Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η δική μας πυξίδα στις εξελίξεις: Το συμφέρον του ουκρανικού όπως και το συμφέρον του ρωσικού λαού

Καμία συμ­με­το­χή, καμία εμπλο­κή με οποιο­δή­πο­τε τρό­πο και πρό­σχη­μα στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, να κλεί­σουν οι βάσεις, κανέ­να στρα­τιω­τι­κό σώμα στην Ουκρα­νία ή σε χώρα που συνο­ρεύ­ει μαζί της, απο­δέ­σμευ­ση από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς με το λαό στην εξου­σία, τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας μιλώ­ντας στη Βου­λή για την ιμπε­ρια­λι­στι­κή αντιπαράθεση.

Κάλε­σε τον λαό αν επα­γρυ­πνεί και απευ­θυ­νό­με­νος προς την κυβέρ­νη­ση τόνι­σε «να μην τολ­μή­σε­τε να ενερ­γή­σε­τε κρυ­φά» ανα­φε­ρό­με­νος στο ενδε­χό­με­νο αν στεί­λει στρα­τιω­τι­κή μονά­δα στο πλαί­σιο της ταχεί­ας δύνα­μης που ενερ­γο­ποί­η­σε το ΝΑΤΟ. Πρό­σθε­σε ότι πρέ­πει να στα­μα­τή­σει κάθε τέτοια εμπλο­κή, να στα­μα­τή­σει η οποιο­δή­πο­τε συμ­με­το­χή στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο που μπο­ρεί να έχει απρό­βλε­πτες διαστάσεις.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι η απά­ντη­ση δεν είναι να συστρα­τευ­θούν οι λαοί με τον ένα ή τον άλλο ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλο, πως το δίλημ­μα δεν είναι ΗΠΑ — Ρωσία αλλά η αυτο­τε­λής ανε­ξάρ­τη­τη γραμ­μή μακρυά από όλα τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέδια.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε πως επί χρό­νια οι λαοί της Ουκρα­νί­ας και της Ρωσί­ας ζού­σαν μαζί στην ΕΣΣΔ, μέχρι την διά­λυ­ση της που έκα­νε πιο επι­θε­τι­κό τον ιμπε­ρια­λι­σμό και κανείς που τότε πανη­γύ­ρι­ζε δεν μπο­ρεί να ισχυ­ρι­στεί ότι ο κόσμος έγι­νε πιο ασφα­λής, ειρη­νι­κός και δίκαιος.

Απα­ντώ­ντας στα όσα υπο­στή­ρι­ξε ο πρω­θυ­πουρ­γός ότι πρώ­τη φορά γίνει εισβο­λή στην Ευρώ­πη μετά το Β Παγκό­σμιο Πόλε­μο, θύμι­σε την εισβο­λή στην Κύπρο και στην Γιου­γκο­σλα­βία αλλά και τις δεκά­δες άλλες επεμ­βά­σεις και πολέ­μους στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή με ευθύ­νη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο