Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτικό και ενεργειακό κόμβο ελλοχεύει κινδύνους

Επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις χαρα­κτή­ρι­σε την «απα­ρά­δε­κτη εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία» και την επι­κύ­ρω­ση της ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής συμ­φω­νί­ας από τη Βου­λή των Ελλή­νων, στην απο­ψι­νή ομι­λία του στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κουτσούμπας.

Κρού­ο­ντας τον κώδω­να του κιν­δύ­νου για γενί­κευ­ση του «ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου» που διε­ξά­γε­ται στο έδα­φος της Ουκρα­νί­ας «ανά­με­σα σε δύο αντί­πα­λα στρα­τό­πε­δα, της Ρωσί­ας και των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ», απέ­δω­σε «αυτή τη σφο­δρή ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση» η οποία όπως είπε «ξεπερ­νά τα όρια της Ουκρα­νί­ας και μπο­ρεί ανά πάσα στιγ­μή να προ­κα­λέ­σει την ενερ­γο­ποί­η­ση και άλλων θερ­μών εστιών στα Βαλ­κά­νια, στη Μέση Ανα­το­λή, στη Βόρεια Αφρι­κή, στον Περ­σι­κό Κόλ­πο», στο «ποια μονο­πώ­λια, ποιων χωρών, θα έχουν το πάνω χέρι στη μοι­ρα­σιά των αγο­ρών, του ορυ­κτού πλού­του, της ενέρ­γειας, των εδα­φών και του εργα­τι­κού δυνα­μι­κού, των αγω­γών και του δικτύ­ου μετα­φο­ράς εμπορευμάτων».

Σκια­γρα­φώ­ντας το δια­μορ­φω­θέν σκη­νι­κό στην Ευρώ­πη έκα­νε λόγο μετα­ξύ άλλων για συγκέ­ντρω­ση τερά­στιας δύνα­μης πυρός, για γιγά­ντιες καθη­με­ρι­νές στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις, για συνέ­χι­ση και ανα­βάθ­μι­ση της απο­στο­λής σύγ­χρο­νων αμε­ρι­κα­νι­κών και άλλων ΝΑΤΟϊ­κών οπλι­κών συστη­μά­των στην Ουκρα­νία, για πολε­μι­κή προ­ε­τοι­μα­σία χωρών με υπέ­ρο­γκες στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες και εξο­πλι­σμούς, για απει­λές χρή­σης πυρη­νι­κών όπλων, εκτι­μώ­ντας ότι «κανείς δεν μπο­ρεί να λέει δεν είδα, δεν άκουσα».

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, επα­νέ­λα­βε την απαί­τη­ση ακύ­ρω­σης οποιασ­δή­πο­τε νέας απο­στο­λής ελλη­νι­κών στρα­τιω­τι­κών μονά­δων, καθώς όπως είπε «έχει ήδη ζητη­θεί από Έλλη­νες μόνι­μους στρα­τιω­τι­κούς να μετα­κι­νη­θούν μαζί με άλλες νατοϊ­κές δυνά­μεις προς το πολε­μι­κό μέτω­πο στην Ουκρα­νία». Απευ­θυ­νό­με­νος στην κυβέρ­νη­ση ζήτη­σε απά­ντη­ση ως προς τις δεσμεύ­σεις της στο πλαί­σιο των ΝΑΤΟϊ­κών υπο­χρε­ώ­σε­ών της, τις μονά­δες από τις οποί­ες απέ­συ­ρε στρα­τιω­τι­κό υλι­κό για να στα­λεί στην Ουκρα­νία και αν «θα στεί­λει και νέους στρα­τευ­μέ­νους, κλη­ρω­τούς, εκτός από μόνι­μα στε­λέ­χη στο σφα­γείο των πολε­μι­κών συγκρούσεων».

Ανα­φε­ρό­με­νος στην ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή αμυ­ντι­κή συμ­φω­νία, την οποία όπως είπε ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση και το ΠΑΣΟΚ και προ­ε­τοί­μα­ζε η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, χαρα­κτή­ρι­σε επι­θε­τι­κό το περιε­χό­με­νό της, σημειώ­νο­ντας πως κανείς δεν μπο­ρεί να μιλά για ανταλ­λάγ­μα­τα για να ρίξει στά­χτη στα μάτια του λαού. «Αυτό το κάνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ προ­σφέ­ρο­ντας και με αυτόν τον τρό­πο, νομι­μο­ποί­η­ση στην ακό­μα πιο ενερ­γή συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια», δήλω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά. «Όταν σχε­δόν ολό­κλη­ρη η ελλη­νι­κή επι­κρά­τεια απ’ άκρη σ’ άκρη μετα­τρέ­πε­ται σε μια απέ­ρα­ντη στρα­τιω­τι­κή βάση, μέσω της οποί­ας διεκ­πε­ραιώ­νο­νται στρα­τιω­τι­κές απο­στο­λές, προ­ω­θού­νται γιγα­ντιαί­ες στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις προς την Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, όπως εδώ και και­ρό συμ­βαί­νει στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη… Όταν πραγ­μα­το­ποιού­νται ασκή­σεις τερά­στιας κλί­μα­κας, πραγ­μα­τι­κές πρό­βες πολέ­μου και μετα­φέ­ρο­νται οπλι­κά συστή­μα­τα όλων των ειδών, όταν προ­βλέ­πε­ται ακό­μα και ετοι­μό­τη­τα φιλο­ξε­νί­ας πυρη­νι­κών όπλων, όπως προ­βλέ­πει η προ­ε­τοι­μα­σία που έχει ξεκι­νή­σει στη βάση του Άρα­ξου, τότε κανείς δεν μπο­ρεί να πανη­γυ­ρί­ζει, για­τί η Ελλά­δα ανα­βαθ­μί­ζει τη συνερ­γα­σία της με τις ΗΠΑ…», κατέ­λη­ξε ο κ. Κουτσούμπας.

Ειδι­κή ανα­φο­ρά έκα­νε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ στο λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης λέγο­ντας πως ο πόλε­μος της Ουκρα­νί­ας επι­βε­βαί­ω­σε όσα πολύ έγκαι­ρα το ΚΚΕ είχε ανα­δεί­ξει. «Ότι ο σχε­δια­σμός για το λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης δεν αφο­ρά απλά μια επι­πλέ­ον ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση, όπως συμ­βαί­νει με τα υπό­λοι­πα αερο­δρό­μια, τα λιμά­νια της χώρας μας. Αφο­ρά στη μετα­τρο­πή του σε Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κή βάση, η οποία θα υπη­ρε­τεί τους συνο­λι­κούς σχε­δια­σμούς των Αμε­ρι­κα­νών στην περιο­χή… Ότι η αξιο­ποί­η­ση της περιο­χής της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης είναι κρί­σι­μης σημα­σί­ας, λόγω της γειτ­νί­α­σής της με την περιο­χή του Εύξει­νου Πόνου και ότι σημαί­νει αυτό για την περιο­χή της Κρι­μαί­ας και της Ουκρανίας…Ότι από το λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης οι Αμε­ρι­κά­νοι και το ΝΑΤΟ, μπο­ρούν ταυ­τό­χρο­να να ελέγ­χουν τα Στε­νά του Ελλη­σπό­ντου και να συντο­νί­ζουν επι­χει­ρή­σεις πέρα από αυτά. Μαζί βέβαια με τις δυνα­τό­τη­τες που έχει το λιμά­νι της πόλης σας στον ελλι­με­νι­σμό Αμε­ρι­κά­νι­κων πλοί­ων, που δεν έχουν άλλα λιμά­νια της χώρας μας. Το ίδιο ισχύ­ει για τις συγκοι­νω­νια­κές υπο­δο­μές και το δίκτυο οδι­κών αξό­νων της ευρύ­τε­ρης περιο­χής, οι οποί­ες λει­τουρ­γούν συμπλη­ρω­μα­τι­κά στο να απο­τε­λέ­σει το λιμά­νι στρα­τη­γι­κό κόμ­βο για την ταχεία και αρκε­τά ασφα­λή μετα­φο­ρά προ­σω­πι­κού, πολε­μι­κού υλι­κού και εμπο­ρευ­μά­των προς το βορ­ρά και όχι μόνο…».

Χαρα­κτή­ρι­σε ιδιαί­τε­ρα προ­κλη­τι­κά τα όσα είπε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών στη Βου­λή για τη στή­ρι­ξη της κύρω­σης της ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής συμ­φω­νί­ας και τα όσα προ­βλέ­πει για τη Θρά­κη ότι δηλα­δή «… η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ήθε­λε η Αλε­ξαν­δρού­πο­λη να μετα­τρα­πεί σε στρα­τιω­τι­κό πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο», μετα­τρέ­πο­ντας ουσια­στι­κά όπως είπε τη χώρα και σε στό­χο αντι­ποί­νων, το οποίο όπως δήλω­σε επι­βε­βαιώ­νε­ται από την εκτό­ξευ­ση απει­λών από τη Ρωσία με ειδι­κή ανα­φο­ρά στην Αλεξανδρούπολη.

Δρι­μεία κρι­τι­κή άσκη­σε ο κ. Κου­τσού­μπας και στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποί­ος είπε ότι «προ­σπα­θεί να κρυ­φτεί πίσω από την προ­χτε­σι­νή κατα­ψή­φι­ση της συμ­φω­νί­ας με τις ΗΠΑ, με τους γνω­στούς “αστε­ρί­σκους”. Η δική του κυβέρ­νη­ση δια­πραγ­μα­τεύ­τη­κε, παζά­ρε­ψε και τελι­κά συμ­φώ­νη­σε στο πλαί­σιο της στρα­τη­γι­κής συμ­φω­νί­ας με τις ΗΠΑ τη δημιουρ­γία νέων στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων, ιδιαί­τε­ρα αυτή της Αλεξανδρούπολης…Κι ας λένε τα στε­λέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ πως η συμ­φω­νία που έκα­νε η κυβέρ­νη­σή τους με τις ΗΠΑ δεν ήταν το λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης να γίνει νατοϊ­κή στρα­τιω­τι­κή βάση, αλλά “να είναι ένα μεγά­λο εμπο­ρι­κό λιμά­νι που να βοη­θά­ει σε όλη αυτή τη διαδικασία”».

Μιλώ­ντας για το νέο τερ­μα­τι­κό σταθ­μό υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσι­κού αερί­ου LNG, έκα­νε λόγο για «κυβερ­νη­τι­κές φιέ­στες» και για «μεγά­λα λόγια…», όπως «όταν δια­φη­μί­ζο­νταν από τα τότε κυβερ­νη­τι­κά επι­τε­λεία, η κατα­σκευή των αγω­γών φυσι­κού αερί­ου. Δύο αγω­γοί φυσι­κού αερί­ου, ένας σε λει­τουρ­γία και ένας υπό κατα­σκευή, περ­νά­νε από τη Θρά­κη, όμως εσείς το ξέρε­τε, το ζεί­τε πως ο λαός εξα­κο­λου­θεί να ζει σε συν­θή­κες ενερ­γεια­κής φτώ­χειας. Μάλι­στα η περιο­χή της Θρά­κης, κρα­τά­ει τα πρω­τεία στον τομέα αυτό…Δύο αγω­γοί φυσι­κού αερί­ου και οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες δεν από­κτη­σαν πρό­σβα­ση στο φυσι­κό αέριο ποτέ…».

Ο κ. Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε και στο σχε­δια­σμό για την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος και την «πρά­σι­νη μετά­βα­ση» κάνο­ντας λόγο για «βολι­κό πρό­σχη­μα για να προ­χω­ρή­σουν στην απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία, να απα­ξιώ­σουν δηλα­δή το λιγνί­τη, μια σημα­ντι­κή εγχώ­ρια και φτη­νή πηγή ενέρ­γειας. Τώρα οι ίδιοι σχε­δια­σμοί τρέ­χουν στο όνο­μα της απε­ξάρ­τη­σης από το ρωσι­κό φυσι­κό αέριο και την αντι­κα­τά­στα­σή του από το υγρο­ποι­η­μέ­νο και πανά­κρι­βο αμε­ρι­κα­νι­κό φυσι­κό αέριο LNG…», είπε συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι ο νέος τερ­μα­τι­κός σταθ­μός «θα προ­κα­λέ­σει πρό­σθε­τα προ­βλή­μα­τα στο ευαί­σθη­το περι­βάλ­λον του Θρα­κι­κού Πελά­γους…». Επα­νέ­λα­βε τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ για άμε­ση και πλή­ρη επα­να­λει­τουρ­γία των λιγνι­τι­κών μονά­δων την κατάρ­γη­ση του λεγό­με­νου ευρω­παϊ­κού τέλους διο­ξει­δί­ου του άνθρα­κα, την κατάρ­γη­ση της ρήτρας ανα­προ­σαρ­μο­γής, των ειδι­κών φόρων και του χρη­μα­τι­στη­ρί­ου ενέρ­γειας, την εγκα­τά­λει­ψη των κυρώ­σε­ων κατά της Ρωσί­ας, που εκτι­νάσ­σουν το κόστος του φυσι­κού αερί­ου, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «τελι­κά αυτό που επεί­γει είναι επι­τέ­λους να αξιο­ποι­η­θούν όλες οι πηγές ενέρ­γειας που δια­θέ­τει η χώρα μας και να πάψει επι­τέ­λους η ενέρ­γεια να απο­τε­λεί εμπόρευμα».

Τέλος ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ δήλω­σε ότι στην περιο­χή του Έβρου «φαί­νο­νται και οι συνέ­πειες των επι­λο­γών, λόγω της ΕΕ που έκα­νε η χώρα στον αγρο­τι­κό τομέα με απο­τέ­λε­σμα την εξάρ­τη­σή της από εισα­γω­γές σε προ­ϊ­ό­ντα που θα μπο­ρού­σε η ίδια να παρά­γει και να καλύ­πτει τις ανά­γκες της» ανα­φέ­ρο­ντας ενδει­κτι­κά τη ζάχα­ρη, τον ηλί­αν­θο, τα σιτη­ρά, ενώ δεν παρέ­λει­ψε να ανα­φερ­θεί στις δομές υγεί­ας της περιο­χής οι οποί­ες «αδυ­να­τούν να καλύ­ψουν τις αυξα­νό­με­νες ανά­γκες σε δωρε­άν και σύγ­χρο­νες υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας… λόγω της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης και της υπο­στε­λέ­χω­σής τους… αλλά και των μεγά­λων ελλεί­ψε­ών τους σε εξο­πλι­σμό». Ολο­κλη­ρώ­νο­ντας την ομι­λία που πραγ­μα­το­ποί­η­σε σε ξενο­δο­χείο της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης στο πλαί­σιο της διή­με­ρης επί­σκε­ψής του στη Θρά­κη, ο κ. Κου­τσού­μπας κάλε­σε τους πολί­τες σε συμπό­ρευ­ση λέγο­ντας ότι η πολι­τι­κή «δεν φτια­σι­δώ­νε­ται ούτε με τα ψεύ­τι­κα μεγά­λα λόγια και ορά­μα­τα όπως της ΝΔ, ούτε με το να αλλά­ζουν το αλλαγ­μέ­νο όνο­μά τους όπως το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ούτε με το να εμφα­νί­ζουν ως νέο, την αντι­γρα­φή του παλιού, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εκλο­γή του αρχη­γού του με ηλε­κτρο­νι­κές ψηφο­φο­ρί­ες, ως αρχη­γι­κό κόμ­μα που είναι…».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο