Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η ηρωική πορεία ενός αιώνα του ΚΚΕ και η συνέχεια σήμερα είναι «ένα παράθυρο ανοιχτό στη λιακάδα»

«Η μεγα­λύ­τε­ρη προ­σφο­ρά του ΚΚΕ που δεί­χνει ότι είναι και σήμε­ρα εγγύ­η­ση για τα εργα­τι­κά λαϊ­κά στρώ­μα­τα είναι ότι σε όλες τις συν­θή­κες, στις ανο­δι­κές-μεγά­λες στιγ­μές της ταξι­κής πάλης αλλά και σε συν­θή­κες της υπο­χώ­ρη­σης όπως τις σημε­ρι­νές, υπε­ρα­σπί­στη­κε με σθέ­νος, αγώ­νες και θυσί­ες ότι το “τέλος της ιστο­ρί­ας” δεν βρί­σκε­ται σίγου­ρα στο σημε­ρι­νό εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα. Ότι την τελευ­ταία λέξη θα την πει ο λαός με τη δρά­ση του παλεύ­ο­ντας για μια άλλη κοι­νω­νία, τη σοσια­λι­στι­κή, χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο υπο­γραμ­μί­ζει, ερω­τη­θείς σχε­τι­κά, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ , Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα “ ‘Εθνος της Κυρια­κής”. «Η ηρω­ι­κή πορεία ενός αιώ­να του ΚΚΕ και η συνέ­χεια σήμε­ρα με τις ίδιες πυξί­δες, τις ίδιες αξί­ες και αρχές και με στό­χο να απο­λαύ­σει ο λαός μας και τα παι­διά του τη ζωή που έχουν ανά­γκη είναι “ένα παρά­θυ­ρο ανοι­χτό στη λια­κά­δα”», προσθέτει.

Σημειώ­νει ότι το ΚΚΕ είναι το μονα­δι­κό κομ­μα που μελε­τά συλ­λο­γι­κά την ιστο­ρία του, μελέ­τη που «επι­τρέ­πει να εντο­πί­ζου­με και αδυ­να­μί­ες, ανε­πάρ­κειες στη στρα­τη­γι­κή του Κόμ­μα­τος που δεν τις προ­σεγ­γί­ζου­με απο­κομ­μέ­νες από τη συνο­λι­κή ιστο­ρία και πορεία του εργα­τι­κού και κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος διεθνώς».

Ανα­φέ­ρει ότι στη διάρ­κεια δρά­σης ενός αιώ­να «έγι­ναν λάθη, δεν ήταν όμως λάθη από επι­λο­γή να προ­δο­θεί ο λαός, από δει­λία ή από φόβο. Υπήρ­ξαν προ­βλή­μα­τα και αδυ­να­μί­ες στην ίδια τη στρα­τη­γι­κή μας, επη­ρέ­α­σαν αρνη­τι­κά λαθε­μέ­νες επι­λο­γές του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος, άλλο­τε δεν εκτι­μή­θη­καν έγκαι­ρα και σωστά οι παγί­δες του ταξι­κού εχθρού, εγχώ­ριου και ξένου». «Πάντως, σήμε­ρα», τονί­ζει στη συνέ­χεια, «πατώ­ντας γερά πλέ­ον πάνω στην ιστο­ρία μας και τη συλ­λο­γι­κή μελέ­τη της, έχου­με επε­ξερ­γα­σμέ­νη επα­να­στα­τι­κή στρα­τη­γι­κή, νέο πρόγραμμα».

Ως προς την Συνταγ­μα­τι­κή Ανα­θε­ώ­ρη­ση, είπε ότι βασι­κός στό­χος της είναι να επι­φέ­ρει «μια σει­ρά προ­σαρ­μο­γές στη λει­τουρ­γία του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος, προ­κει­μέ­νου να μην δια­τα­ράσ­σε­ται η άσκη­ση της κυρί­αρ­χης πολι­τι­κής», στό­χος στον οποίο «παρά τις επι­μέ­ρους δια­φο­ρές, ταυ­τί­ζο­νται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ». Πρό­σθε­σε ότι το ΚΚΕ θα συμ­με­τά­σχει στη δια­δι­κα­σία «για να απο­κα­λύ­ψει τους πραγ­μα­τι­κούς της στό­χους, αλλά και για να προ­βάλ­λει αιτή­μα­τα διεύ­ρυν­σης των λαϊ­κών δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των» και ανέ­φε­ρε ενδει­κτι­κά τις αλλα­γές «στο άρθρο 48 και τον εφαρ­μο­στι­κό νόμο “περί κατά­στα­σης πολιορ­κί­ας”, που στο­χο­ποιεί το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, στα άρθρα 28 και 80 που αφο­ρούν την εκχώ­ρη­ση αρμο­διο­τή­των σε δια­κρα­τι­κές συμ­μα­χί­ες και ερμη­νεύ­ει το Σύνταγ­μα υπο το πρί­σμα του ευρω­ε­νω­σια­κού δικαί­ου. στο άρθρο 27 , που αφο­ρά την παρου­σία ξένων στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων στην Eλλά­δα» καθώς και «στο άρθρο 107 που αφο­ρά την προ­στα­σία του ξένου και του εφο­πλι­στι­κού κεφα­λαί­ου, τα ζητή­μα­τα του δια­χω­ρι­σμού του κρά­τους από την εκκλη­σία και άλλα υπε­ρώ­ρι­μα για επί­λυ­ση ζητήματα».

Ως προς τη συμ­φω­νία του πρω­θυ­πουρ­γού με τον αρχιε­πί­σκο­πο σημειώ­νει ότι «όχι μόνο δεν χαλα­ρώ­νει στο ελά­χι­στο ο ενα­γκα­λι­σμός Κρά­τους-Εκκλη­σί­ας, αλλά προ­ω­θεί­ται και νέος επι­χει­ρη­μα­τι­κός ενα­γκα­λι­σμός μάλι­στα και για αμφι­σβη­τού­με­νες εκτά­σεις», προ­σθέ­το­ντας ότι ζητή­μα­τα που έχουν λυθεί από την επο­χή της Γαλ­λι­κής Επα­νά­στα­σης και τον 19ο αιώ­να, «η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση δεν αγγί­ζει κι ας λέει ό,τι θέλει για τον δια­χω­ρι­σμό Κρά­τους — Εκκλησίας».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας τονί­ζει ότι δεν είναι αρκε­τή η έκφρα­ση ανη­συ­χί­ας για τις εξε­λι­ξεις στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, αλλά «κυρί­ως χρειά­ζε­ται επα­γρύ­πνη­ση» από τον λαό που «πρέ­πει να ξέρει τη μεγά­λη εικό­να» των σφο­δρό­τα­των αντα­γω­νι­σμών που εκδη­λώ­νο­νται ανά­με­σα σε ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα, προ­σθέ­το­ντας, μετα­ξύ άλλων, «παρά τα όσα λέει η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΝΑΤΟ μόνο παρά­γο­ντας ειρή­νης και στα­θε­ρό­τη­τας, δεν είναι. Όχι μόνο για­τί δεν ανα­γνω­ρί­ζει σύνο­ρα ανά­με­σα στις δύο χώρες, θεω­ρεί το Αιγαίο ενιαίο επι­χει­ρη­σια­κό χώρο αλλά και για­τί με το αίμα των λαών τα σύνο­ρα αλλάζει».

Εξέ­φρα­σε τον προ­βλη­μα­τι­σμό του και την ανη­συ­χία του για την «εκμε­τάλ­λευ­ση της κατά­στα­σης εκ μέρους εθνι­κι­στι­κών κύκλων και στην Ελλά­δα και στη Αλβα­νία με αφορ­μή τον θάνα­το του ομο­γε­νή από την Αλβα­νία», υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι «πάντα ο εθνι­κι­σμός, το μίσος ανά­με­σα στους λαούς ήταν το εργα­λείο στα χέρια των ιμπε­ρια­λι­στών να προ­ω­θούν τα σχέ­δια τους» και προ­σθέ­το­ντας «άλλο πράγ­μα, βέβαια, ότι χρειά­ζε­ται να διε­ρευ­νη­θεί πλή­ρως η συγκε­κρι­μέ­νη υπό­θε­ση και ότι πρέ­πει να δοθούν οι απα­ραί­τη­τες εξη­γή­σεις από τις αρμό­διες αρχές της γει­το­νι­κής χώρας».

Ερω­τη­θείς αν εκτι­μά ότι η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών θα κυρω­θεί από την παρού­σα Βου­λή, απά­ντη­σε «το εκτι­μά­ει η ίδια η κυβέρ­νη­ση και σίγου­ρα το επι­διώ­κουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, τα σχέ­δια των οποί­ων η κυβέρ­νη­ση, αλλά και άλλα κόμ­μα­τα ή βου­λευ­τές υπη­ρε­τούν με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα. Το κρί­σι­μο όμως για τους λαούς και των δύο χωρών είναι ότι αυτή η συμ­φω­νία δεν υπη­ρε­τεί το δικό τους συμ­φέ­ρον, προ­ω­θεί την διεύ­ρυν­ση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενι­σχύ­ει αλυ­τρω­τι­σμούς και γεν­νά κιν­δύ­νους. Ο κ. Πάιατ, πάντως, έχει ήδη προ­βλέ­ψει το απο­τέ­λε­σμα στη Βου­λή. Κάτι θα ξέρει παραπάνω».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι το ΚΚΕ είχε προ­βλέ­ψει για «τη σύμπλευ­ση Αρι­στε­ράς-Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας» στην Ευρώ­πη, σημειώ­νο­ντας ότι δια­χρο­νι­κά η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία, αλλά και δυνά­μεις του ΕΛΚ, συνερ­γα­ζό­ταν με τον οπορ­του­νι­σμό και τον ευρω­κομ­μου­νι­σμό, σε όλη την Ευρώ­πη και στην Ελλά­δα φυσι­κά, με σκο­πό την προ­ώ­θη­ση των πολι­τι­κών που υπη­ρε­τούν τα κέρ­δη και την εξου­σία του κεφα­λαί­ου και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­μα­χιών του».

«Οι πρό­σφα­τες γονυ­κλι­σί­ες του κ. Τσί­πρα στην αμαρ­τω­λή γερ­μα­νι­κή σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία ήταν ιδιαι­τέ­ρως απο­κα­λυ­πτι­κές. Όχι μόνο δεί­χνουν την πλή­ρη μετάλ­λα­ξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους ασπα­σμούς του με τους συνερ­γά­τες του φιλε­λευ­θε­ρι­σμού, όλους αυτούς δηλα­δή που με τις πολι­τι­κές τους θεριεύ­ουν την ακρο­δε­ξιά και τον φασι­σμό, δηλώ­νο­ντας ‑θρα­σύ­τα­τα- πρό­θυ­μοι δήθεν να τον αντι­με­τω­πί­σουν μετά!!!» τονί­ζει, κατα­λή­γο­ντας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο