Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία είναι η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία

«Σήμε­ρα, το ΚΚΕ στέ­κε­ται μπρο­στά σας με ήσυ­χη τη συνεί­δη­ση, με σεβα­σμό και εκτί­μη­ση σε όλους εσάς που δίνε­τε μια τιτά­νια μάχη για τον ίδιο τον άνθρω­πο. Χωρίς μεγά­λα λόγια και ανέ­ξο­δα χει­ρο­κρο­τή­μα­τα, σας καλού­με να σηκω­θού­με όλοι μαζί λίγο ψηλό­τε­ρα, αφού ήδη βρι­σκό­μα­στε σε μια νέα φάση» υπο­γράμ­μι­σε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε ομι­λία του στην απο­ψι­νή εκδή­λω­ση της Τ.Ο. Υγεί­ας-Πρό­νοιας της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Αττι­κής, στο Πάρ­κο του Ευαγ­γε­λι­σμού. Είπε ότι τα δεδο­μέ­να της παν­δη­μί­ας, λει­τούρ­γη­σαν ως κατα­λύ­της και έφε­ραν πιο κοντά και γρή­γο­ρα μια νέα οικο­νο­μι­κή κρί­ση, με αστάθ­μη­τους παρά­γο­ντες ακό­μα για την διάρ­κειά της, παρό­τι η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να τονώ­σει το κλί­μα, προ­βάλ­λο­ντας γρή­γο­ρους ρυθ­μούς ανά­πτυ­ξης τον επό­με­νο χρόνο.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι το ΚΚΕ δια­κη­ρύσ­σει καθα­ρά ότι «οφεί­λου­με να ασχο­λη­θού­με και να αγω­νι­στού­με για το δικαί­ω­μά μας, το δικαί­ω­μα των εργα­ζο­μέ­νων και όλου του λαού, να έχου­με σύγ­χρο­νο δημό­σιο και δωρε­άν σύστη­μα Υγεί­ας — Πρό­νοιας που οι υπη­ρε­σί­ες του θα απο­τε­λούν στην πρά­ξη κατο­χυ­ρω­μέ­νο κοι­νω­νι­κό αγα­θό και όχι, όπως σήμε­ρα, ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­νο εμπόρευμα».

Σημεί­ω­σε ότι το βασι­κό διδα­κτι­κό συμπέ­ρα­σμα της παν­δη­μί­ας και όχι μόνο είναι ότι «σχε­δια­σμός και ανά­πτυ­ξη υπη­ρε­σιών. Δομών Υγεί­ας σε πρω­το­βάθ­μιο, δευ­τε­ρο­βάθ­μιο και τρι­το­βάθ­μιο επί­πε­δο είναι ασύμ­βα­τα με τους νόμους του κέρ­δους, τους νόμους του αντα­γω­νι­σμού και της ελεύ­θε­ρης αγο­ράς». Επι­σή­μα­νε ότι τα συστή­μα­τα υγεί­ας όλων των μεγά­λων καπι­τα­λι­στι­κών χωρών κατέρ­ρευ­σαν μπρο­στά στα μάτια όλου του κόσμου προ­σθέ­το­ντας πως η πεμ­πτου­σία της αστι­κής αντί­λη­ψης και πολι­τι­κής, είναι ότι η απο­κα­τά­στα­ση και η προ­ά­σπι­ση της υγεί­ας του λαού στον καπι­τα­λι­σμό, απο­τε­λεί ανε­πί­τρε­πτο «κόστος και σπατάλη».

Ανέ­φε­ρε ότι στην Ελλά­δα για να μπο­ρέ­σει να «αντέ­ξει» το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, ανέ­στει­λαν τη λει­τουρ­γία ολό­κλη­ρων τμη­μά­των και κλι­νι­κών, μπή­κε φρέ­νο στη διά­γνω­ση, στη θερα­πεία και την παρα­κο­λού­θη­ση ασθε­νών που αντι­με­τω­πί­ζουν άλλα προ­βλή­μα­τα υγείας.

Μιλώ­ντας για την ΠΦΥ είπε ότι αντί να ανα­πτυ­χθεί, να στε­λε­χω­θεί με το ανα­γκαίο ιατρι­κό νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, για να ανα­λά­βει την παρα­κο­λού­θη­ση χρο­νί­ως πασχό­ντων, συρ­ρι­κνώ­θη­κε. Μετα­κι­νή­θη­κε προ­σω­πι­κό από τα ήδη υπο­στε­λε­χω­μέ­να Κέντρα Υγείας.

«Η πολι­τι­κή που μας έφε­ρε ως εδώ συνε­χί­ζε­ται παρά την προ­πα­γάν­δα της κυβέρ­νη­σης» είπε κατα­θέ­το­ντας συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία για την συνε­χι­ζό­με­νη υπο­στε­λέ­χω­ση, πίσω από τις ανά­γκες, της Υγεί­ας σε ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό και σε υποδομές.

«Να το πού­με καθα­ρά. Στο σύστη­μα Υγεί­ας απαι­τεί­ται να “περισ­σεύ­ουν” υλι­κά, υπο­δο­μές, κρε­βά­τια ΜΕΘ. Για να υπάρ­χει εφε­δρεία σε κάθε περί­πτω­ση. Αυτό είναι στοι­χείο ανά­πτυ­ξης με κοι­νω­νι­κο — λαϊ­κό προ­σα­να­το­λι­σμό. Σήμε­ρα θεω­ρεί­ται σπα­τά­λη και αντι­πα­ρα­γω­γι­κό» υπογράμμισε.

Ανα­φο­ρι­κά με τις κλί­νες ΜΕΘ και τον στό­χο της κυβέρ­νη­σης να προ­σεγ­γί­σει τον ευρω­παϊ­κό μέσο όρο των 1200 κρε­βα­τιών ΜΕΘ,. επι­σή­μα­νε ότι «αυτός όμως ο μέσος όρος της ΕΕ και είναι κάτω από το 50% των κρε­βα­τιών ΜΕΘ που θα έπρε­πε να έχει η χώρα μας με βάση τα στοι­χεία του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας. Είναι ο ευρω­παϊ­κός μέσος όρος που στοί­χι­σε και στοι­χί­ζει χιλιά­δες ανθρώ­πι­νες ζωές. Είναι ο μέσος όρος που ανά­γκα­ζε τους για­τρούς στην Ευρώ­πη — και τώρα και πριν την επι­δη­μία — να δια­λέ­ξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».

«Βασι­κή θέση στην πρό­τα­ση του ΚΚΕ για την υγεία έχει η Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας (ΠΦΥ). Ζητά­με να ανα­πτυ­χθεί η ΠΦΥ, σε πανελ­λα­δι­κό επί­πε­δο με χρη­μα­το­δό­τη­ση απο­κλει­στι­κά από το κρά­τος, χωρίς καμία εμπλο­κή — συμ­με­το­χή του ιδιω­τι­κού τομέα. Πυρή­νας της ΠΦΥ είναι το Κέντρο Υγεί­ας με τα απο­κε­ντρω­μέ­να ιατρεία και τις κινη­τές μονά­δες που συν­δέ­ο­νται με αυτό» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας ανα­πτύσ­σο­ντας στη συνέ­χεια λεπτο­με­ρώς την πρό­τα­ση του ΚΚΕ για την ΠΦΥ.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι η πρό­τα­ση του ΚΚΕ, είναι «η μόνη ρεα­λι­στι­κή και ανα­γκαία σήμε­ρα πρό­τα­ση με βάση τις σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανάγκες».

Το ΚΚΕ είναι στο πλευ­ρό των υγειο­νο­μι­κών που παλεύ­ουν για δημό­σια δωρε­άν υγεία, που παλεύ­ουν για τα δικά τους δικαιώ­μα­τα αλλά και το δικαί­ω­μα όλης της εργα­τι­κής τάξης και όλου του λαού στην Υγεία.

Στον αγώ­να αυτό οι κομ­μου­νι­στές υγειο­νο­μι­κοί ήταν, είναι και θα είναι στην πρώ­τη γραμ­μή, όπως έκα­ναν και τις μέρες της παν­δη­μί­ας. Για να μπο­ρεί να ανα­σά­νει επι­τέ­λους ο λαός μας, να ζήσει με υγεία, ειρή­νη, ευη­με­ρία, μόρ­φω­ση, πολι­τι­σμό» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο