Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η συμφωνία που θα υπογραφεί στις Πρέσπες δεν αποτελεί λύση προς όφελος των λαών

Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην αρχή του χαι­ρε­τι­σμού του από­ψε στο 4ο Ιστο­ρι­κό Διή­με­ρο της Οργά­νω­σης Περιο­χής Αν. Στε­ρε­άς-Εύβοιας της ΚΝΕ, είπε ότι «εδώ στην Παύ­λια­νη, στην καρ­διά της Ρού­με­λης, τιμά­με τους ήρω­ες του κόμ­μα­τος και της επα­να­στα­τι­κής πάλης. Τον τιμη­μέ­νο αντι­στρά­τη­γο του ΔΣΕ, καπε­τάν Δια­μα­ντή από τη Λιλαία Παρ­νασ­σί­δας, τον ηρω­ι­κό αρχη­γό του ΕΛΑΣ, Άρη Βελου­χιώ­τη, από τη Λαμία, τον αρχι­συ­ντά­κτη του “Ριζο­σπά­στη” Τάκη Φίτσιο από την Υπά­τη που εκτε­λέ­στη­κε, τιμά­με τον Καλία και τους 33 Ελα­σί­τες που σκο­τώ­θη­καν σε ενέ­δρα εδώ στην Αγ. Τριά­δα, μετα­ξύ των οποί­ων και Παυ­λια­νί­τες αντάρ­τες και τόσους άλλους χιλιά­δες Ρου­με­λιώ­τες κομ­μου­νι­στές που έπε­σαν στα πεδία των ένδο­ξων μαχών, εκτε­λέ­στη­καν, εξο­ρί­στη­καν, φυλα­κί­στη­καν, έφυ­γαν από τη ζωή μετά από τόσες κακου­χί­ες και βάσανα».

«Νιώ­θου­με περή­φα­νοι για την τιμη­μέ­νη 100χρονη Ιστο­ρία του κόμ­μα­τός μας. Από το 1918 ήταν συνε­χής πάλη και αγώ­νας για να φέρει την εργα­τι­κή τάξη στο προ­σκή­νιο της Ιστο­ρί­ας, συνε­χής δρά­ση για την ανα­τρο­πή του βάρ­βα­ρου καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, για την οικο­δό­μη­ση της νέας κοι­νω­νί­ας του μέλ­λο­ντος, της κομ­μου­νι­στι­κής» τόνισε.

Είπε ότι η αντι­πα­ρά­θε­ση με αφορ­μή τη συμ­φω­νία για την ονο­μα­σία της ΠΓΔΜ δεν πρέ­πει να αφή­σει στο απυ­ρό­βλη­το το νέο πακέ­το σκλη­ρών μέτρων που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση προ­χθές το οποίο «προ­βλέ­πει νέα ληστεία στο λαϊ­κό εισό­δη­μα και νέα μέτρα στή­ρι­ξης του κεφα­λαί­ου και αφαί­μα­ξης του εισο­δή­μα­τος του εργα­ζό­με­νου λαού μας», για­τί «αυτά τα μέτρα πρέ­πει μαζί με όλα τα υπό­λοι­πα να μπουν στο στό­χα­στρο της πάλης των εργα­ζο­μέ­νων, του λαού, ο οποί­ος θα συνε­χί­ζει να δίνει τη μάχη για την επι­βί­ω­ση του την ώρα που το κεφα­λαίο θα απο­λαμ­βά­νει νέα προ­κλη­τι­κά προνόμια».

«Η συμ­φω­νία που θα υπο­γρα­φεί στις Πρέ­σπες από την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση και την κυβέρ­νη­ση της ΠΓΔΜ, για το όνο­μα της γει­το­νι­κής χώρας και η οποία έχει τη σφρα­γί­δα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, και της ΕΕ, δεν απο­τε­λεί λύση προς όφε­λος των λαών» τόνι­σε ο κ. Κου­τσού­μπας, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι το ΚΚΕ απο­χώ­ρη­σε «απ’ αυτή την παρω­δία της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας χθες, ενώ κατήγ­γει­λε τα αντι­λαϊ­κά μέτρα, κατήγ­γει­λε αυτή τη συμφωνία».

«Προ­τι­μή­σα­με να είμα­στε εδώ στην Παύ­λια­νη, στη Φθιώ­τι­δα, στη Ρού­με­λη, συνε­χι­στές των ηρω­ι­κών αγώ­νων του λαού μας, παρά να καθό­μα­στε εκεί, στα έδρα­να της Βου­λής και να ψηφί­ζου­με τέτοιες αντι­λαϊ­κές συμ­φω­νί­ες» υπογράμμισε.

Είπε ότι ότι συμ­φω­νία δεν απο­τε­λεί λύση προς όφε­λος του ελλη­νι­κού λαού, του λαού της γει­το­νι­κής χώρας και όλων των λαών της περιο­χής και για τον επι­πρό­σθε­το λόγο ότι μια σει­ρά κρί­σι­μα ζητή­μα­τα, όχι μόνο παρα­πέ­μπο­νται στο αβέ­βαιο μέλ­λον, όπως είναι οι συνταγ­μα­τι­κές αλλα­γές, αλλά και για­τί η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση απο­δέ­χτη­κε τις ανι­στό­ρη­τες θέσεις περί«Μακεδονικού έθνους», «Μακε­δο­νι­κής γλώσ­σας», που απο­τε­λούν βασι­κά στη­ρίγ­μα­τα του αλυτρωτισμού.

«Γι’ όλους αυτούς τους λόγους το ΚΚΕ δεν θα ψηφί­σει καμιά συμ­φω­νία στη Βου­λή, η οποία δίνει το “πρά­σι­νο φως” στη διεύ­ρυν­ση του ΝΑΤΟ στα Βαλ­κά­νια» τόνισε.

Κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση τόσο για­τί «στα βήμα­τα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει ανα­γο­ρεύ­σει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε εγγυ­η­τές της ειρή­νης και της ασφά­λειας στην περιο­χή μας» όσο και για τον επι­κίν­δυ­νο εφη­συ­χα­σμό που καλ­λιερ­γεί όσον αφο­ρά την κλι­μά­κω­ση της τουρ­κι­κής προκλητικότητας.

Κάλε­σε τον λαό να δυνα­μώ­σει την πάλη του μαζί με όλα τα άλλα προ­βλή­μα­τα και ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, και στην πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης, «που στη­ρί­ζει ολό­θερ­μα τις πολε­μι­κές ενέρ­γειες στην περιο­χή, που έχει μετα­τρέ­ψει τη χώρα σε ΝΑΤΟϊ­κό στρα­τό­πε­δο» και για την απο­δέ­σμευ­ση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που μόνο η εργα­τι­κή εξου­σία μπο­ρεί να το διασφαλίσει.

«Το ΚΚΕ έχει ξεκα­θα­ρί­σει με πολ­λές τοπο­θε­τή­σεις του ότι θα πρω­το­στα­τή­σει στον αγώ­να για την υπε­ρά­σπι­ση της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας μας. Ταυ­τό­χρο­να, όμως, δεν πρό­κει­ται να δεί­ξου­με καμιά εμπι­στο­σύ­νη, καμιά ανο­χή στην όποια αστι­κή κυβέρ­νη­ση και στην εκμε­ταλ­λεύ­τρια τάξη που εκπρο­σω­πεί» υπογράμμισε.

Σημεί­ω­σε ότι το ΚΚΕ απευ­θυ­νό­με­νο σε κάθε νέο που ασφυ­κτιά εγκλω­βι­σμέ­νος στα στε­νά όρια μιας κοι­νω­νί­ας που δεν έχει τίπο­τα νέο να δώσει, «έχει στό­χο να στεί­λει το ελπι­δο­φό­ρο μήνυ­μα ότι μπο­ρούν και πρέ­πει να μεγα­λώ­σουν οι νεα­νι­κές δυνά­μεις που δεν συμ­βι­βά­ζο­νται με το παρόν και το μέλ­λον που θέλουν για εμάς οι εκμε­ταλ­λευ­τές του λαού και της νεο­λαί­ας. Ότι έχου­με τη δύνα­μη να παλέ­ψου­με ενά­ντια στο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, ότι με την πάλη μας μπο­ρού­με να κερ­δί­σου­με τη ζωή που μας αξί­ζει και για την οποία έχου­με μεγά­λες προσδοκίες».

Κάλε­σε σε ολό­πλευ­ρη ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ, τονί­ζο­ντας ότι «η καλύ­τε­ρη τιμή στην Ιστο­ρία μας είναι να αντα­πο­κρι­θού­με, να κατο­χυ­ρώ­σου­με τους υψη­λούς στό­χους που θέτου­με για να δυνα­μώ­σει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παντού. Προς τιμήν των 100χρονων του κόμ­μα­τος μας θα δώσου­με όλες μας τις δυνά­μεις, για να απο­κτή­σει το κόμ­μα μας ακό­μα πιο πλα­τιούς, ακό­μα πιο γερούς δεσμούς με την εργα­τι­κή τάξη, το λαό μας. Βάζου­με ψηλά τον πήχη. Θα τα καταφέρουμε».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο