Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί ανάπτυξη με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών

«Έγκαι­ρα και πρό­σφα­τα, με τις θέσεις για το 21ο συνέ­δριό του, το ΚΚΕ έχει ανα­δεί­ξει τον πραγ­μα­τι­κό χαρα­κτή­ρα του περι­βό­η­του, Πρά­σι­νου New Deal, δηλα­δή της πολι­τι­κής, που ειδι­κά μετά την εκλο­γή Μπάι­ντεν στις ΗΠΑ, απο­τε­λεί την κυρί­αρ­χη ατζέ­ντα του μονο­πω­λια­κού κεφα­λαί­ου διε­θνώς και τον άξο­να που δια­τρέ­χει τόσο την “Ευρω­παϊ­κή Πρά­σι­νη Συμ­φω­νία”, όσο και την πολι­τι­κή όλων των αστι­κών κομ­μά­των στην χώρα μας.

Η προ­ω­θού­με­νη πολι­τι­κή της λεγό­με­νης “πρά­σι­νης κοι­νω­νι­κής συμ­φω­νί­ας”, προ­σπα­θεί να δια­χει­ρι­στεί το ίδιο πρό­βλη­μα, μ’ αυτό που επι­χεί­ρη­σε να αντι­με­τω­πί­σει η πρό­τα­ση “New Deal” σχε­δόν έναν αιώ­να πριν: το πρό­βλη­μα της υπερ­συσ­σώ­ρευ­σης κεφα­λαί­ου» τόνι­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην ομι­λία του στην εκδή­λω­ση της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος στον αντί­πο­δα της πολι­τι­κής του πρά­σι­νου “New Deal”».

Όπως εξή­γη­σε, προ­κει­μέ­νου να επεν­δυ­θούν κερ­δο­φό­ρα λιμνά­ζο­ντα κεφά­λαια, πρέ­πει να απα­ξιω­θεί και να κατα­στρα­φεί ένα τμή­μα του υπάρ­χο­ντος κεφα­λαί­ου και αυτό τον στό­χο υπη­ρε­τεί σήμε­ρα η «από­συρ­ση» λιγνι­τι­κών σταθ­μών ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής, παρα­δο­σια­κών δικτύ­ων μετα­φο­ράς ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, αερο­πλά­νων και οχη­μά­των που κινού­νται με βεν­ζί­νη και πετρέλαιο».

«Ο κύριος στό­χος της πολι­τι­κής αυτής δεν είναι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η αντι­με­τώ­πι­ση της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής, αλλά η θωρά­κι­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας του μεγά­λου κεφα­λαί­ου. Γι’ αυτό, παράλ­λη­λα με τη μεγά­λη κρα­τι­κή στή­ρι­ξη των νέων πρά­σι­νων επεν­δύ­σε­ων, προ­ω­θού­νται μέτρα αύξη­σης του βαθ­μού εκμε­τάλ­λευ­σης, επέ­κτα­σης των ελα­στι­κών εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, διευ­θέ­τη­σης του χρό­νου εργα­σί­ας» τόνισε.

Ανέ­φε­ρε, επι­κα­λού­με­νος συγκε­κρι­μέ­να παρα­δείγ­μα­τα για την κατά­στα­ση που δια­μορ­φώ­νε­ται στη χώρα, πως παρά την σχε­τι­κή προ­πα­γάν­δα, η υλο­ποί­η­ση της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης» θα έχει πολ­λα­πλό αρνη­τι­κό απο­τύ­πω­μα στο περι­βάλ­λον και ο πραγ­μα­τι­κός της στό­χος υπο­νο­μεύ­ει την ισόρ­ρο­πη σχέ­ση ανά­με­σα στην παρα­γω­γι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα και στο περι­βάλ­λον, ενώ σημεί­ω­σε ότι έχει ανοί­ξει η «όρε­ξη και για τους τόπους μαρ­τυ­ρί­ου της Γυά­ρου και της Μακρο­νή­σου, που είναι τα επό­με­να θύμα­τα των “αιο­λι­κών” κορακιών-επενδυτών».

Εγκά­λε­σε τα αστι­κά κόμ­μα­τα, κατα­θέ­το­ντας συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία, ως ενό­χους για πλή­θος περι­βαλ­λο­ντι­κών εγκλημάτων.

Είπε ότι «η πρά­σι­νη κοι­νω­νι­κή συμ­φω­νία είναι άμε­σα συν­δε­δε­μέ­νη με την επι­δεί­νω­ση και την επέ­κτα­ση των ελα­στι­κών εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, τη φθη­νό­τε­ρη εργα­τι­κή δύνα­μη, ως απα­ραί­τη­τα στοι­χεία για να δια­σφα­λι­στούν τα τερά­στια κέρ­δη της ολι­γαρ­χί­ας του πλού­του» και «ταυ­τό­χρο­να η πρά­σι­νη ενέρ­γεια δεν οδη­γεί έστω, του­λά­χι­στον, σε “φθη­νό ρεύ­μα”, όπως ανα­κυ­κλώ­νε­ται από συστη­μι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, σε μια προ­σπά­θεια να εντυ­πω­θεί αυτό το ψέμα στα μυα­λά των εργαζόμενων».

«Η αλή­θεια είναι ότι η πρά­σι­νη κοι­νω­νι­κή συμ­φω­νία της ΕΕ και του Μπάϊ­ντεν, πολ­λα­πλα­σιά­ζει την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, αυξά­νει δρα­στι­κά την επι­βά­ρυν­ση του λαού, υπο­χρε­ώ­νει τα εργα­τι­κά-λαϊ­κά στρώ­μα­τα να χρυ­σο­πλη­ρώ­σουν την απα­ξί­ω­ση κεφα­λαί­ου που χρειά­ζε­ται η μηχα­νή της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­καμ­ψης των κερ­δών των λίγων. Η πρά­σι­νη κοι­νω­νι­κή συμ­φω­νία κατα­δι­κά­ζει δεκά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους στην ανερ­γία, στην Πτο­λε­μα­ΐ­δα στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία και στην Μεγα­λό­πο­λη στην Πελο­πόν­νη­σο» τόνισε.

«Η πολι­τι­κή που ακο­λου­θεί σήμε­ρα η κυβέρ­νη­ση είναι, στα βασι­κά της σημεία, κοι­νός τόπος όλων των αστι­κών κομ­μά­των» είπε στη συνέ­χεια, ενώ ανα­φε­ρό­με­νος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «σε κάθε κρί­σι­μο θέμα, προ­χώ­ρη­σε σε τέτοιες παρεμ­βά­σεις διευ­κο­λύ­νο­ντας την κατα­στρε­πτι­κή δρά­ση του κεφα­λαί­ου πάνω στο περιβάλλον».

«Γι’ αυτό και χτες ο κ. Τσί­πρας επί της ουσί­ας δεν είπε κου­βέ­ντα στην παρου­σί­α­ση της πρό­τα­σης του κόμ­μα­τός του για όλα αυτά, παρό­τι επι­δό­θη­κε σε γενι­κό­λο­γες κορώ­νες περί “πρά­σι­νης επα­νά­στα­σης”. “Μού­φα”, λοι­πόν, η πρά­σι­νη επα­νά­στα­ση του κ. Τσί­πρα» πρόσθεσε.

Είπε ότι η δια­φο­ρά της πρό­τα­σης του ΣΥΡΙΖΑ από το κυβερ­νη­τι­κό σχέ­διο συνί­στα­ται στο ότι «ένα μέρος της κοι­νο­τι­κής και κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­το­σης των νέων επεν­δύ­σε­ων δεν θα δοθεί άμε­σα στους μεγά­λος ομί­λους, αλλά σε κάποιες μεσαί­ες επι­χει­ρή­σεις και ενερ­γεια­κές κοι­νό­τη­τες», σημειώ­νο­ντας ότι «αυτή η δια­φο­ρο­ποί­η­ση στην αρχι­κή κατα­νο­μή των κον­δυ­λί­ων, δεν μπο­ρεί ούτε καν να αμβλύ­νει τις νέες αρνη­τι­κές συνέ­πειες για το λαό».

Σχε­τι­κά με το ΚΙΝΑΛ είπε ότι «υιο­θε­τεί καθ’ ολο­κλη­ρί­αν τους στό­χους του ευρω­παϊ­κού κεφα­λαί­ου», ενώ το ΜέΡΑ25 «είναι ίσως ο πιο “πρά­σι­νος”, ο πιο καθα­ρός, εκπρό­σω­πος της αμε­ρι­κά­νι­κης πολι­τι­κής του Μπάι­ντεν και της Ευρω­παϊ­κής Κομισιόν».

Τόνι­σε ότι «είναι ‑ανε­ξάρ­τη­τα εάν γίνε­ται συνει­δη­τά ή όχι- συγκά­λυ­ψη της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας η προ­σπά­θεια να εμφα­νι­σθεί ένας “πρα­σι­νί­ζων καπι­τα­λι­σμός”, ότι είναι δήθεν υπέρ των λαϊ­κών ανα­γκών. Η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη δια­τα­ράσ­σει συνε­χώς κάθε ισορ­ρο­πία, οδη­γώ­ντας σε αρνη­τι­κές, κατα­στρε­πτι­κές επι­δρά­σεις τη φύση και τα βου­νά. Ήταν, είναι και θα είναι κατα­στρε­πτι­κή για τον άνθρω­πο και το περι­βάλ­λον του».

Υπο­γράμ­μι­σε ότι «η λύση βρί­σκε­ται στην αντί­θε­τη κατεύ­θυν­ση από αυτή που έχει ακο­λου­θη­θεί μέχρι σήμε­ρα, από αυτή που ετοι­μά­ζο­νται να ακο­λου­θή­σουν το επό­με­νο διά­στη­μα, για­τί η ουσια­στι­κή προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος απαι­τεί ανά­πτυ­ξη με γνώ­μο­να το σύνο­λο των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών και όχι το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος που υπη­ρε­τεί το πρά­σι­νο New Deal σε ΕΕ και ΗΠΑ».

«Η πραγ­μα­τι­κή διέ­ξο­δος είναι ο επι­στη­μο­νι­κός κεντρι­κός σχε­δια­σμός της κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­νης παρα­γω­γής για τη δια­σφά­λι­ση της λαϊ­κής ευη­με­ρί­ας και του περι­βάλ­λο­ντος, ο σοσια­λι­σμός. Είναι το σύστη­μα που θα μπο­ρεί να κινη­το­ποιεί το σύνο­λο των μέσων παρα­γω­γής, της γης συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης, με κρι­τή­ριο την δια­σφά­λι­ση των διευ­ρυ­νό­με­νων κοι­νω­νι­κών ανα­γκών» τόνι­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας, ανα­φε­ρό­με­νος στη συνέ­χεια διε­ξο­δι­κά στους βασι­κούς άξο­νες του επι­στη­μο­νι­κού κεντρι­κού σχεδιασμού.

«Η κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία και το ξερί­ζω­μα του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους ως κρι­τη­ρί­ου της ανά­πτυ­ξης, μπο­ρεί να μετα­τρέ­ψει το περι­βάλ­λον από “χαβού­ζα”, δηλα­δή από περιο­χή ληστρι­κής από­λη­ψης πρώ­των υλών, σε ανα­πό­σπα­στο κομ­μά­τι της ίδιας της κοι­νω­νί­ας και της ισόρ­ρο­πης σχέ­σης του ανθρώ­που με αυτό τελι­κά, δηλα­δή σε ανα­γκαιό­τη­τα και σε απτή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα» ανέ­φε­ρε μετα­ξύ άλλων.

«Για να ανοί­ξει ο δρό­μος γι’ αυτή την ελπι­δο­φό­ρα προ­ο­πτι­κή, οι δυνά­μεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνε­χί­ζουν να πρω­τα­γω­νι­στούν στις αγω­νι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες ενά­ντια στην αντι­πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή στρα­τη­γι­κή της ΕΕ και του κεφα­λαί­ου» είπε κατα­θέ­το­ντας συγκε­κρι­μέ­νο διεκ­δι­κη­τι­κό πλαίσιο.

«Θα πρω­το­στα­τή­σου­με στον αγώ­να, θα μπού­με μπρο­στά παντού, ακό­μα πιο αποφασιστικά.

Μαζί με όλους και όλες, όσους και όσες, έχου­με συμπο­ρευ­τεί μέχρι σήμε­ρα σε κρί­σι­μες και μεγά­λες μάχες, αλλά και με όσους και όσες μας έχουν προ­σεγ­γί­σει το τελευ­ταίο διά­στη­μα, ανα­ζη­τώ­ντας, διψώ­ντας για πραγ­μα­τι­κή εναλ­λα­κτι­κή σε αυτή τη ζοφε­ρή κατά­στα­ση. Μακριά από τις ψεύ­τι­κες υπο­σχέ­σεις και τα μεγά­λα λόγια των άλλων κομ­μά­των, που μας φέρ­νουν όλο και πιο κοντά σε κατα­στρο­φι­κές πολι­τι­κές σε όλα τα επί­πε­δα, σε όλους τους τομείς και στο κρί­σι­μο ζήτη­μα του περι­βάλ­λο­ντος» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδή­λω­ση της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, πραγ­μα­το­ποί­η­σαν παρεμ­βά­σεις οι:

1) Για την ολο­κλη­ρω­μέ­νη προ­στα­σία των δασών. Αντώ­νης Ραλ­λά­τος, δασο­λό­γος, μέλος του Τμή­μα­τος Περι­βάλ­λο­ντος της ΚΕ του ΚΚΕ.

2) Για τη βιο­μη­χα­νι­κή ρύπαν­ση και τα Βιο­μη­χα­νι­κά Ατυ­χή­μα­τα Μεγά­λης Έκτα­σης. Εύη Γεωρ­γιά­δου, δρ. χημι­κός μηχα­νι­κός, μέλος του Τμή­μα­τος Περι­βάλ­λο­ντος της ΚΕ του ΚΚΕ

3) Για τη δια­χεί­ρι­ση απορ­ριμ­μά­των. Μπά­μπης Ζιώ­γας, υγειο­νο­λό­γος μηχα­νι­κός, υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Περι­βάλ­λο­ντος της ΚΕ του ΚΚΕ.

4) Για την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή χρή­σε­ων γης στην Αττι­κή. Ηλί­ας Τσι­μπου­κά­κης, χημι­κός μηχα­νι­κός, μέλος του Τμή­μα­τος Οικο­νο­μί­ας της ΚΕ του ΚΚΕ.

5) Για τις αγω­νι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες σχε­τι­κά με την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος στην Αττι­κή. Γιώρ­γος Τάτσης, μέλος της Επι­τρο­πής Περιο­χής της ΚΟΑ.

 

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο