Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της αν μεταθέσει τα προβλήματα των τραπεζών στον λαό

«Έχου­με ήδη προει­δο­ποι­ή­σει την κυβέρ­νη­ση να μη σκε­φτεί να μετα­θέ­σει τα προ­βλή­μα­τα των τρα­πε­ζών εις βάρος του λαού είτε επι­τα­χύ­νο­ντας τους πλει­στη­ρια­σμούς, είτε με κού­ρε­μα μικρο­κα­τα­θέ­σων. Θα μας βρεί μπρο­στά της, ενώ ταυ­τό­χρο­να καλού­με το εργα­τι­κό-λαϊ­κό κίνη­μα σε επα­γρύ­πνη­ση και ετοι­μό­τη­τα». Αυτό δήλω­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στο Πρώ­το Πρό­γραμ­μα της ΕΡΑ, ο οποί­ος δεν απέ­κλει­σε το ενδε­χό­με­νο νέου «πακέ­του» στή­ρι­ξης των τραπεζών.

Ο κ. Κου­τσού­μπας ανέ­φε­ρε ότι, μέχρι στιγ­μής, τα αντι­κει­με­νι­κά δεδο­μέ­να οδη­γούν στο συμπέ­ρα­σμα ότι η «ιστο­ρία» με την επι­στρο­φή στην κανο­νι­κό­τη­τα μετά το τέλος των μνη­μο­νί­ων, που τόσο «σήκω­σε» η κυβέρ­νη­ση, αφο­ρά στην καλ­λιέρ­γεια ενός «εντε­λώς πλα­στού» κλίματος.

«Εκτός της ομο­λο­γί­ας περί συνε­χούς επο­πτεί­ας με τον διπλό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, τώρα έρχο­νται και οι τρά­πε­ζες να απο­δεί­ξουν πως δεν βαδί­ζου­με σε ασφα­λή δρό­μο, όσο κι αν κάποιοι προ­σπα­θούν να μας πεί­σουν ότι όλα πάνε καλά» πρόσθεσε.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σημεί­ω­σε ότι κερ­δο­σκο­πι­κά παι­χνί­δια πάντα υπάρ­χουν, ωστό­σο, αντι­κει­με­νι­κά, η κεφα­λαια­κή βάση των ελλη­νι­κών τρα­πε­ζών δεν είναι στα­θε­ρή, καθώς, μετα­ξύ άλλων, τα «κόκ­κι­να δάνεια» είναι ψηλά και η απο­πλη­ρω­μή τους εντε­λώς αβέβαιη.

Για τα «κόκ­κι­να δάνεια» είπε ότι τα κεφά­λαια που δάνει­ζαν οι τρά­πε­ζες όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια στην πρά­ξη έχουν κατα­στρα­φεί, αλλά αυτή η κατα­στρο­φή δεν έχει εγγρα­φεί και τυπι­κά και ουσια­στι­κά στα χαρ­το­φυ­λά­κια των τρα­πε­ζών. Αυτό μετα­φρά­ζε­ται σε μία τερά­στια πίε­ση για απο­πλη­ρω­μή όλων των «κόκ­κι­νων δανεί­ων» μέσω έντα­σης κατα­σχέ­σε­ων και πλει­στη­ρια­σμών, πίε­ση που θα εντα­θεί το επό­με­νο διάστημα.

Όπως τόνι­σε, ούτε η δημιουρ­γία μίας bad bank θα λύσει το πρό­βλη­μα για τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, αντί­θε­τα θα επι­βα­ρύ­νει με έντα­ση πλει­στη­ρια­σμών και κατασχέσεων.

Ο κ. Κου­τσού­μπας υπο­στή­ρι­ξε ότι το θέμα δεν είναι στε­νά οικο­νο­μι­κό, αλλά συν­δέ­ε­ται με προ­σπά­θειες που αφο­ρούν και στον έλεγ­χο του τρα­πε­ζι­κού συστή­μα­τος, και σχε­τί­ζο­νται με πιέ­σεις για τη στά­ση της χώρας σε διε­θνή ζητή­μα­τα, όπως στα Βαλ­κά­νια και την Μέση Ανα­το­λή, «παρά­με­τρος που δεν πρέ­πει να υποτιμάται».

Ακό­μη, επι­σή­μα­νε ότι και η ΝΔ έχει την ίδια κατεύ­θυν­ση με τον ΣΥΡΙΖΑ, «έχο­ντας στο μυα­λό της τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα για την επί­λυ­ση των προ­βλη­μά­των, την πίε­ση για τον έλεγ­χο του τρα­πε­ζι­κού συστή­μα­τος και την απο­πλη­ρω­μή των “κόκ­κι­νων δανεί­ων” με έντα­ση των πλειστηριασμών».

Ερω­τη­θείς για την κλι­μά­κω­ση της κρί­ση Ιτα­λί­ας-ΕΕ απά­ντη­σε ότι η ιτα­λι­κή αστι­κή τάξη ζητά­ει περισ­σό­τε­ρο δημο­σιο­νο­μι­κό χώρο και ταυ­τό­χρο­να ασκεί πίε­ση στη Γερ­μα­νία ώστε να ανα­λά­βει περισ­σό­τε­ρα οικο­νο­μι­κά βάρη.

Όπως συμπλή­ρω­σε, τα υπαρ­κτά προ­βλή­μα­τα στην Ευρω­ζώ­νη θα επη­ρε­ά­σουν και την πορεία καπι­τα­λι­στι­κής ανά­καμ­ψης της ελλη­νι­κής οικονομίας.

Σε ό,τι αφο­ρά την παρα­τή­ρη­ση ότι «το προ­σφυ­γι­κό μαζί με την απαί­τη­ση δημο­σιο­νο­μι­κής πει­θαρ­χί­ας οδη­γούν στην άνο­δο των ακρο­δε­ξιών, λαϊ­κι­στών και ευρω­σκε­πτι­κι­στών» είπε ότι η ΕΕ έχει τερά­στιες ευθύ­νες διό­τι μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμ­με­τέ­χουν ενερ­γά σε πολε­μι­κές επεμβάσεις.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υπο­γράμ­μι­σε ότι όλα αυτά μαζί με τις απα­ρά­δε­κτες συμ­φω­νί­ες που υπο­γρά­φει η ΕΕ, όπως αυτή με την Τουρ­κία «και με τη τζί­φρα της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης» και εκεί­νη με τη Γερ­μα­νία για επα­να­προ­ώ­θη­ση ξανά στην Ελλά­δα των αιτού­ντων άσυ­λο, δημιουρ­γούν αντι­κει­με­νι­κά προ­βλή­μα­τα στους λαούς των χωρών που δέχο­νται την πίε­ση των προ­σφύ­γων και δημιουρ­γεί­ται κλί­μα που συντη­ρεί­ται και καλ­λιερ­γεί­ται με τα φασι­στι­κά, ακρο­δε­ξιά φαι­νό­με­να «λες και η ευθύ­νη βρί­σκε­ται στα θύμα­τα των πολέ­μων και στους πρό­σφυ­γες και όχι σε αυτούς που οδη­γούν σε αυτήν την πολι­τι­κή, τους οποί­ους ‑μεγά­λο κεφά­λαιο, καπι­τα­λι­στι­κό σύτη­μα, ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις- τα μορ­φώ­μα­τα αυτά στηρίζουν».

Όπως ανέ­φε­ρε ο κ. Κου­τσού­μπας, ο ρατσι­σμός, ο φασι­σμός και ο ναζι­σμός είναι γέν­νη­μα-θρέμ­μα του βάρ­βα­ρου συστή­μα­τος στο οποίο ζού­με, είναι γέν­νη­μα της ΕΕ, με τις ευθύ­νες να βρί­σκο­νται και στις νεο­φι­λεύ­θε­ρες και στις σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές κυβερ­νή­σεις, αλλά και στα κόμ­μα­τα που δεν αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια στον φασι­σμό, τον καπι­τα­λι­σμό τον ίδιο, και τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμβάσεις.

«ΝΑΤΟ, ΕΕ, σύστη­μα και κυβερ­νή­σεις που υπο­τάσ­σο­νται σε αυτούς πρέ­πει να απο­τε­λέ­σουν παρελ­θόν. Το ΚΚΕ, άλλα κόμ­μα­τα στην Ευρώ­πη και σε όλον τον κόσμο, από τέτοιες θέσεις σοσια­λι­στι­κές-κομ­μου­νι­στι­κές παλεύ­ουν να δια­φω­τί­σουν, έτσι ώστε να φτιά­ξου­με ένα ισχυ­ρό κίνη­μα που θα αντι­με­τω­πί­σει και τον φασι­σμό και τον νεο­να­ζι­σμό και τον καπι­τα­λι­σμό και τον ιμπε­ρια­λι­σμό και θα οικο­δο­μή­σει μια νέα κοι­νω­νία» πρόσθεσε.

Όπως τόνι­σε, σημειώ­νε­ται σοβα­ρή επα­να­συ­σπεί­ρω­ση δυνά­με­ων με το ΚΚΕ, ενώ στην ερώ­τη­ση «εάν υπάρ­χει ορί­ζο­ντας συνέν­νοη­σης με διά­φο­ρες αρι­στε­ρές δυνά­μεις» απά­ντη­σε ότι το ΚΚΕ «δεν μιλά με ηγε­σί­ες κομ­μά­των, καθώς ‑βάσει της πεί­ρας- ηγε­σί­ες, συνι­στώ­σες που “πίνουν καφέ­δες”, κόμ­μα­τα, απο­κόμ­μα­τα και κομ­μα­τί­δια ‑κοι­νο­βου­λευ­τι­κά και εξω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κά- που προ­σπα­θούν να βρουν διά­φο­ρες τάχα “συνε­δρια­κές δια­δι­κα­σί­ες” και τάχα “δημο­κρα­τία και δια­φά­νεια”, οδη­γού­νται σε αδιέ­ξο­δα και σε τελευ­ταία ανά­λυ­ση παί­ζουν το παι­χνί­δι του διπο­λι­σμού-δικομ­μα­τι­σμού και λει­τουρ­γούν ως “εξα­πτέ­ρυ­γα” των δύο ‑υπο­τί­θε­ται- μεγά­λων σήμε­ρα, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

«Με αυτά πρέ­πει να τελειώ­νου­με. Κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία μπο­ρεί να υπάρ­χει στη βάση του λαού» κατέ­λη­ξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο