Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η διάθεση για αντίσταση και αντεπίθεση δεν θα σβήσει χάρη στο ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην απο­ψι­νή του ομι­λία στη μεγά­λη πολι­τι­κή συγκέ­ντρω­ση στο 45ο Φεστι­βάλ ΚΝΕ-Οδη­γη­τή, στο κατά­με­στο από χιλιά­δες κόσμου Πάρ­κο Τρί­τση, τόνι­σε, μετα­ξύ άλλων, οτι “το Φεστι­βάλ απο­τε­λεί πόλο έλξης για τους νέους, για­τί όταν όλοι τους λένε ότι «δεν αλλά­ζουν τα πράγ­μα­τα», αυτό προ­βάλ­λει άλλη άπο­ψη: με τους αγώ­νες, τα όνει­ρά μας, την δύνα­μή μας μπο­ρού­με να χτί­σου­με έναν κόσμο λέφτε­ρο, ανοι­χτό, γεμά­το ελπί­δα, τον Σοσιαλισμό”.

Ανα­φέρ­θη­κε στην 45χρονη πορεία του Φεστι­βάλ ΚΝΕ-Οδη­γη­τή, στην προ­ε­τοι­μα­σία του που γίνε­ται υπό­θε­ση χιλιά­δων νέων και στα γερά του θεμέ­λια καθώς “πατά γερά στην επα­να­στα­τι­κή ιδε­ο­λο­γία του ΚΚΕ, στην ανα­τρε­πτι­κή πολι­τι­κή μας πρό­τα­ση και στο μαχη­τι­κό κάλε­σμα της ΚΝΕ για όσα δικαιού­ται η νέα γενιά και της κλέβουν”.

Δεν παρέ­λει­ψε να ανα­φέ­ρει ότι “αυτά τα 45 χρό­νια, στο σανί­δι του Φεστι­βάλ έχουν ανέ­βει και έχουν “ρίξει κόκ­κι­νο στη νύχτα” οι καλύ­τε­ροι εκπρό­σω­ποι όλων των μορ­φών τέχνης της χώρας μας, όπως ένας πολύ καλός φίλος του Φεστι­βάλ που έφυ­γε πρό­σφα­τα από κοντά μας, ο Λαυ­ρέ­ντης Μαχαιρίτσας”.

“Κάθε νέος και νέα που αισθά­νε­ται απέ­χθεια απέ­να­ντι στη σημε­ρι­νή βαρ­βα­ρό­τη­τα έχει τη δική του θέση στη μάχη μαζί μας, με το βλέμ­μα καρ­φω­μέ­νο στην αλλα­γή, στη νέα κοι­νω­νία που έχου­με ανά­γκη” πρόσθεσε.

kke1

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι δύο μήνες μετά τις εκλο­γές η ΝΔ “μπή­κε με φορά, απο­φα­σι­σμέ­νη να τελειώ­νει με τις αντι­λαϊ­κές εκκρε­μό­τη­τες που άφη­σε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ” και από­δει­ξη είναι πως “το βαρέ­λι των αντι­λαϊ­κών μέτρων δεν έχει πάτο, συνε­χί­ζει να γεμί­ζει, να φορ­τώ­νει νέα βάρη στο λαό για­τί αυτό απαι­τούν τα «ιερά κέρ­δη» των μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τιών, η έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης, το άνοιγ­μα των νέων πεδί­ων για «επεν­δύ­σεις»”.

“Από το λεγό­με­νο “επι­τε­λι­κό κρά­τος”, ένα κρά­τος δηλα­δή στην υπη­ρε­σία της εκμε­ταλ­λευ­τι­κής καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, μέχρι το νέο ανα­πτυ­ξια­κό νόμο που καταρ­γεί τις κλα­δι­κές συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, δίνει ένα ακό­μα χτύ­πη­μα στα συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, και χαρί­ζει νέα προ­κλη­τι­κά προ­νό­μια στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, η ΝΔ παρα­δί­δει μαθή­μα­τα ταξι­κής πολι­τι­κής” τόνισε.

Επι­σή­μα­νε ότι “τα νέα σχέ­δια κατα­στο­λής του εργα­τι­κού και λαϊ­κού κινή­μα­τος που επε­ξερ­γά­ζε­ται, με τις εξαγ­γε­λί­ες για ωμή παρέμ­βα­ση του κρά­τους και της εργο­δο­σί­ας στα σωμα­τεία ομο­λο­γούν ότι η εχθρι­κή για το λαό πολι­τι­κή πάει χέρι χέρι με την κατα­στο­λή και την εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία, για να επι­κρα­τεί σιγή νεκρο­τα­φεί­ου στους χώρους δου­λειάς και μόρφωσης”.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε, ανα­φέ­ρο­ντας συγκε­κρι­μέ­να παρα­δείγ­μα­τα ότι “δεν υπάρ­χει τομέ­ας, που ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει στρώ­σει το έδα­φος στη κυβέρ­νη­ση της ΝΔ για να ξεδι­πλώ­σει την αντι­δρα­στι­κή της πολιτική”.

Όπως επι­σή­μα­νε στη συνέ­χεια “η «ανά­πτυ­ξη για όλους» που λέει ο ένας, είναι εξί­σου κάλ­πι­κη με τη «δίκαιη ανά­πτυ­ξη» που επι­κα­λεί­ται ο άλλος. Και οι δύο είναι γνή­σιοι θια­σώ­τες της βάρ­βα­ρης καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης που στη­ρί­ζε­ται πάνω στην εκμε­τάλ­λευ­ση, τη διαρ­κή επο­πτεία, τη δημιουρ­γία των όρων μιας νέας κρίσης”.

kke2

Ανα­φε­ρό­με­νος στην εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή είπε ότι “με μια φωνή κόμ­μα­τα και επι­τε­λεία του συστή­μα­τος μιλούν για τον ανα­βαθ­μι­σμέ­νο ρόλο της χώρας μας στην περιο­χή, για την Ελλά­δα που είναι δήθεν νησί­δα στα­θε­ρό­τη­τας και ασφά­λειας, για να κρύ­ψουν ότι στην ουσία, ακό­μα πιο βαθιά και πολυ­πλό­κα­μα, έχει μπλέ­ξει η χώρα μας στα επι­θε­τι­κά σχέ­δια των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ”.

Είπε πως όλοι αυτοί λένε στον λαό ότι “αν η Ελλά­δα είναι το «καλό παι­δί των ιμπε­ρια­λι­στών», αν κάνει συμ­μα­χί­ες με το κρά­τος — δολο­φό­νο του Ισρα­ήλ, αν γεμί­ζει τη χώρα με βάσεις, αν δαπα­νά 4 δισ για ΝΑΤΟϊ­κές δαπά­νες, αν παρα­δώ­σει τον ορυ­κτό πλού­το σε μεγά­λους ενερ­γεια­κούς κολοσ­σούς τότε ο λαός της θα ζει με ειρή­νη και ασφά­λεια, θα έχει την προ­στα­σία και τις πλά­τες των ισχυ­ρών συμμάχων”.

Πρό­σθε­σε ότι αυτό που λένε είναι όχι μόνο ανι­στό­ρη­το, αλλά και πολύ επι­κίν­δυ­νο για­τί εφη­συ­χά­ζει το λαό σε μια περί­ο­δο που όχι μόνο οξύ­νο­νται οι αντα­γω­νι­σμοί στην περιο­χή, μαζί και η τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα με τα γνω­στά σχέ­δια της “Γαλά­ζιας Πατρί­δας”, αλλά και διε­ξά­γε­ται ένα ολό­κλη­ρο παζά­ρι, η κατά­λη­ξη του οποί­ου μπο­ρεί να έχει απρό­βλε­πτες συνέπειες.

“ ‘Αλλω­στε πάντα η έντα­ση στο Αιγαίο και στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο είναι όπλο, στα χέρια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ ΕΕ, για την άσκη­ση εκβια­σμών στο εσω­τε­ρι­κό της κάθε χώρας, ώστε να προ­ε­τοι­μά­ζο­νται οι λαοί να δεχθούν αρνη­τι­κές για τα συμ­φέ­ρο­ντα τους «λύσεις»” είπε λέγο­ντας, στη συνέ­χεια, ότι τέτοιες λύσεις είναι για παρά­δειγ­μα “τα σχέ­δια συν­δια­χεί­ρι­σης του Αιγαί­ου, τα διχο­το­μι­κά σχέ­δια στην Κύπρο, που επι­σπεύ­δο­νται με την καθο­δή­γη­ση των Αμε­ρι­κά­νων και του ΝΑΤΟ, για να προ­χω­ρή­σουν απρό­σκο­πτα και τα σχέ­δια εκμε­τάλ­λευ­σης των κοιτασμάτων”.

“Ο λαός μας είναι και θα είναι στην πρώ­τη γραμ­μή αυτών των δυσκο­λιών και των κιν­δύ­νων, αντι­μέ­τω­πος με την τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα, με την πολι­τι­κή των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων και τα συμ­φέ­ρο­ντα της ελλη­νι­κής άρχου­σας τάξης, με τους νατοϊ­κούς σχε­δια­σμούς, αλλά και με το δρά­μα των ξερι­ζω­μέ­νων από τους πολέ­μους στην περιο­χή, που η ζωή και το μέλ­λον τους κρέ­με­ται στην κυριο­λε­ξία από μια κλω­στή, είτε στα ταξί­δια θανά­του, είτε στα κολα­στή­ρια των νησιών είτε στα παζά­ρια των ισχυ­ρών με την Τουρ­κία, όπως γίνε­ται ξανά αυτήν την περί­ο­δο” υπογράμμισε.

Είπε ότι την ίδια στιγ­μή που τα άλλα κόμ­μα­τα ανα­ζη­τούν στην ουσία νέους τρό­πους εγκλω­βι­σμού του λαού στην ίδια στρα­τη­γι­κή, το ΚΚΕ “από την πρώ­τη στιγ­μή βρέ­θη­κε απέ­να­ντι στις αντι­λαϊ­κές επι­λο­γές της νέας κυβέρ­νη­σης, στην πρώ­τη γραμ­μή για την οργά­νω­ση της λαϊ­κής κινη­το­ποί­η­σης” έχο­ντας δίπλα του όλους εκεί­νους που συμπο­ρεύ­θη­καν μαζί του στις εκλο­γι­κές μάχες αλλά και ευρύ­τε­ρα τμή­μα­τα του λαού που εκφρά­στη­καν θετι­κά για την στα­θε­ρό­τη­τα και τη συνέ­πειά του.

Είπε ότι οι εργα­ζό­με­νοι ξέρουν πως το ΚΚΕ δεσμεύ­ε­ται για αγώ­νες μέσα κι έξω από τη βου­λή για να παρ­θούν μέτρα ανα­κού­φι­σης, για να καθυ­στε­ρή­σουν οι αντι­λαϊ­κές ανα­διαρ­θρώ­σεις, τονί­ζο­ντας “μόνο που αυτό προ­ϋ­πο­θέ­τει συμ­με­το­χή στην απερ­γία, στη σύγκρου­ση με την εργο­δο­σία, στον αγώ­να για την πραγ­μα­τι­κή φιλο­λαϊ­κή διέ­ξο­δο, στην πάλη για να έρθει ο λαός στην εξουσία”.

kke6

“Οι κομ­μου­νι­στές με υψη­λό αίσθη­μα ευθύ­νης, βγαί­νουν μπρο­στά στη διεκ­δί­κη­ση, στην αντι­πα­ρά­θε­ση με την εργο­δο­σία, την κυβέρ­νη­ση και τους συν­δι­κα­λι­στές τους. Αυτή είναι η αντι­πο­λί­τευ­ση που έχει ανά­γκη η εργα­τι­κή τάξη, μια αντι­πο­λί­τευ­ση που κρί­νε­ται καθη­με­ρι­νά, αλλά­ζει συσχε­τι­σμούς σε σύγκρου­ση με το κεφά­λαιο και τις κυβερ­νή­σεις του” υπο­γράμ­μι­σε, ανα­φε­ρό­με­νος στη συνέ­χεια σε συγκε­κρι­μέ­νο διεκ­δι­κη­τι­κό πλαί­σιο και στην ανά­πτυ­ξη της κοι­νω­νι­κής συμμαχίας.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας μίλη­σε για τον πολύ αρνη­τι­κό συσχε­τι­σμό με τον οποίο βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι οι νέοι και οι νέες της εργα­τι­κής τάξης, προ­σθέ­το­ντας “όμως η σημε­ρι­νή νέα γενιά, ιδιαί­τε­ρα οι πιο πρω­το­πό­ροι αγω­νι­στές έχουν ένα πλε­ο­νέ­κτη­μα. Είναι η σύγ­χρο­νη επα­να­στα­τι­κή στρα­τη­γι­κή του ΚΚΕ, το πρό­γραμ­μα του και η καθη­με­ρι­νή παρέμ­βα­σή του που πατά­νε γερά πάνω στις δυνα­τό­τη­τες του σημε­ρι­νού επι­πέ­δου ανά­πτυ­ξης του ανθρώ­που, της επι­στη­μο­νι­κής και τεχνο­λο­γι­κής δυνα­τό­τη­τάς του, των παρα­γω­γι­κών μέσων που διαθέτει”.

Τόνι­σε στη συνέ­χεια ότι “η επα­να­στα­τι­κή στρα­τη­γι­κή του ΚΚΕ μπο­ρεί να εκπαι­δεύ­ει, δια­παι­δα­γω­γεί και προ­ε­τοι­μά­ζει δυνά­μεις, να προ­φυ­λάσ­σει από αυτα­πά­τες, ψευ­δαι­σθή­σεις και εύκο­λα συμπε­ρά­σμα­τα. Είναι η βάση για να οργα­νώ­νει, να εξη­γεί το πώς και το για­τί σήμε­ρα η μόνη διέ­ξο­δος υπέρ του λαού είναι η πάλη για την ανα­τρο­πή του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος και η οικο­δό­μη­ση της νέας, της σοσια­λι­στι­κής κοινωνίας”.

Στη συνέ­χεια της ομι­λί­ας του είπε ότι το ΚΚΕ δεν εφη­συ­χά­ζει επει­δή “κατα­φέ­ρα­με να ξεπε­ρά­σου­με και τη Σκύλ­λα του αστι­σμού και τη Χάρυ­βδη του ρεφορ­μι­σμού, του οπορ­του­νι­σμού, ότι κατα­φέ­ρα­με να κρα­τή­σου­με όρθιο το Κόμ­μα μας με συνε­χή δρά­ση, καθη­με­ρι­νή παρου­σία στον αγώ­να και στις πολι­τι­κές εξελίξεις”.

Είπε ότι η επε­ξερ­γα­σία του Προ­γράμ­μα­τος και ιδιαί­τε­ρα η πολι­τι­κή στά­ση του ΚΚΕ προ­κά­λε­σε συστη­μα­τι­κή επί­θε­ση ενα­ντί­ον του όχι μόνο από τον ταξι­κό αντί­πα­λο, αλλά “ύπου­λα και επε­ξερ­γα­σμέ­να” και από τον οπορ­του­νι­σμό ο οποί­ος “από το 2012 και μετά επέ­λε­ξε να μας αντι­με­τω­πί­σει με κύριο όπλο τη στε­νο­χώ­ρια και την ανη­συ­χία για το αρνη­τι­κό εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα του 2012 και την από­το­μη άνο­δο του ΣΥΡΙΖΑ τότε, που τον οδή­γη­σε στην κυβερ­νη­τι­κή εξου­σία το 2015”.

“Με τη γραμ­μή μιας ψεύ­τι­κης ελπί­δας, ότι κυρί­ως ο ΣΥΡΙΖΑ μπο­ρού­σε να φρε­νά­ρει την αντι­λαϊ­κή επί­θε­ση, προ­σπά­θη­σαν να παρα­σύ­ρουν το ΚΚΕ στη γραμ­μή πολι­τι­κής κυβερ­νη­τι­κής συνερ­γα­σί­ας, ανώ­δυ­νων μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων για να δοθεί ανά­σα, να τονω­θεί το σάπιο σύστη­μα, της δήθεν ανα­κου­φι­στι­κής εξό­δου από το ευρώ, με μια κυβέρ­νη­ση δήθεν «αρι­στε­ρών» πολι­τι­κών δυνά­με­ων” είπε.

Υπο­γράμ­μι­σε στη συνέ­χεια ότι “στην Ελλά­δα έχου­με αρνη­τι­κή πεί­ρα από την ολι­γό­χρο­νη συμ­με­το­χή του Κόμ­μα­τός μας σε διά­φο­ρες αστι­κές κυβερ­νή­σεις, και το 1944 και το 1989. Η πεί­ρα στην καπι­τα­λι­στι­κή Ευρώ­πη, στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή έχει δεί­ξει ότι όταν ένα Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα απο­φα­σί­ζει να πάρει μέρος σε μια κυβέρ­νη­ση δια­χεί­ρι­σης στο όνο­μα μιας μετα­βα­τι­κής επι­λο­γής, έχει ήδη δέσει τα χέρια του, ακό­μα και όταν δε δεσμεύ­ε­ται με επί­ση­μη συμ­φω­νία ή έχει δια­κη­ρύ­ξει τη δια­τή­ρη­ση της αυτο­τέ­λειάς του”.

“Καμιά εγγύ­η­ση δεν παρέ­χουν γρα­πτές ή όχι δεσμεύ­σεις. Οι νόμοι της καπι­τα­λι­στι­κής αγο­ράς δεν εξαρ­τώ­νται από τις πολι­τι­κές συμ­φω­νί­ες” επι­σή­μα­νε ο Δ. Κου­τσού­μπας, προ­σθέ­το­ντας ότι “η πρό­ο­δος της ταξι­κής πάλης εξαρ­τά­ται από την οργα­νω­μέ­νη, προ­σα­να­το­λι­σμέ­νη παρέμ­βα­ση για την οργά­νω­ση των πρω­το­πό­ρων εργα­τι­κών-λαϊ­κών δυνά­με­ων και όχι από τρικ και τακτικισμούς”.

“Σήμε­ρα μπο­ρού­με να πού­με με σιγου­ριά: Δεν έχει ηττη­θεί καθο­λι­κά η διά­θε­ση για αντί­στα­ση και αντε­πί­θε­ση. Αυτή η διά­θε­ση υπάρ­χει, δεν τσα­κί­στη­κε παρά τις συστη­μα­τι­κές προ­σπά­θειες που έγι­ναν. Και δεν θα σβή­σει χάρη στο ΚΚΕ και στις ριζο­σπα­στι­κές δυνά­μεις που υπάρ­χουν και συμπα­ρα­τάσ­σο­νται στο κίνημα”.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε ότι ούτε μια στιγ­μή δεν κλο­νί­στη­κε η πίστη του ΚΚΕ “πως η ανερ­χό­με­νη δύνα­μη στην επο­χή μας, η εργα­τι­κή τάξη, με το κίνη­μά της, εάν το απο­φα­σί­σει, μπο­ρεί να ηγη­θεί της υπό­θε­σης της κοι­νω­νι­κής προ­ό­δου, του περά­σμα­τος από τον παλιό τρό­πο παρα­γω­γής και οργά­νω­σης της κοι­νω­νί­ας, τον καπι­τα­λι­στι­κό, στο νέο, τον σοσια­λι­στι­κό- κομμουνιστικό”.

Σημειώ­νο­ντας ότι “σήμε­ρα υπάρ­χουν όλες οι δυνα­τό­τη­τες να καλυ­φτούν διευ­ρυ­μέ­νες λαϊ­κές ανά­γκες με μια ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κή οργά­νω­ση της οικο­νο­μί­ας και της κοι­νω­νί­ας. H κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των συγκε­ντρω­μέ­νων μέσων παρα­γω­γής θα απε­λευ­θε­ρώ­σει μεγά­λες ανα­ξιο­ποί­η­τες ανα­πτυ­ξια­κές δυνα­τό­τη­τες που έχει σήμε­ρα η Ελλά­δα” ανα­φέρ­θη­κε στη συνέ­χεια στους βασι­κούς άξο­νες και στον τρό­πο λει­τουρ­γί­ας της εργα­τι­κής εξου­σί­ας, ανα­φέ­ρο­ντας “αυτή είναι η πρό­τα­ση που κατα­θέ­του­με σήμε­ρα μέσα στην εργα­τι­κή τάξη, στο λαό, πρό­τα­ση ρεα­λι­στι­κή για­τί συμ­φέ­ρει πρώ­τα απ΄ όλα την πλειο­ψη­φία του λαού”.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κάλε­σε σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ τον κόσμο με ριζο­σπα­στι­κή αγω­νι­στι­κή διά­θε­ση “που δεν πεί­θε­ται και αντι­δρά στις εμμο­νές κατά του ΚΚΕ και παρά τις δια­φω­νί­ες του μαζί μας εκτι­μά τη δρά­ση μας και την προ­σπά­θειά μας”, και ιδιαί­τε­ρα τους νέους ανθρώ­πους κατα­λή­γο­ντας στην ομι­λία του “αγω­νι­ζό­μα­στε βαδί­ζο­ντας έναν από­κρη­μνο και δύσκο­λο δρό­μο, πια­σμέ­νοι γερά χέρι-χέρι, με την εργα­τι­κή τάξη και τη νεο­λαία. Για­τί με τους αγώ­νες, τα όνει­ρα, τη δύνα­μή μας, «θα χτί­σου­με έναν κόσμο λεύ­τε­ρο, ανοι­χτό, γεμά­το ελπί­δα», το σοσιαλισμό”.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο