Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Καθαρή έξοδος σημαίνει μόνο κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων και αναπλήρωση των οικονομικών απωλειών του λαού

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στον τ/σ Σκάι, είπε ότι έχουν από­λυ­το δίκιο οι συντα­ξιού­χοι που κινη­το­ποιού­νται και σημεί­ω­σε οτι η ίδια η κυβέρ­νη­ση έχει πει ότι από τις αρχές του 2019 “θα έχου­με περι­κο­πές 8 δισ. ευρώ σε τρία χρό­νια ’19-’20-‘21”.

Είπε ότι “οι προ­σπά­θειες” που λέει η κυβέρ­νη­ση είναι για λαϊ­κή κατα­νά­λω­ση, είναι για εμπαιγ­μό, στην ουσία, των συντα­ξιού­χων, για εμπαιγ­μό του λαού, διό­τι έχει νομο­θε­τή­σει όλα αυτά τα μέτρα, τα προη­γού­με­να τριά­μι­ση χρό­νια, προ­χω­ρά­νε κανο­νι­κά μέχρι τέλος του ‘18 και από αρχές του ‘19 έχου­με και μεί­ω­ση σε συντά­ξεις με τον επα­νυ­πο­λο­γι­σμό κι ας λένε τώρα ότι 25% με 30% των συντα­ξιού­χων θα πλή­ξει εκ νέου αυτό, για­τί έχει πλη­γεί ήδη το σύνο­λο των συντα­ξιού­χων. Θα έχει σοβα­ρά απο­τε­λέ­σμα­τα, διό­τι δεν είναι μόνο αυτά, είναι το αφο­ρο­λό­γη­το, αλλά είναι και μια σει­ρά άλλα μέτρα. Και τα χαρά­τσια πλη­ρώ­νουν, και τον ΕΝΦΙΑ πλη­ρώ­νουν και τα ζητή­μα­τα της υγεί­ας, της περί­θαλ­ψης, το κόστος των φαρ­μά­κων έχουν αυξηθεί”.

Ως προς την απο­στρο­φή του κ. Τσα­κα­λώ­του ότι “δεν είναι υπερ­βο­λι­κη η φορο­λο­γία” σημειώ­νο­ντας ότι “κοροϊ­δεύ­ουν τον κόσμο μπρο­στά στα μάτια μας” πρό­σθε­σε ότι ο λαός που βρί­σκε­ται στους δρό­μους ξέρει πολύ καλά ποιός κοροϊ­δεύ­ει, ποιός λέει την αλή­θεια και τι πρέ­πει να γίνει.

“Κατάρ­γη­ση όλων αυτών των νόμων, αυτή είναι η ουσία!” υπογράμμισε.

Ο κ. Κου­τσού­μπας είπε ότι “καθα­ρή έξο­δος” δεν πρό­κει­ται να υπάρ­ξει, τονί­ζο­ντας ότι “καθα­ρή έξο­δος σημαί­νει μόνο κατάρ­γη­ση όλων των αντι­λαϊ­κών μνη­μο­νια­κών νόμων και ανα­πλή­ρω­ση στις οικο­νο­μι­κές απώ­λειες που είχε ο ελλη­νι­κός λαός και οι εργα­ζό­με­νοι και οι συντα­ξιού­χοι αυτά τα χρό­νια της κρίσης”.

Είπε οτι ο ελλη­νι­κός λαός πρέ­πει να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κός στην προ­ε­κλο­γι­κή προ­πα­γάν­δα του ΣΥΡΙΖΑ, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας ότι “δεν πρό­κει­ται να υπάρ­ξει δίκαιη ανά­πτυ­ξη”, και ότι “ανά­πτυ­ξη για τον λαό σημαί­νει κατάρ­γη­ση των 1000 και πλέ­ον αντι­λαϊ­κών νόμων, ανά­κτη­ση απω­λειών, όχι στα­δια­κά, όπως θα δια­τυ­μπα­νί­ζει ο κ. Τσί­πρας και όπως το λέει τρία χρό­νια τώρα, για­τί και τώρα μιλά­ει γι’ αυτό το πράγ­μα. Σημαί­νει εδώ και τώρα καταρ­γώ τους νόμους, αυξά­νω τους μισθούς, βάζω κατώ­τε­ρο 751 ευρώ, επα­να­φέ­ρω Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας, καταρ­γώ τον ΕΝΦΙΑ, για­τί τα υπό­λοι­πα είναι υπο­σχέ­σεις χωρίς αντί­κρι­σμα. Και αυτές τις υπο­σχέ­σεις έχου­με γνω­ρί­σει πάρα πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια”.

Υπεν­θύ­μι­σε ακό­μα ότι “η επο­πτεία της ΕΕ και των υπο­λοί­πων θεσμών θα είναι παρού­σα, τα ζητή­μα­τα των πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των, που σημαί­νει μάτω­μα του ελλη­νι­κού λαού, με νέες περι­κο­πές και με σφί­ξι­μο του ζωνα­ριού θα είναι μέχρι το 2060, ενώ και οι ισο­σκε­λι­σμέ­νοι προ­ϋ­πο­λο­γι­σμοί και η τρόϊ­κα, άσχε­τα πώς θα ονο­μά­ζε­ται, κουαρ­τέ­το ή αν δεν θα ονο­μά­ζε­ται έτσι, θα είναι εδώ παρούσα”.

Ερω­τη­θείς για το ενδε­χό­με­νο εκλο­γών είπε ότι οι εξε­λί­ξεις “θα εξαρ­τη­θούν κατά πολύ απ’ το πώς θα πάνε αυτές οι περί­φη­μες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και η “έξο­δος” απ’ τα μνη­μό­νια και η “ρύθ­μι­ση” του κρα­τι­κού χρέ­ους έως τέλη Ιού­λη”, προ­σθέ­το­ντας “δεν απο­κλείω εκλο­γές το Φθι­νό­πω­ρο, φέτος τον Ιού­λη λήγει η δια­πραγ­μά­τευ­ση, λήγει και το πρόγραμμα…”

Είπε ακό­μα οτι είναι μια ευκαι­ρία για την κυβέρ­νη­ση καθώς θα μπο­ρεί να παρου­σιά­σει “όπως πολύ καλά ξέρει να το κάνει ο κ. Τσί­πρας κα ο ΣΥΡΙΖΑ” στον ελλη­νι­κό λαό το “τέλος” των μνη­μο­νί­ων χωρίς να λέει ότι το “δικό μας πρό­γραμ­μα” είναι ήδη συμ­φω­νη­μέ­νο με τους δανει­στές, θα μπο­ρεί να δώσει “νέες υπο­σχέ­σεις ανέ­ξο­δες τις οποί­ες δεν θα υλο­ποι­ή­σει”, προ­σπα­θώ­ντας να κερ­δί­σει και απο­γοη­τευ­μέ­νους ψηφο­φό­ρους του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η κυβέρ­νη­ση βέβαια έχει το μαχαί­ρι και το πεπό­νι για το πότε θα τις κάνει. Επι­διώ­κει να πάει αργό­τε­ρα. Για­τί αν πάει μέχρι τέλη του ‘18 αρχές του ‘19 με τόσα πολ­λά μέτρα, τα οποία είναι απο­φα­σι­σμέ­να ήδη απ’ το προη­γού­με­νο πρό­γραμ­μα, δε θα μπο­ρέ­σει να περά­σει αυτή την ιστο­ρία της “κανο­νι­κό­τη­τας” και της “δίκαι­ης ανά­πτυ­ξης” πρόσθεσε.

Ο κ. Κου­τσού­μπας κατέ­στη­σε σαφές ότι το ΚΚΕ δεν το αφο­ρά αυτό καθε­αυ­τό το γεγο­νός και πρό­σθε­σε ότι πολ­λά κόμ­μα­τα ζητά­νε εκλο­γές “διό­τι δεν έχουν ριζι­κές εναλ­λα­κτι­κές λύσεις να δώσουν στη βασι­κή κατεύ­θυν­ση και της οικο­νο­μι­κής πολι­τι­κής και των ευρω­ε­νω­σια­κών θεσμών και το τι απαι­τούν, έχουν την ίδια αντίληψη”.

“Το πρό­βλη­μα είναι αν θα αλλά­ξει ριζι­κά η πολι­τι­κή με τις εκλο­γές. Αυτό πρέ­πει να συνει­δη­το­ποι­η­θεί” υπογράμμισε.

Είπε, ερω­τη­θείς σχε­τι­κά, ότι το ΚΚΕ αντι­τάσ­σε­ται στην κατά­τμη­ση της Β’ Αθη­νών, όχι διό­τι φοβά­ται κάτι, αλλά διό­τι “η κατά­τμη­ση της Β’ Αθή­νας, με βάση τον εκλο­γι­κό νόμο, σημαί­νει ότι με την καρα­μπό­λα που προ­βλέ­πει ο εκλο­γι­κός νόμος, τα μικρό­τε­ρα κόμ­μα­τα επει­δή ξεκι­νούν από εκεί για να γίνε­ται η κατα­νο­μή των εδρών και παίρ­νουν τις έδρες τους εκεί που έχουν τις περισ­σό­τε­ρους ψήφους, θα διώ­ξουν τα μικρό­τε­ρα κόμ­μα­τα, αυτά που βγά­ζουν 10 — 15 βου­λευ­τές, για να παίρ­νουν τις έδρες σε άλλες εκλο­γι­κές περιφέρειες”.

“Και βεβαί­ως δε θα εκλέ­γο­νται βου­λευ­τές μικρών κομ­μά­των, για παρά­δειγ­μα απ’ τη Β’ Αθη­νών, ώστε να έχουν μια κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα αξιο­πρε­πή, που παίρ­νει ο υπο­ψή­φιός τους 30 και 50 χιλιά­δες σταυ­ρούς και θα του δίνει κάπου που θα παίρ­νει 500 — 800 ψήφους, σε μια μικρή εκλο­γι­κή περι­φέ­ρεια, χωρίς να υπο­τι­μά­με φυσι­κά τις μικρές εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες, αλλά είναι ζήτη­μα στοι­χειώ­δους αντι­προ­σω­πευ­τι­κό­τη­τας και “δημο­κρα­τι­κής” τάξης” κατέ­λη­ξε ο κ. Κουτσούμπας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο