Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Είμαστε στο πλευρό κάθε λαού που αγωνίζεται ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην εισα­γω­γι­κή του ομι­λία στη σημε­ρι­νή έκτα­κτη τηλε­διά­σκε­ψη της Διε­θνούς Συνά­ντη­σης Κομ­μου­νι­στι­κών & Εργα­τι­κών Κομ­μά­των με θέμα «Οι διε­θνείς οικο­νο­μι­κές, πολι­τι­κές και στρα­τιω­τι­κές εξε­λί­ξεις. Η εμπει­ρία από την πάλη των κομ­μου­νι­στι­κών και εργα­τι­κών κομ­μά­των και των λαών. Αλλη­λεγ­γύη στην Κού­βα, στον λαό της Παλαι­στί­νης, σε όλους τους λαούς που αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια στις κυρώ­σεις, στις μηχα­νορ­ρα­φί­ες και στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα» εξέ­φρα­σε την «ηχη­ρή κατα­δί­κη στον απο­κλει­σμό της Κού­βας από τον αμε­ρι­κά­νι­κο ιμπε­ρια­λι­σμό», και την «αμέ­ρι­στη αλλη­λεγ­γύη μας στο ΚΚ της Κού­βας και στο λαό της, που για άλλη μια φορά, σε δύσκο­λες και σύν­θε­τες συν­θή­κες, υπε­ρα­σπί­ζε­ται τις κατα­κτή­σεις της Κου­βα­νι­κής Επανάστασης».

«Εκφρά­ζου­με την πεποί­θη­σή μας, πως τα σχέ­δια απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης της Κού­βας, τα οποία καταρ­τί­ζει ο ιμπε­ρια­λι­σμός, δεν θα περά­σουν, πως ο λαός της Κού­βας για άλλη μια φορά θα τα ανα­τρέ­ψει», τόνισε.

Είπε ότι η Διε­θνής Συνά­ντη­ση στέλ­νει μήνυ­μα διε­θνι­στι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης στον αγω­νι­ζό­με­νο Παλαι­στι­νια­κό λαό και κατα­δι­κά­ζει «την ισραη­λι­νή επι­θε­τι­κό­τη­τα, τη στή­ρι­ξη που παρέ­χει ο αμε­ρι­κά­νι­κος και ευρω­παϊ­κός ιμπε­ρια­λι­σμός στο Ισρα­ήλ για να συνε­χί­ζει την κατα­πί­ε­ση ενός ολό­κλη­ρου λαού».

«Καταγ­γέλ­λου­με την εξί­σω­ση θύτη και θύμα­τος, που ιδιαί­τε­ρα καλ­λιερ­γεί η ΕΕ και απαι­τού­με και από την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση την υλο­ποί­η­ση της από­φα­σης του ελλη­νι­κού κοι­νο­βου­λί­ου για την ανα­γνώ­ρι­ση του παλαι­στι­νια­κού κρά­τους στα σύνο­ρα του 1967, με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ», πρόσθεσε.

«Βεβαί­ως και είμα­στε στο πλευ­ρό κάθε λαού που αγω­νί­ζε­ται, που υψώ­νει το ανά­στη­μά του στις αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές» ανέ­φε­ρε, σημειώ­νο­ντας τους αγώ­νες των αγρο­τών της Ινδί­ας, της φτω­χο­λο­γιάς της Τουρ­κί­ας, του λαού του Σου­δάν και των λαών που σε πολ­λές χώρες, παρά την παν­δη­μία, μπαί­νουν στο δρό­μο της πάλης για την υγεία και τη ζωή του λαού, με την δια­σφά­λι­ση των κοι­νω­νι­κών και πολι­τι­κών δικαιω­μά­των τους.

Επι­σή­μα­νε ότι το ΚΚΕ βρί­σκε­ται στην πρώ­τη γραμ­μή της πάλης, για την προ­στα­σία της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων στις συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας, στη­ρί­ζο­ντας ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο πλαί­σιο αιτη­μά­των με βασι­κό άξο­να την ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας και ταυ­τό­χρο­να το ΚΚΕ βρί­σκε­ται στο πλευ­ρό των εργα­ζο­μέ­νων, που με την πάλη τους διεκ­δι­κούν «μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής τους, συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, αυξή­σεις στους μισθούς, που παλεύ­ουν ενά­ντια στα αντι­λαϊ­κά κυβερ­νη­τι­κά μέτρα».

«Το κάλε­σμα αγω­νι­στι­κής συμπό­ρευ­σης, που το ΚΚΕ απηύ­θυ­νε στο λαό, αγκα­λιά­ζε­ται από όλο και περισ­σό­τε­ρους εργα­ζό­με­νους, επι­στή­μο­νες, νέους, που εκφρά­ζουν τη διά­θε­ση να συγκρου­στού­με με τις αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές, με την κατα­στο­λή των δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των, με τις ξένες αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κές βάσεις και σχε­δια­σμούς», πρόσθεσε.

Υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως «είναι η επο­χή που επι­βάλ­λει την ορι­στι­κή ανα­τρο­πή της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας και οικο­δό­μη­σης μιας νέας σοσια­λι­στι­κής- κομ­μου­νι­στι­κής κοι­νω­νί­ας, απαλ­λαγ­μέ­νης από ελλεί­ψεις και λάθη του παρελ­θό­ντος», ο Δ. Κου­τσού­μπας, επι­σή­μα­νε ότι αυτό δεν σημαί­νει πως το ΚΚΕ «παρα­βλέ­πει τις δυσκο­λί­ες του αρνη­τι­κού συσχε­τι­σμού δύνα­μης διε­θνώς, όπως και των σημα­ντι­κών ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων, που εκδη­λώ­νο­νται στην περιο­χή μας και ευρύ­τε­ρα στον κόσμο».

«Έτσι, σε αντί­θε­ση με άλλες πολι­τι­κές δυνά­μεις, εκτι­μά­με πως οι ΗΠΑ δεν “φεύ­γουν” από την περιο­χή μας. Είναι εδώ! Μάλι­στα στην Ελλά­δα, ενι­σχύ­ουν τις στρα­τιω­τι­κές βάσεις τους, που γιγα­ντώ­νο­νται» είπε, ανα­φέ­ρο­ντας, μετα­ξύ άλλων, ότι το ΝΑΤΟ «παρά τις εσω­τε­ρι­κές «τρι­βές» των αστι­κών τάξε­ων των κρα­τών που το συγκρο­τούν, εξα­κο­λου­θεί να επε­ξερ­γά­ζε­ται νέα πολε­μι­κά σχέ­δια σε βάρος των λαών».

«Η διέ­ξο­δος για τους λαούς δεν είναι ο λεγό­με­νος “εκδη­μο­κρα­τι­σμός” και “εξαν­θρω­πι­σμός” της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά η πάλη για την έξο­δο των χωρών από αυτές τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες, σε συν­δυα­σμό με την πάλη για την ανά­λη­ψη της εξου­σί­ας από την εργα­τι­κή τάξη και τους συμ­μά­χους της σε κάθε χώρα», υπο­γράμ­μι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ανα­φε­ρό­με­νος στις αντι­θέ­σεις «μετα­ξύ ΗΠΑ-Κίνας και στις σημα­ντι­κές αντι­θέ­σεις με τη Ρωσία ή ακό­μη και στο εσω­τε­ρι­κό του ευρω­α­τλα­ντι­κού ιμπε­ρια­λι­στι­κού άξο­να», είπε ότι οι εξε­λί­ξεις αυτές «δεν μπο­ρούν να χαρα­κτη­ρι­στούν “νέος ψυχρός πόλε­μος”, αντι­γρά­φο­ντας, την πάλαι ποτέ αντι­πα­ρά­θε­ση των ΗΠΑ με την ΕΣΣΔ», καθώς «έχου­με να κάνου­με με αντι­θέ­σεις, που εκδη­λώ­νο­νται πάνω στο έδα­φος του καπι­τα­λι­στι­κού τρό­που παρα­γω­γής κι ο οποί­ος κυριαρ­χεί στις ισχυ­ρό­τε­ρες δυνά­μεις που συγκρού­ο­νται για τα κέρ­δη των μονο­πω­λια­κών ομί­λων τους».

«Σ’ αυτές τις συν­θή­κες έχει σημα­σία τόσο η ενα­ντί­ω­ση στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, όσο και η απόρ­ρι­ψη επι­λο­γής ιμπε­ρια­λι­στή, ενά­ντια σε κάθε “παλιά” ή “νέα” ιμπε­ρια­λι­στι­κή συμ­μα­χία, για την απε­μπλο­κή κάθε χώρας από τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια και συμ­μα­χί­ες και παράλ­λη­λα ενί­σχυ­ση της πάλης για την εργα­τι­κή εξου­σία, το σοσια­λι­σμό» τόνισε.

«Σ’ αυτήν την κατεύ­θυν­ση, το ΚΚΕ κατα­ψή­φι­σε μέσα στην ελλη­νι­κή Βου­λή τις επι­θε­τι­κές συμ­φω­νί­ες της Ελλά­δας με τις ΗΠΑ και τη Γαλ­λία, που παρου­σιά­ζο­νται ως “αμυ­ντι­κές” για τη χει­ρα­γώ­γη­ση και τον απο­προ­σα­να­το­λι­σμό του λαού.

Τάχθη­κε ενά­ντια στις υπέ­ρο­γκες στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες της χώρας και ανέ­δει­ξε πως αυτές γίνο­νται στο πλαί­σιο της προ­σπά­θειας της αστι­κής τάξης της Ελλά­δας να ανα­βαθ­μί­σει τη θέση της μέσα στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια και οργα­νώ­σεις», πρόσθεσε.

«Το ΚΚΕ πρω­το­στα­τεί στο αντι­πο­λε­μι­κό — αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό κίνη­μα, γενι­κό­τε­ρα στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, για να μην δημιουρ­γη­θούν νέες στρα­τιω­τι­κές βάσεις στην Ελλά­δα, να ξηλω­θούν όλες οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κές βάσεις και υπο­δο­μές, να μην μετα­φερ­θούν στη χώρα πυρη­νι­κά όπλα.

Το ΚΚΕ απαι­τεί να στα­μα­τή­σει η συμ­με­το­χή των ελλη­νι­κών ένο­πλων δυνά­με­ων σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές εκτός συνόρων.

Να μην πλη­ρώ­νει ο λαός για τους εξο­πλι­σμούς που υπη­ρε­τούν τα επι­θε­τι­κά σχέ­δια της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης, τις ευρω­α­τλα­ντι­κές επεμ­βά­σεις και πολέ­μους, να μην συμ­με­τέ­χει η Ελλά­δα σε στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις που στρέ­φο­νται κατά άλλων κρατών.

Το ΚΚΕ επι­διώ­κει την ενί­σχυ­ση της διε­θνι­στι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης προς όλους τους λαούς που είναι αντι­μέ­τω­ποι με τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και πολέ­μους. Παλεύ­ει για την απο­δέ­σμευ­ση της χώρας από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Για να έλθει τελι­κά η εργα­τι­κή τάξη, ο λαός στην εξου­σία και να οικο­δο­μή­σει τη νέα κοι­νω­νία του σοσια­λι­σμού», κατέ­λη­ξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο