Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η μάχη για πιο ισχυρό ΚΚΕ είναι η μοναδική καθαρή αντίθεση στην ΕΕ

«Τη μάχη των ευρω­ε­κλο­γών δεν τη βλέ­που­με μόνο ως πρό­κρι­μα των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών, όπως κάνουν οι άλλες δυνά­μεις, που παρά τις επι­μέ­ρους δια­φο­ρές, υπο­κλί­νο­νται από κοι­νού στον ευρω­ε­νω­σια­κό μονό­δρο­μο. Αλλά τη βλέ­που­με και ως μια μάχη που πρέ­πει να απο­τυ­πώ­σει ένα δυνα­τό Όχι στην ΕΕ του κεφα­λαί­ου, του πολέ­μου, της φτώ­χειας, της αντί­δρα­σης. Κι αυτό το δυνα­τό Όχι στην ΕΕ μπο­ρεί να απο­τυ­πω­θεί με την ισχυ­ρο­ποί­η­ση του ΚΚΕ» υπο­γράμ­μι­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην ομι­λία του στην απο­ψι­νή εκδή­λω­ση της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής, με θέμα «Ευρω­ε­κλο­γές 2019. Δυνα­τό ΝΑΙ στο ΚΚΕ το πιο δυνα­τό ΟΧΙ στην ΕΕ. Για την απο­δέ­σμευ­ση, για την Ευρώ­πη του σοσιαλισμού».

Στην εκδή­λω­ση παρου­σιά­στη­κε το Κάλε­σμα της ΚΕ του κόμ­μα­τος και το ψηφο­δέλ­τιό του για τις Ευρωεκλογές.

Όπως τόνι­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας η μάχη για ένα πιο ισχυ­ρό ΚΚΕ είναι η επι­λο­γή που απο­τε­λεί «τη μονα­δι­κή καθα­ρή αντί­θε­ση στην ΕΕ, στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό της χαρα­κτή­ρα, στο αντερ­γα­τι­κό, αντι­λαϊ­κό της περιε­χό­με­νο», «που δεν λοξο­κοι­τά­ει σε άλλες παρό­μοιες λυκο­συμ­μα­χί­ες, όπως κάνουν διά­φο­ροι όψι­μοι ευρωσκεπτικιστές».

«Είναι η επι­λο­γή που στέλ­νει μέσα κι έξω από την Ελλά­δα το μήνυ­μα της αντε­πί­θε­σης για απο­δέ­σμευ­ση από την ΕΕ και για να πάρει επι­τέ­λους ο λαός στα χέρια του τα κλει­διά της οικο­νο­μί­ας και το τιμό­νι της εξουσίας”».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας ανέ­φε­ρε ότι «η οδυ­νη­ρή εμπει­ρία των τελευ­ταί­ων 10 ετών τίνα­ξε στον αέρα το παρα­μύ­θι για την ΕΕ ως το “απά­νε­μο λιμά­νι”», το οποίο “πλα­σά­ρε­ται σε νέα έκδο­ση”, καθώς “«πολι­τι­κοί και οικο­νο­μο­λό­γοι, κυρί­ως από το χώρο της Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στη χώρα μας, προ­σπα­θώ­ντας να σώσουν την ΕΕ από την λαϊ­κή απόρ­ρι­ψη και λένε ότι όλα αυτά που ζήσα­με δεν ήταν παρά μια παρέκ­κλι­ση από τις αξί­ες και τις ιδρυ­τι­κές αρχές της ΕΕ».

Είπε οτι οι αντι­λαϊ­κές κατευ­θύν­σεις που απο­τε­λούν μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας και προ­ω­θού­νται με σει­ρά μηχα­νι­σμών επο­πτεί­ας «θα είναι το “ευαγ­γέ­λιο” της όποιας επό­με­νης κυβέρ­νη­σης, με όποιο κόμ­μα και με όποια σύν­θε­ση», με το “ευρω­ε­νω­σια­κό ευαγ­γέ­λιο” να μην είναι τίπο­τε άλλο «από τις επι­τα­γές του κεφα­λαί­ου για την ανά­καμ­ψη της κερ­δο­φο­ρί­ας του» «με πολύ χαμη­λούς μάλι­στα εργα­τι­κούς μισθούς».

«Η από κοι­νού προ­σή­λω­ση όλων των άλλων κομ­μά­των, ιδιαί­τε­ρα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, στο θεσμι­κό πλαί­σιο της ΕΕ, είναι η μεγα­λύ­τε­ρη από­δει­ξη ότι, παρά τις δια­φο­ρές του στα μικρά και επι­μέ­ρους, συμ­φω­νούν στα μεγά­λα και στρα­τη­γι­κά ζητή­μα­τα, σε αυτά που σε τελι­κή ανά­λυ­ση καθο­ρί­ζουν τη ζωή του λαού» επι­σή­μα­νε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι ο λαός πρέ­πει να απορ­ρί­ψει αυτήν την παρα­πλα­νη­τι­κή τακτι­κή και να κάνει την πραγ­μα­τι­κή δια­φο­ρά ενι­σχύ­ο­ντας το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες.

Υπεν­θύ­μι­σε ότι το ΚΚΕ αγω­νί­στη­κε ενά­ντια στην έντα­ξη της χώρας στην ΕΟΚ και στη Συν­θή­κη του Μάα­στριχτ και ανέ­φε­ρε «η ζωή απέ­δει­ξε ποιος έλε­γε την αλή­θεια και ποιος έλε­γε ψέμα­τα» προ­σθέ­το­ντας «ακό­μα και οι σημε­ρι­νοί “ευρω­σκε­πτι­κι­στές”, απ’ τη Χρυ­σή Αυγή μέχρι ορι­σμέ­νες αρι­στε­ρό­στρο­φες τυχο­διω­κτι­κές δυνά­μεις, που ήταν τότε ενταγ­μέ­νες στον Συνασπισμό/ΣΥΡΙΖΑ, απο­δέ­χο­νταν τότε τον ευρωμονόδρομο».

Επι­σή­μα­νε, ιδιαί­τε­ρα, ότι «ο τομέ­ας που η ΕΕ πραγ­μα­τι­κά δεί­χνει το πιο βάρ­βα­ρο και εγκλη­μα­τι­κό της πρό­σω­πο είναι ο τομέ­ας του λεγό­με­νου “πυλώ­να ασφά­λειας”», καθώς «η ΕΕ ως ιμπε­ρια­λι­στι­κή ένω­ση στη­ρί­ζει την επι­θε­τι­κή και πολε­μο­κά­πη­λη στρα­τη­γι­κή του ΝΑΤΟ» ενώ «παράλ­λη­λα, παίρ­νει μέτρα για τη δική της αυτο­τε­λή δρά­ση, ενι­σχύ­ο­ντας την επι­θε­τι­κό­τη­τα και τη στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σή της».

«Η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ήταν αυτοί που οργά­νω­σαν, καθο­δή­γη­σαν και χει­ρο­κρό­τη­σαν την υπο­γρα­φή της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών, αξιο­ποιώ­ντας ως μεντε­σέ την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ» είπε, ανα­φέ­ρο­ντας ότι αυτό »το κρύ­βει και η κυβέρ­νη­ση, αλλά και όσοι αντι­δρούν στη συμ­φω­νία από εθνι­κι­στι­κή σκο­πιά, ψαρεύ­ο­ντας στα θολά νερά του φασισμού».

Μίλη­σε για την ενί­σχυ­ση των μηχα­νι­σμών κατα­στο­λής και φακε­λώ­μα­τος της ΕΕ και για την όξυν­ση του προ­σφυ­γι­κού προ­βλή­μα­τος που προ­κα­λεί η πολι­τι­κή της και εκεί­νη των κρα­τών-μελών της.

Είπε ότι «οι υπο­σχέ­σεις για την Ευρώ­πη της σύγκλι­σης δια­ψεύ­στη­καν» με το χάσμα να διευ­ρύ­νε­ται «και μέσα στον ηγε­τι­κό πυρή­να της Ευρω­ζώ­νης και την ανι­σο­με­τρία μετα­ξύ των κρα­τών-μελών να αυξά­νε­ται» και με τη νέα επι­βρά­δυν­ση της ανά­πτυ­ξης της Ευρω­ζώ­νης ως προ­άγ­γε­λο της «επερ­χό­με­νης νέας καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρίσης».

«Πάνω σε αυτό το έδα­φος οξύ­νο­νται οι αντα­γω­νι­σμοί και οι απο­σχι­στι­κές τάσεις. Δυνα­μώ­νουν οι φυγό­κε­ντρες δυνά­μεις με κορυ­φαίο παρά­δειγ­μα το Brexit» σημεί­ω­σε τονί­ζο­ντας ότι από την ενί­σχυ­ση του αστι­κού ευρω­σκε­πτι­κι­σμού, ως τις διά­φο­ρες προ­τά­σεις για το μέλ­λον της ΕΕ «όλες συγκλί­νουν στην απαί­τη­ση να κάνει συνε­χώς ο λαός θυσί­ες, για να ανα­κάμ­ψουν τα κέρ­δη των μονο­πω­λια­κών ομίλων».

“Αντί­θε­τα η προ­ο­πτι­κή της απο­δέ­σμευ­σης, με τον λαό κυρί­αρ­χο στην οικο­νο­μία και την εξου­σία, απο­τε­λεί τη μονα­δι­κή πραγ­μα­τι­κά φιλο­λαϊ­κή διέ­ξο­δο, που φωτί­ζει τον δρό­μο και σε άλλους λαούς, ανοί­γει το δρό­μο για ισό­τι­μες σχέ­σεις, για την Ευρώ­πη του Σοσια­λι­σμού” υπογράμμισε.

ekdhlosh eyro 1

Ο Δ. Κου­τσού­μπας, τόνι­σε ότι «τα διά­φο­ρα προ­ο­δευ­τι­κά μέτω­πα που φτιά­χνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με διά­φο­ρες δυνά­μεις και πρό­σω­πα σε Ελλά­δα κι Ευρώ­πη, που έχουν δια­κρι­θεί στην εφαρ­μο­γή της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, δεν μπο­ρούν να ανα­χαι­τί­σουν τον φασι­σμό και την ακρο­δε­ξιά, το αντί­θε­το τον ενι­σχύ­ουν και τον τροφοδοτούν».

“Για­τί”, όπως εξή­γη­σε «όταν στη­ρί­ζεις μια βάρ­βα­ρη πολι­τι­κή, στο όνο­μα μάλι­στα της αρι­στε­ράς και της προ­ό­δου, παί­ζεις το παι­χνί­δι της φασι­στι­κής και ακρο­δε­ξιάς δημα­γω­γί­ας και δράσης».

Κάλε­σε σε απόρ­ρι­ψη με την ψήφο στις ευρω­ε­κλο­γές των “ψεύ­τι­κων προ­ο­δευ­τι­κών μετώ­πων” του ΣΥΡΙΖΑ, όλων των δυνά­με­ων που “πίνουν νερό” στο όνο­μα της ΕΕ” και σε κατα­δί­κη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ” για τον ρόλο που έπαι­ξαν σχε­τι­κά με την έντα­ξη της Ελλά­δας στην Ευρω­παϊ­κή Ένωση.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι η παρα­μο­νή στην ΕΕ και την ευρω­ζώ­νη δεν είναι μονό­δρο­μος, προ­σθέ­το­ντας «το εργα­τι­κό-λαϊ­κό κίνη­μα πρέ­πει και μπο­ρεί τόσο στην Ελλά­δα όσο και σ’ όλη την Ευρώ­πη να οργα­νώ­σει την αντε­πί­θε­σή του. Να συν­δέ­σει την πάλη για απο­δέ­σμευ­ση απ’ την ΕΕ με την πάλη για ανα­τρο­πή της εξου­σί­ας του κεφα­λαί­ου σε κάθε χώρα, για την κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία και τον κεντρι­κό σχε­δια­σμό με την εργα­τι­κή — λαϊ­κή συμ­με­το­χή στα όργα­να διεύ­θυν­σης και εξουσίας».

Όπως είπε «το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα που τίθε­ται μπρο­στά μας σε όλες τις πολι­τι­κές μάχες είναι ένα: θα συνε­χί­σου­με στον δρό­μο που μας έφε­ρε έως εδώ, που απο­δε­δειγ­μέ­να φέρ­νει φτώ­χεια, έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης, ανερ­γία, δυσβά­στα­χτα βάρη και χρέη για τον λαό, ανα­σφά­λεια για το αύριο τόσο στην Ελλά­δα όσο και σ’ όλα τα κρά­τη — μέλη της ΕΕ ή θα αντε­πι­τε­θού­με ενά­ντια στην ΕΕ των μονο­πω­λί­ων και στην πολι­τι­κή της, στο κεφά­λαιο και τις κυβερ­νή­σεις του;”

«Μπο­ρού­με να ορθώ­σου­με το ανά­στη­μά μας, να απα­ντή­σου­με στην επί­θε­ση που δέχο­νται από την άρχου­σα τάξη η ζωή και τα δικαιώ­μα­τά μας.

Μπο­ρού­με να ισχυ­ρο­ποι­ή­σου­με το ΚΚΕ παντού, για να δυνα­μώ­σουν η λαϊ­κή αντί­στα­ση και διεκ­δί­κη­ση, η ελπί­δα, η προ­ο­πτι­κή της πραγ­μα­τι­κής ανατροπής.

Οι λαοί όλων των κρα­τών — μελών της ΕΕ μπο­ρούν και πρέ­πει να βαδί­σουν το δρό­μο της ανα­τρο­πής σε κάθε χώρα, για να ανοί­ξει ο δρό­μος για την Ευρώ­πη του σοσια­λι­σμού» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αυτό είναι το ευρω­ψη­φο­δέλ­τιο του ΚΚΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο