Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η συμφωνία των Πρεσπών έγινε για να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ — “Τα αλυτρωτικά εθνικιστικά ζητήματα είναι σε πλήρη ισχύ”

Βρι­σκό­μα­στε σε δια­δι­κα­σία αλλα­γής συνό­ρων στα Βαλ­κά­νια και εδώ δυστυ­χώς, πρω­το­στα­τεί το ΝΑΤΟ και οι συμ­μα­χί­ες στις οποί­ες συμ­με­τέ­χει και η Ελλά­δα, τονί­ζει ανα­φο­ρι­κά με τις πρό­σφα­τες εξε­λί­ξεις που δια­δρα­μα­τί­ζο­νται στα βόρεια σύνο­ρα μας και το Β. Κόσο­βο, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σε συνέ­ντευ­ξη του στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Κου­τσού­μπας χαρα­κτη­ρί­ζει «μεγά­λο εγκλη­μα­τι­κό στοι­χείο» στη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, το γεγο­νός ότι έγι­νε, για να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και βεβαί­ως σε μια πορεία στην ΕΕ.

Υπο­γραμ­μί­ζει ότι με τη συμ­φω­νία αυτή δεν λύθη­κε αλλά επι­δει­νώ­θη­κε το πρό­βλη­μα. Προ­σθέ­τει ότι οι ανα­γνω­ρί­σεις «Μακε­δό­νας πολί­της» και «μακε­δο­νι­κή γλώσ­σα» καθι­στούν τη συμ­φω­νία «απα­ρά­δε­κτη και επι­κίν­δυ­νη», καθώς «όλα τα αλυ­τρω­τι­κά εθνι­κι­στι­κά ζητή­μα­τα είναι σε πλή­ρη ισχύ και αύριο θα διεκ­δι­κή­σουν ζητή­μα­τα μειο­νό­τη­τας». Κάνει λόγο για ανι­στό­ρη­τους και ερω­τά για­τί «δεν λένε καθα­ρά ότι είναι σλα­βο­μα­κε­δο­νι­κή η γλώσ­σα, να συμ­φω­νή­σου­με κι εμείς, για­τί δεν λένε ότι ο πολί­της αυτός θα είναι πολί­της της Β. Μακε­δο­νί­ας, που δεν έχει καμία σχέ­ση με την παλιά ενιαία Μακε­δο­νία;». Η άπο­ψη του ΚΚΕ για τα ανα­πά­ντη­τα ερω­τη­μα­τι­κά σημειώ­νει ο γγ ΚΚΕ είναι για­τί «θεω­ρού­με ότι έγι­ναν σκό­πι­μα, ακρι­βώς για να αφή­νουν ανοι­χτή την πολι­τι­κή του “διαί­ρει και βασί­λευε” και αύριο σε ανύ­πο­πτο χρό­νο να εγερ­θούν ζητήματα»

Σε ότι αφο­ρά την περι­κο­πή ή μη των συντά­ξε­ων ο κ. Κου­τσού­μπας ανα­φέ­ρει ότι «έχουν γίνει 21 μειώ­σεις συντά­ξε­ων τα τελευ­ταία χρό­νια και ότι το ΕΚΑΣ, τέλη του ’19, τελειώ­νει ορι­στι­κά και τελε­σί­δι­κα». Τονί­ζει ότι η «οποια­δή­πο­τε μικρή ανα­βο­λή δε λύνει το πρό­βλη­μα» και ζητά την «κατάρ­γη­ση του νόμου Κατρού­γκα­λου και όλων των αντια­σφα­λι­στι­κών νόμων, διό­τι ανά πάσα στιγ­μή μπο­ρούν να γίνουν μειώ­σεις, καθώς η επο­πτεία είναι εδώ και ο έλεγ­χος για τα δημό­σια οικο­νο­μι­κά δε στα­μά­τη­σε. Επι­πλέ­ον δεν συμ­με­ρί­ζε­ται αυτό που λέει ο κ. Τσί­πρας για «ήρε­μη μακρο­χρό­νια καπι­τα­λι­στι­κή ανά­καμ­ψη» και εκφρά­ζει την ανη­συ­χία του για την «μεγά­λη αστά­θεια» που παρου­σιά­ζει η οικο­νο­μία στην ευρω­ζώ­νη «με τους αντα­γω­νι­σμούς Γερ­μα­νί­ας, Γαλ­λί­ας, Ιτα­λί­ας κ.λπ».

Απο­δί­δει τη δια­φο­ρο­ποί­η­ση της στά­σης του κ. Τσί­πρα από την συντε­ταγ­μέ­νη αρνη­τι­κή ως προς την κοπή των συντά­ξε­ων θέση των άλλων κοι­νο­βου­λευ­τι­κών αρχη­γών, στην προ­σπά­θεια απο­φυ­γής τυχών δυσμε­νών επι­πτώ­σε­ων από πλευ­ράς εταί­ρων, λέγο­ντας ότι δια­πραγ­μα­τεύ­τη­κε το ζήτη­μα ζητώ­ντας προ­σω­ρι­νή οικο­νο­μι­κή χαλά­ρω­ση ενό­ψει εκλογών.

Σε ότι αφο­ρά τον χρό­νο των εκλο­γών ο κ. Κου­τσου­μπας εκφρά­ζει την πεποί­θη­ση ότι θα διε­ξα­χθούν «σίγου­ρα το Μάιο – βου­λευ­τι­κές, ευρω­ε­κλο­γές, δημο­τι­κές, περι­φε­ρεια­κές – μία Κυρια­κή και η επό­με­νη και δεν βλέ­πω να πηγαί­νουν για του χρό­νου τον Σεπτέμ­βριο, που έχει τη δυνα­τό­τη­τα η κυβέρ­νη­ση με βάση τον εκλο­γι­κό νόμο να πάει».

Για την πορεία του ΚΚΕ υπο­γραμ­μί­ζει τη στα­θε­ρό­τη­τα που παρου­σιά­ζει το εκλο­γι­κό σώμα. Δηλώ­νει ότι «Εμείς βάζου­με πολύ ψηλά τον πήχη» και πρέ­πει κι ο ελλη­νι­κός λαός να αντα­πο­κρι­θεί και να μην πέσει στο δίλημ­μα του διπολισμού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο