ας, σύστη­μα μιας νόσου εδώ και ένα χρό­νο, αφού η αύξη­ση των κλι­νών νοση­λεί­ας και των κλι­νών ΜΕΘ, για τους ασθε­νείς με κορο­νοιό, προ­έ­κυ­ψαν από την αφαί­ρε­σή τους από τις ανά­γκες νοση­λεί­ας και θερα­πεί­ας όλων των υπο­λοί­πων ασθενειών!
Προ­σπα­θή­σα­τε να καλύ­ψε­τε τις μεγά­λες ανά­γκες σε προ­σω­πι­κό, όχι με προ­σλή­ψεις, αλλά κυρί­ως με «περιο­δεύ­ο­ντες» υγειο­νο­μι­κούς από νοσο­κο­μείο σε νοσο­κο­μείο, από πόλη σε πόλη, από περιο­χή σε περιοχή.
Σας το ξανα­λέ­με. Για­τί δεν προ­σλαμ­βά­νε­τε εδώ και τώρα με μόνι­μη και στα­θε­ρή σχέ­ση εργα­σί­ας, τους υγειο­νο­μι­κούς από το πρό­γραμ­μα ΟΑΕΔ 4000, που εδώ και πολ­λά χρό­νια δίνουν τη μάχη μέσα στο δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας και τους κρα­τά­τε ακό­μα σε ομη­ρία, ανα­νε­ώ­νο­ντας κάθε τόσο τις συμ­βά­σεις τους, λες και δε δια­κιν­δυ­νεύ­ουν και αυτοί την υγεία τους και τη ζωή τους, καθώς και των οικο­γε­νειών τους καθη­με­ρι­νά. Δεσμευ­τεί­τε επι­τέ­λους του­λά­χι­στον σ’ αυτά σήμερα.
Πάλι μας απα­ντά­τε “που να βρού­με χρή­μα­τα”, “δεν υπάρ­χουν χρή­μα­τα”.

Και για να ‘χου­με καλό ερώ­τη­μα: Πόσες ΜΕΘ θα μπο­ρού­σαν να φτια­χτούν και πόσοι για­τροί θα μπο­ρού­σαν να προ­σλη­φθούν με 1 Rafale, από αυτά που μόλις χθες ψηφί­σα­τε για να αγο­ρα­στούν και να πλη­ρω­θούν αδρά από τον ελλη­νι­κό λαό, εν μέσω παν­δη­μί­ας; Δυστυ­χώς σχε­δόν όλα τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης πλην ΚΚΕ και ΜΕΡΑ.
Δε λέμε για όλα τα Rafale, λέμε για 1. Για­τί εδώ και χρό­νια απέ­να­ντι στις ανά­γκες του λαού, απα­ντά­τε όλες οι κυβερ­νή­σεις “δεν υπάρ­χουν λεφτό­δε­ντρα”. Πως γίνε­ται όμως να υπάρ­χουν “λεφτό­δε­ντρα” όταν πρό­κει­ται για εξο­πλι­σμούς, που μάλι­στα δεν έχουν σχέ­ση και με την άμυ­να της χώρας και να μην υπάρ­χουν για νοσο­κο­μεία, για­τρούς, νοση­λευ­τές, σχο­λεία, εκπαι­δευ­τι­κούς κ.α.

Παρα­πέ­ρα. Πάρ­τε τα χέρια σας από τα εργα­σια­κά και συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα των εργαζομένων.
Στρώ­νε­τε το έδα­φος για να «παί­ξουν μπά­λα» οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι με το χτύ­πη­μα του 8ωρου, την καθή­λω­ση μισθών, την απο­γεί­ω­ση της επαί­σχυ­ντης «ευε­λι­ξί­ας», τις νέες αλλα­γές στο ασφα­λι­στι­κό, το χτύ­πη­μα της συν­δι­κα­λι­στι­κής δράσης.
Και τολ­μά­τε να ανα­κοι­νώ­νε­τε σήμε­ρα ότι θα βάλε­τε κι άλλα πρό­στι­μα στους εργα­ζό­με­νους, 500 ευρώ είπα­τε, θα τα αυξή­σε­τε δηλα­δή, σχε­δόν ένα μισθό.
Αλλά δε σας είδα­με να βάζε­τε πρό­στι­μα σε καμία μεγά­λη επι­χεί­ρη­ση, που δεν παίρ­νει μέτρα προ­στα­σί­ας για τους εργα­ζό­με­νους που απα­σχο­λεί. Ούτε καν ελέγ­χους τους κάνε­τε, κυνη­γά­τε μόνο τους μερο­κα­μα­τιά­ρη­δες.
Αντί­στοι­χα μέτρα κατα­στο­λής και αστυ­νό­μευ­σης παίρ­νε­τε στα Πανε­πι­στή­μια, την ίδια ώρα που κρα­τά­τε κλει­στά τα πανε­πι­στή­μια εδώ και ένα χρό­νο. Την ίδια ώρα η κυβέρ­νη­ση έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα ένα νέο αντι­δρα­στι­κό­τα­το νομο­σχέ­διο των Κερα­μέ­ως- Χρυσοχοίδη.
Είναι αντι­δρα­στι­κό­τα­το, είναι άδι­κο, το ξανα­λέ­με, η πανε­πι­στη­μια­κή λει­τουρ­γία να βρί­σκε­ται υπό συνε­χή παρακολούθηση.

Είναι αντι­δρα­στι­κό­τα­το να ταυ­τί­ζο­νται οι συλ­λο­γι­κά απο­φα­σι­σμέ­νες μορ­φές πάλης από φοι­τη­τές, εργα­ζό­με­νους, πανε­πι­στη­μια­κούς, με διά­φο­ρες παρα­βα­τι­κές συμπε­ρι­φο­ρές που είναι εξαι­ρέ­σεις και εντε­λώς περιθωριακές.
Είναι αντι­δρα­στι­κό και άδι­κο να μπαί­νουν και άλλοι φραγ­μοί στις σπου­δές των νέων που ανα­γκά­ζο­νται να δου­λεύ­ουν για να τα βγά­λουν πέρα.
Είναι παντε­λώς αντι­δρα­στι­κό εκτός από άδι­κο, να ανα­κοι­νώ­νε­τε αλλα­γές στον τρό­πο πρό­σβα­σης στα ΑΕΙ, βάζο­ντας περισ­σό­τε­ρα εμπό­δια στα παι­διά, να περιο­ρί­ζε­τε τις επι­λο­γές των μαθητών.
Υπο­κρι­τι­κά κλαί­γε­στε για το μορ­φω­τι­κό τους επί­πε­δο, αλλά και εσείς και οι προη­γού­με­νοι το έχε­τε κατα­ντή­σει ψυχο­φθό­ρο εξε­τα­στι­κό κέντρο. Ξέρε­τε ότι η αντί­δρα­ση και το άδι­κο μόνο προ­σω­ρι­νά μπο­ρεί να επι­κρα­τή­σουν. Ποτέ δε στε­ριώ­νουν. Για­τί υπάρ­χει αντί­στα­ση, δημο­κρα­τι­κές συλ­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες, υπάρ­χουν αγώνες.

Κυρί­ες και κύριοι,
Τελευ­ταία ακού­γο­νται και διά­φο­ρα «ωραία» για δια­πραγ­μά­τευ­ση με τις φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες, για αγο­ρά της πατέ­ντας από άλλα κρά­τη, για να αυξη­θεί η παρα­γω­γή των εμβολίων.
Όμως, η πατέ­ντα, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, πάει μαζί ξέρε­τε με την ιδιο­κτη­σία των μονο­πω­λί­ων του φαρ­μά­κου και του εμβο­λί­ου. Της έρευ­νας, της παρα­γω­γής, της δια­νο­μής και πώλη­σης αυτών των εμπορευμάτων!!!
Όπως πάντα και για όλα εφευ­ρί­σκε­τε προ­τά­σεις που αντι­στοι­χούν στο «και η πίτα ολό­κλη­ρη και ο σκύ­λος χορ­τά­τος». Μυα­λό δε βάζε­τε. Σας το λέμε κι από δω υπεύθυνα.

Δε διδα­χθή­κα­τε τίπο­τε και από την προη­γού­με­νη κυβερ­νη­τι­κή σας θητεία που με αυτή τη λογι­κή των “ήξεις αφή­ξεις” πορευό­σα­στε και μας φέρα­τε ξανά μνη­μό­νια, όπως και οι προη­γού­με­νοι από εσάς.
Δυστυ­χώς, αυτή την ικα­νό­τη­τά σας τη δια­φη­μί­ζε­τε και προσ­δο­κά­τε φυσι­κά και την επι­βρά­βευ­σή σας από κάποιους ομί­λους. Κοροϊ­δεύ­ε­τε για άλλη μια φορά τον κόσμο ότι η ΕΕ και η αγο­ρά, μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν με κρι­τή­ριο τα συμ­φέ­ρο­ντα των λαών!!

Εμείς πάντως κύριε Μητσο­τά­κη δεν είμα­στε ΣΥΡΙΖΑ, ο οποί­ος και σήμε­ρα διά του προ­έ­δρου του σφύ­ρι­ξε αδιά­φο­ρα όταν του είπα­τε “τι ζητά­τε, κρα­τι­κο­ποι­ή­σεις;” Ναι, εμείς λέμε να κρα­τι­κο­ποι­η­θούν, καθα­ρά και ξάστε­ρα, κι εδώ μέσα το λέμε και στο λαό το λέμε, να κοι­νω­νι­κο­ποι­η­θούν οι φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες, για­τί μόνο έτσι το φάρ­μα­κο μπο­ρεί να γίνει πραγ­μα­τι­κά δημό­σιο αγα­θό και όχι εμπό­ρευ­μα, όπως είναι σήμερα.
Πράγ­μα­τι, είναι τόσο μεγά­λη η ευθύ­νη σας για τους ηλι­κιω­μέ­νους, που ανα­θέ­τε­τε στην ατο­μι­κή ευθύ­νη υπέρ­γη­ρων ανθρώ­πων να φρο­ντί­ζουν οι ίδιοι να μετα­κι­νη­θούν για να εμβο­λια­στούν! Ουσια­στι­κά φρο­ντί­ζε­τε ώστε αυτοί οι συνάν­θρω­ποί μας να μην μπο­ρούν να εμβο­λια­στούν, αφού πολ­λοί από αυτούς ζουν μόνοι τους ή πολύ περισ­σό­τε­ρο έχουν πολ­λά, πολ­λα­πλά προ­βλή­μα­τα υγείας!

Πού είναι η στε­λέ­χω­ση των Κέντρων Υγεί­ας που έπρε­πε να κάνε­τε, που είναι η στε­λέ­χω­ση και δημιουρ­γία των κινη­τών μονά­δων για τον ανα­γκαίο κατ΄ οίκον εμβολιασμό;
Αλλά ξεχά­σα­με… Αυτό για σας απο­τε­λεί πάντα «κόστος».
Το λεγό­με­νο «κοι­νω­νι­κό κρά­τος» σας το θεω­ρεί κόστος!!! Αντί να προ­σαρ­μό­ζε­ται το σύστη­μα υγεί­ας στις λαϊ­κές ανά­γκες, εσείς το κάνε­τε ανά­πο­δα. Προ­σαρ­μό­ζε­τε και στρι­μώ­χνε­τε τις ανά­γκες του λαού, στα όρια αυτού του περιο­ρι­σμέ­νου και με τερά­στιες ελλεί­ψεις συστή­μα­τος υγεί­ας, που όλοι σας έχε­τε βάλει το χέρι σας για να δημιουρ­γη­θεί.

Όσο κι αν σας ενο­χλούν, όσο κι αν δεν σας αρέ­σουν αυτά που σας λέμε, εμείς είμα­στε εδώ για να επι­τε­λού­με αυτό το ρόλο.

Το ΚΚΕ είναι η ψυχή, η καρδιά και ο νους του σκληρά δοκιμαζόμενου, από τις πολιτικές σας, ελληνικού λαού, που συνεχίζει να αγωνίζεται και να στέκεται όρθιος μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο