Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η Τουρκία άρπαξε την ευκαιρία και έθεσε το συνολικό πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων

«Το πρό­σφα­το ταξί­δι του προ­έ­δρου της Τουρ­κί­ας στη χώρα μας δεν μπο­ρού­με να το δού­με ξεκομ­μέ­νο από τους αντα­γω­νι­σμούς που μεγα­λώ­νουν ανά­με­σα στους ιμπε­ρια­λι­στές για τον έλεγ­χο των δρό­μων μετα­φο­ράς ενέρ­γειας, εμπο­ρευ­μά­των για τον γεω­στρα­τη­γι­κό έλεγ­χο της περιο­χής, των αγο­ρών» ανέ­φε­ρε ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κή Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σε ομι­λία του σε συγκέ­ντρω­ση στη Θήβα.Όπως είπε «γραμ­μή της κυβέρ­νη­σης αλλά και των υπο­λοί­πων κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης, είναι η γραμ­μή της δήθεν “γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης” που σημαί­νει ανα­βάθ­μι­ση μόνο των κιν­δύ­νων και των εμπλο­κών σε πολέμους».

«Κι αν θέλα­με με μια κου­βέ­ντα να μιλή­σου­με για την επί­σκε­ψη του Ερντο­γάν θα λέγα­με ότι παρά το κλί­μα που προ­σπά­θη­σε να καλ­λιερ­γή­σει η κυβέρ­νη­ση, η Τουρ­κία άρπα­ξε την ευκαι­ρία και έθε­σε το συνο­λι­κό πλαί­σιο των τουρ­κι­κών διεκ­δι­κή­σε­ων» τόνι­σε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ ανέ­φε­ρε ότι «τα ψεύ­τι­κα λόγια τα μεγά­λα της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι τα μνη­μό­νια τελειώ­νουν, απο­κα­λύ­πτο­νται την ίδια ώρα που η κυβέρ­νη­ση ετοι­μά­ζε­ται να σερ­βί­ρει μαζί με τα γνω­στά κορά­κια του ΔΝΤ και της ΕΕ το πακέ­το μέτρων της τρί­της αξιολόγησης».

Πώς γίνε­ται τα μνη­μό­νια τελειώ­νουν – ανα­ρω­τή­θη­κε ο κ. Κου­τσού­μπας — και «η επί­θε­ση στο Ασφα­λι­στι­κό να κλι­μα­κώ­νε­ται με νέες περι­κο­πές που φτά­νουν πάνω από 2 δις ευρώ από το ‘19, με νέες μειώ­σεις στις συντά­ξεις, με ορι­στι­κή κατάρ­γη­ση του ΕΚΑΣ, με τσε­κού­ρι στις νέες συντά­ξεις – επι­δό­μα­τα φτώχειας;

Πώς γίνε­ται “το πρό­γραμ­μα να ολο­κλη­ρώ­νε­ται το ‘18”, όταν η μεγά­λη μάζα θα πλη­ρώ­σει περισ­σό­τε­ρο ΕΝΦΙΑ είτε επει­δή θα φορο­λο­γη­θούν τα αγρο­τε­μά­χια των αγρο­τών, είτε επει­δή θα υπο­λο­γί­ζε­ται σε οικο­γε­νεια­κή βάση;

Όταν η διε­νέρ­γεια των πλει­στη­ρια­σμών της λαϊ­κής κατοι­κί­ας με τη νέα χρο­νιά θα πάρουν τη μορ­φή καταιγίδας;

[…] Και τα μέτρα τα οποία περι­λαμ­βά­νουν νέες μειώ­σεις του ονο­μα­ζό­με­νου κοι­νω­νι­κού κρά­τους, μέσα απ’ τον λεγό­με­νο “εξορ­θο­λο­γι­σμό των δαπα­νών“ που στην υγεία για παρά­δειγ­μα θα γδύ­σουν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τα νοσο­κο­μεία, τι είναι;

Ακό­μα και το πακέ­το των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων στην ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια, στις μετα­φο­ρές, στις τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες, στο Ελλη­νι­κό και άλλες ποιον θα επι­βα­ρύ­νουν; Δεν θα οδη­γή­σουν σε νέα επι­δεί­νω­ση της ζωής της εργα­τι­κής τάξης, της λαϊ­κής οικογένειας;

Οι νέες μεταρ­ρυθ­μί­σεις στο δημό­σιο που κρύ­βο­νται πίσω από τον κάλ­πι­κο εκσυγ­χρο­νι­σμό δήθεν του κρά­τους, δεν θα πλή­ξουν τους ίδιους τους εργα­ζό­με­νους στο δημό­σιο με την προ­ώ­θη­ση της κινη­τι­κό­τη­τας, τις αξιο­λο­γή­σεις, τη μεί­ω­ση του λεγό­με­νου μισθο­λο­γι­κού κόστους;».

Ο κ. Κου­τσού­μπας κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση ότι «είναι αδί­στα­κτη. Έχει ανα­λά­βει και υλο­ποιεί βήμα το βήμα την απο­στο­λή που έχει ανα­λά­βει για λογα­ρια­σμό του κεφα­λαί­ου. Με την πρώ­τη αξιο­λό­γη­ση έβα­λε την ταφό­πλα­κα στην κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση. Με τη δεύ­τε­ρη φόρ­τω­σε μέτρα για μετά το ‘19 και ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα μέχρι το 2060 με ένα 4ο μνη­μό­νιο. Και με την τρί­τη αξιο­λό­γη­ση, μαζί με όλα τα υπό­λοι­πα αντι­λαϊ­κά, βάζει στο στό­χα­στρο το πιο ιερό δικαί­ω­μα της εργα­τι­κής τάξης, αυτό της απεργίας».

«Μια πρώ­τη βέβαια άμε­ση απά­ντη­ση στην κοροϊ­δία της κυβέρ­νη­σης πρέ­πει να είναι η μαζι­κή συμ­με­το­χή όλων των εργα­ζο­μέ­νων στην πανερ­γα­τι­κή πανελ­λα­δι­κή απερ­γία που εξαγ­γέλ­θη­κε για τις 14 του Δεκέμ­βρη» κατέ­λη­ξε ο ΓΓ της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο