Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Λαϊκή αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες

“Μπο­ρού­με να κάνου­με την πραγ­μα­τι­κή δια­φο­ρά, με ισχυ­ρό ΚΚΕ σε όλες τις εκλο­γι­κές μάχες και εδώ στην Εύβοια” τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σε απο­ψι­νή του ομι­λία στην Χαλκίδα.

Όπως ανέ­φε­ρε, αυτό σημαί­νει να δεχτούν ένα μεγά­λο πλήγ­μα τα κόμ­μα­τα του κεφα­λαί­ου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ”, να δεχτούν ένα μεγά­λο πλήγ­μα “και οι δύο πόλοι του αστι­κού συστή­μα­τος, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, αλλά και τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα, που σε κάθε φάση, δίνουν χέρι βοη­θεί­ας στο σύστη­μα”, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας, στη συνέ­χεια, “κάνου­με την πραγ­μα­τι­κή δια­φο­ρά με ισχυ­ρό ΚΚΕ σημαί­νει να γκρε­μι­στεί από την τρί­τη θέση η ναζι­στι­κή εγκλη­μα­τι­κή ΧΑ, αυτά τα τσι­ρά­κια του συστήματος”.

Είπε ότι πραγ­μα­τι­κή δια­φο­ρά στις τοπι­κές εκλο­γές σημαί­νει “λιγό­τε­ροι δήμαρ­χοι και περι­φε­ρειάρ­χες — μεσά­ζο­ντες των επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων σε κάθε περιο­χή”, σημαί­νει “ενί­σχυ­ση της “Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης” σε Περι­φέ­ρεια και Δήμο και ισχυ­ρή λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση απέ­να­ντι στο σύνο­λο της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, στις εκά­στο­τε κυβερ­νή­σεις που τη δια­χει­ρί­ζο­νται και στις δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές αρχές που συναι­νούν στην προ­ώ­θη­σή της”.

Υπεν­θύ­μι­σε τους πολύ­χρο­νους δεσμούς του ΚΚΕ με τους εργα­ζό­με­νους και τον λαό της Εύβοιας, τους αγώ­νες του Κόμ­μα­τος για την υπε­ρά­σπι­ση των λαϊ­κών δικαιω­μά­των και την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων λαϊ­κών ανα­γκών, εξέ­φρα­σε την διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη του ΚΚΕ στους πρό­σφυ­γες και τους μετα­νά­στες και τη στή­ρι­ξη του Κόμ­μα­τος στον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων στον καταυ­λι­σμό προ­σφύ­γων της Ριτσώ­νας “που βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι με τις απο­λύ­σεις και την ανα­σφά­λεια, και οι οποί­οι έχουν μεγά­λη συμ­βο­λή στη στή­ρι­ξη των θυμά­των του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, τα οποία, η πολι­τι­κή της ΕΕ και κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ κρα­τά­ει εγκλω­βι­σμέ­να στη χώρα μας, την ώρα που οι ίδιοι ζητά­νε να πάνε σε άλλες χώρες, στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους”.

Όπως είπε “στη δήθεν «δίκαιη ανά­πτυ­ξη» του ΣΥΡΙΖΑ, και στη δήθεν «βιώ­σι­μη ανά­πτυ­ξη» της ΝΔ, και ο νομός της Εύβοιας μετα­τρέ­πε­ται, όπως λένε όλοι τους, σε ενερ­γεια­κό κόμ­βο”, αλλά όλοι προ­σπα­θούν να κρύ­ψουν ότι η μετα­τρο­πή του κοι­νω­νι­κού αγα­θού της ενέρ­γειας σε εμπό­ρευ­μα έχει ως επι­πτώ­σεις την άναρ­χη εγκα­τά­στα­ση των ανε­μο­γεν­νη­τριών και την ίδια στιγ­μή την κατα­δί­κη του λαού σε ενερ­γεια­κή φτώ­χεια και παγω­μέ­να σπί­τια με τα υπέ­ρο­γκα τιμο­λό­για ρεύ­μα­τος και τις εκα­το­ντά­δες δια­κο­πές ρεύ­μα­τος στα λαϊ­κά σπίτια.

“Η «δίκαιη ανά­πτυ­ξη» του κ. Τσί­πρα και η «βιώ­σι­μη ανά­πτυ­ξη για όλους» του κ. Μητσο­τά­κη, είναι η ανά­πτυ­ξη της κερ­δο­φο­ρί­ας των καπι­τα­λι­στών. Σερ­βι­ρι­σμέ­νη με μπό­λι­κη κοροϊ­δία, για να κρύ­ψουν και οι δύο, τον αντι­λαϊ­κό ταξι­κό χαρα­κτή­ρα της” σημεί­ω­σε, ανα­φέ­ρο­ντας ότι στην Εύβοια “η όρε­ξη των βιο­μη­χά­νων, των ομί­λων ‑για περισ­σό­τε­ρα κέρ­δη, που θα προ­κύ­ψουν από τη μεγα­λύ­τε­ρη εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων- έχει ανοί­ξει από τη φιλο­ερ­γο­δο­τι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης, την οποία βέβαια εγγυά­ται και η ΝΔ”.

Μίλη­σε για τους κιν­δύ­νους που απει­λούν τη δημό­σια υγεία από τα πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να που έχουν πλή­ξει την περιο­χή Αγί­ας Ελε­ού­σας-Δοκού, χωρίς να έχει υπάρ­ξει κάποια ανα­κού­φι­ση παρά το γεγο­νός ότι η περιο­χή έχει κηρυ­χθεί σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης εδώ και δύο μήνες και πρό­σθε­σε “αυτό που απαι­τεί­ται τώρα και χωρίς χρο­νο­τρι­βή, με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και του Υπουρ­γεί­ου Υπο­δο­μών, της Περι­φέ­ρειας και του Δήμου, είναι να ληφθούν άμε­σα όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την προ­στα­σία της ζωής, της υγεί­ας και της περιου­σί­ας των κατοίκων”.

Επέρ­ρι­ψε τερά­στιες ευθύ­νες για την καθυ­στέ­ρη­ση με την οποία εξε­λίσ­σε­ται η κατά­στα­ση στο Μαντού­δι, έξι μήνες μετά τη μεγά­λη πλημ­μύ­ρα που κόστι­σε τη ζωή σε δυο ανθρώ­πους, στην κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ “για άνευ ορί­ου παι­χνί­δι με το μπα­λά­κι των ευθυ­νών”, στη Δημο­τι­κή Αρχή που δεν έχει απο­στεί­λει ακό­μα τις αιτή­σεις απο­ζη­μιώ­σε­ων στο Υπουρ­γείο και στην Περι­φε­ρεια­κή αρχή της ΝΔ που ξεκι­νά­ει τώρα τις αυτο­ψί­ες για τους δασι­κούς και αγρο­τι­κούς δρό­μους, σού­δες και ποτάμια.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας προει­δο­ποί­η­σε για “το επό­με­νο προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα, με κάποια επό­με­νη πυρ­κα­γιά, που σύμ­φω­να με καταγ­γε­λί­ες, οι πυρο­σβέ­στες δεν θα μπο­ρούν ούτε καν να πλη­σιά­σουν τη φωτιά, για­τί οι αγρο­τι­κοί δρό­μοι δεν έχουν απο­κα­τα­στα­θεί, είναι ακό­μα κλει­στοί, είναι μπρο­στά μας” και πρό­σθε­σε οτι εν όψει της νέας αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου που για την Εύβοια έχει ήδη ξεκι­νή­σει λόγω της μορ­φο­λο­γί­ας του εδά­φους της και των ανέ­μων απαι­τού­νται άμε­σα μέτρα για την ενί­σχυ­ση του πυρο­σβε­στι­κού σώμα­τος σε προ­σω­πι­κό και μέσα, για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση όλων των ανα­γκαί­ων ενερ­γειών πρό­λη­ψης και για την ανα­βάθ­μι­ση των Πυρο­σβε­στι­κών υπη­ρε­σιών και κλιμακίων.

Είπε ακό­μα ότι αν δε διεκ­δι­κη­θούν και δε γίνουν μαζι­κές προ­σλή­ψεις ιατρι­κού, νοση­λευ­τι­κού, διοι­κη­τι­κού προ­σω­πι­κού με μόνι­μη και στα­θε­ρή εργα­σία “το νέο Νοσο­κο­μείο Χαλ­κί­δας κιν­δυ­νεύ­ει να μεί­νει ένα κου­φά­ρι, με πολ­λά προ­βλή­μα­τα, όπως και το σημερινό”

Ανέ­φε­ρε ότι στα σχέ­δια των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων για να εξα­σφα­λί­σουν απρό­σκο­πτα την κερ­δο­φο­ρία τους και στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Χαλ­κί­δας και της Εύβοιας εντάσ­σε­ται και η συζή­τη­ση για τη χωρο­θέ­τη­ση του λιμα­νιού της Χαλκίδας.

Όπως είπε, στο στρα­τη­γι­κό αυτό σχέ­διο μεγα­λύ­τε­ρης διείσ­δυ­σης του μεγά­λου κεφα­λαί­ου στην περιο­χή και άξο­νες του οποί­ου ανέ­πτυ­ξε στην ομι­λία του, “συμπλέ­ουν όλες οι αστι­κές δυνά­μεις, παρά τις επι­μέ­ρους διαφοροποιήσεις”

Τόνι­σε ότι από την άλλη μεριά “οι εργα­ζό­με­νοι γενι­κά ‑και ειδι­κό­τε­ρα όσοι εργά­ζο­νται στα λιμά­νια- θα ζουν με μισθούς καθη­λω­μέ­νους, ανα­ντί­στοι­χους από την άνο­δο της παρα­γω­γι­κό­τη­τας της εργα­σί­ας, με την ψαλί­δα κερ­δών — μισθών συνε­χώς να μεγα­λώ­νει, με εργα­λεία τη γενί­κευ­ση των ελα­στι­κών σχέ­σε­ων εργα­σί­ας, με την εντα­τι­κο­ποί­η­ση και την τρο­μο­κρα­τία, χωρίς συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις και χωρίς συν­θή­κες υγιει­νής και ασφάλειας”.

“Η συζή­τη­ση περί ανά­πτυ­ξης απο­τυ­πώ­νει τις μεγά­λες παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες που έχει, όχι μόνο η Εύβοια, αλλά ολό­κλη­ρη η χώρα. Με δια­φο­ρε­τι­κή οργά­νω­ση της οικο­νο­μί­ας και της κοι­νω­νί­ας, με τον πλού­το να ανή­κει σε αυτούς που τον παρά­γουν, μπο­ρεί να υπάρ­ξει σχε­δια­σμός για ισόρ­ρο­πη ανά­πτυ­ξη που να αξιο­ποι­ή­σει και να απε­λευ­θε­ρώ­σει τις παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της περιο­χής. Να εξα­σφα­λί­σει το δικαί­ω­μα στη μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, εξα­λεί­φο­ντας την ανερ­γία και ελα­χι­στο­ποιώ­ντας τις περι­βαλ­λο­ντι­κές επι­πτώ­σεις από την παρα­γω­γι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, μέτρα για την προ­στα­σία της υγιει­νής και ασφά­λειας, για την υγεία των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού.

Το ΚΚΕ έχει τέτοιο σχέ­διο. Και αυτό βάζει για συζή­τη­ση μέσα στους εργα­ζό­με­νους στο λαό” πρό­σθε­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

“Το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα που μπαί­νει μπρο­στά στο λαό είναι ένα: Θα συνε­χί­σου­με στον ίδιο δρό­μο, αυτού του σάπιου εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος, που απο­δε­δειγ­μέ­να φέρ­νει νέα δει­νά; Ή θα αντε­πι­τε­θού­με μαζι­κά και δυνα­μι­κά παντού, για ν’ ανοί­ξει επι­τέ­λους ο δρό­μος για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων κοι­νω­νι­κών ανα­γκών; Η δική μας απά­ντη­ση είναι αντε­πί­θε­ση με ισχυ­ρό το ΚΚΕ παντού και στις ευρω­ε­κλο­γές και στις δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές και στις βου­λευ­τι­κές” κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο