Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Καμία επανάπαυση! Η υγεία του λαού δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζεται κορόνα-γράμματα!

«Το ΚΚΕ κρού­ει τον κώδω­να του κιν­δύ­νου. Τα τελευ­ταία στοι­χεία της παν­δη­μί­ας είναι ιδιαί­τε­ρα ανη­συ­χη­τι­κά» τόνι­σε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην αρχή της ομι­λί­ας του, σε απο­ψι­νή εκδή­λω­ση με θέμα «Η κρι­τι­κή στο σχέ­διο για το «Νέο ΕΣΥ» — Οι θέσεις του ΚΚΕ».

Όπως επι­σή­μα­νε στη συνέ­χεια, «όσο και αν η κυβέρ­νη­ση επι­χει­ρεί να πετά­ξει από πάνω της την ευθύ­νη, όσο και αν επι­στρα­τεύ­ει τη θεω­ρία της ‘ατο­μι­κής ευθύ­νης’, όσο και να στο­χο­ποιεί μία τους νέους, μία τους ασυ­νεί­δη­τους και άλλο­τε τους ανεμ­βο­λί­α­στους, είναι πολ­λα­πλά εκτε­θει­μέ­νη απέ­να­ντι στο λαό, έχει βαριές ευθύνες».

Εκτός από την επι­πέ­δω­ση των εμβο­λια­σμών, υπάρ­χει σαφής ανα­ζω­πύ­ρω­ση, η οποία απο­τυ­πώ­νε­ται στην αύξη­ση κρου­σμά­των, απλών νοση­λειών, δια­σω­λη­νω­μέ­νων και ασθε­νών σε ΜΕΘ. «Όλα δεί­χνουν ότι αν συνε­χι­στεί αυτή η πολι­τι­κή και δια­χεί­ρι­ση μέχρι τα τέλη Δεκεμ­βρί­ου, το 4ο επι­δη­μι­κό κύμα θα είναι πιο φονι­κό από το 1ο και 2ο μαζί. Ειδι­κά στη Βόρεια Ελλά­δα, φρα­κά­ρουν τα νοσο­κο­μεία και οι κλί­νες ΜΕΘ. Και αντί η κυβέρ­νη­ση να επι­τά­ξει τον ιδιω­τι­κό τομέα υγεί­ας, συνε­χί­ζει και χαρ­τζη­λι­κώ­νει τους κλινικάρχες.

Καμία επα­νά­παυ­ση! Η υγεία του λαού δεν μπο­ρεί να συνε­χί­σει να παί­ζε­ται κορό­να-γράμ­μα­τα. Τώρα να παρ­θούν μέτρα προ­στα­σί­ας της υγείας.

Τα σημε­ρι­νά, έκτα­κτα υπο­τί­θε­ται μέτρα, που ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας, είναι τα ίδια που μας έφε­ραν στη σημε­ρι­νή κατά­στα­ση, των περί­που 7.000 κρου­σμά­των σε μια μέρα, των 60 θανά­των τη μέρα, των εκα­το­ντά­δων δια­σω­λη­νω­μέ­νων» ανέ­φε­ρε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ολόκληρη η ομιλία:

«Φίλες και φίλοι,

Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι,

Πέρα­σαν κοντά δύο χρό­νια πανδημίας.

Στα νοσο­κο­μεία και τις δομές Υγεί­ας δόθη­κε μία μεγά­λη μάχη για να σωθούν ανθρώ­πι­νες ζωές.

Στους χώρους δου­λειάς για ανα­γκαία μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας των εργαζομένων.

Στους δρό­μους για να μην μπουν σε καρα­ντί­να τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά δικαιώματα.

Ο καθέ­νας σήμε­ρα μπο­ρεί να αναρωτιέται:

Πώς μία κοι­νω­νία που συζη­τά­ει για ψηφια­κές χει­ρουρ­γι­κές αίθου­σες και για ρομπο­τι­κή χει­ρουρ­γι­κή, είδε τα συστή­μα­τα Υγεί­ας σε όλο τον πλα­νή­τη να καταρ­ρέ­ουν από έναν RNA ιό;

Πώς γίνε­ται στα πιο πολυ­δια­φη­μι­σμέ­να και πολυ­δά­πα­να συστή­μα­τα Υγεί­ας του πλα­νή­τη, οι νοση­λευ­τές να στε­ρού­νται τον απα­ραί­τη­το προ­στα­τευ­τι­κό εξο­πλι­σμό, φορώ­ντας ακό­μα και σκουπιδοσακούλες;

Πώς η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση από “σπί­τι των λαών” μετα­τρά­πη­κε σε “σπί­τι του καθε­νός”, αφού η μία χώρα δέσμευε και έκλε­βε από την άλλη εμβό­λια, μάσκες, φάρ­μα­κα, αναπνευστήρες;

Πώς γίνε­ται ο επι­στη­μο­νι­κός κόσμος να παρά­γει εμβό­λιο μέσα σε 10 μήνες και μέχρι σήμε­ρα να έχει εμβο­λια­στεί μόνο το 2,8% του πλη­θυ­σμού στις φτω­χό­τε­ρες χώρες;

Πώς διά­φο­ροι ακραιφ­νείς θια­σώ­τες της Υγεί­ας της αγο­ράς ανα­κά­λυ­ψαν την ανά­γκη ύπαρ­ξης και αξί­ας ενός δημό­σιου συστή­μα­τος Υγείας;

Η περί­ο­δος της παν­δη­μί­ας ανέ­δει­ξε με εκκω­φα­ντι­κό τρό­πο τα σαθρά υλι­κά με τα οποία οικο­δο­μεί­ται το σύστη­μα Υγεί­ας χρό­νια τώρα.

Ένα σύστη­μα Υγεί­ας που έγι­νε “φύλ­λο και φτε­ρό” και πολι­τι­κές που άφη­σαν σε μεγά­λο βαθ­μό απρο­στά­τευ­το τον λαό, όχι μόνο απέ­να­ντι στην παν­δη­μία, αλλά σε όλες σχε­δόν τις άλλες ανά­γκες του, σε υπη­ρε­σί­ες πρό­λη­ψης, θερα­πεί­ας και αποκατάστασης.

Για­τί από που­θε­νά δεν δικαιο­λο­γού­νται ως αντι­κει­με­νι­κά γεγο­νό­τα κατά την πανδημία:

- Οι 16.000 νεκροί στη χώρα και τα πολύ χαμη­λά ποσο­στά εμβολιασμού.

- Η ανα­βο­λή των τακτι­κών παι­δι­κών εμβο­λια­σμών κατά 70%.

- Η μεί­ω­ση του προ­συμ­πτω­μα­τι­κού ελέγ­χου για τον καρ­κί­νο κατά 90%.

- Η ανα­βο­λή πάνω από 100.000 χει­ρουρ­γεί­ων και ογκο­λο­γι­κών θεραπειών.

- Οι επι­πτώ­σεις στην ψυχο­κοι­νω­νι­κή ανά­πτυ­ξη χιλιά­δων ανθρώ­πων και ειδι­κά παιδιών.

Πρό­σφα­τες έρευ­νες, μάλι­στα, μιλά­νε για 53 εκα­τομ­μύ­ρια περισ­σό­τε­ρες κατα­θλι­πτι­κές δια­τα­ρα­χές και 76 εκα­τομ­μύ­ρια περισ­σό­τε­ρες δια­γνώ­σεις άγχους από το ανα­με­νό­με­νο, μόνο το 2020 παγκοσμίως.

Τα επι­στη­μο­νι­κά επι­τεύγ­μα­τα που παρου­σιά­ζο­νται σχε­δόν καθη­με­ρι­νά, οι τεχνο­λο­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της επο­χής δεν μας επι­τρέ­πουν να συνη­θί­ζου­με τον θάνα­το, δεν συνά­δουν με τα χιλιά­δες καθη­με­ρι­νά κρού­σμα­τα και τους δεκά­δες καθη­με­ρι­νούς θανά­τους στη χώρα μας.

Ίσα — ίσα ανα­δει­κνύ­ουν ότι οι ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης στη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας είναι εγκλη­μα­τι­κές, είτε αυτές αφο­ρούν την πρό­λη­ψη, είτε την ιχνη­λά­τη­ση, είτε την επι­δη­μιο­λο­γι­κή επι­τή­ρη­ση, είτε την εμβο­λια­στι­κή εκστρα­τεία, είτε το βασι­κό­τε­ρο όλων: Την ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγείας.

Επι­βε­βαιώ­νουν τις θέσεις του ΚΚΕ και της πλειο­ψη­φί­ας των Σωμα­τεί­ων των υγειο­νο­μι­κών που από την πρώ­τη στιγ­μή μπή­καν μπρο­στά, εμψύ­χω­σαν τον λαό μας, έδω­σαν τον καλύ­τε­ρο τους εαυτό.

Το ΚΚΕ κρού­ει τον κώδω­να του κιν­δύ­νου. Τα τελευ­ταία στοι­χεία της παν­δη­μί­ας είναι ιδιαί­τε­ρα ανησυχητικά.

Όσο και αν η κυβέρ­νη­ση επι­χει­ρεί να πετά­ξει από πάνω της την ευθύ­νη, όσο και αν επι­στρα­τεύ­ει τη θεω­ρία της “ατο­μι­κής ευθύ­νης”, όσο και να στο­χο­ποιεί μία τους νέους, μία τους ασυ­νεί­δη­τους και άλλο­τε τους ανεμ­βο­λί­α­στους, είναι πολ­λα­πλά εκτε­θει­μέ­νη απέ­να­ντι στον λαό, έχει βαριές ευθύνες.

Εκτός από την επι­πέ­δω­ση των εμβο­λια­σμών, υπάρ­χει σαφής ανα­ζω­πύ­ρω­ση, η οποία απο­τυ­πώ­νε­ται στην αύξη­ση κρου­σμά­των, απλών νοση­λειών, δια­σω­λη­νω­μέ­νων και ασθε­νών σε ΜΕΘ.

Όλα δεί­χνουν ότι αν συνε­χι­στεί αυτή η πολι­τι­κή και δια­χεί­ρι­ση μέχρι τα τέλη Δεκεμ­βρί­ου, το 4ο επι­δη­μι­κό κύμα θα είναι πιο φονι­κό από το 1ο και 2ο μαζί. Ειδι­κά στη Βόρεια Ελλά­δα φρα­κά­ρουν τα νοσο­κο­μεία και οι κλί­νες ΜΕΘ. Και αντί η κυβέρ­νη­ση να επι­τά­ξει τον ιδιω­τι­κό τομέα Υγεί­ας, συνε­χί­ζει και χαρ­τζι­λι­κώ­νει τους κλινικάρχες.

Καμία επα­νά­παυ­ση! Η υγεία του λαού δεν μπο­ρεί να συνε­χί­σει να παί­ζε­ται κορό­να — γράμ­μα­τα. Τώρα να παρ­θούν μέτρα προ­στα­σί­ας της υγείας.

Τα σημε­ρι­νά, έκτα­κτα υπο­τί­θε­ται μέτρα, που ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας, είναι τα ίδια που μας έφε­ραν στη σημε­ρι­νή κατά­στα­ση, των περί­που 7.000 κρου­σμά­των σε μια μέρα, των 60 θανά­των τη μέρα, των εκα­το­ντά­δων διασωληνωμένων.

Η κατά­στα­ση θα γίνει πολύ χει­ρό­τε­ρη, αφού η κυβέρ­νη­ση ετοι­μά­ζε­ται να κάνει ένα ποιο­τι­κό άλμα στην επί­θε­σή της στο δικαί­ω­μα του λαού για υψη­λού επι­πέ­δου υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας — Πρόνοιας.

Για­τί το “νέο ΕΣΥ” που ετοι­μά­ζει είναι φτιαγ­μέ­νο από τα ίδια σάπια υλι­κά της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και ιδιωτικοποίησης.

Αυτά τα υλι­κά, αυτές οι πολι­τι­κές που δια­μόρ­φω­σαν το υπάρ­χον άθλιο και επι­κίν­δυ­νο σύστη­μα Υγεί­ας για τον λαό, αυτή τη φορά παρου­σιά­ζο­νται ως λύσεις.

Παρου­σιά­ζε­ται δηλα­δή ως λύση η συντα­γή που μας έφε­ρε μέχρι εδώ.

Φίλες και φίλοι,

Δεν είναι υπερ­βο­λή να πού­με πως το ΕΣΥ που φτιά­χτη­κε τη δεκα­ε­τία του ‘80 έχει περά­σει ανεπιστρεπτί.

Βέβαια, η δημιουρ­γία του “ΕΣΥ” τότε ασφα­λώς έγι­νε κάτω και από την πίε­ση και την ανά­πτυ­ξη του εργα­τι­κού κινή­μα­τος και των αγώ­νων των υγειο­νο­μι­κών εκεί­νη την περί­ο­δο. Επι­δρού­σε και η ακτι­νο­βο­λία των κατα­κτή­σε­ων των κρα­τών που οικο­δο­μού­σαν τον σοσιαλισμό.

Όμως, σημα­ντι­κό ενδια­φέ­ρον είχε και το αστι­κό κρά­τος για τη λει­τουρ­γία της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, την εξα­σφά­λι­ση των ελά­χι­στων που απαι­τού­νται για να δια­τη­ρού­νται οι εργα­ζό­με­νοι σε ικα­νό­τη­τα να μπαί­νουν και να ξανα­μπαί­νουν στην παραγωγή.

Την αντι­κει­με­νι­κή αυτή ανά­γκη, εκεί­νη την περί­ο­δο, δεν μπο­ρού­σε να ανα­λά­βει ο ιδιω­τι­κός επι­χει­ρη­μα­τι­κός τομέ­ας, διό­τι απαι­τού­νταν τερά­στια κεφά­λαια για την πανελ­λα­δι­κή ανά­πτυ­ξη του συστή­μα­τος Υγείας.

Το έργο αυτό, όπως και σε άλλες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες, έτσι και στην Ελλά­δα, ανέ­λα­βε το αστι­κό κρά­τος, σε μια ευνοϊ­κή φάση της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, όπου υπήρ­χαν περι­θώ­ρια για ένα πιο διευ­ρυ­μέ­νο σύστη­μα παρο­χών, το οποίο και εκεί­νη την περί­ο­δο βέβαια χρη­μα­το­δο­τού­νταν από τη φορο­λο­γία και τις εισφο­ρές των εργαζομένων.

Ήδη από τα μέσα της δεκα­ε­τί­ας του ‘80, οι εργα­ζό­με­νοι κλή­θη­καν να πλη­ρώ­σουν τα “δανει­κά” του αστι­κού συστή­μα­τος Υγεί­ας, μέσα από τη στα­δια­κή αύξη­ση της φορο­λο­γί­ας, των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών, των συμπλη­ρω­μών ή εξ ολο­κλή­ρου πλη­ρω­μών στην ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη, την εφαρ­μο­γή των “ενιαί­ων και προς τα κάτω παρο­χών” των κανο­νι­σμών του ΕΟΠΥΥ.

Βήμα — βήμα τα τελευ­ταία 30 χρό­νια έχει ιδιω­τι­κο­ποι­η­θεί δρα­μα­τι­κά το κοι­νω­νι­κο­α­σφα­λι­στι­κό σύστημα.

Το “νέο ΕΣΥ”, της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, δεν είναι καθό­λου νέο, είναι παλιά κατεύ­θυν­ση της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Άλλω­στε, τον δρό­μο όπου η Υγεία θα απο­τε­λεί ελά­χι­στο κόστος για το κρά­τος και τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες τον έχουν περ­πα­τή­σει όλες οι κυβερνήσεις.

Τον δρό­μο της ενί­σχυ­σης της ατο­μι­κής ευθύ­νης των εργα­ζο­μέ­νων και των λαϊ­κών οικο­γε­νειών στην άμε­ση ή έμμε­ση αγο­ρά υπη­ρε­σιών Υγεί­ας τον έχουν εφαρ­μό­σει όλες οι εκδο­χές της κυβερ­νη­τι­κής διαχείρισης.

Κεντρο­δε­ξιές και κεντρο­α­ρι­στε­ρές, δεξιές και “αρι­στε­ρές”, μονο­κομ­μα­τι­κές και συνερ­γα­σί­ας. Μονο­κομ­μα­τι­κές κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τις απα­ραί­τη­τες κάθε φορά τσό­ντες. Κυβερ­νή­σεις με πρω­θυ­πουρ­γούς τεχνο­κρά­τες και “ειδι­κούς”. Η “πρώ­τη φορά αρι­στε­ρή” κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Κάθε νέα κυβέρ­νη­ση παίρ­νει την αντι­λαϊ­κή σκυ­τά­λη από την προηγούμενη.

Από κάθε κυβερ­νη­τι­κή θητεία η μεγά­λη λαϊ­κή πλειο­ψη­φία βγαί­νει με λιγό­τε­ρα δικαιώ­μα­τα, χει­ρο­τε­ρεύ­ει η θέση της, βρί­σκε­ται με περισ­σό­τε­ρα βάρη στις πλά­τες της.

Στη χώρα μας, όποια κυβέρ­νη­ση και αν πέρα­σε νομί­ζεις πως οι απο­φά­σεις για την Υγεία γρά­φτη­καν από το ίδιο χέρι.

“Το μέλ­λον βρί­σκε­ται σε αυτές τις συμπρά­ξεις”, δήλω­νε για τις ΣΔΙΤ το μακρι­νό 2013 ο τότε νομι­κός σύμ­βου­λος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας κ. Πλεύ­ρης, αυτός που σήμε­ρα είναι υπουρ­γός Υγείας.

“Σήμε­ρα εγκαι­νιά­ζου­με ένα πραγ­μα­τι­κό στο­λί­δι”, έλε­γε ο κ. Τσί­πρας από τη Σαντο­ρί­νη, όταν εγκαι­νί­α­ζε το πρώ­το νοσο­κο­μείο Νομι­κό Πρό­σω­πο Ιδιω­τι­κού Δικαίου.

Όπως και παντού, έτσι και στην Υγεία. Τα μέτρα τους έχουν σχε­δια­στεί αρκε­τά χρό­νια πριν. Απο­τε­λούν κατευ­θύν­σεις της πολι­τι­κής της ΕΕ, είναι μέτρα στρα­τη­γι­κού χαρα­κτή­ρα για το κεφά­λαιο, διό­τι απο­τε­λούν προ­ϋ­πό­θε­ση για την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και την κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Το τελευ­ταίο διά­στη­μα, κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη, βου­λευ­τές της ΝΔ, δημο­σιο­γρά­φοι — παπα­γά­λοι, ξανα­βγαί­νουν σε εκπο­μπές, ημε­ρί­δες, αρθρο­γρα­φούν και ανα­λύ­ουν τα σχέ­δια για το “νέο ΕΣΥ”. Σαν έτοι­μοι από και­ρό, λες και την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας δεν έκα­ναν τίπο­τα άλλο από το να σκέ­φτο­νται και την παρα­μι­κρή λεπτο­μέ­ρεια του μελ­λο­ντι­κού τους σχε­δί­ου. Και μάλι­στα ανα­πο­δο­γυ­ρί­ζο­ντας τα συμπε­ρά­σμα­τα της παν­δη­μί­ας, με τα πόδια πάνω και το κεφά­λι κάτω:

Τι κι αν η παν­δη­μία απέ­δει­ξε τον παρα­σι­τι­κό χαρα­κτή­ρα του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας και τον πραγ­μα­τι­κό ευνου­χι­σμό της διε­πι­στη­μο­νι­κής προ­σέγ­γι­σης! Η κυβέρ­νη­ση επι­μέ­νει στις ΣΔΙΤ.

Τι κι αν απο­δεί­χτη­κε ότι η Υγεία δεν πρέ­πει να λογί­ζε­ται με βάση την τσέ­πη του καθε­νός; Η κυβέρ­νη­ση επι­μέ­νει στις ανα­διαρ­θρώ­σεις για να λει­τουρ­γεί ο ΕΟΠΥΥ ως μεγά­λη ιδιω­τι­κή ασφα­λι­στι­κή εται­ρεία, δηλα­δή “ό,τι πλη­ρώ­νεις — παίρνεις”.

Τι κι αν η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση φάνη­κε με δρα­μα­τι­κό τρό­πο; Η κυβέρ­νη­ση επι­μέ­νει πως το δημό­σιο νοσο­κο­μείο πρέ­πει να γίνει ανε­ξάρ­τη­το ίδρυ­μα, το οποίο θα είναι αυτο­διοι­κού­με­νο και θα λογο­δο­τεί ανά­λο­γα με τα κέρ­δη ή τις ζημιές που θα έχει.

Τι κι αν οι υγειο­νο­μι­κοί σε πολ­λά περι­φε­ρεια­κά νοσο­κο­μεία έκα­ναν θαύ­μα­τα με τη δου­λειά τους, ακό­μα και στις πιο απο­μα­κρυ­σμέ­νες περιο­χές της χώρας; Η κυβέρ­νη­ση, αγνο­ώ­ντας σκό­πι­μα ότι το επί­πε­δο λει­τουρ­γί­ας κάθε νοσο­κο­μεί­ου είναι συνάρ­τη­ση του βαθ­μού στε­λέ­χω­σής του, θέλει να προ­χω­ρή­σει σε συμ­πτύ­ξεις κλινικών.

Τι κι αν απο­δεί­χτη­κε περί­τρα­να ότι το κρι­τή­ριο ανά­πτυ­ξης των δομών Υγεί­ας πρέ­πει να παίρ­νει υπό­ψη του δημο­γρα­φι­κές, πλη­θυ­σμια­κές και γεω­γρα­φι­κές παρα­μέ­τρους; Η κυβέρ­νη­ση θέλει να φτιά­ξει έναν υγειο­νο­μι­κό χάρ­τη με κρι­τή­ριο το “κόστος — όφε­λος”, κάνο­ντας μάλι­στα και ελε­ει­νές δηλώ­σεις, όπως ότι “δεν μπο­ρεί ένα νοσο­κο­μείο να απέ­χει από ένα άλλο πάνω από 20 χιλιόμετρα”.

Και για να είμα­στε εξη­γη­μέ­νοι: Το Νοσο­κο­μείο της Νίκαιας απέ­χει 5 χιλιό­με­τρα και το Τζά­νειο 2 χιλιό­με­τρα από το “Μετρο­πό­λι­ταν”.

Το Γυναι­κο­λο­γι­κό — Μαιευ­τι­κό Νοσο­κο­μείο “Έλε­να Βενι­ζέ­λου” απέ­χει 9 χιλιό­με­τρα από το “ΙΑΣΩ”.

Αλλά αυτά η κυβέρ­νη­ση όχι απλά δεν τα επί­τα­ξε, όταν ο λαός μας είχε ανά­γκη μέσα στην παν­δη­μία, αλλά τους παρέ­χει κι από πάνω εκα­τομ­μύ­ρια φοροαπαλλαγές.

Σε αυτό το σχέ­διο ανα­διαρ­θρώ­σε­ων προ­βλέ­πο­νται πολλά.

Ας δώσου­με δύο παραδείγματα:

Η κυβέρ­νη­ση χρη­σι­μο­ποιεί σαν καρα­μέ­λα την έκφρα­ση ότι αυτά τα τερα­τώ­δη που ετοι­μά­ζε­ται να νομο­θε­τή­σει είναι “ευρω­παϊ­κό κεκτη­μέ­νο”, επι­κα­λεί­ται την “ευρω­παϊ­κή εμπει­ρία” και ότι παίρ­νο­ντας αυτά τα μέτρα θα διευ­κο­λυν­θεί η “ισό­τι­μη πρόσβαση”…

Μάλι­στα, κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη δεν διστά­ζουν να ανα­φέ­ρουν ως πρό­τυ­πα διά­φο­ρες χώρες, όπως τη Γαλλία.

Ας δού­με την πραγματικότητα.

Στη μελέ­τη του συστή­μα­τος Υγεί­ας της Γαλ­λί­ας, του Ευρω­παϊ­κού Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου για ζητή­μα­τα πολι­τι­κών και συστη­μά­των Υγεί­ας, ανα­φέ­ρο­νται κάποια από τα πρώ­τα απο­τε­λέ­σμα­τα της εφαρ­μο­γής των παρα­πά­νω μέτρων, που ξεκί­νη­σαν πιο εντα­τι­κά από το 2010.

Η έκθε­ση ανα­φέ­ρει πως παρατηρείται:

- “Υπο­α­νά­πτυ­ξη της πρό­λη­ψης ιδιαί­τε­ρα στους χρο­νί­ως πάσχο­ντες ασθενείς (…)”.

- “Το προσ­δό­κι­μο ζωής στην ηλι­κία των 35 ετών είναι επτά χρό­νια χαμη­λό­τε­ρο για τους άνδρες της εργα­τι­κής τάξης και τρία χρό­νια χαμη­λό­τε­ρο για τις γυναί­κες από ό,τι των διευ­θυ­ντι­κών στελεχών (…)”.

- “Οι ανι­σό­τη­τες αυξά­νο­νται περισ­σό­τε­ρο στις οδο­ντια­τρι­κές υπη­ρε­σί­ες, όπου τα άτο­μα με χαμη­λό­τε­ρο εισό­δη­μα είναι τέσ­σε­ρις φορές πιο πιθα­νό να μην καλύ­ψουν αυτές τις ανά­γκες από ό,τι αυτά με το υψη­λό­τε­ρο εισόδημα (…)”.

- “Πλή­ρη ασφα­λι­στι­κή κάλυ­ψη για τις εξε­τά­σεις έχει η έγκυος μετά τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης (…)”.

- “Κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες εκφρά­ζο­νται κυρί­ως στις επι­σκέ­ψεις σε ειδι­κούς για­τρούς οι οποί­ες απαι­τούν περαι­τέ­ρω χρέωση (…)”.

- “Ολό­κλη­ρες γεω­γρα­φι­κές περιο­χές έχουν έλλει­ψη ιατρι­κής φρο­ντί­δας και προ­σπα­θούν ανε­πι­τυ­χώς να καλύ­ψουν τα κενά με εθελοντές (…)”.

- “Οι χρό­νιες παθή­σεις επι­βα­ρύ­νουν περισ­σό­τε­ρο τον γενι­κό πλη­θυ­σμό και ενώ υπο­γραμ­μί­ζουν την ανά­γκη για συνε­χή παρα­κο­λού­θη­ση και θερα­πεία, το σύστη­μα Υγεί­ας εστιά­ζε­ται μόνο στα επεί­γο­ντα περι­στα­τι­κά και όχι στη μακρο­χρό­νια περί­θαλ­ψη και την πρόληψη (…)”.

- “Μεγα­λώ­νουν τα προ­βλή­μα­τα των φτω­χό­τε­ρων ανθρώ­πων σε φάρ­μα­κα που δεν καλύ­πτο­νται από τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία”.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα.

Για­τί η “ισό­τι­μη πρό­σβα­ση” μπο­ρεί να φαί­νε­ται δίκαιη λέξη, αλλά πρέ­πει σε αυτή να προ­στε­θεί και το κρί­σι­μο ερώ­τη­μα: Ισό­τι­μη πρό­σβα­ση σε τι;

Σε αυτή την ερώ­τη­ση, η απά­ντη­ση που δίνουν οι πολι­τι­κές και τα σχέ­διά τους είναι: Ισό­τι­μη πρό­σβα­ση σε λίγες υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας, σε ένα βασι­κό πακέ­το και μετά ανά­λο­γα με το πορτοφόλι!!!

Ας δού­με άλλο ένα παράδειγμα:

Μας λένε: “Αφού το κρά­τος δεν έχει λεφτά για να καλύ­ψει κάποιες ανά­γκες, τι σας πει­ρά­ζει εάν μία υπη­ρε­σία παρέ­χε­ται από έναν ιδιώ­τη, αφού ο πολί­της δεν θα πλη­ρώ­νει;”, ανα­ρω­τιού­νται τάχα­τες αθώα διά­φο­ροι κυβερ­νη­τι­κοί, νυν και πρώην.

Κατ’ αρχάς, αυτό είναι μεγά­λο θέμα από μόνο του.

Δεί­χνει τον προ­σα­να­το­λι­σμό αυτού του συστή­μα­τος. Δεί­χνει το γεγο­νός ότι το κρά­τος έχει μια χαρά τερά­στια απο­θέ­μα­τα όταν πρό­κει­ται για εξο­πλι­σμούς, πολε­μι­κές δαπά­νες και άλλες τέτοιες γνω­στές “υγειο­νο­μι­κές προτεραιότητες”!

Όλοι ξέρουν όμως και το εξής: Τα ιδιω­τι­κά μεγα­θή­ρια των δια­γνω­στι­κών εξε­τά­σε­ων ή άλλα μονο­πώ­λια της υγεί­ας και του ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κού και μηχα­νο­λο­γι­κού εξο­πλι­σμού επεν­δύ­ουν για το κέρ­δος. Από αυτό θα καθο­ρί­ζε­ται ποιες και πόσες υπη­ρε­σί­ες θα παρέ­χουν. Όταν θέλουν ή εκτι­μούν ότι η επέν­δυ­ση δεν τους συμ­φέ­ρει, θα τη σταματούν.

Αλή­θεια, από τέτοιους τύπους θα εξαρ­τώ­νται οι υγειο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες που θα παρέ­χο­νται στον λαό;

Πώς θα βελ­τιώ­σουν τη ζωή των ασθε­νών και των υγειο­νο­μι­κών οι ΣΔΙΤ και το βάθε­μα της εμπορευματοποίησης;

Και από πού το βρή­κα­νε ότι ο πολί­της δεν πλη­ρώ­νει ή δεν θα πληρώνει;

Και τι κάνει, αλή­θεια, όλα αυτά τα χρό­νια, με την άμε­ση ή έμμε­ση συμ­με­το­χή και τις εισφο­ρές του στα ασφα­λι­στι­κά ταμεία; Δεν πληρώνει;

Το ΚΚΕ μιλά­ει καθα­ρά. Το σχέ­διο για το “νέο ΕΣΥ”, αν εφαρ­μο­στεί θα πολ­λα­πλα­σιά­σει τα προ­βλή­μα­τα υγειο­νο­μι­κών και ασθενών.

Για­τί:

- Πρώ­το: Η μεί­ω­ση των μονά­δων σημαί­νει λιγό­τε­ρα δια­θέ­σι­μα κρε­βά­τια. Μεγά­λη μάζα ασθε­νών θα ανα­γκα­στεί να πλη­ρώ­σει εξ ολο­κλή­ρου την επί­σκε­ψη σε μη συμ­βε­βλη­μέ­νους γιατρούς.

- Δεύ­τε­ρο: Οι δημό­σιες μονά­δες θα λει­τουρ­γούν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο ως επι­χει­ρή­σεις που θα που­λά­νε τις υπη­ρε­σί­ες τους σε ασθε­νείς-πελά­τες και στα ασφα­λι­στι­κά ταμεία για να εξα­σφα­λί­σουν τη λει­τουρ­γία τους.

- Τρί­το: Θα γίνει πιο εμφα­νής η δια­φο­ρο­ποί­η­ση ανά­με­σα στις μονά­δες Υγεί­ας — Πρό­νοιας ως προς την ανά­πτυ­ξη τμη­μά­των και υπη­ρε­σιών ανά­λο­γα με το ύψος των εσό­δων από την πώλη­ση των εργα­σιών τους.

- Τέταρ­το: Θα επε­κτα­θούν οι ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας για τους υγειο­νο­μι­κούς, θα γίνει καθε­στώς η περι­φο­ρά των εργα­ζο­μέ­νων από μονά­δα σε μονάδα.

- Πέμ­πτο: Θα δημιουρ­γη­θούν επι­κίν­δυ­νες συν­θή­κες νοση­λεί­ας και έγκαι­ρης παρέμβασης.

Φίλες και φίλοι,

Το σχέ­διο για το “νέο ΕΣΥ” που θα παρου­σιά­σει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ έρχε­ται από πολύ παλιά…

Είναι όντως “ευρω­παϊ­κό κεκτη­μέ­νο”, απο­τε­λεί όντως δια­χρο­νι­κό στό­χο της ΕΕ, με μία όμως σημα­ντι­κή δια­φο­ρά: Ότι από αυτά τα σχέ­δια είναι βαθιά ζημιω­μέ­νοι οι ασθε­νείς και οι υγειο­νο­μι­κοί, ο λαός συνολικά.

Και ας μην κάνουν τους ανή­ξε­ρους κάποιοι.

Αλή­θεια, πόσο δια­φο­ρε­τι­κό είναι το ΕΣΥ του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που ανα­φέ­ρε­ται στην Υγεία, όπως πρό­σφα­τα με το δικομ­μα­τι­κό καυ­γά που έστη­σε στη Βου­λή την “Ώρα του Πρω­θυ­πουρ­γού”, προ­σπα­θεί να ψαρέ­ψει σε θολά νερά.

Βέβαια, για να μην τον παρε­ξη­γή­σουν και πολύ, κάθε τρεις και λίγο μας θυμί­ζει ότι παρέ­χει συναί­νε­ση, μία καλώ­ντας το λαό σε σιγήν ιχθύ­ος, όπως τους πρώ­τους μήνες της παν­δη­μί­ας με τα “θα λογα­ρια­στού­με μετά”, μία με τις προ­τά­σεις του για κοι­νό υπουρ­γό Υγεί­ας με τη ΝΔ και την άλλη, όπως στα αλλε­πάλ­λη­λα καλέ­σμα­τά του προς την κυβέρ­νη­ση, για έναν “κοι­νό εθνι­κό σχεδιασμό”!

Δεν χάνει ευκαι­ρία, όχι μόνο να μας θυμί­σει ότι κυβέρ­νη­σε με “σύνε­ση”, αλλά ότι έχει και σήμε­ρα προ­τά­σεις “κομ­μέ­νες και ραμ­μέ­νες” για τα κέρ­δη του μεγά­λου κεφαλαίου.

Ας θυμί­σου­με κάποιες από αυτές:

Τι λέει και τι προ­τεί­νει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση στην Υγεία; Έλε­γε πως υπάρ­χουν “όρια στους κανό­νες της αγο­ράς”. Την ίδια ώρα, όμως, όπου βρε­θεί και όπου στα­θεί, μιλά για κοστο­λο­γη­μέ­νες προ­τά­σεις, μην τυχόν και του τρα­βή­ξουν το αυτί οι επεν­δυ­τές και οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμιλοι.

Το κρι­τή­ριο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό των χαμη­λό­τε­ρων κρα­τι­κών δαπα­νών και παρο­χών, προ­κει­μέ­νου οι εργα­ζό­με­νοι να “στοι­χί­ζουν” όσο το δυνα­τόν λιγό­τε­ρο για το κρά­τος και τους επιχειρηματίες.

Ακό­μα και σήμε­ρα προ­τεί­νει την ουτο­πι­κή “Συνύ­παρ­ξη Δημό­σιου και Ιδιω­τι­κού Τομέα”!

Τι έκα­νε και τι προ­τεί­νει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εμπο­ρευ­μα­τι­κή λει­τουρ­γία του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγείας;

Μήπως μια χαρά δεν υλο­ποί­η­σε τη στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου για λει­τουρ­γία των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων ως “αυτο­τε­λών επι­χει­ρη­μα­τι­κών μονά­δων”, που θα καλύ­πτουν το κόστος λει­τουρ­γί­ας με την “πώλη­ση” υπη­ρε­σιών στους ασθε­νείς και τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία;

Δια­τή­ρη­σε και εφάρ­μο­σε για πρώ­τη φορά πιλο­τι­κά το 2018 σε 18 νοσο­κο­μεία τον νόμο της συγκυ­βέρ­νη­σης ΝΔ — ΠΑΣΟΚ του 2014, για αλλα­γή του τρό­που χρη­μα­το­δό­τη­σης των νοσο­κο­μεί­ων, με βάση την ικα­νό­τη­τα προ­σέλ­κυ­σης πελα­τών και την επί­τευ­ξη οικο­νο­μι­κής αποδοτικότητας.

Η δική του κυβέρ­νη­ση άνοι­ξε διά­πλα­τα την πόρ­τα για νοσο­κο­μεία-ιδιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις, ενταγ­μέ­να στο δημό­σιο σύστη­μα, με τη λει­τουρ­γία της Ανώ­νυ­μης Εται­ρεί­ας Μονά­δων Υγεί­ας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), στην οποία ανή­κει το Νοσο­κο­μείο Σαντορίνης.

Τι έκα­νε και τι λέει ή μάλ­λον τι δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρ­γη­ση των φόρων “υπέρ της Υγεί­ας”, των αυξη­μέ­νων συμ­με­το­χών και πλη­ρω­μών στον δημό­σιο και τον ιδιω­τι­κό τομέα, των αυξη­μέ­νων πλη­ρω­μών για φάρ­μα­κα και θερα­πεί­ες, για τα είδη των εξε­τά­σε­ων, των θερα­πειών, των υγειο­νο­μι­κών υλι­κών που έχουν πετα­χτεί από τον κανο­νι­σμό παρο­χών του ΕΟΠΥΥ;

Ούτε λέξη για αυτά, ούτε για άλλα χαρά­τσια, όπως αυτά των ιδιω­τι­κών απο­γευ­μα­τι­νών ιατρεί­ων στα δημό­σια νοσοκομεία.

Τι έκα­νε και τι προ­τεί­νει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους υγειο­νο­μι­κούς στους οποί­ους προ­τεί­νει ένα “νέο κοι­νω­νι­κό συμβόλαιο”;

Δεν διαιώ­νι­σε τις ελα­στι­κές σχέ­σεις εργασίας;

Τα μνη­μό­νια ‑λέει- τον “εμπό­δι­ζαν” να υλο­ποι­ή­σει τις δια­κη­ρύ­ξεις του…

Όμως δεν τον εμπό­δι­ζαν να “δου­λεύ­ει” τον κόσμο ότι δήθεν έκα­νε χιλιά­δες προ­σλή­ψεις, μετρώ­ντας ξανά και ξανά τους ίδιους επι­κου­ρι­κούς, κάθε φορά που ανα­νέ­ω­νε τις συμ­βά­σεις τους!

Ποιος, αλή­θεια, θα ξεχά­σει ότι ως κυβέρ­νη­ση ο ΣΥΡΙΖΑ κατάρ­γη­σε και τυπι­κά τον στα­θε­ρό ημε­ρή­σιο και εβδο­μα­διαίο χρό­νο εργα­σί­ας των για­τρών και νομι­μο­ποί­η­σε τις αυθαι­ρε­σί­ες σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων στην Υγεία, με τα εξα­ντλη­τι­κά ωρά­ρια, ακό­μα και τα 60ωρα;;;

Την ίδια ώρα αρνή­θη­κε προ­σλή­ψεις, δια­τή­ρη­σε στο ακέ­ραιο το πετσό­κομ­μα των 6 μισθών τον χρό­νο και επέ­φε­ρε επι­πλέ­ον χτυ­πή­μα­τα με το “νέο μισθολόγιο”.

Τι έκα­νε και τι προ­τεί­νει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση της Δημό­σιας Υγείας;

“Δεσμεύ­τη­κε” να εξα­σφα­λί­σει το 7% του ΑΕΠ, που απο­τε­λεί τον μέσο όρο της χρη­μα­το­δό­τη­σης της Υγεί­ας στην ΕΕ.

Μα, αυτό το ποσο­στό φάνη­κε ότι διέ­λυ­σε ακό­μα και τα λεγό­με­να προηγ­μέ­να συστή­μα­τα Υγείας!

Αφή­στε που είναι μικρό­τε­ρο από το 8% που ήταν το 2015 όταν ανέ­λα­βε κυβέρνηση.

Το γεγο­νός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως πρό­τυ­πο αυτά τα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη, που την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας τα “σύγ­χρο­να” συστή­μα­τα Υγεί­ας τους κατέρ­ρευ­σαν σαν χάρ­τι­νοι πύρ­γοι, δεί­χνει και το “κοι­νω­νι­κό ποιόν” του!

Μάλι­στα, είχε το θρά­σος να εκστο­μί­σει ότι αν δεν είχε πάρει τα μέτρα ως κυβέρ­νη­ση, θα “βρι­σκό­μα­στε” απροετοίμαστοι!!!

Δηλα­δή, αυτό το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας της μιας νόσου, των χιλιά­δων άλλων ασθε­νών που έτρω­γαν “πόρ­τα” στα δημό­σια νοσο­κο­μεία εδώ και δύο χρό­νια, θέλει να του το ανα­γνω­ρί­σου­με ως κατόρθωμα!

Η πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν απα­ντά στις σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανά­γκες, αλλά τις αντιστρατεύεται.

Για­τί απλά λαϊ­κές ανά­γκες και κερ­δο­φο­ρία των ομί­λων βρί­σκο­νται σε αντί­θε­τη κατεύ­θυν­ση. Βρί­σκο­νται στον αντί­πο­δα του δικαιώ­μα­τος του λαού να απο­λαμ­βά­νει τις τερά­στιες δυνα­τό­τη­τες που ανοί­γουν η επι­στή­μη και η τεχνο­λο­γία, να έχει κατο­χυ­ρω­μέ­νες δωρε­άν, σύγ­χρο­νες υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας από το κράτος.

Φίλες και φίλοι,

Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι,

Το σύν­θη­μα “Η Υγεία είναι κοι­νω­νι­κό αγα­θό και όχι εμπό­ρευ­μα”, που γρά­φτη­κε, φωνά­χτη­κε και συμ­φω­νεί μαζί του η πλειο­ψη­φία του ελλη­νι­κού λαού, μπο­ρεί να γίνει πρά­ξη, μπο­ρεί να πάρει σάρ­κα και οστά, μόνο αν ο λαός, μαζί με το ΚΚΕ, παλέψει:

- Για εξα­σφά­λι­ση από το κρά­τος της δωρε­άν, πλή­ρους και απρό­σκο­πτης ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής περί­θαλ­ψης και νοση­λεί­ας σε όλους.

- Για πλή­ρη και επαρ­κή κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων, των Κέντρων Υγεί­ας και των άλλων μονά­δων Υγεί­ας από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Για φορο­λό­γη­ση του κεφα­λαί­ου με 45%.

- Για μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, πλή­ρους και απο­κλει­στι­κής απα­σχό­λη­σης όλων των κλά­δων και ειδι­κο­τή­των στα δημό­σια νοσο­κο­μεία, στα Κέντρα Υγεί­ας και τις άλλες μονά­δες Υγεί­ας. Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμ­βα­σιού­χων και εργο­λα­βι­κών εργαζόμενων.

- Για αύξη­ση των εισα­κτέ­ων στις σχο­λές Ιατρι­κής και Νοση­λευ­τι­κής για να εξα­σφα­λι­στεί η επάρ­κεια στε­λέ­χω­σης των δημό­σιων μονά­δων Υγείας.

- Για κατάρ­γη­ση του μέτρου της ανα­στο­λής εργα­σί­ας. Για ουσια­στι­κά μέτρα ενη­μέ­ρω­σης των υγειο­νο­μι­κών για την ανά­γκη του εμβο­λια­σμού. Αξιο­ποί­η­ση των ανεμ­βο­λί­α­στων σε υπη­ρε­σί­ες χαμη­λού κιν­δύ­νου μετά­δο­σης του ιού, με συχνά και επα­να­λαμ­βα­νό­με­να δωρε­άν τεστ.

- Για ανά­πτυ­ξη τμη­μά­των με διε­πι­στη­μο­νι­κές ομά­δες για την παρα­κο­λού­θη­ση των ασθε­νών που νόση­σαν από τον κορο­νο­ϊό. Για πλή­ρη και δωρε­άν εξα­σφά­λι­ση των ανα­γκαί­ων υπη­ρε­σιών αποκατάστασης.

- Για ανά­πτυ­ξη και στε­λέ­χω­ση των κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών Υγεί­ας και Ασφά­λειας στην Εργα­σία με προ­σλή­ψεις μόνι­μων ιατρών Εργα­σί­ας, τεχνι­κών Ασφά­λειας, νοση­λευ­τών, επι­σκε­πτών Υγεί­ας. Προ­σα­να­το­λι­σμός στην πρό­λη­ψη και αντι­με­τώ­πι­ση του επαγ­γελ­μα­τι­κού κινδύνου.

- Για κατάρ­γη­ση κάθε είδους πλη­ρω­μής στην Υγεία για όλο τον λαό.

- Για δωρε­άν διά­θε­ση των ειδι­κών φαρ­μά­κων και των φαρ­μά­κων για τις ασθέ­νειες που τις συνο­δεύ­ουν, τα συμπλη­ρώ­μα­τα δια­τρο­φής, το υγειο­νο­μι­κό και ανα­λώ­σι­μο υλι­κό από τα δημό­σια νοσο­κο­μεία, τα Κέντρα Υγεί­ας και τις μονά­δες του ΕΟΠΥΥ στους χρό­νιους πάσχο­ντες και στα ΑμεΑ.

- Για πλή­ρεις υπη­ρε­σί­ες πρό­λη­ψης, θερα­πεί­ας και απο­κα­τά­στα­σης στους μετα­νά­στες απο­κλει­στι­κά από τις δημό­σιες μονά­δες Υγείας.

Στον αντί­πο­δα του εκτρώ­μα­τος που ετοι­μά­ζε­ται να φέρει η κυβέρ­νη­ση στη Βου­λή, σήμε­ρα το ΚΚΕ παρου­σιά­ζει τον πυρή­να της πολι­τι­κής του πρότασης.

Έχει πλέ­ον απο­δει­χθεί και είναι ώρι­μο να ανα­πτυ­χθεί η Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας, σε πανελ­λα­δι­κό επί­πε­δο, με χρη­μα­το­δό­τη­ση απο­κλει­στι­κά από το κρά­τος, χωρίς καμία εμπλο­κή — συμ­με­το­χή του ιδιω­τι­κού τομέα, των ΜΚΟ, των διά­φο­ρων “κοι­νω­νι­κών συνεταιρισμών”.

Πυρή­νας της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας είναι το Κέντρο Υγεί­ας, με τα απο­κε­ντρω­μέ­να ιατρεία και τις κινη­τές μονά­δες που συν­δέ­ο­νται με αυτό.

Να είναι πλή­ρως στε­λε­χω­μέ­νο με όλες τις βασι­κές ειδι­κό­τη­τες για­τρών (όπως γενι­κοί για­τροί, παθο­λό­γοι, παι­δί­α­τροι, γυναι­κο­λό­γοι, οφθαλ­μί­α­τροι, ορθο­πε­δι­κοί, ψυχί­α­τροι, μικρο­βιο­λό­γοι, ακτι­νο­λό­γοι κ.ά.). Επί­σης, οδο­ντιά­τρων, νοση­λευ­τών, μαιών, ψυχο­λό­γων, κοι­νω­νι­κών λει­τουρ­γών, επι­σκε­πτών Υγεί­ας, φυσι­κο­θε­ρα­πευ­τών και άλλων υγειονομικών.

Έχει σύγ­χρο­νο τεχνο­λο­γι­κό εξο­πλι­σμό, δια­γνω­στι­κά εργα­στή­ρια, οδο­ντια­τρεία, φυσι­κο­θε­ρα­πευ­τή­ρια, φαρ­μα­κεία κλπ.

Τα κρι­τή­ρια ανά­πτυ­ξης της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας πρέ­πει να είναι:

Η πλή­ρης και απο­λύ­τως δωρε­άν κάλυ­ψη όλων των ανα­γκών σε υπη­ρε­σί­ες Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας (πρό­λη­ψη, θερα­πεία, απο­κα­τά­στα­ση) όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.

Η έγκαι­ρη παρο­χή υπη­ρε­σιών. Γι’ αυτό πρέ­πει να είναι κοντά στον τόπο κατοι­κί­ας, εργα­σί­ας και σπουδών.

Οι ιδιαί­τε­ρες συν­θή­κες κάθε περιο­χής, αν είναι βιο­μη­χα­νι­κή, αγρο­τι­κή, του­ρι­στι­κή, ορει­νή. Ιδιαί­τε­ρα παίρ­νου­με υπό­ψη τα 200 κατοι­κη­μέ­να νησιά της χώρας.

Οι ιδιαί­τε­ρες ανά­γκες τμη­μά­των του πλη­θυ­σμού, όπως βρε­φι­κός — παι­δι­κός πλη­θυ­σμός, γυναί­κες, ΑμεΑ, ηλι­κιω­μέ­νοι, Ρομά, πρό­σφυ­γες — μετανάστες.

Οι μονά­δες Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας (Κέντρα Υγεί­ας — Πολυ­ϊ­α­τρεία — Απο­κε­ντρω­μέ­να Ιατρεία — Κινη­τές Μονά­δες) δια­συν­δέ­ο­νται με την οικο­γέ­νεια, τα σχο­λεία και τις σχο­λές, τους βρε­φο­νη­πια­κούς σταθ­μούς, τους τόπους δου­λειάς, τους τόπους άθλη­σης, τα γηρο­κο­μεία, άλλα ιδρύ­μα­τα που τυχόν υπάρχουν.

Με αυτήν την έννοια ο οικο­γε­νεια­κός για­τρός (γενι­κός για­τρός, παθο­λό­γος, παι­δί­α­τρος) απο­τε­λεί βασι­κό στοι­χείο στη σύν­θε­ση του επι­στη­μο­νι­κού προ­σω­πι­κού των Κέντρων Υγεί­ας και έχει ουσια­στι­κό και όχι περιο­ρι­σμέ­νο και αντι­λαϊ­κό ρόλο, όπως κάνει η σημε­ρι­νή και η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση με τις Τοπι­κές Μονά­δες Υγεί­ας (ΤΟΜΥ).

Το ΚΚΕ προ­τάσ­σει τον προ­σα­να­το­λι­σμό στις υπη­ρε­σί­ες πρό­λη­ψης, που σημαί­νει ότι αυτές πρέ­πει να απευ­θύ­νο­νται πριν απ’ όλα στους υγιείς με ανά­πτυ­ξη υπη­ρε­σιών για την πρό­λη­ψη και την αντι­με­τώ­πι­ση του επαγ­γελ­μα­τι­κού κιν­δύ­νου, μέτρων για την υγεία και ασφά­λεια στην εργασία.

Το Κέντρο Υγεί­ας πρέ­πει να απο­τε­λεί ένα επι­τε­λείο συνερ­γα­ζό­με­νων υπη­ρε­σιών Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, που θα μελε­τά, θα κατα­γρά­φει, θα σχε­διά­ζει και θα εφαρ­μό­ζει προ­γράμ­μα­τα και υπη­ρε­σί­ες που αφο­ρούν το σύνο­λο του πλη­θυ­σμού, ομά­δες του πλη­θυ­σμού και εξατομικευμένα.

Το Κέντρο Υγεί­ας έχει πλή­ρη κατα­γρα­φή στην περιο­χή ευθύ­νης του για τον βρε­φι­κό και παι­δι­κό πλη­θυ­σμό, τους χρό­νια πάσχο­ντες και το είδος της πάθη­σης, τα ΑμεΑ, τους ηλι­κιω­μέ­νους, τους ψυχι­κά πάσχο­ντες, τις έγκυ­ες, τις λεχώνες.

Έχο­ντας την πλή­ρη κατα­γρα­φή, με τη βοή­θεια των τεχνο­λο­γι­κών μέσων που υπάρ­χουν σήμε­ρα, μπο­ρεί να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη και σχε­δια­σμέ­νη παρέμ­βα­ση ανά­λο­γα με τις ανάγκες.

Για παρά­δειγ­μα:

- Εξα­σφά­λι­ση πλή­ρους εμβο­λια­σμού των παι­διών, ηλι­κιω­μέ­νων, ομά­δων υψη­λού κινδύνου.

- Προ­λη­πτι­κές και εργα­στη­ρια­κές ιατρι­κές εξετάσεις.

- Στο­χευ­μέ­νη παρέμ­βα­ση σε ομά­δες πλη­θυ­σμού, όπως μονα­χι­κοί ηλι­κιω­μέ­νοι, σε περι­πτώ­σεις ειδι­κών συνθηκών.

Το Κέντρο Υγεί­ας με την υπη­ρε­σία “κατ’ οίκον νοση­λεία” μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­ζει ζητή­μα­τα όπως:

- Εκπαί­δευ­ση των λεχώ­νων για τις ανά­γκες των νεογέννητων.

- “Αλλα­γές” που απαι­τού­νται μετά από χει­ρουρ­γι­κές επεμβάσεις.

- Υπη­ρε­σί­ες σε κατά­κοι­τους ηλι­κιω­μέ­νους, αλλα­γές καθε­τή­ρων κλπ.

- Να δια­θέ­τει κατάλ­λη­λα μέσα μετα­φο­ράς για τους ασθε­νείς που πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στούν σε μονά­δες Υγείας.

Τμή­μα του ενιαί­ου λει­τουρ­γι­κά Κέντρου Υγεί­ας απο­τε­λεί το Κέντρο Ψυχι­κής Υγεί­ας (ΚΨΥ), με βασι­κή προ­τε­ραιό­τη­τα και σε αυτό την πρό­λη­ψη σε όλα τα επί­πε­δα (πρω­το­γε­νές, δευ­τε­ρο­γε­νές, τρι­το­γε­νές), σε όλες τις κοι­νω­νι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες (εκπαι­δευ­τή­ριο, εργα­σια­κός χώρος, οικογένεια).

Το Κέντρο Ψυχι­κής Υγεί­ας επι­τε­λεί τη φρο­ντί­δα της κοι­νό­τη­τας (διά­γνω­ση, θερα­πεία, συμ­βου­λευ­τι­κή, στή­ρι­ξη) και δια­συν­δέ­ε­ται με τους ξενώ­νες, προ­στα­τευό­με­να δια­με­ρί­σμα­τα, οικο­τρο­φεία, που υπάρ­χουν στην περιο­χή ευθύ­νης του Κέντρου Ψυχι­κής Υγεί­ας καθώς και με δημό­σια ψυχια­τρι­κή κλι­νι­κή ή νοσοκομείο.

Από τις υπη­ρε­σί­ες του Κέντρου Ψυχι­κής Υγεί­ας καλύ­πτο­νται όλες οι ηλι­κια­κές ομά­δες και οι κατη­γο­ρί­ες ασθε­νειών όλου του πληθυσμού.

Από το Κέντρο Υγεί­ας εκπο­ρεύ­ο­νται προ­γράμ­μα­τα αγω­γής Υγείας.

Ιδιαί­τε­ρη σημα­σία δίνε­ται στην παι­δι­κή και εφη­βι­κή ηλι­κία, με ανά­πτυ­ξη ειδι­κής υπη­ρε­σί­ας — τομέα του ενιαί­ου Κέντρου Υγεί­ας, με ομά­δα επι­στη­μό­νων που εργά­ζε­ται στους χώρους συγκέ­ντρω­σης νέων, όπως σχο­λεία, σχο­λές, Πανε­πι­στή­μια. Παρα­κο­λου­θεί την ψυχο­δια­νοη­τι­κή και σωμα­τι­κή ανά­πτυ­ξη των παι­διών, των εφή­βων και των νέων. Παρέ­χει ψυχο­λο­γι­κή στή­ρι­ξη, εντο­πί­ζει προ­βλή­μα­τα και προ­διά­θε­ση και παρεμ­βαί­νει έγκαιρα.

Το Κέντρο Υγεί­ας και το Κέντρο Ψυχι­κής Υγεί­ας συνερ­γά­ζε­ται και συν­δέ­ε­ται με το Κέντρο Γυναί­κας και Παι­διού, όπου ειδι­κή επι­στη­μο­νι­κή ομά­δα έχει την ευθύ­νη των οικο­γε­νειών με γονείς ασθε­νείς ή και παι­δί με ψυχι­κά προβλήματα.

Είναι υπεύ­θυ­νο για τον εντο­πι­σμό και την κατα­γρα­φή των ατό­μων υψη­λού κιν­δύ­νου, την προ­γεν­νη­τι­κή φρο­ντί­δα της ασθε­νούς μητέ­ρας, την προ­ε­τοι­μα­σία για την επερ­χό­με­νη μητρό­τη­τα, την πλή­ρη στή­ρι­ξη της οικο­γέ­νειας με οικο­γε­νεια­κό προ­γραμ­μα­τι­σμό και ψυχο­λο­γι­κή ενί­σχυ­ση, την κατ’ οίκον στή­ρι­ξη των οικο­γε­νειών, καθώς οι ανά­γκες είναι αυξη­μέ­νες, λόγω μειω­μέ­νης λει­τουρ­γι­κό­τη­τας του γονέα — ασθενούς.

Δια­σφα­λί­ζε­ται η ύπαρ­ξη ειδι­κών ψυχια­τρι­κών νοσο­κο­μεί­ων για τις κατη­γο­ρί­ες ασθε­νών που η σοβα­ρό­τη­τα της νόσου τους απαι­τεί ιατρι­κή — νοση­λευ­τι­κή φρο­ντί­δα και η ύπαρ­ξη ειδι­κών μονά­δων επανένταξης.

Ο ενιαί­ος χαρα­κτή­ρας της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, των άμε­σα συνερ­γα­ζό­με­νων τμη­μά­των και υπη­ρε­σιών της στο πλαί­σιο του κρα­τι­κού Κέντρου Υγεί­ας, είναι προ­ϋ­πό­θε­ση για την εφαρ­μο­γή ουσια­στι­κών μέτρων πρό­λη­ψης, θερα­πεί­ας και αποκατάστασης.

Επι­πλέ­ον είναι προ­ϋ­πό­θε­ση για να συγκε­ντρώ­νε­ται και να δια­χέ­ε­ται η νέα γνώ­ση σε όλους τους επι­στή­μο­νες προ­κει­μέ­νου να αξιο­ποιεί­ται κατάλληλα.

Φίλες και φίλοι,

Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι,

Σήμε­ρα, πλέ­ον, πολύ περισ­σό­τε­ροι κατα­λα­βαί­νουν ότι το μέτω­πο της Υγεί­ας είναι βασι­κό μέτω­πο πάλης όλου του λαού και ότι αυτό για το οποίο παλεύ­ει το οργα­νω­μέ­νο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα κάθε άλλο παρά δευ­τε­ρεύ­ον είναι. Οι ανά­γκες του λαού μας είναι μεγά­λες και υπάρ­χουν όλες οι δυνα­τό­τη­τες να ικα­νο­ποι­η­θούν τον 21ο αιώ­να. Ο αγώ­νας έχει ξεκινήσει.

Το βασι­κό εμπό­διο δεν είναι άλλο από το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος, την καπι­τα­λι­στι­κή ιδιο­κτη­σία και την πολι­τι­κή εξου­σία των καπιταλιστών.

Οι εργα­ζό­με­νοι μπο­ρούν να συνει­δη­το­ποιούν αυτήν την αλή­θεια από την ίδια τους την πολι­τι­κή πεί­ρα, μέσα από τη συμ­με­το­χή τους στην πάλη, μαζί με το ΚΚΕ.

Σε αυτόν τον αγώ­να σάς καλού­με όλες και όλους να συνδράμετε.

Καλή δύνα­μη και υγεία σε όλους και όλες».

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο