Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Και οι δύο, με τους κολαούζους σας, είστε το ίδιο επικίνδυνοι για τα λαϊκά συμφέροντα

Για «κού­φιους δια­πλη­κτι­σμούς» κατη­γό­ρη­σε τους Αλέ­ξη Τσί­πρα και Κυριά­κο Μητσο­τά­κη, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην ομι­λία του στην προ ημε­ρη­σί­ας συζή­τη­ση στη Βου­λή για την οικο­νο­μία. «Δεν θα σας αφή­σου­με ανε­νό­χλη­τους να συνε­χί­σε­τε τη φαρ­σο­κω­μω­δία της τεχνη­τής πόλω­σης. Και οι δύο, με τους κολα­ού­ζους σας, είστε το ίδιο επι­κίν­δυ­νοι για τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα» τόνι­σε ο κ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι «όσο και αν οξύ­νο­νται οι δια­πλη­κτι­σμοί μετα­ξύ κυβέρ­νη­σης και ΝΔ δεν μπο­ρεί να κρυ­φτεί η συμ­φω­νία τους για τα μέτρα που θα γονα­τί­σουν τον ελλη­νι­κό λαό», ενώ και οι αντι­πα­ρα­θέ­σεις «για το ποιος πολι­τι­κός είναι απα­τε­ώ­νας ή ανί­κα­νος δια­χει­ρι­στής δεν μπο­ρούν να κρύ­ψουν τις δεσμεύ­σεις σας, να περι­κο­πούν τα επό­με­να χρό­νια οι συντά­ξεις, να μειω­θεί και άλλο το αφο­ρο­λό­γη­το όριο, να συνε­χι­στούν οι λαϊ­κές θυσί­ες για να ανα­κάμ­ψει η κερ­δο­φο­ρία των μονο­πω­λια­κών ομίλων».

Επι­κα­λού­με­νος την πρό­σφα­τη τοπο­θέ­τη­ση του ΣΕΒ ως την «πιο απο­κα­λυ­πτι­κή μαρ­τυ­ρία για το τι έρχε­ται την επό­με­νη μέρα», όπως είπε, τόνι­σε ότι «είναι ολο­φά­νε­ρο, ότι χέρι — χέρι οι δανει­στές και η εγχώ­ρια άρχου­σα τάξη έχουν δρο­μο­λο­γή­σει τις χει­ρό­τε­ρες μέρες που έρχο­νται για τους εργαζόμενους».

Χαρα­κτή­ρι­σε πρό­κλη­ση τόσο το να μιλά η κυβέρ­νη­ση, για «δίπο­λο ανά­με­σα στην πρό­ο­δο και τη συντή­ρη­ση» και να λαμ­βά­νει επαί­νους από τα επι­τε­λεία της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης και της γερ­μα­νι­κής σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, όσο και το εμφα­νί­ζει ως δήθεν βαθιές δια­φο­ρές με τη ΝΔ «το αν θα ανα­στεί­λε­τε για μερι­κούς μήνες στην ουσία, άντε μέχρι τις κάλ­πες των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών, τις δεσμεύ­σεις σας να πετσο­κό­ψε­τε τις συντάξεις».

Το ΚΚΕ έχει απο­κα­λύ­ψει και καταγ­γεί­λει το τσά­κι­σμα των εργα­σια­κών και ασφα­λι­στι­κών δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων, που έχουν οδη­γή­σει σε μεγά­λες περι­κο­πές μισθών και συντά­ξε­ων και διεκ­δι­κεί την κάλυ­ψη των απω­λειών, την επα­να­φο­ρά της 13ης και 14ης σύντα­ξης, είπε ο κ. Κου­τσού­μπας, καλώ­ντας την κυβέρ­νη­ση «εάν θέλει πραγ­μα­τι­κά να ανα­κου­φί­σει τους συντα­ξιού­χους και όχι να τους κοροϊ­δέ­ψει πάλι μέχρι τις επό­με­νες εκλο­γές», να ψηφί­σει την τρο­πο­λο­γία που κατέ­θε­σε το ΚΚΕ στο νομο­σχέ­διο που συζη­τιέ­ται την ερχό­με­νη Τρί­τη του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας, για κατάρ­γη­ση όλων των ρυθ­μί­σε­ων του Ν. 4387/16, που προ­βλέ­πουν τον επα­νυ­πο­λο­γι­σμό των συντά­ξε­ων και την περι­κο­πή της προ­σω­πι­κής διαφοράς.

«Επί­σης, προ­χω­ρή­στε στην άμε­ση κατάρ­γη­ση του άρθρου 12 του “νόμου Κατρού­γκα­λου”, για να απο­κα­τα­στα­θούν οι συντά­ξεις χηρεί­ας, όπως ήταν πριν τον νόμο αυτό» επισήμανε.

Χαρα­κτή­ρι­σε επί­σης μεγά­λη πρό­κλη­ση να εμφα­νί­ζει η κυβέρ­νη­ση ως φιλο­λαϊ­κή στρο­φή τη μεί­ω­ση του ΦΠΑ, που η ίδια αύξη­σε, και μόνο σε πέντε νησιά και όχι στο σύνο­λο των νησιών του Αιγαί­ου, προ­σθέ­το­ντας: «είστε όλοι υπό­λο­γοι για­τί με το τρί­το μνη­μό­νιο της συγκυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμ­μα­τα που το ψήφι­σαν — η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ- δεσμευ­τή­κα­τε για την κατάρ­γη­ση του μειω­μέ­νου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου».

«Το ΚΚΕ διεκ­δι­κεί την κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα είδη λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης και στα πλαί­σια αυτά προ­τεί­νου­με τη δια­τή­ρη­ση του μειω­μέ­νου ΦΠΑ στο σύνο­λο των νησιών του Αιγαί­ου. Για το λόγο αυτό κατα­θέ­σα­με τρο­πο­λο­γία — προ­σθή­κη στο σχέ­διο νόμου του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας — που συζη­τιέ­ται κι αυτή την Τρί­τη — και σας προ­κα­λού­με να το ψηφί­σε­τε, εάν δεν έχε­τε σκο­πό πάλι να κοροϊ­δέ­ψε­τε για αυτό το εξά­μη­νο τους νησιώ­τες που πραγ­μα­τι­κά υπο­φέ­ρουν» πρόσθεσε.

Χαρα­κτή­ρι­σε, επί­σης, πρό­κλη­ση να έχουν ληφθεί μόνι­μα αντι­λαϊ­κά μέτρα για όλα τα επό­με­να χρό­νια «και η κυβέρ­νη­ση λέει ότι αυτά αντι­σταθ­μί­ζο­νται από ορι­σμέ­να βοη­θή­μα­τα που θα δοθούν μόνο μία φορά σε ορι­σμέ­νες κατη­γο­ρί­ες, κυρί­ως ακραί­ας φτώχειας».

«Με τη φαρ­σο­κω­μω­δία της γρα­βά­τας, είχα­τε το θρά­σος να βγεί­τε στον ελλη­νι­κό λαό και να ανα­κοι­νώ­σε­τε πως “λύσα­τε” το ζήτη­μα του χρέ­ους, πως το πρό­βλη­μα διευ­θε­τή­θη­κε δήθεν μέσα απ’ τη σκλη­ρή σας δια­πραγ­μά­τευ­ση» είπε σε άλλο σημείο της ομι­λί­ας του.

Απευ­θυ­νό­με­νος στον πρω­θυ­πουρ­γό είπε, μετα­ξύ άλλων, ότι «το μόνο που κερ­δί­σα­τε με τη δια­πραγ­μά­τευ­ση είναι η δυνα­τό­τη­τα να μην απο­πλη­ρώ­νει το κρά­τος δάνεια προς τον EFSF για μια δεκα­ε­τία, σπρώ­χνο­ντας τα λίγο προς το πίσω».

Αυτό επι­τρέ­πει, συνέ­χι­σε ο κ. Κου­τσού­μπας, «ασφά­λεια σε όσους δανεί­σουν σήμε­ρα στο ελλη­νι­κό κρά­τος πως θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω, αφού τη δεκα­ε­τία που εξα­σφα­λί­σα­τε, δεν έχει άλλες μεγά­λες δανεια­κές υπο­χρε­ώ­σεις. Οι εργα­ζό­με­νοι αρκεί να σκε­φτούν ποιος πλη­ρώ­νει και ποιος θα ωφε­λη­θεί από τη νέα ρύθ­μι­ση του χρέους».

Είπε ότι η συμ­φω­νία της κυβέρ­νη­ση «δεσμεύ­ει τους εργα­ζό­με­νους της χώρας σε τερα­τώ­δη πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα, του 3,5% για τα επό­με­να 4 χρό­νια και στη συνέ­χεια, για πλε­ο­νά­σμα­τα αδιευ­κρί­νι­στου ύψους, πάνω απ’ το 2,2% μέχρι το 2060, φορ­τώ­νο­ντας σε τρεις γενιές Ελλή­νων εργα­ζό­με­νων να απο­πλη­ρώ­νουν τα διά­φο­ρα δάνεια».

«Η νέα ρύθ­μι­ση λοι­πόν του χρέ­ους, σημαί­νει πως ο λαός, ξανά, θα ματώ­νει» υπογράμμισε.

Χαρα­κτή­ρι­σε ως δεύ­τε­ρο ψέμα του πρω­θυ­πουρ­γού τα περί τέλους της επο­πτεί­ας, τονί­ζο­ντας «η συμ­φω­νία που υπο­γρά­ψα­τε, προ­βλέ­πει ένα συνε­χές, μόνι­μο αυστη­ρό πλαί­σιο ελέγ­χου των οικο­νο­μι­κών εξε­λί­ξε­ων στη χώρα» και ότι η κυβέρ­νη­ση δεσμεύ­θη­κε πως «όλες οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις που έχουν γίνει, θα διατηρηθούν».

«Το πιο “ωμό” ψέμα σας είναι πως με τη συμ­φω­νία που υπο­γρά­ψα­τε, τα βάσα­να των εργα­ζό­με­νων τελειώ­νουν» είπε ο κ. Κου­τσού­μπας, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η μέχρι σήμε­ρα σφα­γή των λαϊ­κών δικαιω­μά­των θα θωρα­κι­στεί στο διη­νε­κές, ότι η μετα­μνη­μο­νια­κή περί­ο­δος μετα­φρά­ζε­ται σε νέες σκλη­ρές θυσί­ες για τους εργα­ζό­με­νους, που περι­λαμ­βά­νο­νται στο παράρ­τη­μα της συμ­φω­νί­ας, με νέα φορο­λο­γι­κή αφαί­μα­ξη του λαού, επι­θε­τι­κή επέ­κτα­ση των πλει­στη­ρια­σμών και δια­τή­ρη­ση των καθη­λω­μέ­νων μισθών με μονα­δι­κό κρι­τή­ριο την θωρά­κι­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας του κεφαλαίου.

Πρό­σθε­σε ότι στη συμ­φω­νία περι­λαμ­βά­νο­νται σαφείς δεσμεύ­σεις της κυβέρ­νη­σης για ολο­κλή­ρω­ση των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων και εκχώ­ρη­ση στο μεγά­λο κεφά­λαιο της Ενέρ­γειας, της Ύδρευ­σης και των Μεταφορών.

«Ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, που θα οδη­γή­σουν σε τερά­στια εκτί­να­ξη του κόστους για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, για τις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες», υπογράμμισε.

Είπε ότι η κυβέρ­νη­ση φέρ­νει μέτρα που εγγυώ­νται την καπι­τα­λι­στι­κή κερ­δο­φο­ρία και γι’ αυτό «σας κρα­τά­νε τα πολι­τι­κά αφε­ντι­κά σας και σας αξιο­ποιούν σε αυτή μόνο την κατεύ­θυν­ση» προ­σθέ­το­ντας: «Η ανά­πτυ­ξή σας πατά­ει πάνω στο τσά­κι­σμα των εργα­ζό­με­νων, στη δια­τή­ρη­ση αντι­λαϊ­κών μέτρων, σε νέα μέτρα που θα έρθουν για φθη­νή εργα­τι­κή δύνα­μη. Γι’ αυτό και οι εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει να φοβού­νται αυτή την ανά­πτυ­ξή σας».

Επα­νέ­λα­βε ότι η κυβέρ­νη­ση απρο­κά­λυ­πτα έχει ανα­λά­βει τον ρόλο του σημαιο­φό­ρου των συμ­φε­ρό­ντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιο­χή δια­κιν­δυ­νεύ­ο­ντας ακό­μα και τη συμ­με­το­χή της Ελλά­δας σε πολε­μι­κή ανα­μέ­τρη­ση για τα συμ­φέ­ρο­ντα μονο­πω­λια­κών ομίλων.

Ο κ. Κου­τσού­μπας είπε ότι το ΚΚΕ προει­δο­ποιεί τον ελλη­νι­κό λαό ότι η ανά­πτυ­ξη για την οποία κάνει λόγο η κυβέρ­νη­ση μόνο βάσα­να θα του αποφέρει.

Χαρα­κτή­ρι­σε τον πρω­θυ­πουρ­γό επι­τυ­χη­μέ­νο δια­χει­ρι­στή του σάπιου και διε­φθαρ­μέ­νου συστή­μα­τος, προ­σθέ­το­ντας ότι «γι’ αυτό και η ΝΔ δυσκο­λεύ­ε­ται να σας αντι­πο­λι­τευ­τεί επί της ουσί­ας και ανα­κα­λύ­πτει ακό­μα και “αρι­στε­ρά” στοι­χεία στην πολι­τι­κή σας, εκεί που δεν υπάρ­χουν, δια­κιν­δυ­νεύ­ο­ντας πλέ­ον ακό­μα και τη σοβα­ρό­τη­τά της, ως το βασι­κό αστι­κό κόμ­μα που εκφρά­ζει την πολι­τι­κή του μεγά­λου κεφαλαίου».

«Τα περί “φωτός — σκό­τους”, “προ­ό­δου — συντή­ρη­σης”, “ακρο­δε­ξιάς — ακρο­α­ρι­στε­ράς¨” και κολο­κύ­θια τού­μπα­να, είναι μόνο για να κρύ­ψουν την πλή­ρη ταύ­τι­ση και των δυο σας στη σημε­ρι­νή κυρί­αρ­χη και άκρως επι­κίν­δυ­νη ευρω­α­τλα­ντι­κή πολι­τι­κή» τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατα­λή­γο­ντας: «Είναι στο χέρι του λαού μας, των εργα­ζο­μέ­νων, των νέων να βγουν στο προ­σκή­νιο, να οργα­νώ­σουν την αντε­πί­θε­ση τους ενά­ντια σε όλους εσάς που τους ματώ­νε­τε τα όνει­ρα, που τους κλέ­βε­τε την ίδια τη ζωή. Εμείς, σ’ αυτή τη μάχη θα είμα­στε παρό­ντες, κάθε ώρα κάθε στιγ­μή, με δυνα­μι­σμό και με συνέπεια».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο