Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να πάρουν και την υπόθεση της προστασίας των δασών στα χέρια τους

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην ειση­γη­τι­κή του ομι­λία στην εκδή­λω­ση της ΚΕ του κόμ­μα­τος στο ξενο­δο­χείο “Τιτά­νια”, με θέμα “Πυρα­σφά­λεια και Δασο­προ­στα­σία”, υπο­γράμ­μι­σε τη μεγά­λη σημα­σία της εκδή­λω­σης αυτής ενό­ψει και της νέας αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου, σε αντί­θε­ση, όπως σημεί­ω­σε, με “κάποιους από την κυβέρ­νη­ση και τα άλλα κόμ­μα­τα (που) ίσως θεω­ρή­σουν ότι αυτή η εκδή­λω­ση είναι εκτός επι­και­ρό­τη­τας (καθώς) προ­τι­μούν να ασχο­λού­νται με τους γαλα­ζο­αί­μα­τους και άλλα τέτοια απο­μει­νά­ρια του Μεσαίωνα”.

“Στο κέντρο της προ­σο­χής των θέσε­ων του ΚΚΕ, βρί­σκε­ται η προ­στα­σία της ζωής του λαού μας από τους κιν­δύ­νους που ελλο­χεύ­ουν, από τις πυρ­κα­γιές στις πόλεις, στους εργα­σια­κούς χώρους, στα δάση, στις μετα­φο­ρές και στα άλλα δίκτυα. Αυτοί οι κίν­δυ­νοι έχουν τη βάση τους κυρί­ως στην εφαρ­μο­γή αντι­λαϊ­κών πολι­τι­κών, δια­χρο­νι­κά από όλες τις κυβερ­νή­σεις” επισήμανε.

Στην ειση­γη­τι­κή του ομι­λία ο κ. Κου­τσού­μπας είπε ότι το ΚΚΕ απαι­τεί την “πλή­ρη απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος και τη μετα­τρο­πή του σε πολι­τι­κή διοι­κη­τι­κή υπη­ρε­σία, στη βάση εξυ­πη­ρέ­τη­σης της κοι­νω­νι­κής απο­στο­λής του” και τον παράλ­λη­λο απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμό του από Σώμα Ασφαλείας.

Είπε, με αφορ­μή και την έναρ­ξη της νέας αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου και τις πρώ­τες πυρ­κα­γιές να έχουν ήδη εκδη­λω­θεί, ότι παρα­μέ­νουν οι ελλεί­ψεις σε μέσα, προ­σω­πι­κό, υπο­δο­μές και χρη­μα­το­δό­τη­ση, ενώ τα όποια απο­σπα­σμα­τι­κά μέτρα έχουν ληφθεί δεν είναι αρκε­τά για την αντι­με­τώ­πι­ση των πυρκαγιών.

Επι­σή­μα­νε ότι με ευθύ­νη όλων των κυβερ­νή­σε­ων “τα δασι­κά οικο­συ­στή­μα­τα της Ελλά­δας, η αγρο­τι­κή και κτη­νο­τρο­φι­κή παρα­γω­γή, η λαϊ­κή περιου­σία και η ανθρώ­πι­νη ζωή, παρα­μέ­νουν απρο­στά­τευ­τα”, ενώ δεν παρέ­λει­ψε να ανα­φερ­θεί στις πολύ­πλευ­ρες παρεμ­βά­σεις του ΚΚΕ εκτός και εντός Βουλής.

Ανα­φέρ­θη­κε στις πολ­λές παρα­μέ­τρους που περι­λαμ­βά­νει το ζήτη­μα της προ­στα­σί­ας του πλη­θυ­σμού, των υπο­δο­μών και του περι­βάλ­λο­ντος από τις πυρ­κα­γιές, συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­ντας και την απου­σία ουσια­στι­κού πλαι­σί­ου πρό­λη­ψης του επαγ­γελ­μα­τι­κού κιν­δύ­νου των πυρο­σβε­στών και την έλλει­ψη λιμε­νι­κών πυρο­σβε­στι­κών σταθ­μών και πρό­σθε­σε ότι “τα πράγ­μα­τα βέβαια θα γίνουν ακό­μα χει­ρό­τε­ρα, με τη μετα­φο­ρά του κόστους λει­τουρ­γί­ας των δομών πυρο­προ­στα­σί­ας στην Τοπι­κή Διοί­κη­ση και τον λεγό­με­νο εθε­λο­ντι­σμό, που προ­ε­τοι­μά­ζει η κυβέρνηση”.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι το ΚΚΕ “υπε­ρα­σπί­ζε­ται τη γνή­σια, λαϊ­κή, ανι­διο­τε­λή εθε­λο­ντι­κή προ­σφο­ρά η οποία όμως για να είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κή, πρέ­πει να είναι επι­κου­ρι­κή και να μην υπο­κα­θι­στά τις πάγιες και διαρ­κείς ανά­γκες του Πυρο­σβε­στι­κού Σώματος.”

Εξέ­φρα­σε την κατη­γο­ρη­μα­τι­κή αντί­θε­ση του ΚΚΕ με την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα που ανα­πτύσ­σουν οι λεγό­με­νες ΜΚΟ καθώς “η δρά­ση τους απο­σκο­πεί στη μεί­ω­ση των δαπα­νών του κρα­τι­κού Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για την πυρό­σβε­ση, τη συρ­ρί­κνω­ση και υπο­κα­τά­στα­ση του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, την κατη­γο­ριο­ποί­η­ση της πυρο­προ­στα­σί­ας και την εμπλο­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων στα θέμα­τα πυρο­προ­στα­σί­ας και πυρόσβεσης”.

“Ιδιαί­τε­ρα πρέ­πει να απο­μο­νω­θεί το ναζι­στι­κό — εγκλη­μα­τι­κό μόρ­φω­μα της «Χρυ­σής Αυγής», που υπο­κρι­τι­κά εμφα­νί­ζε­ται στις πυρ­κα­γιές, όμως δε λέει κου­βέ­ντα για την υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, το μειω­μέ­νο προ­σω­πι­κό και τις δια­φο­ρε­τι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις” τόνισε.

Χαρα­κτή­ρι­σε αντιε­πι­στη­μο­νι­κό τον περιο­ρι­σμό της δασο­προ­στα­σί­ας στην κατα­στο­λή των δασι­κών πυρ­κα­γιών, σημειώ­νο­ντας ότι αυτό γίνε­ται “σκό­πι­μα από όλες τις κυβερ­νή­σεις, για να κρύ­ψει το πραγ­μα­τι­κό περιε­χό­με­νο της δασο­προ­στα­σί­ας, το οποίο θα απο­κά­λυ­πτε τον χαρα­κτή­ρα και τον προ­σα­να­το­λι­σμό της εκά­στο­τε κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής, που έχει ως κρι­τή­ριο την κερ­δο­φο­ρία των μονο­πω­λια­κών ομίλων”.

Είπε ότι και η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προ­ω­θεί αυτή την πολι­τι­κή και με “πυξί­δα την κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων προ­ω­θεί­ται η πολι­τι­κή ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των δασών, ο δασι­κός του­ρι­σμός, υλο­ποιεί­ται το Εθνι­κό Κτη­μα­το­λό­γιο και οι δασι­κές χάρ­τες από ιδιω­τι­κές εται­ρί­ες, ανα­τί­θε­ται η δια­χεί­ρι­ση δασών, εθνι­κών δρυ­μών σε ιδιω­τι­κούς φορείς, εκχω­ρεί­ται η ενα­έ­ρια δασο­πυ­ρό­σβε­ση με ενοι­κί­α­ση σε ιδιω­τι­κές αερο­πο­ρι­κές εται­ρί­ες και εκτε­λού­νται οι δασι­κές μελέ­τες και τα δασο­τε­χνι­κά έργα από αντί­στοι­χες εταιρείες”.

“Η πολι­τι­κή γης όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων έχει κοι­νή κατεύ­θυν­ση τη συγκέ­ντρω­ση της γης σε λίγα χέρια, τη νομι­μο­ποί­η­ση όλων των κατα­πα­τή­σε­ων, των παρά­νο­μων αλλα­γών στη χρή­ση της γης. Πρό­σφα­τα η κυβέρ­νη­ση άρχι­σε τον προ­σχη­μα­τι­κό διά­λο­γο-απά­τη, για μια, όπως την απο­κα­λεί, “Εθνι­κή Στρα­τη­γι­κή για τα Δάση”. Η κεντρι­κή κατεύ­θυν­ση, όπως φαί­νε­ται, είναι η συνο­λι­κή ‑πακέ­το- εκχώ­ρη­ση κρα­τι­κών δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των σε μονο­πω­λια­κούς ομί­λους” είπε ο κ. Κου­τσού­μπας, προ­σθέ­το­ντας ότι “το λαϊ­κό κίνη­μα πρέ­πει να απαι­τή­σει κατάρ­γη­ση όλου του σχε­τι­κού νομο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου, να βαδί­σει με γραμ­μή σύγκρου­σης, με τους ομί­λους και το κρά­τος τους, να εκφρά­σει την αντί­θε­σή του και στην πρό­τα­ση της Εθνι­κής Στρα­τη­γι­κής για τα Δάση”.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην πυρο­προ­στα­σία είπε ότι η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επι­χει­ρεί να μετα­το­πί­σει τις ευθύ­νες στις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις και την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, χωρίς να λέει τι μέτρα πήρε η ίδια και πρό­σθε­σε “με την λήξη της περ­σι­νής αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου, μέσα από αριθ­μη­τι­κές αλχη­μεί­ες, παρου­σί­α­σε ως θετι­κά τα απο­τε­λέ­σμα­τα της πολι­τι­κής της, υπο­τι­μώ­ντας για μία ακό­μη φορά την νοη­μο­σύ­νη του ελλη­νι­κού λαού”.

Εντό­πι­σε τις μεγά­λες ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης στην δια­τή­ρη­ση όλου του αντι­δα­σι­κού νομο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου ‚στην έλλει­ψη προ­λη­πτι­κών παρεμ­βά­σε­ων, στην υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος και στην καθο­λι­κή απου­σία κατάλ­λη­λων υποδομών.

“Όλα αυτά έχουν ως απο­τέ­λε­σμα να μπαί­νουν σοβα­ρά εμπό­δια στην αντι­με­τώ­πι­ση των πυρ­κα­γιών, να χάνο­νται ανθρώ­πι­νες ζωές, να καί­γο­νται ολό­κλη­ρα δάση και περιου­σί­ες, για­τί λένε δεν υπάρ­χουν χρή­μα­τα, τη στιγ­μή που κάθε χρό­νο σκορ­πί­ζο­νται κυριο­λε­κτι­κά, 4 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ για τις πολε­μι­κές δαπά­νες του ΝΑΤΟ και χαρί­ζο­νται χρέη δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων στο μεγά­λο κεφά­λαιο” ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Επέρ­ρι­ψε επί­σης, ευθύ­νες, δια­χρο­νι­κά σε όλες τις κυβερ­νή­σεις για την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση τομέ­ων της πυρο­προ­στα­σί­ας, ανα­φέ­ρο­ντας μετα­ξύ άλλων, ότι “στρα­τη­γι­κός στό­χος όλων των κυβερ­νή­σε­ων, από την δεκα­ε­τία του ΄90 και μετά, είναι να μετα­τρα­πεί ένα σημα­ντι­κό μέρος της πυρο­προ­στα­σί­ας από υπο­χρέ­ω­ση του κρά­τους, σε αντα­πο­δο­τι­κού χαρα­κτή­ρα υπηρεσία”.

Δεν παρέ­λει­ψε να ανα­φέ­ρει με συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία στους θανά­τους πυρο­σβε­στών εν ώρα υπη­ρε­σί­ας και στην επι­βά­ρυν­ση των συν­θη­κών εργα­σί­ας και της υγεί­ας τους επι­ση­μαί­νο­ντας επί­σης ότι όλες οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις “αρνή­θη­καν να ανα­γνω­ρί­σουν στους πυρο­σβέ­στες αυτό που έχει προ­τεί­νει το Κόμ­μα μας και το διεκ­δι­κούν χρό­νια τώρα οι ίδιοι εργα­ζό­με­νοι, ότι δηλα­δή το επάγ­γελ­μα τους είναι βαρύ, επι­κίν­δυ­νο και ανθυγιεινό”.

Στη συνέ­χεια της ομι­λί­ας του ο κ. Κου­τσού­μπας και κατα­θέ­το­ντας συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία, ανα­φέρ­θη­κε στον τρό­πο με τον οποίο προ­ω­θή­θη­κε δια­χρο­νι­κά η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της δασι­κής γης τονί­ζο­ντας ότι “σε αυτό το έδα­φος της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης, της ανυ­παρ­ξί­ας πρό­λη­ψης και ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κής κατα­στο­λής των πυρ­κα­γιών, ανα­πτύσ­σο­νται οι αντα­γω­νι­σμοί για το κέρ­δος, τον του­ρι­σμό, την ανα­ψυ­χή, την ενέρ­γεια, την κατοι­κία και τις κατα­σκευ­ές γενι­κό­τε­ρα, δια­μορ­φώ­νο­νται οι συν­θή­κες που οπλί­ζουν το χέρι των εμπρηστών”.

Είπε ότι απο­τε­λεί βασι­κή λαϊ­κή ανά­γκη η προ­στα­σία του αστι­κού ιστού των πόλε­ων, των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των και ευρύ­τε­ρα του περι­βάλ­λο­ντος και ότι η σημε­ρι­νή κατά­στα­ση μπο­ρεί να αντι­στρα­φεί καθώς οι βασι­κές λαϊ­κές ανά­γκες μπο­ρούν να ικα­νο­ποι­η­θούν συνο­λι­κά με κεντρι­κό επι­στη­μο­νι­κό σχε­δια­σμό στο πλαί­σιο της εργα­τι­κής εξουσίας.

Κάλε­σε την εργα­τι­κή τάξη, τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, τη φτω­χή αγρο­τιά, τη νεο­λαία, τις γυναί­κες να πάρουν και την υπό­θε­ση της προ­στα­σί­ας των δασών στα χέρια τους.

Είπε ότι η γη και το δάσος πρέ­πει να είναι κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία, όπως και ο παρα­γό­με­νος από αυτά πλού­τος με τον λαό να τον απο­λαμ­βά­νει στο σύνο­λό του, ενώ ο σχε­δια­σμός της παραγωγής

θα γίνε­ται από την εργα­τι­κή εξου­σία, με στό­χο την ικα­νο­ποί­η­ση των διευ­ρυ­νό­με­νων λαϊ­κών αναγκών.

Πρό­σθε­σε ότι με την ενδυ­νά­μω­ση αυτού του προ­σα­να­το­λι­σμού το εργα­τι­κό-λαϊ­κό κίνη­μα μπο­ρεί να παλέ­ψει για άμε­σα και επεί­γο­ντα ζητή­μα­τα όπως η κατάρ­γη­ση όλων των αντι­δα­σι­κών νόμων, το πέρα­σμα στην δημό­σια περιου­σία ιδιο­κτη­σιών που έχουν απο­κτη­θεί με διά­φο­ρους τρό­πους από οικο­δο­μι­κούς συνε­ται­ρι­σμούς, άλλες εται­ρεί­ες ή την Εκκλη­σία, ριζι­κή αλλα­γή και εκσυγ­χρο­νι­σμό του αντι­πυ­ρι­κού σχε­δια­σμού και της πυρο­προ­στα­σί­ας, αύξη­ση του προ­σω­πι­κού των αρμο­δί­ων υπη­ρε­σιών με πλή­ρω­ση των ανα­γκαί­ων οργα­νι­κών θέσε­ων, εφαρ­μο­γή σύγ­χρο­νου μισθο­λο­γί­ου, μονι­μο­ποί­η­ση με στα­θε­ρές εργα­σια­κές σχέ­σεις όλων των 5ετους θητεί­ας και των επο­χι­κών πυρο­σβε­στών, ανα­πλή­ρω­ση από το κρά­τος των απω­λειών των απο­θε­μα­τι­κών των Ταμείων.

Εξέ­φρα­σε την υπο­στή­ρι­ξη του ΚΚΕ στην κατο­χύ­ρω­ση του δικαιώ­μα­τος της απερ­γί­ας και για τους πυρο­σβέ­στες “με τους ίδιους όρους που το ασκούν οι διοι­κη­τι­κοί υπάλ­λη­λοι της Πυρο­σβε­στι­κής και γενι­κό­τε­ρα οι δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι και μέσα από την κατο­χύ­ρω­ση συγκε­κρι­μέ­νων προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων που θα κάνουν εφι­κτή την άσκη­σή του και δεν θα το κατα­στούν στην πρά­ξη ανεφάρμοστο”.

Πρό­σθε­σε την ενί­σχυ­ση των αρμο­δί­ων δυνά­με­ων πυρο­προ­στα­σί­ας με τα ανα­γκαία μέσα, την ενί­σχυ­ση και ανα­νέ­ω­ση του ενα­έ­ριου στό­λου αερο­πυ­ρό­σβε­σης, την οργά­νω­ση της πυρα­σφά­λειας της χώρας με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κρά­τους, την ριζι­κή αλλα­γή στον τρό­πο εκπαί­δευ­σης των πυρο­σβε­στών, τον σχε­δια­σμό των απα­ραί­τη­των δασο­τε­χνι­κών-αντι­δια­βρω­τι­κών- αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων και εξα­σφά­λι­ση των ανα­γκαί­ων πιστώ­σε­ων, στο πλαί­σιο της συνο­λι­κής δια­χεί­ρι­σης των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των και των ορει­νών — ημιο­ρει­νών περιο­χών και την εξα­σφά­λι­ση της επαρ­κούς χρη­μα­το­δό­τη­σης, μέσω του κρα­τι­κού Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, για την κάλυ­ψη των ελλεί­ψε­ων, καθώς και του Εθνι­κού Συστή­μα­τος Υγεί­ας, με το απα­ραί­τη­το προ­σω­πι­κό και υπο­δο­μές, που να μπο­ρούν να αντα­πο­κρι­θούν στις απαι­τή­σεις μεγά­λων βιο­μη­χα­νι­κών ατυ­χη­μά­των και κατα­στρο­φών από πλημ­μύ­ρες, πυρ­κα­γιές, και σεισμούς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο