Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η πορεία του Πολυτεχνείου ήταν και είναι υπόθεση του κινήματος, μπορεί να γίνει με όλα τα μέτρα προστασίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέ­ντευ­ξη στην ΕΡΤ 1 και τη Βάλια Πετού­ρη παρα­χώ­ρη­σε το Σάβ­βα­το 14 Νοέμ­βρη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κουτσούμπας.

Τα σχο­λεία έπρε­πε να είναι ανοι­χτά και θα μπο­ρού­σε να γίνει ακό­μα και σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας αν η κυβέρ­νη­ση είχε πάρει έγκαι­ρα μέτρα, τόνι­σε ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι πριν ακό­μα από την παν­δη­μία το ΚΚΕ ζητού­σε μεί­ω­ση των μαθη­τών ανά τάξη και προ­σλή­ψεις εκπαι­δευ­τι­κών. Έπρε­πε να έχουν παρ­θεί μέτρα υπο­γράμ­μι­σε: Αραί­ω­ση των μαθη­τών ανά τάξη, 15 μαθη­τές ανά τάξη, προ­σλή­ψεις εκπαιδευτικών.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην τηλεκ­παί­δευ­ση υπο­γράμ­μι­σε το ζήτη­μα της ισό­τι­μης πρό­σβα­σης στην εκπαί­δευ­ση, τονί­ζο­ντας ότι δεν είναι ατο­μι­κή ευθύ­νη της κάθε οικο­γέ­νειας αλλά του κρά­τους να εξα­σφα­λί­σει τα μέσα πρό­σβα­σης στην τηλεκ­παί­δευ­ση για όλους τους μαθητές.

Για την επέ­τειο του Πολυ­τε­χνεί­ου, τόνι­σε ότι κάθε χρό­νο αυτή η επέ­τειος ήταν αγω­νι­στι­κή ανά­τα­ση και δεν ήταν ποτέ κυβερ­νη­τι­κή γιορ­τή. Την οργά­νω­νε ο ΣΦΕΑ, τα εργα­τι­κά σωμα­τεία, οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι κ.λπ. Αυτό κάνουν και φέτος σε δια­φο­ρε­τι­κές συν­θή­κες, δηλα­δή να τηρού­νται απα­ρέ­γκλι­τα τα μέτρα προ­στα­σί­ας. Δεν έχου­με στρα­τιω­τι­κό νόμο, να σε πυρο­βο­λούν αν κυκλο­φο­ρείς στο δρό­μο, τόνι­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας και υπο­γράμ­μι­σε ότι με μάσκες, απο­στά­σεις κ.λπ. η αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πορεία μπο­ρεί να γίνει. Η κυβέρ­νη­ση δεν έχει ούτε ηθι­κό, ούτε συνταγ­μα­τι­κό δικαί­ω­μα να απα­γο­ρεύ­σει την πορεία του Πολυ­τε­χνεί­ου επε­σή­μα­νε. Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση σημεί­ω­σε ότι του τηλε­φώ­νη­σε χτες ο Μ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δης, για να του ζητή­σει να του πει πότε θα κατα­θέ­σει στε­φά­νι το ΚΚΕ στο Πολυτεχνείο.

Για την επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνι­σε ότι αυτό δε σημαί­νει να πλη­ρώ­νεις αυτούς που έχουν θησαυ­ρί­σει στον ιδιω­τι­κό τομέα Υγεί­ας, για­τί τελι­κά αυτό το κόστος μετα­κυ­λί­ε­ται στο κρά­τος, δηλα­δή στους πολί­τες. Απαι­τεί­ται κανο­νι­κή επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας, υπο­γράμ­μι­σε και έντα­ξή τoύ στον κρα­τι­κό σχεδιασμό.

Ανα­φε­ρό­με­νος στη συζή­τη­ση για το εμβό­λιο σημεί­ω­σε ότι ανα­δει­κνύ­ο­νται οι δυνα­τό­τη­τες της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας και υπο­γράμ­μι­σε ότι θα μπο­ρού­σε να έχει βρε­θεί νωρί­τε­ρα εμβό­λιο αν δεν υπήρ­χε αυτός ο σφο­δρός αντα­γω­νι­σμός ανά­με­σα στις φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρί­ες και τα αστι­κά κράτη.

Η αντι­δρα­στι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση Τραμπ τελεί­ω­σε απ’ ότι φαί­νε­ται όμως πραγ­μα­τι­κή αλλα­γή για τον Αμε­ρι­κά­νι­κο λαό, σχε­τι­κά με τα δημο­κρα­τι­κά δικαιώ­μα­τά του, τα σοβα­ρά ζητή­μα­τα της υγεί­ας, την ιμπε­ρια­λι­στι­κή πολι­τι­κή που ακο­λου­θούν οι ΗΠΑ ως υπερ­δύ­να­μη, η ουσία δεν αλλά­ζει ριζι­κά, σχο­λί­α­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό, ότι αμέ­σως μετά την ανα­κή­ρυ­ξη του Μπάι­ντεν, το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ σε έκθε­σή του ουσια­στι­κά κάνει πλά­τες στις τουρ­κι­κές απαι­τή­σεις. Σημεί­ω­σε ότι οι ΗΠΑ, βλέ­πουν ως προ­τι­μό­τε­ρο εταί­ρο την Τουρ­κία, θέλουν να τρα­βή­ξουν τον Ερντο­γάν και την Τουρ­κία στο ΝΑΤΟ και με άλλο­θι αυτό πιέ­ζουν όλες τις ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις να κάνουν απα­ρά­δε­κτες υποχωρήσεις.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο Κυπρια­κό, επι­σή­μα­νε ότι σήμε­ρα λύση μπο­ρεί να δοθεί με ένα ενιαίο κρά­τος, με μια και μόνη κυριαρ­χία, μια ιθα­γέ­νεια, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο