Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να ρίξει το βάρος των προβλημάτων των τραπεζών στον λαό με πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και κούρεμα καταθέσεων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε στην ΕΡΤ1 το βρά­δυ της Πέμ­πτης, προει­δο­ποί­η­σε την κυβέρ­νη­ση «να μην τολ­μή­σει να ρίξει το βάρος των προ­βλη­μά­των των τρα­πε­ζών στον λαό με πλει­στη­ρια­σμούς, κατα­σχέ­σεις και κού­ρε­μα κατα­θέ­σε­ων», καθώς όπως ανέ­φε­ρε «κάτι τέτοιο ακούγεται».

Με αφορ­μή τις εξε­λί­ξεις στο Χρη­μα­τι­στή­ριο, τις τρά­πε­ζες και γενι­κό­τε­ρα στην Ευρω­ζώ­νη, είπε ότι «είμα­στε στην αρχή εξε­λί­ξε­ων», προ­σθέ­το­ντας ότι μέχρι στιγ­μής, πρώ­το, το θέμα της «κανο­νι­κό­τη­τας», την οποία χαρα­κτή­ρι­σε «επί­πλα­στη» καταρ­ρέ­ει, δεύ­τε­ρο, είναι δεδο­μέ­νη η ανε­παρ­κής κεφα­λαια­κή βάση των τρα­πε­ζών, και λόγω των «κόκ­κι­νων δανεί­ων» και γι’ αυτό εντεί­νο­νται οι πιέ­σεις για πλει­στη­ρια­σμούς και κατα­σχέ­σεις και, τρί­το, οι πιέ­σεις δεν έχουν μόνο οικο­νο­μι­κό χαρα­κτή­ρα, αλλά αφο­ρούν επί­σης παρεμ­βά­σεις για τον έλεγ­χο του τρα­πε­ζι­κού τομέα στην Ελλά­δα, καθώς και πιέ­σεις πολι­τι­κού χαρα­κτή­ρα σχε­τι­ζό­με­νες με τις εξε­λί­ξεις στα Βαλ­κά­νια και τη Μέση Ανατολή.

Ερω­τη­θείς για τη μετα­φο­ρά των «κόκ­κι­νων δανεί­ων» σε «ειδι­κό φορέα», με ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο δια­γρα­φής χρε­ών μεγά­λων οφει­λε­τών προ­κει­μέ­νου να μην πει­ρα­χθούν οι οικο­νο­μί­ες του κόσμου, έκρι­νε ότι ο λαός πρέ­πει να ξεφύ­γει από την λογι­κή του «μικρό­τε­ρου κακού» και να πει «όχι» στα ημί­με­τρα, καθώς ακό­μα και σε περί­πτω­ση τέτοιας μετα­φο­ράς, οι πλει­στη­ρια­σμοί και οι κατα­σχέ­σεις δεν πρό­κει­ται να σταματήσουν.

Για την περι­κο­πή συντά­ξε­ων, είπε ότι το θέμα είναι υπό δια­πραγ­μά­τευ­ση, χωρίς να απο­κλεί­ε­ται να πάρει το ζήτη­μα ανα­βο­λή, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι όσο ισχύ­ει ο νόμος Κατρού­γκα­λου δεν απο­κλεί­ε­ται οποια­δή­πο­τε στιγ­μή να εφαρ­μο­στεί το μέτρο της περικοπής.

Σημεί­ω­σε ότι συνο­λι­κά έχουν γίνει 21 μειώ­σεις συντά­ξε­ων, πολ­λές από αυτές επί θητεί­ας κυβερ­νή­σε­ως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με κατάρ­γη­ση του ΕΚΑΣ και μεγά­λες μειώ­σεις στις επικουρικές.

Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση, επι­σή­μα­νε ότι και τα τρία μνη­μό­νια με όλους τους εφαρ­μο­στι­κούς τους νόμους είναι σε ισχύ, όπως και οι ανα­διαρ­θρώ­σεις που απο­τε­λούν την ουσία των μνημονίων.

Ανα­φο­ρι­κά με τις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας, είπε ότι η επέ­κτα­σή τους αφο­ρά 4 κλά­δους από τους 44 συνο­λι­κά, χωρίς να καλύ­πτε­ται το σύνο­λο των εργα­ζο­μέ­νων ακό­μα και σε αυτούς τους κλά­δους: μένουν ακά­λυ­πτοι οι εργα­ζό­με­νοι με ελα­στι­κές μορ­φές εργα­σί­ας, ενοι­κια­ζό­με­νοι και εργολαβικοί.

Ως προς τον κατώ­τα­το μισθό, είπε ότι η κυβέρ­νη­ση εκεί­νο που έκα­νε ήταν η ενερ­γο­ποί­η­ση του νόμου Βρού­τση που προ­βλέ­πει τον ορι­σμό του κατώ­τα­του μισθού με υπουρ­γι­κή από­φα­ση, βάζο­ντας έτσι τέλος στις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, γεγο­νός, που όπως επι­σή­μα­νε «ανοί­γει επι­κίν­δυ­νους δρό­μους για το συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνημα».

Δεν παρέ­λει­ψε να επι­ση­μά­νει ότι η ΝΔ «χει­ρο­κρό­τη­σε» την ενερ­γο­ποί­η­ση του νόμου Βρούτση.

Σε ό,τι αφο­ρά το δημο­ψή­φι­σμα στην πΓΔΜ, είπε ότι και με αφορ­μή αυτό έχει ανοί­ξει «η βεντά­λια στα Βαλ­κά­νια», εκτι­μώ­ντας ότι τα ζητή­μα­τα αυτά δεν θα τελειώ­σουν σύντομα.

Χαρα­κτή­ρι­σε αρνη­τι­κή εξέ­λι­ξη για όλους τους λαούς της περιο­χής τόσο την Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, όσο και την προ­ο­πτι­κή έντα­ξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τονί­ζο­ντας ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι παρά­γο­ντας ασφάλειας.

Υπεν­θύ­μι­σε τον ρόλο του ΝΑΤΟ στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις, στην Κύπρο και στη διά­λυ­ση της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, μετά την οποία «έφτια­ξαν το προ­τε­κτο­ρά­το Κόσο­βο», το οποίο όπως είπε από την 1η Ιανουα­ρί­ου 2019 «ατύ­πως εντάσ­σε­ται στην Αλβα­νία», αφού έχει προ­α­ναγ­γελ­θεί η κατάρ­γη­ση των μετα­ξύ τους συνόρων.

«Έτσι δημιουρ­γεί­ται στη πρά­ξη η “Μεγά­λη Αλβα­νία”», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά και πρό­σθε­σε ότι ταυ­τό­χρο­να η Αλβα­νία «συνε­χί­ζει να μιλά για Τσα­μου­ριά κ.λπ.».

Πρό­σθε­σε ότι το ΚΚΕ δεν αφή­νει «απέ­ξω» τη Ρωσία, η οποία δεν είναι η ΕΣΣΔ, αλλά «καπι­τα­λι­στι­κή δύνα­μη, δεύ­τε­ρη στρα­τιω­τι­κή δύνα­μη στον πλα­νή­τη με δικά της συμ­φέ­ρο­ντα» στην περιο­χή, όπως και η Κίνα, «δεύ­τε­ρη οικο­νο­μι­κή δύνα­μη παγκοσμίως».

Είπε ότι η πρό­τα­ση του ΚΚΕ περι­λαμ­βά­νει την απο­δέ­σμευ­ση της Ελλά­δας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ ομοί­ως ο λαός της πΓΔΜ και οι λαοί των Βαλ­κα­νί­ων πρέ­πει να παλέ­ψουν για να μην εντα­χθούν οι χώρες τους στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργανισμούς.

Σημεί­ω­σε ότι η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών συνε­χί­ζει να καλ­λιερ­γεί εθνι­κι­σμούς και εμπε­ριέ­χει το σπέρ­μα του αλυ­τρω­τι­σμού, ο οποί­ος στην πΓΔΜ μένει ανοι­χτός και με τα θέμα­τα του «Μακε­δό­να» πολί­τη και της “Μακε­δο­νι­κής” γλώσ­σας, «και με τη βού­λα της ελλη­νι­κής κυβέρνησης».

Κάλε­σε τόσο τον ελλη­νι­κό λαό, όσο και τον λαό της πΓΔΜ να αντι­πα­λέ­ψουν τον εθνι­κι­σμό και τον αλυ­τρω­τι­σμό, σημειώ­νο­ντας ότι και στην Ελλά­δα υπάρ­χουν εθνι­κι­στι­κές δυνά­μεις, όπως και στη γει­το­νι­κή χώρα, που κινού­νται σε αντι­δρα­στι­κή κατεύθυνση.

Τόνι­σε ότι η σύγκρου­ση δεν είναι ανά­με­σα στους λαούς των δύο χωρών, ούτε τόσο μετα­ξύ των αστι­κών τάξε­ων Ελλά­δας και πΓΔΜ, αλλά αφο­ρά σύγκρου­ση ισχυ­ρών καπι­τα­λι­στι­κών χωρών και ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων, «είναι από τη μία οι ΗΠΑ και η Ρωσία, είναι χώρες της ΕΕ και η Κίνα».

Επι­σή­μα­νε ότι δεν υπάρ­χει ενιαίο εθνι­κό συμ­φέ­ρον του λαού και της πλουτοκρατίας.

Ερω­τη­θείς για­τί χαρα­κτη­ρί­ζει «dealer» τον πρω­θυ­πουρ­γό, απά­ντη­σε «διό­τι εμπλέ­κει σε επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς τον λαό, είναι ο σημαιο­φό­ρος των Αμε­ρι­κα­νών, και του ΝΑΤΟ στη περιο­χή, χρε­ώ­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να τον λαό με 4 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ για τις στρα­τιω­τι­κές ανά­γκες του ΝΑΤΟ».

Απέρ­ρι­ψε το ότι οι θέσεις του ΚΚΕ προ­σο­μοιά­ζουν σε εκεί­νες της ΝΔ σε ότι αφο­ρά τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, τονί­ζο­ντας ότι η ΝΔ συμπί­πτει με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την έντα­ξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, «που είναι και το κύριο θέμα».

Ερω­τη­θείς αν το ΚΚΕ θα στή­ρι­ζε πρό­τα­ση μομ­φής της ΝΔ στην κυβέρ­νη­ση για το «Σκο­πια­νό», χαρα­κτή­ρι­σε «γελοιό­τη­τα» ένα τέτοιο ενδε­χό­με­νο σε προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι το ΚΚΕ ρίχνει μομ­φή στη κυβέρ­νη­ση για τη πολι­τι­κή της συνολικά.

Επι­σή­μα­νε ότι αν η ΝΔ κατα­θέ­σει τέτοια πρό­τα­ση αυτή, πολι­τι­κά, θα έχει διε­ρευ­νη­τι­κό χαρα­κτή­ρα για το ενδε­χό­με­νο μετε­κλο­γι­κών συνεργασιών.

Ως προς την εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή που προ­τεί­νει το ΚΚΕ, είπε ότι βάσει αυτής η χώρα θα έχει σχέ­σεις αμοι­βαία επω­φε­λείς με όλες τις χώρες του κόσμου χωρίς τις οικο­νο­μι­κές, πολι­τι­κές και στρα­τιω­τι­κές δεσμεύ­σεις που της υπα­γο­ρεύ­ουν τώρα η συμ­με­το­χή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Για τον τρό­πο μετά­βα­σης στο «μοντέ­λο» που προ­τεί­νει το ΚΚΕ, είπε ότι αυτό γίνε­ται με επα­να­στα­τι­κό τρό­πο, με πραγ­μα­τι­κή επα­νά­στα­ση που θα βάζει το μαχαί­ρι στο κόκα­λο, με εκ βάθρων ανα­τρο­πή στην κοι­νω­νία, την οικο­νο­μία και το κράτος.

Είπε ότι το ΚΚΕ παλεύ­ει καθη­με­ρι­νά για να δημιουρ­γη­θούν αυτές οι συν­θή­κες, χωρίς να περι­μέ­νει να «ωρι­μά­σουν δια μαγεί­ας», και τόνι­σε την ανα­γκαιό­τη­τα να ανοί­ξει αυτή η συζή­τη­ση στο λαό συνο­δευο­μέ­νη κυρί­ως από δράση.

Ο κ. Κου­τσού­μπας είπε ότι μπρο­στά στις εκλο­γές το ΚΚΕ βάζει τον πήχη όσο πιο ψηλά γίνε­ται, χωρίς να παί­ζει, όπως δεν το έκα­νε ποτέ, μικρο­πο­λι­τι­κά και μικρο­κομ­μα­τι­κά παι­χνί­δια, ενώ για το ενδε­χό­με­νο «πλα­γιο­κό­πη­σης» του κόσμου στον οποίο απευ­θύ­νε­ται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνι­σε ότι «έχου­με εμπι­στο­σύ­νη στη λαϊ­κή σκέψη».

Τέλος, για το περι­θώ­ριο συνερ­γα­σιών με την ΛΑ.Ε και την Πλεύ­ση Ελευ­θε­ρί­ας, αφού επι­σή­μα­νε ότι «ο κ. Λαφα­ζά­νης και η κ. Κων­στα­ντο­πού­λου έχουν συμ­βάλ­λει σε μεγά­λο βαθ­μό για να υπάρ­ξει αυτή η κατά­λη­ξη με τον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. η άνο­δός του στη κυβέρ­νη­ση)», τόνι­σε ότι η πιο ενω­τι­κή πρό­τα­ση είναι αυτή του ΚΚΕ που αφο­ρά την κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία μέσα στο εργα­τι­κό-λαϊ­κό κίνη­μα και όχι δια­βου­λεύ­σεις κορυφών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο