Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: «Εμείς εκτιμάμε ότι έτσι όπως προχωράει η κατάσταση θα έχουμε πολεμική εμπλοκή, θα έχουμε θερμό επεισόδιο»

Στοι­χείο κλι­μά­κω­σης της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας και όχι τυχαίο συμ­βάν χαρα­κτή­ρι­σε τη σύλ­λη­ψη και κρά­τη­ση σε τουρ­κι­κές φυλα­κές των δύο Ελλή­νων στρα­τιω­τι­κών ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στην ΕΡΤ1

Είπε ότι η Τουρ­κία πέραν του Α. Αιγαί­ου και των παρα­βιά­σε­ων του ελλη­νι­κού ενα­έ­ριου χώρου, επι­διώ­κει τώρα να δημιουρ­γή­σει προ­βλή­μα­τα και στη Θρά­κη, επί εδά­φους δηλα­δή, και κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση για καλ­λιέρ­γεια κλί­μα­τος εφη­συ­χα­σμού στον ελλη­νι­κό λαό ο οποί­ος, χωρίς να καλ­λιερ­γεί­ται κλί­μα φόβου, πρέ­πει να είναι ενημερωμένος.

Τόνι­σε ότι αυτή δεν είναι η μονα­δι­κή ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης, καθώς υπάρ­χει και η συνο­λι­κή της ευθύ­νη για την πολι­τι­κή της καθώς κάνει λόγο για την δήθεν «γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση» της χώρας η οποία στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι «ανα­βάθ­μι­ση απο­στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κή, ανα­βάθ­μι­ση της ανα­σφά­λειας, ανα­βάθ­μι­ση μόνο κάποιων οικο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων της αστι­κής τάξης της Ελλά­δας, όπως και κάποιων διε­θνών συμ­μά­χων της, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και μόνο αυτό».

«Για τον ελλη­νι­κό λαό σημαί­νει ότι εμπλέ­κε­ται στους αντα­γω­νι­σμούς αυτής της ανα­βάθ­μι­σης που οδη­γεί σε επεμ­βά­σεις και σε νέους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς στα πλαί­σια του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Το ότι είμα­στε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και μας προ­στα­τεύ­ουν πρέ­πει να φύγουν από το μυα­λό όλων μας διό­τι το ΝΑΤΟ είναι παρά­γο­ντας απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ενδια­φέ­ρο­νται για τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα και από αυτή τη σκο­πιά υπάρ­χουν τερά­στιες ευθύ­νες στην κυβέρ­νη­ση, οδη­γού­μα­στε βήμα το βήμα σε κλι­μά­κω­ση, σε πολε­μι­κή εμπλο­κή, εμείς εκτι­μά­με ότι έτσι όπως προ­χω­ρά­ει η κατά­στα­ση θα έχου­με πολε­μι­κή εμπλο­κή, θα έχου­με θερ­μό επει­σό­διο» τόνι­σε και προ­σέ­θε­σε: «Σε αυτή την κατεύ­θυν­ση πρέ­πει να σκε­φτό­μα­στε και μέτρα πρέ­πει να παίρ­νει και το εργα­τι­κό κίνη­μα και ο ελλη­νι­κός λαός διό­τι υπάρ­χει σοβα­ρό πρό­βλη­μα: από τη μια μεριά θα έχεις να υπε­ρα­σπι­στείς κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα και την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της Ελλά­δας που αυτό θα το πρά­ξου­με όλοι σαν ένας άνθρω­πος και οι κομ­μου­νι­στές πρώ­τα απ’ όλα, το έχουν απο­δεί­ξει στην ιστο­ρία τους. Όμως ταυ­τό­χρο­να, εμείς το λέμε από τώρα, δεν έχου­με καμιά εμπι­στο­σύ­νη σε αυτή τη κυβέρ­νη­ση, που είναι μια αστι­κή κυβέρ­νη­ση, και θα χει­ρί­ζε­ται τον πόλε­μο και θα οδη­γεί τον λαό να ματώ­νει, όπως τώρα σε συν­θή­κες ιμπε­ρια­λι­στι­κής ειρή­νης ματώ­νει τον ελλη­νι­κό λαό με τα οικο­νο­μι­κά μέτρα και βεβαί­ως δεν θα πρέ­πει να δεί­ξου­με καμία ανο­χή σε μια τάξη η οποία έχει οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, ενερ­γεια­κά, προ­ώ­θη­σης της δικής της κερ­δο­φο­ρί­ας για τους αντα­γω­νι­σμούς της με άλλα μονο­πώ­λια και πάλι οδη­γεί τον λαό να ματώνει».

Καθα­ρή έξο­δο από τα μνη­μό­νια δεν πρό­κει­ται να υπάρ­ξει, σημεί­ω­σε, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι θα υπάρ­χει επι­τρο­πεία του­λά­χι­στον μέχρι το 2060.

Είπε ακό­μα ότι δεν θα καταρ­γη­θούν οι 1.000 και πλέ­ον εφαρ­μο­στι­κοί νόμοι των μνη­μο­νί­ων, ενώ δεν πρό­κει­ται να γίνει ανα­πλή­ρω­ση του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, παρά τα ψίχου­λα που πιθα­νόν να δοθούν με διά­φο­ρα προ­γράμ­μα­τα. Ακό­μα δεν θα λυθεί και το πρό­βλη­μα της ανερ­γί­ας παρά την επι­σφα­λή ανά­καμ­ψη για την οποία μιλούν.

«Η λύση είναι άλλη διέ­ξο­δος, με άλλη εξου­σία, με τα κλει­διά της οικο­νο­μί­ας στα χέρια της λαϊ­κής εξου­σί­ας, με κεντρι­κό επι­στη­μο­νι­κό σχε­δια­σμό της οικο­νο­μί­ας» τόνι­σε, προ­σθέ­το­ντας ότι αυτό σημαί­νει και «έξο­δο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πραγ­μα­τι­κά ανε­ξάρ­τη­τη και αυτο­δύ­να­μη πολι­τι­κή, αξιο­ποί­η­ση των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών της χώρας, συνερ­γα­σία με όλους τους λαούς, ενώ το κύριο είναι πώς θα ανα­πτύ­ξεις την φιλία και τη συνερ­γα­σία με όλους τους λαούς».

Όταν το ποδό­σφαι­ρο και γενι­κά ο αθλη­τι­σμός είναι στα χέρια ιδιω­τι­κών επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων των οποί­ων το κύριο κίνη­τρο είναι το πώς θα απο­κο­μί­σουν από τον αθλη­τι­σμό και το ποδό­σφαι­ρο περισ­σό­τε­ρα κέρ­δη, τότε έχεις και έκτρο­πα στα γήπε­δα και προ­σπά­θεια να πάρουν το πρω­τά­θλη­μα με ανοί­κειους τρό­πους, ανέ­φε­ρε, ερω­τη­θείς σχετικά.

Επι­σή­μα­νε ότι παρά την κατά και­ρούς λήψη μέτρων τέτοια φαι­νό­με­να επα­να­λαμ­βά­νο­νται, τόνι­σε ότι το πρό­βλη­μα πρέ­πει να χτυ­πη­θεί στην ρίζα του και προ­σέ­θε­σε τα εξής: «Μην μας πουν κάποιοι ότι τα παρα­πέ­μπου­με όλα στον σοσια­λι­σμό, για­τί και προ­τά­σεις που έχου­με κάνει στο πλαί­σιο αυτού του συστή­μα­τος δεν έχουν υλο­ποι­η­θεί. Τι πιο απλή πρό­τα­ση από το να φύγουν οι ΠΑΕ από το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού και να υπα­χθούν στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μί­ας, να ελέγ­χο­νται κανο­νι­κά ως αθλη­τι­κές εται­ρεί­ες, ως επι­χει­ρή­σεις, ως ανώ­νυ­μες εταιρείες;».

«Η άπο­ψή μας είναι η μόνη ρεα­λι­στι­κή και η μόνη που μπο­ρεί να δώσει διέ­ξο­δο: Πρέ­πει να φύγουν οι ιδιώ­τες, οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες τα μεγά­λα συμ­φέ­ρο­ντα από το ποδό­σφαι­ρο και τον αθλη­τι­σμό», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε ότι η Novartis είναι μεγά­λο και διε­θνές σκάν­δα­λο τονί­ζο­ντας ότι πρέ­πει να γίνει διε­ρεύ­νη­ση σε βάθος κάτι που δεν γίνε­ται και με ευθύ­νη της κυβερ­νη­τι­κής πλειοψηφίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο