Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού και ταυτόχρονα άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας

«Το καθο­λι­κό πρό­γραμ­μα δημό­σιου δωρε­άν εμβο­λια­σμού που προ­τεί­νει το ΚΚΕ απαι­τεί συγκε­κρι­μέ­νες προ­ϋ­πο­θέ­σεις: Εξα­ντλη­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση του πλη­θυ­σμού, πλή­ρη προ­λη­πτι­κό έλεγ­χο και παρα­κο­λού­θη­ση των εμβο­λια­σμέ­νων, ενί­σχυ­ση της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας. Ταυ­τό­χρο­να απαι­τού­νται άμε­σα μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων σε όλους τους χώρους δου­λειάς, στα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς, στα σχο­λεία και στα πανε­πι­στή­μια, επα­να­λαμ­βα­νό­με­να δωρε­άν τεστ σε όλους τους εργα­ζό­με­νους όλων των κλά­δων, τους στρα­τευ­μέ­νους τους φοι­τη­τές, τους σπου­δα­στές, μαθη­τές. Ιδιαί­τε­ρα χρειά­ζο­νται, εδώ και τώρα, μέτρα προ­στα­σί­ας στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες και στις μετα­φο­ρές συνο­λι­κά, με πύκνω­ση δρο­μο­λο­γί­ων και αυστη­ρή τήρη­ση των υγειο­νο­μι­κών πρω­το­κόλ­λων» ανέ­φε­ρε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σε συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα «Καθη­με­ρι­νή«.

«Κι όλα αυτά», πρό­σθε­σε, «χωρίς καμιά περι­στο­λή δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των, με πρό­σχη­μα τον κορο­νο­ϊό, απα­γό­ρευ­ση απο­λύ­σε­ων με το σκε­πτι­κό της κ. Μιχαη­λί­δου ‑έστω και υπο­συ­νεί­δη­τα- πάτα­ξη της εργο­δο­τι­κής αυθαι­ρε­σί­ας, που ήδη έχει «ξεσα­λώ­σει» με μόνο πρα­κτι­κό απο­τέ­λε­σμα την τιμω­ρία εργα­ζο­μέ­νων, αντί της ουσια­στι­κής αντι­με­τώ­πι­σης της παν­δη­μί­ας και της προ­στα­σί­ας της υγεί­ας, της ζωής».

Υπο­γράμ­μι­σε, επί­σης, ότι «η υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τα του εμβο­λια­σμού ξεκομ­μέ­νη από τη συνο­λι­κή αυτή κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή στον τομέα της Υγεί­ας, δυστυ­χώς αξιο­ποιεί­ται για να ενι­σχυ­θεί ο “κοι­νω­νι­κός αυτο­μα­τι­σμός”, αλλά και ο φόβος, η καχυ­πο­ψία και ο ανορ­θο­λο­γι­σμός, ο οποί­ος καλ­λιερ­γεί­ται και συνει­δη­τά από διά­φο­ρους επιτήδειους».

Ερω­τη­θείς αν είναι στη σωστή κατεύ­θυν­ση η από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης όλοι οι κλει­στοί χώροι, κέντρα δια­σκέ­δα­σης, σινε­μά και θέα­τρα, να λει­τουρ­γούν απο­κλει­στι­κά για εμβο­λια­σμέ­νους απά­ντη­σε ότι μετά από «εφτά μήνες καθυ­στε­ρή­σε­ων, λόγω των αντα­γω­νι­σμών φαρ­μα­κευ­τι­κών εται­ρειών και κρα­τών, παλι­νω­διών και συγ­χύ­σε­ων, η κυβέρ­νη­ση θέτει την αντί­θε­ση μετα­ξύ εμβο­λια­σμέ­νων και ανεμ­βο­λί­α­στων, δηλα­δή ανα­γο­ρεύ­ει το απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής και των χει­ρι­σμών της, σε αιτία. Δεί­τε όμως την κοροϊ­δία: Στους συγκε­κρι­μέ­νους χώρους θα υπάρ­χει δια­χω­ρι­σμός, ενώ στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης, θα συνε­χί­σει να επι­κρα­τεί συνω­στι­σμός χωρίς διακρίσεις».

Σημεί­ω­σε ότι «η κυβέρ­νη­ση με ψεύ­τι­κα διλήμ­μα­τα επι­χει­ρεί να βγά­λει έξω από το “κάδρο” τις μεγά­λες ελλεί­ψεις στα μέτρα προ­στα­σί­ας, την τρα­γι­κή υπο­στε­λέ­χω­ση των δημό­σιων μονά­δων Υγεί­ας, το “πάρ­τι” που έχει στή­σει ο επι­χει­ρη­μα­τι­κός τομέ­ας της Υγείας».

«Η απά­ντη­ση είναι να διεκ­δι­κή­σου­με όλα αυτά που έχου­με ανά­γκη στην υγεία, στην πρό­λη­ψη, στα εμβό­λια, στα μέτρα προ­στα­σί­ας, στη δια­σκέ­δα­ση, στη βελ­τί­ω­ση συνο­λι­κά των όρων ζωής μας» υπογράμμισε.

Σχε­τι­κά με την θωρά­κι­ση της χώρας μέχρι το τέλος του καλο­και­ριού, είπε ότι «οι ρυθ­μοί των εμβο­λια­σμών, η ανη­συ­χία που υπάρ­χει γύρω από τις ανα­με­νό­με­νες μεταλ­λά­ξεις, μας κάνει να “κρα­τά­με μικρό καλάθ”ι».

Πρό­σθε­σε επι­κα­λού­με­νος τις εξαγ­γε­λί­ες του πρω­θυ­πουρ­γού για το «νέο ΕΣΥ», ο οποί­ος «εν μέσω παν­δη­μί­ας μιλά­ει για κλεί­σι­μο νοσο­κο­μεί­ων» ότι «προ­τε­ραιό­τη­τα της κυβέρ­νη­σης είναι η θωρά­κι­ση των κερ­δών των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων στην Υγεία και όχι των δικαιω­μά­των του λαού».

Σημεί­ω­σε ότι «τα υπο­δειγ­μα­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα του εμβο­λια­σμού και των μέτρων προ­στα­σί­ας στο ΚΚΕ απο­τε­λούν πρό­τυ­πο υπεύ­θυ­νης και αγω­νι­στι­κής στά­σης, που συμ­βα­δί­ζει με τον αγώ­να που συνε­χί­ζε­ται για τη διεκ­δί­κη­ση των ανα­γκαί­ων μέτρων, για τη θωρά­κι­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας. Είναι ένα “μάθη­μα” στο οποίο η κυβέρ­νη­ση και άλλα κόμ­μα­τα παίρ­νουν “κάτω από τη βάση”».

Ως προς τις κοι­νω­νι­κές επι­πτώ­σεις από την μεγά­λη περι­πέ­τεια της παν­δη­μί­ας, είπε ότι «το τέλος αυτής της περι­πέ­τειας θα απο­κα­λύ­ψει ένα νέο, πιο αρνη­τι­κό τοπίο για την πλειο­ψη­φία του λαού».

Ανέ­φε­ρε ότι η κυβέρ­νη­ση «βρή­κε την ευκαι­ρία να ανα­σύ­ρει τα πιο αντι­δρα­στι­κά μέτρα, που καθυ­στε­ρού­σαν λόγω των αγώ­νων του λαού και της νεολαίας».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας συμπλή­ρω­σε ότι η παν­δη­μία «ανέ­δει­ξε με εκκω­φα­ντι­κό τρό­πο τις μεγά­λες αντι­θέ­σεις ανά­με­σα στους εργα­ζό­με­νους, στους ανθρώ­πους του μόχθου που παρά­γουν τον πλού­το και στους ομί­λους που τον ιδιο­ποιού­νται. Ανέ­δει­ξε την από­λυ­τη και σχε­τι­κή υπο­χώ­ρη­ση στην αξιο­ποί­η­ση των τερά­στιων δυνα­το­τή­των της επι­στή­μης, της τεχνο­λο­γί­ας και της παρα­γω­γι­κό­τη­τας από τους παρα­γω­γούς του πλού­του. Φανέ­ρω­σε τα αδιέ­ξο­δα ενός συστή­μα­τος που βολο­δέρ­νει από κρί­ση σε κρί­ση, φορ­τώ­νει συνε­χώς νέα βάρη στους εργα­ζό­με­νους και απο­τε­λεί πλέ­ον εμπό­διο για να μπο­ρεί ο λαός να απο­λαμ­βά­νει τις σύγ­χρο­νες δυνατότητες».

Ανα­φο­ρι­κά με το ενδε­χό­με­νο συγκυ­βέρ­νη­σης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σημεί­ω­σε ότι «είναι αρκε­τά πιθα­νό να δημιουρ­γη­θούν ανά­λο­γες συν­θή­κες, που θα επι­βά­λουν ένα κυβερ­νη­τι­κό σχή­μα συνερ­γα­σί­ας ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ, προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λι­στεί η υλο­ποί­η­ση της αστι­κής στρα­τη­γι­κής με τον κορ­μό της οποί­ας συμ­φω­νούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ως προς την απά­ντη­ση του ΚΚΕ «στο συνε­χές κάλε­σμα του Αλέ­ξη Τσί­πρα για την ανά­γκη δημιουρ­γί­ας μια προ­ο­δευ­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης» είπε, επι­κα­λού­με­νος συγκε­κρι­μέ­να πρό­σφα­τα παρα­δείγ­μα­τα ότι «υπάρ­χει συσ­σω­ρευ­μέ­νη πεί­ρα που απο­δει­κνύ­ει ότι η εναλ­λα­γή τέτοιων κυβερ­νή­σε­ων — ακό­μα και αν την συνο­δεύ­ουν πολύ “μεγά­λα λόγια”- απο­τε­λεί μία σκυ­τα­λο­δρο­μία από χέρι αντι­λαϊ­κή. Ό,τι δεν μπο­ρεί να υλο­ποι­ή­σει ο ένας, έρχε­ται να το κάνει ο άλλος».

Πρό­σθε­σε ότι αν ο λαός κάνει λογα­ρια­σμό από αυτή τη σκυ­τα­λο­δρο­μία «θα δει αβε­βαιό­τη­τα, ανα­σφά­λεια, κρί­σεις, φτώ­χεια, ανεργία…»

«Μπο­ρεί, όμως, να κερ­δί­σει πολ­λά περισ­σό­τε­ρα αν στα­θεί δίπλα στο ΚΚΕ στον αγώ­να για να καταρ­γη­θούν τα αντερ­γα­τι­κά μέτρα, να κερ­δί­σει ανά­σες ανα­κού­φι­σης στην πάλη για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών του, να ανοί­ξει το δρό­μο για μια συνο­λι­κά άλλη οργά­νω­ση της κοι­νω­νί­ας και της οικο­νο­μί­ας. Αυτό είναι και το πραγ­μα­τι­κό περιε­χό­με­νο της προ­ό­δου, που τόσο έχει κακο­ποι­η­θεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη ΝΔ» υπογράμμισε.

Ερω­τη­θείς για το 21ο Συνέ­δριο του ΚΚΕ και την πρό­τα­ση του κόμ­μα­τος στον κόσμο που ψάχνει πολι­τι­κή στέ­γη, μίλη­σε για την επι­τυ­χη­μέ­νη διε­ξα­γω­γή του Συνε­δρί­ου σε συν­δυα­σμό με το ότι στο κέντρο της συζή­τη­σης τέθη­κε «το πώς θα γίνου­με καλύ­τε­ροι, πιο δυνα­τοί για να γίνει ο λαός μας πρω­τα­γω­νι­στής στην πάλη για να αλλά­ξει τη ζωή του, και όχι κομπάρ­σος στη χει­ρο­τέ­ρευ­σή της».

Αυτά «είναι λόγος για να βρε­θεί στο πλάι του ΚΚΕ ο κόσμος που ξέρει πως δεν έχει να περι­μέ­νει τίπο­τα από την εναλ­λα­γή των αντι­λαϊ­κών κυβερ­νή­σε­ων, αλλά έχει να κερ­δί­σει πολ­λά από τη συμ­με­το­χή του στους αγώ­νες. Κι αυτός ο κόσμος είναι απο­γοη­τευ­μέ­νος από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και την προη­γού­με­νη δια­κυ­βέρ­νη­ση, αλλά και τη σημε­ρι­νή αντι­πο­λί­τευ­ση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμπνέ­ε­ται από ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ψάχνε­ται, αγω­νιά. Ένα σημα­ντι­κό κομ­μά­τι έχει απο­στα­σιο­ποι­η­θεί, παρα­κο­λου­θεί τις εξε­λί­ξεις, δεν έχει κατα­λή­ξει ακό­μα. Σε όλους αυτούς απλώ­νου­με το χέρι, για να βαδί­σου­με μαζί στο δρό­μο της συνε­πούς οργα­νω­μέ­νης πάλης για ζήσει ο λαός μας καλύ­τε­ρα» κατέ­λη­ξε στη συνέ­ντευ­ξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η μαζώ­χτρα, του Αργύ­ρη Εφταλιώτη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο