Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Ελάτε μαζί μας παρά τις διαφωνίες σας — Έχουμε μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά για όλους και όλες

«Η μόνη χρή­σι­μη για το λαό, πραγ­μα­τι­κά, ψήφος, είναι μόνον αυτή στο ΚΚΕ» τόνι­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε ομι­λία του στο Λευ­κό Πύρ­γο στη Θεσσαλονίκη.

«Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η ψήφος που μετρά­ει. Μέχρι την τελευ­ταία μέρα, μέχρι την τελευ­ταία ώρα δίνου­με τη μάχη να μην χαθεί καμιά ψήφος για το κόμ­μα μας. Η ψήφος στο ΚΚΕ που χάνε­ται, λόγω απο­χής, στην ουσία ενι­σχύ­ει τους αντι­πά­λους του λαού μας. Στις 7 του Ιού­λη πάμε και ψηφί­ζου­με ΚΚΕ. Είναι η ψήφος που μετρά­ει για το λαό. Για­τί την επό­με­νη μέρα, για το λαό σημα­σία δεν θα έχει πού θα κάτσει η δια­φο­ρά ανά­με­σα στον πρώ­το και στο δεύ­τε­ρο, αν θα έχου­με μια κυβέρ­νη­ση αυτο­δυ­να­μί­ας, ή συνερ­γα­σί­ας με κάποιο κόμ­μα συμπλή­ρω­μα, ούτε το αν και πόσα κόμ­μα­τα μιας χρή­σης θα μπουν στη Βου­λή» τόνι­σε ο κ. Κου­τσού­μπας. «Αυτό που θα έχει σημα­σία για το λαό την επό­με­νη μέρα, είναι πόσο δυνα­τό θα είναι το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας. Για­τί το ΚΚΕ, με σημαία τις ανά­γκες και το δίκιο του λαού, θα βρε­θεί απέ­να­ντι στην επό­με­νη κυβέρ­νη­ση που θα είναι εχθρι­κή για το λαό. Ακρι­βώς για­τί θα είναι άλλη μια κυβέρ­νη­ση των μονο­πω­λί­ων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που θα συνε­χί­ζει να τσα­κί­ζει τους πολ­λούς για τα κέρ­δη των λίγων».

koutsoumpas thessalonikh

«Στις 7 του Ιού­λη έχε­τε να επι­λέ­ξε­τε, ανά­με­σα σε τέσ­σε­ρις μνη­μο­νια­κούς και δύο φασί­στες — ακρο­δε­ξιούς και στο ΚΚΕ. Αυτή είναι η ουσία. Γι’ αυτό σας λέμε με όλη τη δύνα­μη της φωνής και της καρ­διάς μας. Τώρα μόνο ΚΚΕ. Για να λάμ­ψει η ελπί­δα, η αλή­θεια, η δύνα­μη του λαού» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ, κάλε­σε τους πολί­τες να δώσουν το μήνυ­μα ότι «ο λαός μας ότι δεν δίνει συγ­χω­ρο­χάρ­τι σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, όπως το έδω­σε ο ΣΥΡΙΖΑ», ούτε και να «σκορ­πί­σουν την ψήφο τους» σε άλλα κόμματα.
«Τα σχέ­δια της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, των άλλων κομ­μά­των, είναι κομ­μέ­να και ραμ­μέ­να στα μέτρα της κερ­δο­φο­ρί­ας του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Για αυτό είναι εχθρι­κό για το λαό και τα παι­διά του» είπε ο κ. Κου­τσού­μπας και συνέχισε:

«Την Κυρια­κή στις 7 Ιού­λη ψηφί­ζου­με. Στις 8 όμως, σημα­σία θα έχει να είναι δυνα­τό το ΚΚΕ. Για να είναι πιο δυνα­τός ο λαός. Για­τί το ΚΚΕ, έχει επε­ξερ­γα­σμέ­νο σχέ­διο και για το σήμε­ρα και για το αύριο.… Κι αυτό το σχέ­διο του ΚΚΕ συμ­φέ­ρει το λαό για­τί μπο­ρεί να ικα­νο­ποι­ή­σει τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του».

koutsoumpas thessalonikh2

Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ τόνι­σε ότι την επό­με­νη μέρα, ο λαός θα έχει να αντι­με­τω­πί­σει «τους μειω­μέ­νους μισθούς και τις συντά­ξεις, τους απο­γειω­μέ­νους φόρους, την εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νη παι­δεία και υγεία», αλλά και νέα μέτρα, «νέο ξεζού­μι­σμα», με περι­στο­λή των κοι­νω­νι­κών κατα­κτή­σε­ων, «με την ελα­στι­κο­ποί­η­ση των ωρα­ρί­ων και των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και τους πλει­στη­ρια­σμούς», όπως και τις «επι­κίν­δυ­νες δεσμεύ­σεις της χώρας σε ΝΑΤΟ-ΕΕ». «Θα έχει με δυο λόγια να αντι­με­τω­πί­σει μια κυβέρ­νη­ση, η οποία όλα τα παρα­πά­νω θα τα πει στις προ­γραμ­μα­τι­κές της δηλώ­σεις, θα τα φέρει στη Βου­λή με τα επό­με­να νομο­σχέ­διά της, θα τα τρέ­ξουν οι διά­φο­ροι υπουρ­γοί και τα στε­λέ­χη της».

«Ποιος λοι­πόν θα είναι δίπλα στο λαό, τη νεο­λαία, απέ­να­ντι στη νέα επό­με­νη κυβέρ­νη­ση — που σύμ­φω­να με το απο­τέ­λε­σμα των ευρω­ε­κλο­γών και το νέο συσχε­τι­σμό που έχει δια­μορ­φω­θεί και δεν φαί­νε­ται δυστυ­χώς να ανα­τρέ­πε­ται — θα είναι μια κυβέρ­νη­ση της ΝΔ;» ανα­ρω­τή­θη­κε ο κ. Κου­τσού­μπας και συνέχισε:
«Μπο­ρεί, αλή­θεια, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποί­ος απο­δεί­χτη­κε το παι­δί για όλες, μα για όλες, τις δου­λειές; Ψήφι­σε ένα μνη­μό­νιο μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και εφάρ­μο­σε τρία.… Μπο­ρεί, αλή­θεια, απέ­να­ντι σε μια νέα αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση να είναι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ; Μα αυτό, εκτός του ότι έχει συγκυ­βερ­νή­σει με τη ΝΔ και έχει κρι­θεί για το αντι­λαϊ­κό του έργο, για το αντι­λαϊ­κό του παρελ­θόν, σήμε­ρα δηλώ­νει ξανά έτοι­μο να στη­ρί­ξει τη ΝΔ, για να κάνει κυβέρνηση».

koutsoumpas thessalonikh3

Ο λαός δεν μπο­ρεί, επί­σης, να εμπι­στευ­τεί τα «κόμ­μα­τα μιας χρή­σης, που σπρώ­χνο­νται από το σύστη­μα για να βάλουν τρι­κλο­πο­διές, παγί­δες στο λαό, όπως το κόμ­μα του Βαρου­φά­κη», ή το κόμ­μα του Βελό­που­λου «που τον προ­ο­ρί­ζουν να παί­ξει το ρόλο μιας δήθεν πιο ‘σοβα­ρής’ Χρυ­σής Αυγής […] Δεν συζη­τά­με βέβαια καν για τη ναζι­στι­κή εγκλη­μα­τι­κή ΧΑ, αυτή τη δολο­φο­νι­κή συμ­μο­ρία, η οποία, αφού γκρε­μο­τσα­κί­στη­κε από την τρί­τη θέση, τώρα πρέ­πει να εξα­φα­νι­στεί και από τη Βου­λή και από παντού» είπε ο κ. Κου­τσού­μπας και συνέχισε:

«Δίπλα στο λαό μας, τη νεο­λαία μας, και από τη σκο­πιά των συμ­φε­ρό­ντων τους, μπο­ρεί να είναι μόνο το ΚΚΕ. Κι αυτό το ξέρουν, όχι μόνο όσοι μας ψήφι­σαν στις ευρω­ε­κλο­γές, δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές. Για­τί ξέρουν, ακρι­βώς, πως τα δύσκο­λα είναι εδώ και στα δύσκο­λα ο λαός χρειά­ζε­ται ένα δυνα­τό ΚΚΕ. Σκε­φτεί­τε: Εάν το ΚΚΕ είχε 15% θα μπο­ρού­σαν να περά­σουν αλή­θεια τα μνη­μό­νια, τα άλλα αντι­λαϊ­κά αντερ­γα­τι­κά μέτρα; Σε καμιά περί­πτω­ση. Να για­τί η μόνη χρή­σι­μη για το λαό πραγ­μα­τι­κά, ψήφος, είναι μόνον αυτή στο ΚΚΕ. Για­τί το ΚΚΕ, θα φέρ­νει στη Βου­λή τις διεκ­δι­κή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων, των ανέρ­γων, των φτω­χών αγρο­τών και αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων, της νεο­λαί­ας. Την ίδια ώρα που κυβέρ­νη­ση και τα άλλα κόμ­μα­τα θα λένε στο λαό ‘δέξου θυσί­ες, μη ζητάς πολ­λά’» είπε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ.

koutsoumpas thessalonikh4

Ο κ. Κου­τσού­μπας κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση του Αλέ­ξη Τσί­πρα, ότι «βάθυ­νε την εμπλο­κή της Ελλά­δας στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ» και το έκα­νε «παρα­χω­ρώ­ντας βάσεις» και «στρα­το­λο­γώ­ντας στο ΝΑΤΟ άλλη μία χώρα, την Βόρεια Μακε­δο­νία, με την Συμ­φω­νία των Πρε­σπών». Η «απα­ρά­δε­κτη» αυτή συμ­φω­νία, κατά τον κ. Κου­τσού­μπα, «έρι­ξε ‘νερό στο μύλο’ του αντι­δρα­στι­κού εθνι­κι­σμού και στη δική μας χώρα», ενώ επε­κτεί­νει την επιρ­ροή του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στα Βαλ­κά­νια. Παράλ­λη­λα, ο γ.γ. του ΚΚΕ, επέ­κρι­νε την ανά­μι­ξη της χώρας στους «ιμπε­ρια­λι­στι­κούς» σχε­δια­σμούς και στους αντα­γω­νι­σμούς των μεγά­λων δυτι­κών δυνά­με­ων για να έχουν πρό­σβα­ση τα ενερ­γεια­κά τους μονο­πώ­λια τους στα κοι­τά­σμα­τα της ΝΑ Μεσο­γεί­ου, ενώ ανά­λο­γες επι­διώ­ξεις έχουν και η Ρωσία και η Κίνα.

Στο πλαί­σιο αυτό «η αστι­κή τάξη της Τουρ­κί­ας έχει σηκώ­σει ψηλά το μπαϊ­ρά­κι της διεκ­δί­κη­σης του πλού­του που δεν της ανή­κει» και «αμφι­σβη­τεί εδώ και χρό­νια τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλά­δας και της Κύπρου», ενώ την ίδια ώρα, η Ε.Ε. το ΝΑΤΟ και οι «πολυ­δια­φη­μι­ζό­με­νες ‘στρα­τη­γι­κές συμ­μα­χί­ες’ με τις ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ», που παρου­σια­ζό­ταν ως «στη­ρίγ­μα­τα» της ειρή­νης, απο­δει­κνύ­ε­ται ότι «είναι μόνο φύκια, που τα πλα­σά­ρουν για μετα­ξω­τές κορδέλες».

koutsoumpas thessalonikh5

«Έτσι οι λαοί της Ελλά­δας, της Κύπρου και της Τουρ­κί­ας, μπο­ρεί να πλη­ρώ­σουν πολύ ακρι­βά αυτούς τους αντα­γω­νι­σμούς, την εμπλο­κή των χωρών μας σε αυτούς. Ιδιαί­τε­ρα για τη χώρα μας, τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τά της μπο­ρούν να γίνουν «αντι­κεί­με­νο» δια­πραγ­μά­τευ­σης στο «ανα­το­λί­τι­κο αλι­σβε­ρί­σι» των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ με την Τουρκία».

«Το ΚΚΕ τονί­ζει πως ο εφη­συ­χα­σμός, που καλ­λιέρ­γη­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, όλη την προη­γού­με­νη περί­ο­δο, αλλά και η παρα­πέ­ρα ενσω­μά­τω­ση της χώρας στα σχέ­δια ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, με την οποία συμ­φω­νούν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, όλα τα κόμ­μα­τα του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης, οδη­γεί σε μεγά­λες περι­πέ­τειες το λαό μας» τόνι­σε ο κ. Κου­τσού­μπας και συνέ­χι­σε: «Στον αντί­πο­δα όλων αυτών των δυνά­με­ων, στέ­κε­ται το ΚΚΕ. που στα­θε­ρά παλεύ­ει ενά­ντια στην εμπλο­κή της χώρας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, ενά­ντια στο παζά­ρι για τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας. Αυτό είναι σήμε­ρα και το πραγ­μα­τι­κό περιε­χό­με­νο του πατριω­τι­σμού… Το ΚΚΕ είναι πραγ­μα­τι­κά η μόνη πατριω­τι­κή δύνα­μη σε αυτόν τον τόπο».

Ο κ. Κου­τσού­μπας υπο­γράμ­μι­σε ότι «αυτές οι εκλο­γές είναι κρί­σι­μες, άσχε­τα εάν ξέρου­με πως δεν θα αλλά­ξουν τα πράγ­μα­τα άρδην για το λαό μέσα σε μια μέρα». Οι εκλο­γές σήμε­ρα, μπο­ρούν να ενι­σχύ­σουν το λαϊ­κό κίνη­μα σήμε­ρα, όπως επί­σης και «να βάλου­νε ένα φρέ­νο», «να εμπο­δί­σου­με τα χει­ρό­τε­ρα, ανοί­γο­ντας το δικό μας δρό­μο, το δρό­μο της ριζι­κής αλλαγής».

«Καλού­με τους εργα­ζό­με­νους που έκα­ναν πρώ­τη φορά το βήμα να στη­ρί­ξουν το ΚΚΕ στις πρό­σφα­τες εκλο­γές, να κάνουν και το επό­με­νο. Να δώσουν μαζί μας τη μάχη μέχρι και να κλεί­σει η κάλ­πη την ερχό­με­νη Κυρια­κή για την παρα­πέ­ρα ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ» είπε ο κ. Κου­τσού­μπας και πρό­σθε­σε: «Ελά­τε μαζί μας. Έστω κι αν έχε­τε τις επι­μέ­ρους δια­φω­νί­ες σας, τους ξεχω­ρι­στούς προ­βλη­μα­τι­σμούς σας. Έχου­με μια μεγά­λη ζεστή αγκα­λιά για όλους και όλες».

koutsoumpas thessalonikh6

Σημειώ­νε­ται εξάλ­λου, πως στην συγκέ­ντρω­ση χαι­ρε­τι­σμό απηύ­θυ­ναν επί­σης οι υπο­ψή­φιοι βου­λευ­τές, Γιάν­νης Δελ­λής, Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης και Σεμί­να Διγενή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο