Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από περισσότερους κομμουνιστές, αγωνιστές βουλευτές του ΚΚΕ

O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μίλη­σε σε συγκέ­ντρω­ση Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων, των Κλα­δι­κών Οργα­νώ­σε­ων Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΚΚΕ, στο αίθριο του Δημαρ­χεί­ου Θεσσαλονίκης.

Παρα­θέ­του­με την ομι­λία του Δ. Κουτσούμπα:

Είμα­στε ξανά εδώ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, για να δώσου­με με ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη αισιο­δο­ξία τη νέα εκλο­γι­κή μάχη για την ισχυ­ρο­ποί­η­ση του ΚΚΕ. Στις εκλο­γές του Μάη έγι­νε ένα θετι­κό βήμα, μέσα σε ένα αρνη­τι­κό συσχε­τι­σμό που παρα­μέ­νει. Τώρα πάμε να κάνου­με και τα επόμενα.

Για­τί ξέρου­με ότι η ισχυ­ρο­ποί­η­ση του ΚΚΕ ήταν το μόνο στοι­χείο του εκλο­γι­κού απο­τε­λέ­σμα­τος που έκα­νε πολ­λούς να χαμο­γε­λά­σουν, ακό­μα και πολ­λούς που τελι­κά δεν το ψήφι­σαν. Τους λέμε να το κάνουν τώρα, για να χαμο­γε­λά­σου­με περισ­σό­τε­ρο όλοι μαζί. Για να κοπεί το χαμό­γε­λο σε όσους ονει­ρεύ­ο­νται «πανί­σχυ­ρες» κυβερ­νή­σεις που θα τσα­κί­ζουν τους εργα­ζό­με­νους ή όσους καλ­λιερ­γούν τέτοιους φόβους, για να εκβιά­σουν πάλι τον λαό πάνω από την κάλπη.

Τώρα χρειά­ζε­ται ακό­μα πιο δυνα­τό ΚΚΕ για 100% μαχη­τι­κή, λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση απέ­να­ντι στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ και στη συναί­νε­ση που θα της παρέ­χουν όλοι οι άλλοι. Αυτό είναι που θα μετρή­σει για τον λαό απέ­να­ντι στα δύσκο­λα που του ετοι­μά­ζουν για την επό­με­νη μέρα. Γι’ αυτό λέμε: στις 25 Ιού­νη ΚΚΕ δυνα­τό, για­τί η ελπί­δα βρί­σκε­ται μόνο εδώ!

Ξέρετε πολύ καλά το έργο των βουλευτών του ΚΚΕ γιατί τους βλέπατε καθημερινά πλάι σας

Η σημα­ντι­κή άνο­δος που κατα­γρά­φει το ΚΚΕ στην Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, σε όλες τις εκλο­γι­κές Περι­φέ­ρειές της, σε όλα τα αστι­κά κέντρα και τα χωριά, μας γεμί­ζει με αισιο­δο­ξία, για­τί απο­δει­κνύ­ει την αύξη­ση του κύρους του Κόμ­μα­τος στον λαό. Ανα­δει­κνύ­ει ότι αυτή η ψήφος στο ΚΚΕ απο­τε­λεί συνει­δη­τή επι­λο­γή χιλιά­δων που συμπο­ρεύ­τη­καν με τους κομ­μου­νι­στές τα τελευ­ταία χρό­νια σε όλα τα μέτω­πα πάλης για την υπε­ρά­σπι­ση των δικαιω­μά­των του λαού και της νεο­λαί­ας, κόντρα στην πολι­τι­κή που συν­θλί­βει τη ζωή τους.

Η ανά­δει­ξη του ΚΚΕ σε τρί­το κόμ­μα στις λαϊ­κές γει­το­νιές, στο Γ’ και στο Δ’ Δια­μέ­ρι­σμα του Δήμου Θεσ­σα­λο­νί­κης, αντι­κα­το­πτρί­ζει τους δεσμούς που ανα­πτύ­χθη­καν όλα τα τελευ­ταία χρό­νια μέσα από τους αγώ­νες και τις πολύ­μορ­φες άλλες δρά­σεις, όπου πρω­το­στά­τη­σαν οι κομ­μου­νι­στές και οι κομμουνίστριες.

Στους αγώ­νες της εργα­τι­κής τάξης σε μια σει­ρά χώρους δου­λειάς, για την από­κρου­ση της εργο­δο­τι­κής επί­θε­σης, όπως στη «Μαλα­μα­τί­να», σε επι­χει­ρή­σεις Τρο­φί­μων, Μετάλ­λου, στις Κατα­σκευ­ές, στις Τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες, στον Επι­σι­τι­σμό — Του­ρι­σμό και αλλού.

Στους αγώ­νες για να εμπο­δι­στούν πλει­στη­ρια­σμοί και εξώ­σεις εργα­τι­κών — λαϊ­κών οικο­γε­νειών, στους αγώ­νες ενά­ντια στην εμπλο­κή της χώρας μας στα ΝΑΤΟι­κά σχέ­δια και τη μετα­τρο­πή της Θεσ­σα­λο­νί­κης σε ορμη­τή­ριο θανάτου.

Το ΚΚΕ εξέ­λε­ξε δύο βου­λευ­τές στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, τον Γιάν­νη Δελή στην Α’ Θεσ­σα­λο­νί­κης και τον Λεω­νί­δα Στολ­τί­δη στη Β’ Θεσ­σα­λο­νί­κης, που τα προη­γού­με­να 4 χρό­νια βρέ­θη­καν μπρο­στά στους αγώ­νες του λαού και της νεο­λαί­ας της περιο­χής. Έδω­σαν μαζί μάχες για την υπε­ρά­σπι­ση των δικαιω­μά­των του λαού από την επί­θε­ση που δέχθη­κε σε κάθε πτυ­χή της ζωής του, για τα εργα­σια­κά, το εισό­δη­μα, το περι­βάλ­λον, την Υγεία, την Παι­δεία, για την υπε­ρά­σπι­ση της λαϊ­κής κατοι­κί­ας από τα «κορά­κια» των τρα­πε­ζών και τα funds, κ.ά.

Την περί­ο­δο 2019 — 2023 κατα­τέ­θη­καν από το ΚΚΕ στη Βου­λή περισ­σό­τε­ρες από 600 Ερω­τή­σεις, Επί­και­ρες Ερω­τή­σεις και Ανα­φο­ρές για τα προ­βλή­μα­τα του λαού στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και ευρύ­τε­ρα την Κεντρι­κή Μακεδονία.

Το ΚΚΕ φρό­ντι­σε να «μπουν» στη Βου­λή αιτή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων της περιο­χής για κατα­βο­λή μισθών, επι­δο­μά­των και ενσή­μων, σε χώρους όπως τα πρώ­ην σού­περ μάρ­κετ «Καρυ­πί­δης», η «Εξπρές Σέρ­βις», η νημα­τουρ­γία «Βαρ­βα­ρέ­σος», τα ιδιω­τι­κά φρο­ντι­στή­ρια, η ΕΛΒΟ, ο ΟΑΣΘ, η MLS. Αλλά και για την υπο­γρα­φή Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης Εργα­σί­ας στη ΣΙΔΕΝΟΡ, για να παρ­θούν πίσω οι απο­λύ­σεις για εργα­ζό­με­νους — συν­δι­κα­λι­στές, π.χ. του Συν­δι­κά­του Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Μεταλ­λεί­ων και Λατο­μεί­ων Βόρειας Ελλά­δας, του Σωμα­τεί­ου Εργο­λα­βι­κών Εργα­ζο­μέ­νων του ΑΠΘ, καθώς και οι μαζι­κές απο­λύ­σεις στη «Μαλα­μα­τί­να», στην «Ελλη­νι­κός Χρυ­σός». Για εργα­τι­κά «ατυ­χή­μα­τα», όπως η πτώ­ση ενα­ε­ρί­τη του ΟΤΕ στον δήμο Λαγκα­δά, στα εργο­τά­ξια του μετρό, κ.α.

Οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ έδω­σαν τη μάχη μαζί με τον λαό της περιο­χής, για να στα­μα­τή­σει η καύ­ση καρ­κι­νο­γό­νων καυ­σί­μων στην ΤΙΤΑΝ ΑΕ, για τη δυσο­σμία στην περιο­χή του δήμου Κορ­δε­λιού — Ευό­σμου από τη βιο­μη­χα­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα των ΕΛΠΕ, για τη ρύπαν­ση της λίμνης Κορώ­νειας. Για την αντι­πλημ­μυ­ρι­κή θωρά­κι­ση περιο­χών της Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, ενά­ντια στην εκποί­η­ση — ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της μαρί­νας Αρε­τσούς στην Καλα­μα­ριά. Για τον επα­να­σχε­δια­σμό της πυρο­προ­στα­σί­ας στην Ανα­το­λι­κή Θεσ­σα­λο­νί­κη με βάση τις ανά­γκες που γεν­νά η αύξη­ση του πλη­θυ­σμού της περιο­χής. Για την αύξη­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης και την πρό­σλη­ψη όλου του ανα­γκαί­ου προ­σω­πι­κού στα νοσο­κο­μεία και τα Κέντρα Υγεί­ας. Για την επα­να­λει­τουρ­γία όλων των ΜΕΘ στα Νοσο­κο­μεία της περιο­χής. Για τη στε­λέ­χω­ση της ΜΕΘ νεο­γνών στο Ιππο­κρά­τειο, για τη στε­λέ­χω­ση και μετα­φο­ρά της μονά­δας ημε­ρή­σιας νοση­λεί­ας του Θεα­γέ­νειου. Αλλά και για τα προ­βλή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων σε ΕΟΔΥ, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ.

Και φυσι­κά, φέρα­με στη Βου­λή και το θέμα της στε­λέ­χω­σης του ΕΚΑΒ με άμε­σες προ­σλή­ψεις οδη­γών και δια­σω­στών που, αν είχαν προ­χω­ρή­σει, τώρα μπο­ρεί να ζού­σαν και η γυναί­κα στην Κω και η νέα κοπέ­λα στη Νέα Μάκρη.

Αλή­θεια, πόσο κυνι­κές, απα­ρά­δε­κτες είναι οι δηλώ­σεις του Πλεύ­ρη που είπε ότι δεν μπο­ρού­με να έχου­με Δημό­σιες Δομές Υγεί­ας όλον τον χρό­νο σε ένα νησί, επει­δή γεμί­ζει με του­ρί­στες το καλο­καί­ρι; Του­ρι­σμό και κέρ­δη θέλουν να έχουν όλον τον χρό­νο, αλλά η υγεία του λαού απο­τε­λεί γι’ αυτούς «κόστος». Πόσο επί­και­ρο, είναι το σύν­θη­μα «τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας».

Οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ πάλε­ψαν μαζί τους και ανέ­δει­ξαν τα προ­βλή­μα­τα και τις διεκ­δι­κή­σεις μαθη­τών, φοι­τη­τών, σπου­δα­στών. Για να μην υπο­βαθ­μι­στούν τα πτυ­χία των σπου­δα­στών των ΕΠΑΣ — ΟΑΕΔ, να εξο­πλι­στούν οι σχο­λές τους και να κολ­λη­θούν τα ένση­μα της περιό­δου ανα­στο­λής εργα­σί­ας. Να εξα­σφα­λι­στεί η πρα­κτι­κή άσκη­ση των σπου­δα­στών των ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ χωρίς παρα­πέ­ρα επι­βά­ρυν­σή τους. Για να εξα­σφα­λι­στεί η πρα­κτι­κή άσκη­ση φοι­τη­τών και φοι­τη­τριών του ΔΙΠΑΕ στα Νοσο­κο­μεία «Ιππο­κρά­τειο» και «Παπα­γε­ωρ­γί­ου» με πλή­ρη μισθο­λο­γι­κά, ασφα­λι­στι­κά και εργα­σια­κά δικαιώματα.

Καμία ψήφος χαμένη, ακόμα περισσότεροι βουλευτές του ΚΚΕ στη νέα βουλή

Αυτό ήταν το έργο των βου­λευ­τών Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΚΚΕ μέσα στη Βου­λή, όταν οι βου­λευ­τές των άλλων κομ­μά­των ήταν απα­σχο­λη­μέ­νοι να υπερ­ψη­φί­ζουν το ένα αντι­λαϊ­κό νομο­σχέ­διο πίσω από το άλλο. Ξέρε­τε πολύ καλά ποιο ήταν το έργο των βου­λευ­τών του ΚΚΕ και έξω από τη Βου­λή. Για­τί τους βλέ­πα­τε καθη­με­ρι­νά στο πλάι σας. Γι’ αυτό λέμε ότι οι εργα­ζό­με­νοι της Θεσ­σα­λο­νί­κης έχουν από­λυ­το συμ­φέ­ρον να στεί­λουν και στη νέα Βου­λή, όχι μόνο αυτούς τους δύο βου­λευ­τές του ΚΚΕ, αλλά και περισσότερους.

Δεν έχει ανά­γκη, για παρά­δειγ­μα, ο λαός της Α’ Θεσ­σα­λο­νί­κης από 9 βου­λευ­τές της ΝΔ που εκλέ­χθη­καν στις 21 Μάη και μπο­ρεί να γίνουν και περισ­σό­τε­ροι τώρα με το απα­ρά­δε­κτο μπό­νους που κλέ­βει τις έδρες από άλλα κόμ­μα­τα. Δεν έχει ανά­γκη ούτε τους 4 βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ανά­γκη από περισ­σό­τε­ρους κομ­μου­νι­στές, αγω­νι­στές βου­λευ­τές του ΚΚΕ.

Καλού­με, λοι­πόν, όσους και όσες εμπι­στεύ­τη­καν το ΚΚΕ, πολ­λοί για πρώ­τη φορά, να το ξανα­κά­νουν. Για­τί τώρα έχουν περισ­σό­τε­ρους λόγους να το κάνουν. Να μη χαθεί καμία ψήφος λόγω αποχής.

Καλού­με όσους σκέ­φτη­καν να ψηφί­σουν KKE, αλλά τελευ­ταία στιγ­μή δίστα­σαν, να το κάνουν τώρα. Για να είμα­στε όλοι μαζί πιο δυνα­τοί, στις 26 Ιου­νί­ου, να συνε­χί­σου­με να δίνου­με τη μάχη υπέρ των συμ­φε­ρό­ντων των «πολ­λών».

Στο στόχο της αντιλαϊκής «σταθερότητας», συναντιούνται ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ

Αυτό που έλε­γε προ­ε­κλο­γι­κά το ΚΚΕ, ότι η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση θα είναι από χέρι αντι­λαϊ­κή, είναι σήμε­ρα κατα­νοη­τό από περισ­σό­τε­ρους. Το μόνο ερώ­τη­μα που υπάρ­χει σήμε­ρα είναι ποιος μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει πραγ­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση απέ­να­ντι στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Εμείς έχου­με ήδη απο­κα­λύ­ψει στον λαό ότι τα δύσκο­λα είναι μπροστά.

Το κυβερ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα της «επό­με­νης ημέ­ρας» είναι συγκεκριμένο:

Είναι η επι­στρο­φή σε «ματω­μέ­να» πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα από φέτος, με «βατή­ρα» τη φορο­λη­στεία από άμε­σους και έμμε­σους φόρους.

Είναι τα πάνω από 350 αντι­λαϊ­κά προ­α­παι­τού­με­να και οι «μεταρ­ρυθ­μί­σεις» για το υπερ­μνη­μό­νιο του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, για να βάλουν στο χέρι πάνω από 32 δισ. ευρώ για να κάνουν κερ­δο­φό­ρες επεν­δύ­σεις οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμιλοι.

Είναι η πιο απο­φα­σι­στι­κή προ­ώ­θη­ση της στρα­τη­γι­κής της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης», που για τον λαό σημαί­νει ακρι­βό­τε­ρο ρεύ­μα, εμπο­ρεύ­μα­τα, στέ­γη και μετακινήσεις.

Είναι η δέσμευ­ση να μην προ­χω­ρή­σουν σε καμιά αύξη­ση μισθού λόγω προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας μέχρι το 2027, όπως απο­κα­λύ­πτει η εαρι­νή έκθε­ση της κομι­σιόν, την οποία κανείς τους δεν τολ­μά να αμφι­σβη­τή­σει. Με δυο λόγια, τριε­τί­ες τέλος.

Είναι δεσμευ­μέ­νοι, επί­σης, απέ­να­ντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ με την εμπλο­κή της χώρας μας στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, αλλά και σε άλλα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια που φτά­νουν μέχρι και σε διευ­θε­τή­σεις στα ελλη­νο­τουρ­κι­κά με ΝΑΤΟι­κή σφρα­γί­δα και τόσα άλλα.

Αυτή είναι, με δύο λόγια, η «στα­θε­ρό­τη­τα» που υπό­σχε­ται ότι θα εξα­σφα­λί­σει η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Στα­θε­ρό­τη­τα φυσι­κά για το κεφά­λαιο που, όμως, σημαί­νει μεγα­λύ­τε­ρη αστά­θεια και ανα­σφά­λεια για τον λαό.

Στο στό­χο, όμως, αυτής της στα­θε­ρό­τη­τας για το κεφά­λαιο, συνα­ντιού­νται και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Όσο ανά­γκη έχει το κεφά­λαιο από μια κυβέρ­νη­ση που θα υλο­ποιεί τους στό­χους του, άλλο τόσο έχει ανά­γκη και από μια αντι­πο­λί­τευ­ση «συναι­νε­τι­κή», «συστη­μι­κή», που θα «βάζει πλά­τη» στα δύσκο­λα, στα σημα­ντι­κά και κρί­σι­μα, για να αυξά­νο­νται τα κέρ­δη των λίγων. Και τέτοια μού­φα — «αντι­πο­λί­τευ­ση» υπήρ­χε και υπάρ­χει: Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα μικρά κόμ­μα­τα — δορυ­φό­ρους των άλλων.

Την ίδια πολι­τι­κή, άλλω­στε, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εφάρ­μο­σαν ως κυβερ­νή­σεις, ψηφί­ζο­ντας μνη­μό­νια και εκα­το­ντά­δες εφαρ­μο­στι­κούς νόμους. Την ίδια πολι­τι­κή στή­ρι­ξαν ως «αντι­πο­λί­τευ­ση», βάζο­ντας πλά­τη σε όλες τις στρα­τη­γι­κές επι­λο­γές του κεφα­λαί­ου. Τα τέσ­σε­ρα προη­γού­με­να χρό­νια, ψήφι­σαν το 50% και το 70% των νόμων της ΝΔ, αντί­στοι­χα, και ζητού­σαν υπουρ­γούς κοι­νής απο­δο­χής με τη ΝΔ. Αυτή η πολι­τι­κή είναι που οδη­γεί στην απο­γο­ή­τευ­ση λαϊ­κού κόσμου. Αυτή η πολι­τι­κή έφε­ρε τη ΝΔ το 2019, αυτή η πολι­τι­κή οδή­γη­σε στη μεγά­λη νίκη της στις τελευ­ταί­ες εκλο­γές ως το δήθεν μικρό­τε­ρο κακό.

Είναι, άλλω­στε, γνω­στές οι τρι­κλο­πο­διές που βάζουν αυτά τα κόμ­μα­τα στην προ­σπά­θεια για μαζι­κο­ποί­η­ση, για ανά­πτυ­ξη του εργα­τι­κού κινή­μα­τος και των εργα­τι­κών αγώ­νων. Τι να πρω­το­θυ­μη­θού­με; Αυτά που έλε­γε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το «θα λογα­ρια­στού­με μετά», την ώρα που οι χώροι δου­λειάς ήταν τίγκα στον κορο­νο­ϊό λόγω της ανυ­παρ­ξί­ας μέτρων προ­στα­σί­ας από την εργο­δο­σία και της από­κρυ­ψης κρου­σμά­των; Το ότι έλε­γε ότι «οι απερ­γί­ες ενά­ντια στο έκτρω­μα Χατζη­δά­κη δεν θα έχουν απο­τέ­λε­σμα», για να πάει τελι­κά να ψηφί­σει το μισό; Τις κου­μπα­ριές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ για την συγκρό­τη­ση προ­ε­δρεί­ου στη ΓΣΕΕ; Τη δια­μόρ­φω­ση «λει­τουρ­γι­κού» προ­ε­δρεί­ου στο ΕΚΘ από τις ίδιες δυνά­μεις, αφή­νο­ντας εκτός τις δυνά­μεις που στη­ρί­ζει το ΚΚΕ που είναι 2η δύνα­μη, για­τί ξέρουν ότι θα τους χαλά­σουν τη σού­πα της συναί­νε­σης και της κοι­νω­νι­κής συνοχής;

Βλέ­πε­τε, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσί­πρας νοιά­ζο­νται για το ποιος θα κυβερ­νή­σει σε όλα τα επί­πε­δα, δεν είναι αδιά­φο­ρος, όπως τόλ­μη­σε να πει για το ΚΚΕ προ­χθές εδώ στον Λαγκα­δά. Γι’ αυτό «πολε­μά­ει» τη δεξιά με Αντώ­να­ρους, Μαραν­τζί­δη­δες και άλλα τέτοια φυντά­νια. Γι’ αυτό στην Πάτρα συμ­μα­χεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατά του κομ­μου­νι­στή δημάρ­χου, Κώστα Πελε­τί­δη. Γι’ αυτό στο Περι­στέ­ρι στη­ρί­ζει τον δήμαρ­χο της ΝΔ, τον Παχα­του­ρί­δη. Γι’ αυτό στην Και­σα­ρια­νή έχει κοι­νό υπο­ψή­φιο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για να μην εκλε­γεί κομ­μου­νι­στής δήμαρχος.

Θα έλε­γε κανείς ότι, όχι απλά νοιά­ζε­ται, άλλα έκα­νε και ό,τι καλύ­τε­ρο μπο­ρού­σε, για να κυβερ­νή­σει ξανά η ΝΔ του Μητσο­τά­κη. Ας μην κου­νά­ει, λοι­πόν, το δάχτυ­λο στο ΚΚΕ. Εμείς, όχι μόνο νοια­ζό­μα­στε, αλλά θα είμα­στε και οι μόνοι που θα βρε­θού­με μαχη­τι­κά απέ­να­ντι στην επό­με­νη αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ.

Στο ερώτημα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ επιλέγουν τα κέρδη

Στο ερώ­τη­μα τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα αλλά κόμ­μα­τα μπα­λα­ντέρ επι­λέ­γουν τα κέρ­δη. Γι’ αυτό και δεν μπο­ρεί να κάνει πραγ­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση ο ένας τους στον άλλο. Αυτόν τον νόμο υπη­ρε­τούν και δια­φη­μί­ζουν στα προ­γράμ­μα­τά τους.

Είναι αυτός ο νόμος που χαρα­κτη­ρί­ζει ως κόστος τον μισθό, την ασφά­λι­ση αυτών που χωρίς τη δική τους δου­λειά δεν παρά­γε­ται κανέ­να αγα­θό, καμία υπη­ρε­σία. Είναι ο ίδιος νόμος που θεω­ρεί κόστος τα μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής και της Υγεί­ας, που διέ­λυ­σε 57 οικο­γέ­νειες πρό­σφα­τα στα Τέμπη, που ευθύ­νε­ται για τα δεκά­δες εργο­δο­τι­κά εγκλή­μα­τα σε κλά­δους και χώρους δου­λειάς, που ξεσπι­τώ­νει εργα­τι­κές-λαϊ­κές οικο­γέ­νειες. Με αυτόν τον νόμο οι 150 επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι το 2022 κατέ­γρα­ψαν πάνω από 10 δισ. ευρώ κέρ­δη με αύξη­ση πάνω από 300%.

Και ποια είναι η προ­ϋ­πό­θε­ση για όλα αυτά;

- Κατώ­τα­τος μισθός που είναι σήμε­ρα περί­που όσο ήταν και το 2012, δηλα­δή 11 χρό­νια πίσω.

- Μέσος μισθός κατά 25% μικρό­τε­ρος απ’ ό,τι το 2011.

- Ο λαός πλη­ρώ­νει το 95% των άμε­σων και έμμε­σων φόρων, ενώ οι μεγά­λοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι μόλις το 5%. Όχι μόνο τώρα, διαχρονικά.

Και θέλει πολύ θρά­σος να παρι­στά­νουν ότι έχουν ‑δήθεν- δια­φο­ρε­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις στο θέμα της φορο­λό­γη­σης, όταν κανείς τους δεν άλλα­ξε αυτή την αναλογία.

Τι άλλο είναι προ­ϋ­πό­θε­ση για τα κέρ­δη τους;

- 1 στις 2 νέες θέσεις εργα­σί­ας είναι μερι­κής ή εκ περι­τρο­πής απα­σχό­λη­σης με μέσο καθα­ρό μισθό κάτι παρα­πά­νω από 300 ευρώ τον μήνα!

- 6.000 εργα­ζό­με­νοι χάνουν καθη­με­ρι­νά τη δου­λειά τους και ανα­κυ­κλώ­νο­νται μετα­ξύ ανερ­γί­ας και εργα­σια­κής ανασφάλειας.

Αυτόν τον δρό­μο πλη­ρώ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι και εδώ στην Κεντρι­κή Μακε­δο­νία. Όπως στα μεταλ­λεία της περιο­χής σας. Από τη μία, χρη­μα­το­δό­τη­ση 680 εκατ. ευρώ για το έργο στις Σκου­ριές. Τα μεταλ­λεύ­μα­τα πωλού­νται σε τιμές ρεκόρ. Και την ίδια στιγ­μή συν­θή­κες ακραί­ας εντα­τι­κο­ποί­η­σης της εργα­σί­ας και ομα­δι­κές απο­λύ­σεις στο έργο από εργολάβους.

Το ίδιο και για τα νέα παι­διά που δου­λεύ­ουν σεζόν στη Χαλ­κι­δι­κή. Με επεν­δύ­σεις που θα φτά­σουν τα 150 εκατ. ευρώ για μεγά­λες ξενο­δο­χεια­κές μονά­δες, με πάρ­τυ κερ­δο­φο­ρί­ας για τους μεγά­λους του κλά­δου που υπο­λο­γί­ζουν αριθ­μούς ρεκόρ και φέτος και με πάνω από 10 δια­φο­ρε­τι­κές μορ­φές απα­σχό­λη­σης, με ονο­μα­στι­κούς μισθούς στο ύψος του 2007 για τους εργα­ζό­με­νους. Για αυτό, ιδιαί­τε­ρα οι νέοι που εργά­ζο­νται στη σεζόν μη διστά­σουν! Να ξεπε­ρά­σουν τα εμπό­δια που τους βάζουν όσοι απέρ­ρι­ψαν τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ για να διευ­κο­λυν­θούν να ασκή­σουν το δικαί­ω­μά τους και να στη­ρί­ξουν το ΚΚΕ.

Για­τί οι κομ­μου­νι­στές μέσα στη Βου­λή και έξω στους δρό­μους του αγώ­να αντι­πα­λεύ­ουν τις άθλιες συν­θή­κες εργα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων στον επι­σι­τι­σμό — του­ρι­σμό. Στον νέο και τη νέα που δου­λεύ­ουν στον επι­σι­τι­σμό με τον κατώ­τα­το μισθό δεν τους φταί­ει η κακή τους τύχη. Ευθύ­νη έχουν αυτοί που απο­φά­σι­σαν να καθο­ρί­ζε­ται ο κατώ­τα­τος μισθός από την εκά­στο­τε κυβέρ­νη­ση και μάλι­στα με το κρι­τή­ριο της ενί­σχυ­σης της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας των επιχειρήσεων.

Αυτός ο νόμος έχει όνο­μα, για την ακρί­βεια έχει δύο ονό­μα­τα: λέγε­ται νόμος Βρού­τση — Αχτσιό­γλου. Ο πρώ­τος τον έφε­ρε, η δεύ­τε­ρη τον ενεργοποίησε.

Η εμπο­ρο­ϋ­πάλ­λη­λος που δεν ξέρει τι ώρα θα σχο­λά­σει δεν φταί­ει η ίδια που δήθεν «δεν οργα­νώ­νει καλά το πρό­γραμ­μά της». Οι νόμοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ απο­γεί­ω­σαν τη διευ­θέ­τη­ση του εργά­σι­μου χρό­νου, ξήλω­σαν την Κυρια­κά­τι­κη αργία.

Οι εργα­ζό­με­νοι στο δημό­σιο δεν έχουν 13ο και 14ο μισθό, όχι επει­δή χόρ­τα­σαν στο χρή­μα. Ευθύ­νη έχουν όσοι κυβέρ­νη­σαν για­τί «ξέχα­σαν» εδώ και χρό­νια να επα­να­φέ­ρουν τα δώρα που τους έκο­ψαν και μάλι­στα πρό­σφα­τα απέρ­ρι­ψαν και τη σχε­τι­κή τρο­πο­λο­γία που καταθέσαμε.

Το ότι στην ΕΥΑΘ έχου­με τα τελευ­ταία χρό­νια μεί­ω­ση κατά 49% του τακτι­κού προ­σω­πι­κού οφεί­λε­ται στην πολι­τι­κή εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης που ακο­λού­θη­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις και είναι και προ­α­παι­τού­με­νο του Ταμεί­ου ανά­καμ­ψης που τα αλλά κόμ­μα­τα προσκυνάνε.

Το ότι οι χώροι δου­λειάς έχουν γίνει μια απέ­ρα­ντη κοι­λά­δα των Τεμπών έχει τη σφρα­γί­δα της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Οι τρα­γι­κές ελλεί­ψεις σε μέτρα ασφά­λειας και οι ανύ­παρ­κτοι έλεγ­χοι «πάνε πακέ­το» με την εντα­τι­κο­ποί­η­ση, τη δου­λειά — λάστι­χο, τη γενι­κευ­μέ­νη εργο­λα­βο­ποί­η­ση, αλλά και τα αυξη­μέ­να όρια ηλι­κί­ας συνταξιοδότησης.

Όλα αυτά φέρ­νουν τους εργα­ζό­με­νους αντι­μέ­τω­πους με ολο­έ­να και μεγα­λύ­τε­ρους κιν­δύ­νους για την ίδια τη ζωή τους. Αυτή είναι η αιτία που μετρά­με έναν νεκρό εργά­τη κάθε τρεις μέρες. Μόνο αυτή την τριε­τία οι εργα­ζό­με­νοι στον Δήμο Θεσ­σα­λο­νί­κης είχαν 120 εργα­τι­κά ατυχήματα.

Με ισχυρό το ΚΚΕ και μαζικούς εργατικούς αγώνες μπορούμε να επιβάλουμε τα δίκια μας

Το προη­γού­με­νο διά­στη­μα οι λαοί σε αρκε­τές χώρες κινη­το­ποι­ή­θη­καν, προ­χώ­ρη­σαν σε πανε­θνι­κές απερ­γί­ες. Αντί­στοι­χα και στη χώρα μας τα προη­γού­με­να χρό­νια σημα­δεύ­τη­καν από μεγά­λες απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις σε κλά­δους και χώρους δουλειάς.

Και αν κάτι προ­κύ­πτει σαν συμπέ­ρα­σμα είναι ότι καμιά αστι­κή κυβέρ­νη­ση, όσους βου­λευ­τές κι αν έχει, δεν είναι παντο­δύ­να­μη, όταν υπάρ­χει εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, όταν υπάρ­χει δυνα­τό ΚΚΕ! Και δυνα­τό ΚΚΕ σημαί­νει δυνα­τό εργα­τι­κό κίνη­μα, δυνα­τός λαός να βάλει εμπό­δια, να καθυ­στε­ρή­σει, να έχει και κατα­κτή­σεις. Έτσι όπως κάνα­με μέχρι τώρα.

Με τις μεγα­λειώ­δεις κινη­το­ποι­ή­σεις και απερ­γί­ες του Μαρ­τί­ου, με βασι­κό αίτη­μα-προ­στα­γή να μη συγκα­λυ­φθούν οι ευθύ­νες για το έγκλη­μα των Τεμπών. Τα χιλιά­δες νεα­νι­κά στό­μα­τα που φώνα­ζαν «ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙ­ΖΑ-Νέα Δημο­κρα­τία, αυτό το έγκλη­μα έχει ιστο­ρία», κατα­γρά­φουν μια δυνα­μι­κή που δεν πρέ­πει να κοπά­σει. Αντι­θέ­τως, πρέ­πει να δυνα­μώ­σει, να απλω­θεί και να γίνει οργα­νω­μέ­νο ρεύ­μα διεκ­δί­κη­σης. Και ώθη­ση σε αυτό μπο­ρεί να δώσει, μόνο ένα πολύ πιο δυνα­τό ΚΚΕ στις εκλο­γές του Ιούνη.

Με τους αγώ­νες για την προ­στα­σία της Υγεί­ας του λαού μαζί με τους αγώ­νες για το μερο­κά­μα­το, για Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις, για το δικαί­ω­μα στην εργα­σία. Έτσι έγι­ναν πρω­τα­γω­νι­στές οι υγειο­νο­μι­κοί, οι εργά­τες στη ΛΑΡΚΟ, της COSCO, της e‑food, της Μαλα­μα­τί­να, του Βαρ­βα­ρέ­σου, των πετρε­λαί­ων και των λιπα­σμά­των της Καβά­λας, των οικο­δό­μων, των μεταλ­λερ­γα­τών και άλλων κλά­δων και χώρων δουλειάς.

Με τους αγώ­νες για να μη μετα­τρα­πούν οι χώροι δου­λειάς σε «ειδι­κές οικο­νο­μι­κές ζώνες», χωρίς δικαιώ­μα­τα και μέτρα ασφα­λεί­ας για τους εργα­ζό­με­νους, με αυτούς τους νόμους του Άδω­νι Γεωρ­γιά­δη που ψήφι­ζε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Με απο­τέ­λε­σμα, να θρη­νού­με πάλι έναν νεκρό και δύο σακα­τε­μέ­νους εργά­τες στη Ζώνη του Περάματος.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ένα μεγά­λο μέρος της Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης Εργα­σί­ας της Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευ­ής που κατά­φε­ρε να υπο­γρά­ψει το συν­δι­κά­το μετά από αγώ­νες το 2017, αφο­ρά στα μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας. Αυτή τη ΣΣΕ δεν την έκα­ναν υπο­χρε­ω­τι­κή η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ και η επό­με­νη της ΝΔ.

Υπο­χρε­ω­τι­κή την έκα­ναν οι εργά­τες με την πάλη τους αμέ­σως μετά το και­νού­ριο εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα, αφού είναι ένα βήμα πριν απο­κτή­σει η συλ­λο­γι­κή τους σύμ­βα­ση ισχύ νόμου για όλες τις επι­χει­ρή­σεις. Είμα­στε περή­φα­νοι που σε αυτούς και άλλους τόσους αγώ­νες, το ΚΚΕ, οι βου­λευ­τές του, ήταν μπροστά.

Για­τί το ΚΚΕ δεν περι­μέ­νει καν τις εκλο­γές, για να ξεκι­νή­σει τη μαχη­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση. Είναι ήδη κάθε μέρα στους δρό­μους. Όπως είναι και εκεί που πλει­στη­ριά­ζο­νται λαϊ­κά σπί­τια. Έτσι κατα­φέ­ρα­με να ακυ­ρώ­σου­με 10 πλει­στη­ρια­σμούς μόνο την περα­σμέ­νη βδομάδα.

Είμα­στε περή­φα­νοι για­τί με τη συμ­βο­λή των κομ­μου­νι­στών οι εργα­ζό­με­νοι σε πολ­λούς χώρους δουλειάς:

Δεν παρέ­πεμ­ψαν τις δίκαιες διεκ­δι­κή­σεις τους στη δευ­τέ­ρα παρου­σία της προ­σμο­νής για κυβερ­νη­τι­κές εναλ­λα­γές και έδω­σαν τη μάχη σε σκλη­ρή κόντρα με την εργο­δο­σία και τους νόμους που την στηρίζουν.

Δεν ανέ­χτη­καν τα ψεύ­τι­κα τα λόγια τα μεγά­λα για περισ­σό­τε­ρες καπι­τα­λι­στι­κές επεν­δύ­σεις ως λύση για τα προ­βλή­μα­τα τους.

Δεν πάτη­σαν τη μπα­να­νό­φλου­δα για αγώ­νες στα όρια των αντο­χών της οικο­νο­μί­ας, δηλα­δή τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Δεν είδαν ως λύση τα παζά­ρια των εργα­ζο­μέ­νων με την εργο­δο­σία για το πόσα λιγό­τε­ρα θα χάσου­με, όπως καλεί η ηγε­τι­κή ομά­δα της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Για αυτό χρειά­ζε­ται ακό­μα πιο δυνα­τό ΚΚΕ.

Εμείς όλοι μαζί, με ισχυ­ρό ΚΚΕ και μαζι­κούς αγώ­νες μπο­ρού­με να επι­βά­λου­με τα δίκια μας, την κατάρ­γη­ση όλων των αντερ­γα­τι­κών νόμων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας και τους μισθούς.

Την επα­να­φο­ρά των συλ­λο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, υιο­θε­τώ­ντας τα αιτή­μα­τα των συν­δι­κά­των για αυξή­σεις πάνω από 850 ευρώ και ταυ­τό­χρο­νη επα­να­φο­ρά των τριε­τιών. Αυτό πρα­κτι­κά σημαί­νει ότι ένας εργα­ζό­με­νους με μια τριε­τία θα δει τον μισθό του να αυξά­νε­ται στα 935 ευρώ σήμε­ρα και όχι το 2027 που υπό­σχε­ται η ΝΔ, αν και αυτό έγι­νε όνει­ρο θερι­νό μετά τις συστά­σεις της Κομισιόν.

Αυτή η πρό­τα­ση είναι συν­δε­δε­μέ­νη με τις υπό­λοι­πες προ­τά­σεις του ΚΚΕ για στα­θε­ρό ημε­ρή­σιο χρό­νο δου­λειάς, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο και χωρίς απλή­ρω­τες υπε­ρω­ρί­ες, με την επα­να­φο­ρά της Κυρια­κής αργίας.

Είναι συν­δε­δε­μέ­νη με την πρό­τα­ση για ρήτρα ανα­προ­σαρ­μο­γής των μισθών με βάση τον πλη­θω­ρι­σμό. Με την επα­να­φο­ρά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημό­σιο, για τους οποί­ους η ΝΔ , ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε κου­βέ­ντα και τη χορή­γη­ση όλων των μισθο­λο­γι­κών κλιμακίων.

Με ισχυ­ρό το ΚΚΕ και μαζι­κούς εργα­τι­κούς αγώ­νες μπο­ρού­με να επι­βά­λου­με την επα­να­φο­ρά και των κλα­δι­κών Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας και την υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τά τους χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις που απο­τε­λεί βασι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση, για να αυξη­θούν οι μισθοί σε όλες τις κλί­μα­κες. Αυτή είναι η μόνη φιλο­λαϊ­κή απάντηση.

Δεν έχουμε χρόνο και ψήφο για χάσιμο, μόνο μαζί με το ΚΚΕ μπορούμε να πάμε αλλιώς

Μόνο μαζί με το ΚΚΕ μπο­ρού­με να πάμε αλλιώς. Για­τί ξέρει και μπο­ρεί να τα βάλει με τις κυβερ­νή­σεις, την άρχου­σα τάξη και την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή! Για να πολ­λα­πλα­σια­στούν οι εστί­ες αντί­στα­σης, για να συνε­νω­θούν σε ένα πανελ­λα­δι­κό κίνη­μα αμφι­σβή­τη­σης και σύγκρουσης.

Μπο­ρού­με να σώσου­με τη λαϊ­κή κατοι­κία και τους μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες από τα funds και τα «κορά­κια», που ετοι­μά­ζουν νέες εξώ­σεις, αξιο­ποιώ­ντας τους νόμους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπο­ρού­με να παλέ­ψου­με για Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας με αυξή­σεις και μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων, κόντρα στο νομο­θε­τι­κό οπλο­στά­σιο των κυβερ­νή­σε­ων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ που προ­στα­τεύ­ουν τα κέρ­δη της εργοδοσίας.

Μπο­ρού­με να παλέ­ψου­με ενά­ντια στην υπο­βάθ­μι­ση των όρων μόρ­φω­σης των παι­διών των λαϊ­κών οικο­γε­νειών, στην παρα­πέ­ρα ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Εκπαί­δευ­σης σε όλες τις βαθμίδες.

Μπο­ρού­με να παλέ­ψου­με ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, την εμπλο­κή της Ελλά­δας στα σχέ­δια των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ, με τα οποία συμ­φω­νούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κρα­τά­με ζωντα­νή την ελπί­δα, δυνα­μώ­νο­ντας τους συλ­λο­γι­κούς αγώ­νες κόντρα στον συμ­βι­βα­σμό και την απο­γο­ή­τευ­ση που καλ­λιερ­γούν οι δυνά­μεις της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, τρο­φο­δο­τώ­ντας έτσι και τη ΝΔ.

Μόνο μαζί με το ΚΚΕ μπο­ρού­με να δημιουρ­γή­σου­με ρωγ­μές στον αρνη­τι­κό συσχε­τι­σμό. Όλα αλλά­ζουν, όταν το απο­φα­σί­ζουν με τη δρά­ση τους οι πολλοί!

Ξέρε­τε πού θα είναι το ΚΚΕ την επό­με­νη μέρα, σε αντί­θε­ση με κόμ­μα­τα-φαντά­σμα­τα που με «θόρυ­βο» εμφα­νί­ζο­νται και «αθό­ρυ­βα» απο­σύ­ρο­νται, όταν έχουν ολο­κλη­ρώ­σει την απο­στο­λή τους για λογα­ρια­σμό του συστή­μα­τος. Δεν έχου­με χρό­νο για χάσι­μο. Και πολύ περισ­σό­τε­ρο δεν έχου­με και ψήφο για χάσι­μο όπως είναι αυτή στα λεγό­με­να μικρά κόμ­μα­τα, τα «κόμ­μα­τα μιας χρή­σης», όπως αυτά που τώρα έμει­ναν εκτός βουλής.

Είναι κόμ­μα­τα που επι­στρα­τεύ­ο­νται για να αξιο­ποι­η­θούν σε διά­φο­ρα παι­χνί­δια στο πλαί­σιο του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος, και στη συνέ­χεια με την ίδια ευκο­λία που εμφα­νί­στη­καν με την ίδια απο­σύ­ρο­νται. Όπως τώρα η Ελλη­νι­κή Λύση που ο αρχη­γός αυτού του κόμ­μα­τος είναι δοκι­μα­σμέ­νος ενά­ντια στα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Βου­λευ­τής του ΛΑΟΣ, όταν η κυβέρ­νη­ση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ έφε­ρε το 2ο μνη­μό­νιο. Μέλος της ΝΔ όταν η κυβέρ­νη­ση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ το υλο­ποιού­σε. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

Θυμη­θεί­τε τα τελευ­ταία 15 χρό­νια είχα­με ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΜέΡΑ25, που μπή­καν στη Βου­λή, εγκλώ­βι­σαν και παρέ­συ­ραν λαϊ­κό κόσμο, νέους και νέες, δίνο­ντας ανά­σα βοή­θειας στο σάπιο σύστημα.

Τόσο «νέα» είναι αυτά τα κόμ­μα­τα που έχουν ρηξι­κέ­λευ­θες προ­τά­σεις για τους εργα­ζό­με­νους: Όπως η ΝΙΚΗ που προ­τεί­νει κατα­να­γκα­στι­κή εργα­σία με αυξη­μέ­νες κρα­τή­σεις γι’ αυτούς που χρω­στά­νε δάνειο. Δηλα­δή σκλα­βο­πά­ζα­ρο, για να μην χάσουν οι τρά­πε­ζες ούτε ευρώ.

Καμιά ψήφος, λοι­πόν, δεν πρέ­πει να είναι «πάμε και όπου βγει», αλλά να πέσει με ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα μόνο στο ΚΚΕ! Για έναν ακό­μα σημα­ντι­κό λόγο. Για­τί είναι το μόνο κόμ­μα που έχει πρό­γραμ­μα εξου­σί­ας — δια­κυ­βέρ­νη­σης με τους εργα­ζό­με­νους στο τιμό­νι της εξου­σί­ας, πραγ­μα­τι­κούς ιδιο­κτή­τες του πλού­του που παρά­γε­ται. Για­τί το ΚΚΕ τους εργα­ζό­με­νους δεν τους βλέ­πει σαν κου­κιά ούτε τους χωρί­ζει σε πρά­σι­νους, μπλε και ροζ. Γι’ αυτό και δεν λέει «καλά να πάθουν», επει­δή ψήφι­σαν το ένα ή το άλλο κόμ­μα, όπως κάνουν άλλοι.

Είναι σάρ­κα από τη σάρ­κα τους και τους βλέ­πει σαν την τάξη που παρά­γει όλον τον πλού­το που υπάρ­χει γύρω μας και που έχει τη δύνα­μη, όταν το απο­φα­σί­σει να τα φέρει όλα τού­μπα. Για­τί στη σημε­ρι­νή βαρ­βα­ρό­τη­τα υπάρ­χει διέ­ξο­δος για τα συμ­φέ­ρο­ντα του λαού, στη σύγκρου­ση και την ανα­τρο­πή του σάπιου, διε­φθαρ­μέ­νου συστήματος.

Πάμε να κάνου­με το ΚΚΕ ακό­μα πιο δυνα­τό, λοι­πόν, για να είναι δυνα­τός ο λαός απέ­να­ντι στην επό­με­νη αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση, για να δυνα­μώ­σει η προ­ο­πτι­κή των καλύ­τε­ρων ημε­ρών που θέλου­με να ζήσου­με και θα ζήσουμε.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρό­μο της ανα­τρο­πής με ΚΚΕ δυνατό!

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο