Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: «Κοινωνικά αγαθά όπως η ζωή και η υγεία δεν μπορούν να αφεθούν στο έλεος του κέρδους» #Covid-19

Ο  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μετά την επι­κοι­νω­νία που είχε μέσω βιντε­ο­κλή­σης με τον Κυριά­κο Μητσο­τά­κη στο πλαί­σιο της ενη­μέ­ρω­σης των πολι­τι­κών αρχη­γών, έκα­νε την ακό­λου­θη δήλωση:

«Το ΚΚΕ αντι­με­τω­πί­ζει με υψη­λό αίσθη­μα ευθύ­νης την περι­πέ­τεια δημό­σιας υγεί­ας που περ­νά­ει η χώρα και ολό­κλη­ρος ο κόσμος.

Ήδη έχου­με κατα­θέ­σει προ­τά­σεις έτσι ώστε να θωρα­κι­στεί ‑όσο αυτό είναι δυνα­τό- το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας και οι εργα­ζό­με­νοι σ’ αυτό. Αυτές οι προ­τά­σεις αφο­ρούν την επί­τα­ξη ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών, την άμε­ση έντα­ξη στον κρα­τι­κό σχε­δια­σμό των χιλιά­δων ιδιω­τών για­τρών, την ανά­γκη απο­συμ­φό­ρη­σης των νοσο­κο­μεί­ων, με 24ωρη λει­τουρ­γία των μονά­δων Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας, το άνοιγ­μα των ΜΕΘ, την άμε­ση πρό­σλη­ψη χιλιά­δων υγειονομικών.

Κατα­θέ­του­με, επί­σης, προ­τά­σεις για τη στή­ρι­ξη των εργα­ζο­μέ­νων, για τη στή­ρι­ξη των ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών, των αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων, που επη­ρε­ά­ζο­νται από τις επι­πτώ­σεις στην οικο­νο­μία και τη λήψη των ανα­γκαί­ων μέτρων. Σε καμιά περί­πτω­ση τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα δεν πρέ­πει να μπουν σε καραντίνα.

Αυτές τις προ­τά­σεις επα­νέ­λα­βα σήμε­ρα στον πρω­θυ­πουρ­γό, τον κ. Μητσο­τά­κη. Ιδιαί­τε­ρα τόνι­σα την ανά­γκη ότι σ’ αυτές τις δύσκο­λες ώρες η ανα­γκαία ατο­μι­κή ευθύ­νη θα πρέ­πει να συμ­βα­δί­ζει και πολύ περισ­σό­τε­ρο να μην υπο­κα­θι­στά την κρα­τι­κή ευθύνη.

Τα πράγ­μα­τα θα ήταν οπωσ­δή­πο­τε καλύ­τε­ρα, αν έστω αυτά τα χρό­νια δεν είχαν κλεί­σει από όλες τις κυβερ­νή­σεις νοσο­κο­μεια­κές μονά­δες, μονά­δες Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, ως απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής που θυσιά­ζει την Υγεία στο βωμό των “ματω­μέ­νων” πλε­ο­να­σμά­των και την αντι­με­τω­πί­ζει ως εμπό­ρευ­μα. Αυτές οι μονά­δες έστω και τώρα πρέ­πει να ξανανοίξουν.

Απο­δει­κνύ­ε­ται, με τρα­γι­κό τρό­πο, ότι κοι­νω­νι­κά αγα­θά, όπως είναι το ύψι­στο αγα­θό της ζωής και της υγεί­ας, δεν μπο­ρούν να αφε­θούν στο έλε­ος του κέρ­δους, στους ασύ­δο­τους νόμους της αγο­ράς. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι το σημε­ρι­νό κρά­τος δεν μπο­ρεί ούτε τα απλά, τα στοι­χειώ­δη μέτρα προ­φύ­λα­ξης και προ­στα­σί­ας να εξα­σφα­λί­σει. Και είναι υπο­χρε­ω­μέ­νο να κατα­φεύ­γει σε διά­φο­ρους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, εγχώ­ριους και διε­θνείς, για φάρ­μα­κα, για μάσκες, για αντι­ση­πτι­κά, για πρώ­τες ύλες και διά­φο­ρα. Και μάλι­στα σε συν­θή­κες εκτί­να­ξης των τιμών και τερά­στιας αισχροκέρδειας.

Μπο­ρεί να λέμε όλοι “μένου­με σπί­τι”, για αυτο­προ­στα­σία, για να προ­στα­τεύ­σου­με τα αγα­πη­μέ­να μας πρό­σω­πα, όλους τους συναν­θρώ­πους μας, όμως δεν μπο­ρεί να μένου­με σιω­πη­λοί στα μεγά­λα κενά, στις μεγά­λες τρα­γι­κές ελλεί­ψεις που έχου­με στην Υγεία. Δυνα­μώ­νου­με, λοι­πόν, τη φωνή μας για μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας όλων των εργα­ζο­μέ­νων, όλου του ελλη­νι­κού λαού».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο