Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Είναι κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες και να αναδειχτούν οι αιτίες πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ

«Τίπο­τε λιγό­τε­ρο δεν μπο­ρεί να γίνει ανε­κτό από την γρή­γο­ρη, άμε­ση και καθο­λι­κή, 100% απο­ζη­μί­ω­ση για όλους τους πυρό­πλη­κτους», υπο­γράμ­μι­σε ο γγ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στη συζή­τη­ση που εξε­λίσ­σε­ται στην ολο­μέ­λεια. «Καθο­λι­κή απο­ζη­μί­ω­ση, σημαί­νει ότι ο κάθε πυρό­πλη­κτος θα απο­ζη­μιω­θεί, για όλα, άμε­σα και χωρίς κανέ­να εμπό­διο, από το πρώ­το ζώο, τη ρίζα, το σπί­τι του, είτε είναι σημα­δε­μέ­νο, ασφα­λι­σμέ­νο είτε όχι», είπε ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας και υπο­γράμ­μι­σε ότι θα πρέ­πει να προ­χω­ρή­σει και πλή­ρης δια­γρα­φή χρε­ών προς το Δημό­σιο, προς τις τρά­πε­ζες, προς τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία, όλων των κατοί­κων των περιο­χών που επλή­γη­σαν. Ειδι­κά δε για τους πυρό­πλη­κτους που ζού­σαν από το δάσος, όπως είναι οι ρετσι­νά­δες της Β. Εύβοιας, ο γγ του ΚΚΕ είπε πως απαι­τεί­ται να εξα­σφα­λι­στεί γι΄αυτούς μόνι­μη εργα­σία, με μισθό και δικαιώ­μα­τα, για την ανα­δά­σω­ση και συντή­ρη­ση του δάσους. Ζήτη­σε επί­σης, μόνι­μα και επαρ­κή μέτρα εισο­δή­μα­τος σε αγρό­τες, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, επαγ­γελ­μα­τί­ες, εργα­ζό­με­νους σε κάθε πλη­γεί­σα περιο­χή. Παράλ­λη­λα πρέ­πει, όπως τόνι­σε, να προ­χω­ρή­σουν άμε­σα εκτε­τα­μέ­να αντι­δια­βρω­τι­κά μέτρα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προστασίας.

«Εκπέ­μπου­με σήμα κιν­δύ­νου, μπρο­στά στο φθι­νό­πω­ρο και τον χει­μώ­να, ειδι­κά για την Εύβοια που είναι επι­βα­ρυ­μέ­νη από προη­γού­με­νες φυσι­κές κατα­στρο­φές και φαι­νό­με­να, πρέ­πει να προ­χω­ρή­σε­τε άμε­σα στα ανα­γκαία αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα, για να μη θρη­νή­σου­με ζωές. Δεν μας αρκούν οι γενι­κές υπο­σχέ­σεις από το βήμα της Βου­λής», είπε ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας και πρό­σθε­σε ότι «αυτό φωνά­ζει ο εργα­τι­κός κόσμος, στην Εύβοια και παντού αλλού, που κάθε χρό­νο καί­γε­ται και μετά πνί­γε­ται» και «δεν τους αρκούν οι υπο­σχέ­σεις που είναι χωρίς αντί­κρι­σμα αφού ακό­μα περι­μέ­νουν τις απο­ζη­μιώ­σεις και τα έργα υπο­δο­μής, από τις προη­γού­με­νες καταστροφές».

Ως προς τη δια­χεί­ρι­ση των κατα­στρο­φι­κών πυρ­κα­γιών, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ ανέ­φε­ρε, εκ προ­οι­μί­ου πως «όσο κρί­σι­μο είναι να απο­κα­τα­στα­θούν οι πλη­γέ­ντες και να απο­κα­τα­στα­θεί πλή­ρως ό,τι κατέ­στρε­ψε η φωτιά, άλλο τόσο κρί­σι­μο είναι να μην ξεχα­στούν οι εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες και να ανα­δει­χθούν οι αιτί­ες για το πώς φτά­σα­με ως εδώ».

«Μπο­ρεί­τε να ζητά­τε όσες συγ­γνώ­μες θέλε­τε. Μπο­ρεί­τε να επι­κα­λεί­στε λάθη, παρα­λεί­ψεις, να υπό­σχε­στε ότι οι ευθύ­νες θα απο­δο­θούν. Όμως εδώ δεν μιλά­με για ένα άλλο καλο­καί­ρι, με μεγά­λες πολυ­ή­με­ρες φωτιές. Μιλά­με για μια τερά­στια οικο­λο­γι­κή κατα­στρο­φή, μιλά­με για κατα­στρο­φή λαϊ­κών περιου­σιών», είπε ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας και πρό­σθε­σε ότι αυτή η τερά­στια κατα­στρο­φή οφεί­λε­ται στην απου­σία ολο­κλη­ρω­μέ­νης δια­χεί­ρι­σης και προ­στα­σί­ας των δασών, οφεί­λε­ται στην απου­σία σύγ­χρο­νου επι­στη­μο­νι­κού σχε­δί­ου αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, με επί­κε­ντρο την πρό­λη­ψη, και εξει­δι­κευ­μέ­νο για κάθε δασι­κό σύμπλεγμα.

Ένα τέτοιο σχέ­διο, τόνι­σε ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, δεν έχει ούτε η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση αλλά ούτε και οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, διό­τι «πορεύ­ο­νται με τα συμ­φέ­ρο­ντα των λίγων, δεν παίρ­νουν μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής και της περιου­σί­ας του ελλη­νι­κού λαού, δεν παίρ­νει μέτρα πρό­λη­ψης, επει­δή αυτά τα μέτρα το αστι­κό κρά­τος τα θεω­ρεί κόστος».

Κατήγ­γει­λε δε, ότι η κυβέρ­νη­ση επι­κα­λεί­ται την κλι­μα­τι­κή κρί­ση για να απο­κρύ­ψει τις παρα­λεί­ψεις, τα κενά, τις τερά­στιες ελλεί­ψεις. «Για πεί­τε μας εσείς κύριε Μητσο­τά­κη, και όλοι εσείς που έχε­τε κάνει καρα­μέ­λα την κλι­μα­τι­κή κρί­ση, η κλι­μα­τι­κή κρί­ση φταί­ει, που φέτος στην Αττι­κή δόθη­καν μόλις 30.000 ευρώ για δασι­κούς δρό­μους; Η κλι­μα­τι­κή κρί­ση φταί­ει που ο μέσος όρος ηλι­κί­ας των πυρο­σβε­στών είναι 45 με 50 χρο­νών, εξου­θε­νω­μέ­νοι από τις τερά­στιες μετα­κι­νή­σεις και τη συνε­χή επι­φυ­λα­κή;», είπε ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας και πρό­σθε­σε ότι τέτοιες μεγά­λες κατα­στρο­φές είχα­με και πριν από 30 χρό­νια, γι΄αυτό «η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ έχει αναμ­φί­βο­λα την πρώ­τη ευθύ­νη σήμε­ρα», αλλά ευθύ­νη έχουν και όσοι έχουν κυβερ­νή­σει στο παρελ­θόν, για­τί ακο­λού­θη­σαν την πολι­τι­κή της στή­ρι­ξης των καπι­τα­λι­στι­κών κερ­δών, σε βάρος των λαϊ­κών ανα­γκών και συμ­φε­ρό­ντων. «Όλοι σας έχε­τε λερω­μέ­νη τη φωλιά σας. Δια­χρο­νι­κά εγκλη­μα­τή­σα­τε κατά του λαού, κατά των δασών και του περι­βάλ­λο­ντος. Ποια κυβέρ­νη­ση έδω­σε πάνω από 0,04% του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για τα δάση και την προ­στα­σία τους; Ποια κυβέρ­νη­ση ενί­σχυ­σε τα δασαρ­χεία για να μπο­ρούν να αντι­με­τω­πί­σουν τις τερά­στιες ανά­γκες της δασο­προ­στα­σί­ας;», είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατη­γό­ρη­σε τη ΝΔ ότι από 17,7 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ που ζητού­σαν τα δασαρ­χεία όλης της χώρας για έργα αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, πίστω­σε μόλις 1,7 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, «δηλα­δή μόλις το 10% των ανα­γκών τους».

Αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας παρα­τή­ρη­σε ότι ως κυβέρ­νη­ση έδω­σε ακό­μα πιο λίγα. «Για την προ­στα­σία του λαού από τις πυρ­κα­γιές, λέτε πως δεν έχε­τε χρή­μα­τα, αλλά για να χρη­μα­το­δο­τεί­τε την ελλη­νι­κή απο­στο­λή στο Αφγα­νι­στάν, τόσα χρό­νια, βρί­σκε­τε 300 εκα­τομ­μύ­ρια το χρό­νο», είπε ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας και απευ­θύν­θη­κε και στο Κίνη­μα Αλλα­γής. «Ποια κυβέρ­νη­ση προ­χώ­ρη­σε στον εγκλη­μα­τι­κό δια­χω­ρι­σμό της πρό­λη­ψης από τη δασο­πυ­ρό­σβε­ση;», είπε κ. Κου­τσού­μπας και απευ­θύν­θη­κε στη Φώφη Γεν­νη­μα­τά. «Εσείς δεν ξέρε­τε τίπο­τα κυρία Γεν­νη­μα­τά; Εσείς και το κόμ­μα σας που τόσα χρό­νια κυβέρ­νη­σε, δεν έχει καμία ευθύ­νη; Και εμείς αυτή η αντιε­πι­στη­μο­νι­κή διά­σπα­ση, θεσμο­θε­τή­θη­κε επί των ημε­ρών σας», είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας και πρό­σθε­σε ότι όλοι τους βάδι­σαν τον ίδιο επι­κίν­δυ­νο δρό­μο, αφού και η ΝΔ ανα­γνώ­ρι­σε τη δρά­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων στα δασι­κά υπο­συ­στή­μα­τα, και ο ΣΥΡΙΖΑ με σει­ρά νόμων απο­χα­ρα­κτή­ρι­ζε δασι­κές εκτάσεις.

«Όλοι σας βαδί­σα­τε στον ίδιο επι­κίν­δυ­νο δρό­μο, παρα­βλέ­πο­ντας ότι ολο­κλη­ρω­μέ­νη δια­χεί­ρι­ση και προ­στα­σία των δασών σημαίνει:

-Μελέ­τη δια­χεί­ρι­σης του δάσους, με παρεμ­βά­σεις στη σύν­θε­ση της βλά­στη­σης, υλο­το­μί­ες, δασο­τε­χνι­κά έργα, συντή­ρη­ση και βελ­τί­ω­ση υπο­δο­μών και δικτύων.

-Σημαί­νει σύγ­χρο­νη μελέ­τη αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, που θα περι­λαμ­βά­νει όλα τα μέτρα (δασο­κο­μι­κά, δια­χει­ρι­στι­κά, αντι­πυ­ρι­κά), σύμ­φω­να με τους κανό­νες της επι­στή­μης, που αυξά­νουν την ικα­νό­τη­τα του δάσους να αντι­με­τω­πί­σει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.

-Σημαί­νει εξα­σφά­λι­ση των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων υλο­ποί­η­σης. Με γεν­ναία χρη­μα­το­δό­τη­ση, προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, εξα­σφά­λι­ση όλων των ανα­γκαί­ων μέσων», είπε ο γγ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο